Chronische loopneus: symptomen, behandeling en preventie
Een chronische loopneus is wanneer de neus permanent geïrriteerd is, er steeds vocht uit de neus loopt en de typische symptomen van een loopneus enkele weken of zelfs maanden aanhouden. Dit volgt meestal na een acute loopneus. Een chronische loopneus is vaak het gevolg van een verkoudheid en kan ook optreden in verband met een allergie. Vooral in het winterseizoen krijgen talloze mensen last van een loopneus, die meestal onschadelijk is en binnen enkele dagen vanzelf verdwijnt. Als deze klacht echter steeds terugkeert of voor een langere periode aanhoudt, spreekt men van chronische loopneus. Chronisch betekent 'langdurig'.
Loopneus door een verkoudheid /
Bron: Istock.com/DirimaOorzaken van een chronische loopneus
Allergie of verkoudheid
In veel gevallen schuilt er een
allergie achter een chronische loopneus. Vooral in het voorjaar hebben veel mensen last van een loopneus en
rode ogen. Het stuifmeel in de lucht is dan de trigger. Alleen in zeer zeldzame gevallen veroorzaken kwaadaardige ziekten zoals tumoren chronische loopneus. Soms zijn
neuspoliepen de boosdoener. Aanhoudende of steeds terugkerende
verkoudheid is een andere belangrijke oorzaak van een chronische loopneus.
Andere oorzaken
Anatomische veranderingen in de neus of nasopharynx (de neus-keelholte) zijn vaak de oorzaak van een chronische
loopneus. Vooral personen met een scheef neustussenschot worden vaak getroffen door een chronische loopneus. Bij kinderen kunnen vreemde lichamen in de neus de oorzaak zijn van een chronische loopneus. Ook kunnen bepaalde medicijnen, zoals de anticonceptiepil of antihypertensiva, of psychologische factoren zoals stress een chronische loopneus veroorzaken.
Bijkomende symptomen
Een chronische loopneus wordt gekenmerkt door het feit dat er frequent vocht uit de neus loopt en mogelijk ook de neusademhaling is aangetast. Het neusslijmvlies is geïrriteerd en gezwollen. Bovendien stroomt er
slijm achter door de keel, wat op zijn beurt een hoest of een
brandend gevoel in de keel veroorzaakt. Getroffen personen hebben het gevoel dat ze vaak hun keel moeten schrapen.
Net als bij een acute loopneus kunnen er andere symptomen zijn, zoals
hoofdpijn en
lichaamspijnen of algemene
vermoeidheid. Het verloop van chronische loopneus hangt af van hoe snel het wordt behandeld. Als het niet wordt behandeld, zal het niet zo gemakkelijk verdwijnen als een acute loopneus.
Huisarts raadplegen
Mensen met allergieën lijden vaak langdurig aan chronische neusklachten, bijvoorbeeld
kriebel in de neus of een loopneus jeuk, maar ook andere klachten zoals vlekjes op de huid,
gezwollen oogleden,
tranende ogen,
tintelingen van de tong, niezen, etc. Met geschikte medicatie kan dit vaak goed worden beheerd en kunnen de klachten worden verminderd. Bij een allergie ben je overgevoelig voor bepaalde stoffen (pollen, schimmels, huidschilfers van dieren of huisstofmijt). Ga in dat geval naar je huisarts, zodat hij medicijnen kan voorschrijven die de klachten verminderen.
Als er ernstige
hoestaanvallen optreden tijdens een chronische loopneus, is het verstandig om je huisarts te raadplegen om bijvoorbeeld een
longontsteking uit te sluiten. Terugkerende hoestaanvallen en het gevoel van incidentele of zelfs toenemende
kortademigheid maken een bezoek aan de arts dringend noodzakelijk. Dit om
astma of andere bronchiale ziekten uit te sluiten.
Huisarts onderzoekt de keel /
Bron: BravissimoS/Shutterstock.comOnderzoek en diagnose
Nadat de huisarts heeft geïnformeerd naar je klachten, zal hij je lichamelijk onderzoeken. De arts zal je neus, keel, bijholten en oren onderzoeken. Computertomografie kan worden uitgevoerd om veranderingen zoals neuspoliepen te detecteren. Een KNO-arts kan zo nodig een neusendoscopie (kijkonderzoek van de neus) uitvoeren. Hierbij inspecteert de arts het neustussenschot, de neusschelpen, het aspect van het slijmvlies, de afvoergangen van de neusbijholten en eventuele afwijkingen. Een scheef neustussenschot, een poliep of tumoren kunnen ook worden gevonden tijdens het onderzoek met de nasale endoscoop. Om te bepalen welke bacteriën er in je neus actief zijn, wordt vaak een uitstrijkje op het neusslijmvlies uitgevoerd.
Behandeling van een aanhoudende loopneus
Neusspray
De behandeling van een chronische loopneus hangt af van de oorzaak. Tegen een loopneus helpen neussprays vrij goed. Er bestaan neussprays die helpen bij het stoppen van een loopneus. Je kunt dan kiezen voor een spray die zowel xylometazoline als ipratropium bevat. Xylometazoline doet gezwollen slijmvliezen in de neus slinken. Ipratropium vermindert de slijmaanmaak in de neus. Je treft deze combinatie in
Otrivin Duo. Je moet dergelijke middelen echter spaarzaam gebruiken, omdat ze zelfs een
chronische verkoudheid kunnen bevorderen als ze te vaak worden gebruikt. Deze middelen drogen meestal het neusslijmvlies uit. Decongestivum-neusdruppels mogen vaak niet langer dan een week worden gebruikt. Lees altijd eerst de bijsluiter voor gebruik.
Medicijnen
Chronische loopneus is over het algemeen moeilijker te behandelen dan acute loopneus. Als een allergie de trigger is voor de chronische loopneus, is het belangrijk om deze succesvol te behandelen. Voor dit doel moet echter eerst worden vastgesteld welke stoffen de allergie veroorzaken. Niet alleen grassen en pollen kunnen een allergie veroorzaken, maar ook huisstofmijt of dierenhaar. Als je weet waar je allergisch voor bent, kun je de triggers mogelijk uit de weg gaan. Met medicijnen kun je de klachten verminderen.
Neuspoliepen kunnen behandeld worden met een corticosteroïde-bevattende neusnevel of -druppels.
Operatieve ingreep
In het geval van anatomische afwijkingen moeten deze mogelijk chirurgisch worden gecorrigeerd. Onmiddellijk na de procedure verbeteren de symptomen bij de meeste patiënten merkbaar of verdwijnen ze zelfs volledig.
Bij sommige patiënten moeten neuspoliepen operatief verwijderd worden.
Preventie
Je kunt een chronische loopneus slechts in beperkte mate voorkomen. De volgende maatregelen kunnen hierbij helpe:
Regelmatig je handen wassen /
Bron: Pezibear, PixabayWas je handen regelmatig en grondig
Verkoudheidsvirussen verspreiden zich gemakkelijk via vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht die anderen weer kunnen inademen, maar ook via voorwerpen. Het is voldoende om een handvat in de metro aan te raken dat een persoon met een verkoudheid eerder vasthield. De ziekteverwekkers klampen zich al vast aan je hand. De besmettelijke ziektekiemen kunnen in je eigen lichaam komen door onbewust aan je neus te krabben of in je ogen te wrijven. Was je handen daarom zo vaak mogelijk met lauw water en zeep en zorg ervoor dat je het gebied onder je nagels en tussen je vingers grondig schoonmaakt.
Versterk het immuunsysteem
Een sterk immuunsysteem weert ziekteverwekkers beter af en infecties verlopen milder. Om het immuunsysteem fit te houden, is het belangrijk om veel fruit, groenten en volle granen te eten. Dagelijkse beweging is ook goed voor de weerstand. Door
beweging vergroot namelijk je het aantal witte bloedcellen, dit zijn cellen die helpen infecties tegen te gaan.
Neusverzorging
Het neusslijmvlies droogt snel uit in de winter vanwege de warme verwarmingslucht in kamers. Dit creëert een perfecte omstandigheid voor virussen om toe te slaan. Met een neusspray die hyaluronzuur bevat, kan het neusslijmvlies snel, gemakkelijk en natuurlijk vochtig worden gehouden. Een dagelijkse neusdouche met een isotone zoutwateroplossing bevochtigt ook de slijmvliezen en spoelt tegelijkertijd de ziekteverwekkers weg.
Goed slapen
Een
gebrek aan slaap of een
slaaptekort verzwakt het lichaam en maakt het gevoeliger voor infecties. Let daarom op je individuele slaapbehoeften. De meeste mensen hebben ongeveer acht uur slaap per nacht nodig.
Hygiënisch hoesten
Bij hoesten en niezen worden een groot aantal virussen uit het lichaam geworpen. Een flinke nies kan de druppels meer dan een meter verspreiden, zodat iedereen in de buurt gemakkelijk kan worden besmet met het virus. En als je hoest of niets in je handen, dan kan het virus zich verder verspreiden door mensen een hand te geven of via voorwerpen die je aanraakt. via je handen kan je ook Het is dus beter om in de elleboog te hoesten, omdat op deze manier de handen virusvrij blijven en je verdere verspreiding van de verkoudheid kunt voorkomen.
Blijf uit de buurt van zieke mensen
Het risico op een druppelinfectie uit neus- en keelholte (hoesten, niezen) kan zoveel mogelijk worden verminderd door mensen die ziek zijn te vermijden, omdat de virussen worden overgedragen door te praten, hoesten en niezen. Wordt een persoon in je naaste omgeving, zoals een gezinslid of naaste collega, getroffen door verkoudheid of
griep? Beperk dan tijdelijk enig lichamelijk contact zoveel mogelijk om de kans op besmetting terug te dringen. Het is ook raadzaam om plekken waar veel mensen opeengepakt zitten, zoals de metro of tram, tijdens de wintermaanden te vermijden en op zoek te gaan naar een alternatief vervoermiddel. Je loopt namelijk het meeste risico wanneer je je geregeld in grote gezelschappen begeeft.
Vermijd te veel stress en zorg voor ontspanning
De psyche heeft een beslissende invloed op het immuunsysteem. Het uitoefenen van een hobby, zoals sport, en een evenwichtig emotioneel leven hebben een positief effect op de weerstand van het lichaam. Aanhoudende stress verlaagt daarentegen de afweer.
Water drinken is gezond /
Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comLoopneus zelf genezen
Degenen die snotverkouden zijn, kunnen beter thuis blijven. Je hoeft je niet per se ziek te melden, maar je kan bijvoorbeeld thuis gaan werken. Dit is goed voor het lichaam omdat het sneller kan herstellen. De verspreiding van de ziekte wordt ook voorkomen. Het lichaam heeft meer slaap nodig tijdens een verkoudheid. Veel drinken, bij voorkeur
water of thee, maakt het slijm vloeibaar zodat het gemakkelijker kan worden verwijderd.
Voorkom verkoudheid door goede ventilatie
In de winter brengen we het grootste deel van de tijd door in gesloten ruimtes. Regelmatige ventilatie, zo'n drie tot vier keer per dag gedurende vijf minuten elk, vermindert het aantal virussen in de kamer. Ventilatie verbetert niet alleen het binnenklimaat, maar verhoogt ook de luchtvochtigheid, wat droog neusslijmvlies en dus verkoudheid voorkomt. Ook het openzetten van ventilatieroosters is aanbevelenswaardig.
Neem probiotica in
Probiotica zijn melkzuurbacteriën die levend de darm bereiken, de darmactiviteit reguleren en een gezondheidsbevorderend effect hebben. Probiotica versterken het immuunsysteem en hebben een preventieve werking tegen verkoudheid. Extra producten met toegevoegde probiotica zijn niet nodig. Het eten van een natuurlijke yoghurt of andere zure melkproducten per dag is voldoende, omdat deze van nature voldoende probiotica bevatten.
Lees verder