Golferselleboog: Schade aan pezen aan binnenkant elleboog
Een golferselleboog (mediale epicondylitis) is een type peesontsteking (tendinitis). Het overmatig gebruik van de elleboog of een letsel veroorzaakt kleine scheurtjes in de pees die de elleboog met de pols verbindt. Deze scheurtjes veroorzaken een zwelling van de pees en pijn. Een patiënt met mediale epicondylitis ervaart pijn wanneer hij de pols naar de onderarm buigt. Vaak volstaan enkele zelfzorgmaatregelen om de problemen te verhelpen, zoals de uitlokkende activiteit stopzetten en ijs toepassen op de elleboog. In sommige gevallen is echter een medische behandeling of zelfs een operatie vereist om de elleboogproblemen te verhelpen. De vooruitzichten van een golferselleboog zijn over het algemeen zeer goed.
Terminologie: Golferselleboog versus tenniselleboog
Een golferselleboog is niet zo bekend als een
tenniselleboog. Beide elleboogaandoeningen zijn vormen van elleboogtendinitis. Het verschil is dat een tenniselleboog het gevolg is van schade aan de pezen aan de buitenkant van de elleboog, terwijl een golferselleboog het gevolg is van schade aan de pezen aan de binnenkant. Een golferselleboog komt ook minder vaak voor.
Oorzaken: Schade aan pezen aan binnenkant van elleboog
Het overmatig gebruik van de pees is één van de meest voorkomende oorzaken van een golferselleboog. Na herhaalde activiteiten verschijnen kleine scheurtjes in de pees. Na verloop van tijd leiden deze scheurtjes tot zwelling en
pijn.
Risicofactoren van een golferselleboog

Rokers lijden vaker aan een golferselleboog /
Bron: Geralt, PixabayOmgevingsfactoren
Veertigplussers, mensen die minstens twee uur per dag herhaalde activiteiten uitvoeren,
zwaarlijvige personen en
rokers zijn vaker aangetast door dit type
peesontsteking.
Sport
Een golferselleboog treft regelmatig atleten, en personen die de volgende sporten befoenen:
- basketbal
- gewichtheffen
- golf
- roeien
- squash
- tennis
Werk
Ook door beroepsmatige activiteiten ontstaan mogelijk problemen met de elleboog. Elke activiteit waarbij een persoon voortdurend de pols moet draaien of buigen belast mogelijk de pees.
Patiënten met risicovolle beroepen zijn onder meer:
- bouwvakkers
- computergebruikers
- koks
- loodgieters
- schilders
- slagers
- werknemers die werken aan de lopende band
Symptomen: Pijn, stijfheid en beperkt bewegingsbereik met elleboog
De symptomen van een golferselleboog ontwikkelen zich langzaam, vooral wanneer de aandoening veroorzaakt is door overmatig gebruik. Andere patiënten ervaren plotseling symptomen, vooral wanneer mediale epicondylitis het gevolg is van een blessure. De tekenen geassocieerd met mediale epicondylitis zijn mild tot ernstig van aard en omvatten:
- een beperkt bewegingsbereik met de elleboog
- een stijve elleboog
- een tintelend gevoel dat zich uitstrekt van de elleboog tot de ring en pinkvingers
- een verzwakte pols
- een zwakke greep
- gevoelloosheid
- nekstijfheid en nekpijn
- pijn bij het buigen van de pols naar de onderarm
- pijn bij het schudden van handen
- pijn die zich uitstrekt van de binnenkant van de elleboog door de pols tot de pink
Alarmsymptomen
Wanneer een patiënt last heeft van aanhoudende, onverklaarbare
elleboogpijn en andere pijnklachten als gevolg van een activiteit of een blessure, is medische hulp nodig om de oorzaak te achterhalen en een oplossing te vinden. Patiënten met ernstige symptomen of patiënten die slechts een beperkte verlichting ervaren na het nemen van voldoende rust, moeten eveneens een arts raadplegen.
Diagnose en onderzoeken
Na het aanhoren van de klachten, bevraagt de arts de patiënt over de
medische geschiedenis, en de mogelijke activiteiten op het werk, tijdens de sport of andere mogelijke risicofactoren die de symptomen kunnen veroorzaken. De arts stelt de diagnose van mediale epicondylitis vaak uitsluitend op basis van een lichamelijk onderzoek. Hierbij legt de patiënt de onderarm op een tafel met de handpalm omhoog. De arts oefent dan druk uit op de hand en vraagt vervolgens aan de patiënt om de hand naar de pols te buigen. Ervaart de patiënt pijn aan de binnenkant van de arm bij het buigen van de pols, dan wijst dit hoogstwaarschijnlijk op een golferselleboog. Af en toe bestelt de arts een echoscopie,
MRI-scan of
röntgenfoto van de arm.

Medicijnen verlichten vaak de klachten /
Bron: Stevepb, PixabayZelfzorg
Het stopzetten van de activiteit die leidt tot mediale epicondylitis, doet de pijn verminderen. Rust leidt eveneens vaak tot een verbetering van de klachten binnen enkele dagen.
Een aantal zelfzorgmaatregelen bevorderen het herstel
- de onderarm strekken
- een brace of elleboogsteun voor extra ondersteuning gebruiken
- geleidelijk terug een activiteit hervatten waarbij de arm betrokken is
- ijs toepassen op de elleboog en het binnenste deel van de onderarm
- vrij verkrijgbare pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen nemen
Professionele medische zorg
In sommige gevallen zet de arts volgende behandelingen in:
- chirurgie: De arts opteert enkel voor chirurgie als andere behandelingsopties niet effectief waren. De chirurg verwijdert dan het beschadigd weefsel. Hij verwijdert bovendien een opbouw van littekenweefsel of extra bot, wat de pees mogelijk onder druk zet.
- fysiotherapie: Het trainen en strekken van de spieren in de arm helpt mediale epicondylitis voorkomen of doet de aandoening genezen. Een verwijzing naar een fysiotherapeut is nuttig.
- injecties met corticosteroïden om ontstekingen te verminderen
- plasma-rijke eiwitinjecties
Prognose van elleboogaandoening
De patiënt herstelt gewoonlijk volledig van mediale epicondylitis. Een patiënt herstelt wel sneller als hij de problematische activiteit stopzet zodra de symptomen beginnen.
Complicaties
Complicaties van mediale epicondylitis komen niet vaak voor. Als een patiënt stopt met het uitvoeren van de activiteit die de aandoening heeft veroorzaakt of deze uitlokkende activiteit minder vaak uitvoert, verdwijnen de klachten meestal. Alleen patiënten die doorgaan met de problematische activiteit, ervaren nog steeds pijn. Bij deze patiënten helpt enkel een operatie om het probleem te herstellen.
Preventie
Diverse manieren zijn bekend om een golferselleboog te voorkomen:
- de juiste positie aannemen tijdens de activiteiten zoals golf of tennis
- spierversterkende oefeningen uitvoeren
- stoppen met elke activiteit die pijn veroorzaakt
- vóór en na de activiteit rek- en strekoefeningen uitvoeren
Lees verder