Spiervermoeidheid: Oorzaken van vermoeide spieren

Spiervermoeidheid: Oorzaken van vermoeide spieren Spiervermoeidheid is een veelvoorkomend fenomeen na lichamelijke inspanning. Dit gebeurt wanneer de spieren door intensieve activiteit hun maximale kracht of energie verliezen en niet meer optimaal functioneren. Vermoeide spieren kunnen ontstaan door diverse aandoeningen en omgevingsfactoren. Hoewel vermoeide spieren vaak slechts voor lichte ongemakken zorgen, kunnen sommige mensen langdurige problemen ervaren en medische hulp nodig hebben.

Oorzaken van vermoeide spieren

Spiervermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Wetenschappers wijzen op diverse factoren, zoals:
  • Een falend zenuwstelsel: Wanneer het zenuwstelsel geen effectieve signalen naar het spierweefsel stuurt, kan dit leiden tot spiervermoeidheid.
  • Metabole processen: Bepaalde metabole processen in de spieren kunnen bijdragen aan het ontstaan van spiervermoeidheid.

Naast deze algemene oorzaken, kunnen diverse aandoeningen en omgevingsfactoren de kans op spiervermoeidheid verhogen:

Geen opwarming

Het niet goed opwarmen voor lichamelijke activiteit kan leiden tot snelle spiervermoeidheid. Plotselinge fysieke inspanning kan de spieren overvallen, wat resulteert in een verminderde doorbloeding en zuurstoftoevoer. Een goede warming-up bereidt de spieren voor op de inspanning, verhoogt de bloedstroom en zorgt voor een betere zuurstofvoorziening.

Melkzuur

Tijdens lichamelijke inspanning komt melkzuur vrij als energiebron. Wanneer het lichaam al het lactaat (een zout van melkzuur) heeft verbruikt dat het kan verwerken, slaan de spieren het resterende lactaat op. Dit verhoogt de zuurgraad in de spieren, wat kan leiden tot spierpijn en spierkrampen. Melkzuur hoopt zich vooral op wanneer de zuurstofvoorraden opraken, waardoor cellen overgaan op anaërobe ademhaling (ademhaling zonder zuurstof).

Mineraaltekorten

Een goede balans van mineralen, vitaminen en elektrolyten is essentieel voor een optimale spierfunctie. Tekorten aan mineralen zoals kalium (hypokaliëmie), magnesium (hypomagnesiëmie) en calcium (hypocalciëmie) kunnen leiden tot spiervermoeidheid en spierkrampen. Volkoren voedingsmiddelen en supplementen kunnen sporters helpen om deze tekorten te voorkomen.

Myasthenia gravis
Myasthenia gravis is een zeldzame neuromusculaire aandoening die leidt tot zwakte in de skeletspieren. Bij deze auto-immuunaandoening is de communicatie tussen zenuwcellen en spieren verstoord. Gezichtszwakte is een veelvoorkomend symptoom van myasthenia gravis.

Paramyotonia congenita

Paramyotonia congenita is een erfelijke spieraandoening die bij kinderen of jongvolwassenen aanvallen van spierzwakte, spierstijfheid en spierspanning kan veroorzaken. Koude temperaturen zijn een bekende trigger voor deze zeldzame aandoening. Veel mensen met paramyotonia congenita ervaren ook spiervermoeidheid.

Verminderde activiteit

In sommige gevallen kan spiervermoeidheid te wijten zijn aan een verminderde bloedtoevoer naar de ledematen. Dit kan een gevolg zijn van een (hypertensie) of een hartaandoening.

Dubbelzien kan optreden in combinatie met spiervermoeidheid, vaak als gevolg van myasthenia gravis / Bron: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)Dubbelzien kan optreden in combinatie met spiervermoeidheid, vaak als gevolg van myasthenia gravis / Bron: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)

Symptomen van Spiervermoeidheid

De meest voorkomende klacht van spiervermoeidheid is spierzwakte. De benen kunnen aanvoelen als spaghetti, en sommige mensen hebben het gevoel dat ze hun eigen gewicht niet meer kunnen dragen. Spiertrekkingen en spierschokken komen ook voor. Deze symptomen zijn het resultaat van zenuwimpulsen die vanuit de hersenen worden verzonden. Andere symptomen van spiervermoeidheid kunnen een zwakke gang, trillingen of bevingen zijn, vaak door spieroverbelasting. Zwakte, moeite met praten en lopen, ademhalingsproblemen, slikproblemen, kauwproblemen, dubbelzien (diplopie), hangende oogleden (ptosis), en gezichtsverlamming zijn specifieke symptomen van myasthenia gravis.

Behandeling van vermoeide spieren

In de meeste gevallen is spiervermoeidheid niet ernstig en vereist geen medische behandeling. Rust bevordert het herstel van de spieren. Afhankelijk van de ernst van de vermoeidheid kan enkele dagen rust nodig zijn. Hieronder volgen enkele tips die kunnen helpen bij het herstel van vermoeide spieren.

Natuurlijke middelen

Bromelaïne
Bromelaïne, een enzym dat voorkomt in de stengel en het sap van een ananas, heeft ontstekingsremmende en spierontspannende eigenschappen. Bromelaïnesupplementen of een op de huid aangebrachte oplossing met bromelaïne kunnen nuttig zijn bij het verlichten van spiervermoeidheid.

Crème
Een huidcrème die methylsalicylaat bevat, kan helpen bij het ontspannen van de spieren. Deze pijnstillende crème (pijnstiller) wordt vaak gebruikt door artsen bij de behandeling van artritis (gewrichtsontsteking).

Duivelsklauw
Duivelsklauw vermindert pijn bij artritis en andere vormen van spierpijn, zowel wanneer het op de huid wordt aangebracht als wanneer het via de mond wordt ingenomen.

Gember
Gembercapsules, gemberthee en gemberextracten kunnen helpen bij het verlichten van spiervermoeidheid. Gember heeft zowel ontstekingsremmende als pijnstillende eigenschappen, zowel in verwarmde als rauwe vorm (gember).

Pepermuntolie
Pepermuntolie heeft kalmerende en pijnstillende eigenschappen. Het aanbrengen van pepermuntolie op de pijnlijke spieren kan verlichting bieden voor veel mensen.

Training en oefeningen

Massage
Een professionele massage kan helpen om strakke spieren los te maken. Strakke spieren kunnen namelijk bijdragen aan spiervermoeidheid en -zwakte.

Opwarmen / Afkoelen
Het is essentieel om de spieren goed op te warmen voor het sporten en om na de training stretchoefeningen uit te voeren. Dit helpt om spiervermoeidheid te voorkomen en bevordert het herstel.

Rustig opbouwen
Als je regelmatig last hebt van vermoeide spieren, is het belangrijk om oefeningen geleidelijk weer op te bouwen. Begin met rustige activiteiten zoals zwemmen of wandelen, en verhoog de intensiteit pas als je spieren deze activiteit goed aankunnen. Bij extreme spiervermoeidheid die niet verbetert, is het raadzaam om een arts te raadplegen om ernstige aandoeningen en gezondheidsproblemen uit te sluiten.

Een evenwichtige voeding is cruciaal voor spierherstel / Bron: Jill111, PixabayEen evenwichtige voeding is cruciaal voor spierherstel / Bron: Jill111, Pixabay
Voldoende eten
Voor een goede spierfunctie is energie essentieel. Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten en andere voedingsstoffen binnenkrijgt door elke dag een verse en gezonde maaltijd te eten. Sommige mensen kiezen voor eiwitshakes of supplementen om spierherstel te bevorderen. Deze producten kunnen helpen bij het repareren van microscopische scheurtjes in het spierweefsel na een training en ondersteunen de opbouw van nieuwe spieren.

Warmte- en Koudetherapie
Het toepassen van koude en daarna warmte op het pijnlijke en vermoeide gebied kan spiervermoeidheid verlichten. Zorg ervoor dat ijs niet direct met de huid in contact komt; wikkel het in een handdoek. Het ijs moet niet langer dan tien tot vijftien minuten op de vermoeide spieren worden aangebracht. Het afwisselend toepassen van koude en warmte kan de bloedcirculatie verbeteren en de pijn verminderen.

Preventie van spiervermoeidheid

Spiervermoeidheid kan een vervelende aandoening zijn die je dagelijkse activiteiten belemmert. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om spiervermoeidheid te voorkomen en je algehele gezondheid en welzijn te verbeteren:

Algemene tips

  • Regelmatige lichaamsbeweging: Lichaamsbeweging is essentieel voor het behoud van sterke en gezonde spieren. Streef naar ten minste 30 minuten matige tot intensieve lichaamsbeweging per dag, de meeste dagen van de week. Begin langzaam en bouw je geleidelijk op naarmate je conditie verbetert.
  • Een gezond dieet: Eet een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan fruit, groenten, volkoren granen en magere eiwitten. Zorg ervoor dat je voldoende calorieën binnenkrijgt om je energieniveau op peil te houden. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan mineralen zoals kalium, magnesium en calcium kunnen ook nuttig zijn.
  • Voldoende vocht: Drink voldoende water gedurende de dag om uitdroging te voorkomen, wat spiervermoeidheid kan verergeren.
  • Goed slapen: Zorg voor 7-8 uur slaap per nacht om je lichaam te laten rusten en herstellen.
  • Stressmanagement: Stress kan spiervermoeidheid verergeren. Probeer stress te verminderen door ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen te beoefenen.
  • Opwarmen en afkoelen: Warm altijd goed op voor het sporten en koel af na afloop. Dit helpt om spierblessures en pijn te voorkomen.
  • Luister naar je lichaam: Rust als je je moe voelt en forceer jezelf niet om te trainen als je pijn hebt.
  • Gebruik ergonomische hulpmiddelen: Gebruik ergonomische hulpmiddelen op het werk en thuis om je lichaam in een neutrale positie te houden en spanning op je spieren te verminderen.
  • Vermijd overmatige alcohol- en cafeïneconsumptie: Overmatige alcohol- en cafeïneconsumptie kunnen uitdroging en spiervermoeidheid verergeren.
  • Stop met roken: Roken kan de bloedtoevoer naar je spieren verminderen en bijdragen aan spiervermoeidheid.

Medische aandoeningen

In sommige gevallen kan spiervermoeidheid een symptoom zijn van een onderliggende medische aandoening. Als je last hebt van aanhoudende spiervermoeidheid, raadpleeg dan een arts om eventuele medische aandoeningen uit te sluiten.

Onthoud

  • De preventie van spiervermoeidheid vereist een holistische aanpak die lichaamsbeweging, voeding, hydratatie, slaap, stressmanagement en andere leefstijlgewoonten omvat.
  • Raadpleeg altijd een arts als je last hebt van aanhoudende spiervermoeidheid of als je gepaard gaat met andere symptomen zoals koorts, spierzwakte, ademhalingsproblemen of onverklaarbaar gewichtsverlies.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijnlijke, tintelende, vermoeide, slap gevoel in de benen?Pijnlijke, tintelende, vermoeide, slap gevoel in de benen?Een vreemd slap gevoel in je benen? Het gevoel dat je niet meer kan staan? Een slap, moe gevoel in de benen die trillen…
Zijn je ogen snel moe? Tips tegen zware, vermoeide ogenZijn je ogen snel moe? Tips tegen zware, vermoeide ogenOgen die snel moe worden: veel mensen hebben er al eens last van gehad. Je oogleden kunnen zwaar worden en je ogen brand…
Compressiesokken tegen vermoeide, pijnlijke benen en voetenCompressiesokken tegen vermoeide, pijnlijke benen en voetenHeb je regelmatig last van vermoeide en pijnlijke benen of voeten? Zijn je ledematen soms behoorlijk gezwollen? Wil je a…
Vermoeidheid, oorzaak en symptomenVermoeidheid, oorzaak en symptomenVermoeidheid kan ontstaan als gevolg van slaaptekort, door een onderliggende ziekte of aandoening of door inspanning. Ma…

Hypochondrie: oorzaak, adviezen en behandelingHypochondrie: oorzaak, adviezen en behandelingContinu leef je in angst. Je wordt bang bij ieder pijntje dat je in je lichaam voelt. Je hebt het vermoeden dat er iets…
Brandende huid: op armen en benen, oorzaken en behandelingBrandende huid: op armen en benen, oorzaken en behandelingEen brandende huid is een vervelende klacht. Een branderige huid kan optreden op armen, benen, in het gezicht of op ande…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 1 januari 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Muscle fatigue: Causes, symptoms, and treatment, https://www.belmarrahealth.com/muscle-fatigue-causes-symptoms-treatment/
  • Muscle fatigue: general understanding and treatment, https://www.nature.com/articles/emm2017194
  • Muscle fatigue: what, why and how it influences muscle function, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2375565/
  • Paramyotonia congenita: Spierziekte met spierstijfheid, https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/181097-paramyotonia-congenita-spierziekte-met-spierstijfheid.html
  • Signs & Symptoms of Muscle Fatigue, https://www.livestrong.com/article/189718-signs-symptoms-of-muscle-fatigue/
  • Skeletal Muscle Fatigue: Cellular Mechanisms, http://www.physiology.org/doi/abs/10.1152/physrev.00015.2007
  • Afbeelding bron 1: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Jill111, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 22-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.