Ananas: Voordelen voor gezondheid van deze tropische vrucht

Ananas: Voordelen voor gezondheid van deze tropische vrucht Een ananas (Ananas comosus) is een tropische vrucht die afkomstig is van de bromeliafamilie. Deze heerlijke vrucht is eetbaar in een vaste vorm en in een gedroogde versie. Daarnaast is zelfs ananassap verkrijgbaar. Ananas is bekend omwille van zijn zoete smaak. Tal van voedingsstoffen, mineralen en vitaminen zijn aanwezig in dit exotisch fruit. Het regelmatig eten van fruit en groenten van alle soorten is geassocieerd met een verminderd risico op veel leefstijlgerelateerde gezondheidsproblemen. De consumptie van meer plantaardig voedsel zoals ananas vermindert onder andere het risico op zwaarlijvigheid, diabetes en hartziekten.

Voedingsstoffen in ananas

In 165 gram rauwe ananas bevinden zich volgende voedingsstoffen:
 • bètacaroteen en andere antioxidanten
 • bromelaïne: Verse ananas is de enige bekende bron van het enzym bromelaïne dat diverse gezondheidsvoordelen biedt.
 • calcium: 2% van de aanbevolen dagelijkse inname
 • calorieën: 82
 • cholesterol: 0 mg
 • eiwit: 1 gram
 • folaat: 7% van de aanbevolen dagelijkse inname
 • ijzer: 3% van de aanbevolen dagelijkse inname
 • kalium: 5% van de aanbevolen dagelijkse inname
 • koolhydraten: 5% van de aanbevolen dagelijkse inname
 • koper: 9% van de aanbevolen dagelijkse inname
 • magnesium: 5% van de aanbevolen dagelijkse inname
 • mangaan: 76% van de aanbevolen dagelijkse inname
 • niacine: 4% van de aanbevolen dagelijkse inname
 • pantotheenzuur: 4% van de aanbevolen dagelijkse inname
 • riboflavine: 3% van de aanbevolen dagelijkse inname
 • thiamine: 9% van de aanbevolen dagelijkse inname
 • vezels: 2,3 gram
 • vitamine A: 2% van de aanbevolen dagelijkse inname
 • vitamine B6: 9% van de aanbevolen dagelijkse inname
 • vitamine C: 131% van de aanbevolen dagelijkse inname

Ananas bevat ook andere sporenhoeveelheden zoals vitamine K, fosfor en zink.

Kalium

Kalium is goed voor de hartgezondheid. Daarnaast biedt voldoende kaliuminname een bescherming tegen het verlies van spiermassa. Mensen behouden bovendien de botmineraaldichtheid waardoor het risico op osteoporose vermindert (verlies van botmassa met risico op botbreuken). Tot slot ontstaat minder kans op de vorming van nierstenen door voldoende kalium in te nemen, hetgeen aanwezig is in ananas.

Mangaan

Mangaan is een natuurlijk voorkomend mineraal dat de groei bevordert, een gezond metabolisme handhaaft en antioxiderende eigenschappen heeft.

Vitamine C

Vitamine C is essentieel voor de groei en ontwikkeling en een gezond immuunsysteem. Tevens helpt vitamine C bij de opname van ijzer uit de voeding.

Door de bromelaïne in ananassen, herstellen mensen sneller van o.a. blauwe plekken / Bron: Dezidor, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Door de bromelaïne in ananassen, herstellen mensen sneller van o.a. blauwe plekken / Bron: Dezidor, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Beter herstel

Bromelaïne vermindert zwelling, blauwe plekken en pijn die geassocieerd is met een letsel en een chirurgische ingreep. Door ananas te consumeren, genezen mensen ook sneller van een verwonding of operatie.

Betere controle van diabetes mellitus (suikerziekte)

Patiënten met diabetes mellitus (suikerziekte) type 1 die een vezelrijke voeding consumeren, hebben doorgaans lagere bloedglucosewaarden. Wanneer patiënten met diabetes mellitus type 2 een ananas eten, hebben ze doorgaans betere bloedsuikerspiegel-, lipiden- en insulinewaarden. Eén middelgrote ananas levert ongeveer 13 gram vezels. Vrouwen nemen dagelijks het best 21 tot 25 gram per dag in en voor mannen bedraagt de aanbevolen dagelijkse vezelinname 30 en 38 gram.

Goed voor de huid

Wanneer mensen de antioxidant vitamine C in zijn natuurlijke vorm eten of plaatselijk aanbrengen, bestrijdt dit huidbeschadiging veroorzaakt door zonlicht en luchtvervuiling. Ook vermindert deze antioxidant rimpels en verbetert de algehele huidtextuur. Vitamine C speelt ook een vitale rol bij de vorming van collageen, het ondersteuningssysteem van de huid.

Goed voor de ogen

Mensen die dagelijks diverse soorten fruit (waaronder ananas) en ook groenten eten, hebben een verminderd risico en een vertraagde de progressie van leeftijdsgebonden maculadegeneratie, een leeftijdsgerelateerde oogaandoening bij ouderen waarbij het centrale gezichtsvermogen vervaagt. Ananas is met andere woorden ooggezonde voeding.

Goed voor de spijsvertering

Ananas, heeft een hoog vezel- en watergehalte, hetgeen een gezonde en regelmatige stoelgang bevordert. Het is met andere woorden mogelijk om constipatie te voorkomen door het regelmatig consumeren van een ananas. Ananassen zijn ook rijk aan bromelaïne, een enzym dat het lichaam helpt bij de vertering van eiwitten. Bromelaïne vermindert ook cytokines (inflammatoire immuuncellen) die de bekleding van het spijsverteringskanaal beschadigen. De oneetbare stengels zijn de meest geconcentreerde bron van bromelaïne. Deze zijn verkrijgbaar in supplementvorm.

Goed voor het hart

In ananas bevinden zich vezels, kalium en vitamine C die allen de gezondheid van het hart bevorderen. Door meer kalium in te nemen, vermindert het risico op het krijgen van een beroerte.

Ondersteuning van het immuunsysteem

Ananas bevat alle van de aanbevolen dagelijkse waarden van vitamine C. Vitamine C is een primaire in water oplosbare antioxidant die celschade bestrijdt. Dit maakt vitamine C een nuttige strijder tegen problemen zoals hartziekten en gewrichtspijn.

Verbeterde vruchtbaarheid
Antioxidantrijke voedingen verbeteren de vruchtbaarheid. Omdat vrije radicalen mogelijk het voortplantingssysteem beschadigen, zijn voedingsmiddelen met veel antioxidanten (zoals ananas) aanbevolen voor vrouwen die proberen zwanger te worden. De antioxidanten in ananas, zoals vitamine C en bètacaroteen, en de vitaminen en mineralen koper, zink en foliumzuur zijn positief voor zowel de mannelijke als de vrouwelijke vruchtbaarheid.

Verlaging van de bloeddruk

Door meer kalium in te nemen, hetgeen te vinden is in ananas, verlaagt de bloeddruk. Een hoge inname van kalium gaat bovendien gepaard met twintig procent minder kans op overlijden door allerlei oorzaken.

Verminderd risico op astma

Wanneer mensen die veel van bepaalde voedingsstoffen consumeren, zoals bètacaroteen, verlaagt het risico op het ontwikkelen van astma (chronische ontsteking van luchtwegen in de longen). Andere voedingsmiddelen waarin bètacaroteen aanwezig is, zijn een oranje, geel en donkergroen plantaardig voedsel, zoals ananassen, mango’s, papaja’s, abrikozen, broccoli, meloenen, pompoenen en wortelen. Bromelaïne, een stof die aanwezig is in ananas, draagt eveneens bij aan het verminderen van de symptomen van astma.

Verminderd risico op kanker

Ananas is een uitstekende bron van vitamine C, een sterke antioxidant. Ananassen helpen hierdoor bij het bestrijden van de vorming van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn gekoppeld aan de ontwikkeling van kanker. Een hoge vezelinname van alle soorten fruit en groenten is bovendien geassocieerd met een verlaagd risico op dikkedarmkanker.

Tips voor aankoop van ananassen

Een ananas moet een stevig en dik zijn, zonder kneuzingen of zachte plekken. De kruin moet groene bladeren bezitten. Een groene buitenschil betekent niet dat de ananas niet rijp is. Een hele ananas moet worden bewaard bij kamertemperatuur, terwijl gesneden ananassen moeten worden bewaard in de koelkast. Bij het aankopen van ingeblikte of verpakte ananas, mogen deze het liefst geen zware siroop bevatten. De ingeblikte versie biedt wel minder vitaminen en mineralen dan de natuurlijke, rauwe versie.

Risico's

Patiënten die bètablokkers, mogen kaliumrijke voedingsmiddelen maar met mate consumeren / Bron: Stevepb, PixabayPatiënten die bètablokkers, mogen kaliumrijke voedingsmiddelen maar met mate consumeren / Bron: Stevepb, Pixabay

Bètablokkers

Bètablokkers zijn, een type medicatie dat de arts vaak voorschrijft voor de behandeling van een hartaandoening, doen het kaliumgehalte in het bloed stijgen. Patiënten die bètablokkers nemen, mogen voedingsmiddelen die rijk zijn aan kalium maar met mate consumeren. Het consumeren van te veel kalium is schadelijk voor patiënten met slecht werkende nieren. Als de nieren het overtollig kalium niet uit het bloed kunnen verwijderen, is dit mogelijk fataal.

Gastro-oesofageale reflux

Patiënten met gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) ervaren mogelijk meer klachten zoals brandend maagzuur en oprispingen, bij het eten van zeer zure voedingsmiddelen. Het is echter zeer verschillend of en hoe een patiënt hierop reageert.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is ananas gezond?Is ananas gezond?Is ananas gezond? Het eten van een ananas is namelijk niet alleen lekker maar ook erg gezond. Binnen dit artikel worden…
Zwanger en ananasZwanger en ananasAnanas is een lekkere en gezonde vrucht die tijdens de zwangerschap prima gegeten kan worden. Toch bestaan er geruchten…
De geneeskracht van ananasDe geneeskracht van ananasVan een vergrote schildklier tot difterie; de ananas werkt op vele gebieden in het lichaam. De ananas is een sappige, tr…
Bromelaïne (ananas) voor de gezondheid en spijsverteringBromelaïne (ananas) voor de gezondheid en spijsverteringBromelaïne is een spijsverteringsenzym en wordt aangetroffen in de ananasplant. Het enzym helpt de maag en darmen bij he…

Vezels: gezondheidsvoordelen & supplement met voedingsvezelsVezels: gezondheidsvoordelen & supplement met voedingsvezelsEet meer vezels. Je hebt dit advies waarschijnlijk al eerder gehoord. Maar weet je ook waarom vezels zo goed zijn voor j…
IJzer: functie, ijzer in voeding, ijzersupplementen en ADHIJzer: functie, ijzer in voeding, ijzersupplementen en ADHIJzer is een belangrijk onderdeel van hemoglobine, de stof in rode bloedcellen die zuurstof uit je longen haalt om het d…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Security, Pixabay (bewerkt)
 • Geraadpleegd op 3 januari 2019:
 • 10 healthy reasons to eat pineapples, https://www.buehlers.com/10-pineapple-health-facts/
 • 8 Reasons to Eat Pineapple, https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/8-reasons-eat-pineapple/
 • 8 Impressive Health Benefits of Pineapple, https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-pineapple
 • Pineapple: Health Benefits, Risks & Nutrition Facts, https://www.livescience.com/45487-pineapple-nutrition.html
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Everything you need to know about pineapple, https://www.medicalnewstoday.com/articles/276903.php
 • Afbeelding bron 1: Dezidor, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 31-07-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.