Chronische loopneus: symptomen, behandeling en preventie

Chronische loopneus: symptomen, behandeling en preventie Een chronische loopneus is wanneer de neus permanent geïrriteerd is, er steeds vocht uit de neus loopt en de typische symptomen van een loopneus enkele weken of zelfs maanden aanhouden. Dit volgt meestal na een acute loopneus. Een chronische loopneus is vaak het gevolg van een verkoudheid en kan ook optreden in verband met een allergie. Vooral in het winterseizoen krijgen talloze mensen last van een loopneus, die meestal onschadelijk is en binnen enkele dagen vanzelf verdwijnt. Als deze klacht echter steeds terugkeert of voor een langere periode aanhoudt, spreekt men van chronische loopneus. Chronisch betekent 'langdurig'.
Loopneus door een verkoudheid / Bron: Istock.com/DirimaLoopneus door een verkoudheid / Bron: Istock.com/Dirima

Oorzaken van een chronische loopneus

Allergie of verkoudheid

In veel gevallen schuilt er een allergie achter een chronische loopneus. Vooral in het voorjaar hebben veel mensen last van een loopneus en rode ogen. Het stuifmeel in de lucht is dan de trigger. Alleen in zeer zeldzame gevallen veroorzaken kwaadaardige ziekten zoals tumoren chronische loopneus. Soms zijn neuspoliepen de boosdoener. Aanhoudende of steeds terugkerende verkoudheid is een andere belangrijke oorzaak van een chronische loopneus.

Andere oorzaken

Anatomische veranderingen in de neus of nasopharynx (de neus-keelholte) zijn vaak de oorzaak van een chronische loopneus. Vooral personen met een scheef neustussenschot worden vaak getroffen door een chronische loopneus. Bij kinderen kunnen vreemde lichamen in de neus de oorzaak zijn van een chronische loopneus. Ook kunnen bepaalde medicijnen, zoals de anticonceptiepil of antihypertensiva, of psychologische factoren zoals stress een chronische loopneus veroorzaken.

Bijkomende symptomen

Een chronische loopneus wordt gekenmerkt door het feit dat er frequent vocht uit de neus loopt en mogelijk ook de neusademhaling is aangetast. Het neusslijmvlies is geïrriteerd en gezwollen. Bovendien stroomt er slijm achter door de keel, wat op zijn beurt een hoest of een brandend gevoel in de keel veroorzaakt. Getroffen personen hebben het gevoel dat ze vaak hun keel moeten schrapen.

Net als bij een acute loopneus kunnen er andere symptomen zijn, zoals hoofdpijn en lichaamspijnen of algemene vermoeidheid. Het verloop van chronische loopneus hangt af van hoe snel het wordt behandeld. Als het niet wordt behandeld, zal het niet zo gemakkelijk verdwijnen als een acute loopneus.

Huisarts raadplegen

Mensen met allergieën lijden vaak langdurig aan chronische neusklachten, bijvoorbeeld kriebel in de neus of een loopneus jeuk, maar ook andere klachten zoals vlekjes op de huid, gezwollen oogleden, tranende ogen, tintelingen van de tong, niezen, etc. Met geschikte medicatie kan dit vaak goed worden beheerd en kunnen de klachten worden verminderd. Bij een allergie ben je overgevoelig voor bepaalde stoffen (pollen, schimmels, huidschilfers van dieren of huisstofmijt). Ga in dat geval naar je huisarts, zodat hij medicijnen kan voorschrijven die de klachten verminderen.

Als er ernstige hoestaanvallen optreden tijdens een chronische loopneus, is het verstandig om je huisarts te raadplegen om bijvoorbeeld een longontsteking uit te sluiten. Terugkerende hoestaanvallen en het gevoel van incidentele of zelfs toenemende kortademigheid maken een bezoek aan de arts dringend noodzakelijk. Dit om astma of andere bronchiale ziekten uit te sluiten.

Huisarts onderzoekt de keel / Bron: BravissimoS/Shutterstock.comHuisarts onderzoekt de keel / Bron: BravissimoS/Shutterstock.com

Onderzoek en diagnose

Nadat de huisarts heeft geïnformeerd naar je klachten, zal hij je lichamelijk onderzoeken. De arts zal je neus, keel, bijholten en oren onderzoeken. Computertomografie kan worden uitgevoerd om veranderingen zoals neuspoliepen te detecteren. Een KNO-arts kan zo nodig een neusendoscopie (kijkonderzoek van de neus) uitvoeren. Hierbij inspecteert de arts het neustussenschot, de neusschelpen, het aspect van het slijmvlies, de afvoergangen van de neusbijholten en eventuele afwijkingen. Een scheef neustussenschot, een poliep of tumoren kunnen ook worden gevonden tijdens het onderzoek met de nasale endoscoop. Om te bepalen welke bacteriën er in je neus actief zijn, wordt vaak een uitstrijkje op het neusslijmvlies uitgevoerd.

Behandeling van een aanhoudende loopneus

Neusspray

De behandeling van een chronische loopneus hangt af van de oorzaak. Tegen een loopneus helpen neussprays vrij goed. Er bestaan neussprays die helpen bij het stoppen van een loopneus. Je kunt dan kiezen voor een spray die zowel xylometazoline als ipratropium bevat. Xylometazoline doet gezwollen slijmvliezen in de neus slinken. Ipratropium vermindert de slijmaanmaak in de neus. Je treft deze combinatie in Otrivin Duo. Je moet dergelijke middelen echter spaarzaam gebruiken, omdat ze zelfs een chronische verkoudheid kunnen bevorderen als ze te vaak worden gebruikt. Deze middelen drogen meestal het neusslijmvlies uit. Decongestivum-neusdruppels mogen vaak niet langer dan een week worden gebruikt. Lees altijd eerst de bijsluiter voor gebruik.

Medicijnen

Chronische loopneus is over het algemeen moeilijker te behandelen dan acute loopneus. Als een allergie de trigger is voor de chronische loopneus, is het belangrijk om deze succesvol te behandelen. Voor dit doel moet echter eerst worden vastgesteld welke stoffen de allergie veroorzaken. Niet alleen grassen en pollen kunnen een allergie veroorzaken, maar ook huisstofmijt of dierenhaar. Als je weet waar je allergisch voor bent, kun je de triggers mogelijk uit de weg gaan. Met medicijnen kun je de klachten verminderen.

Neuspoliepen kunnen behandeld worden met een corticosteroïde-bevattende neusnevel of -druppels.

Operatieve ingreep

In het geval van anatomische afwijkingen moeten deze mogelijk chirurgisch worden gecorrigeerd. Onmiddellijk na de procedure verbeteren de symptomen bij de meeste patiënten merkbaar of verdwijnen ze zelfs volledig.

Bij sommige patiënten moeten neuspoliepen operatief verwijderd worden.

Preventie

Je kunt een chronische loopneus slechts in beperkte mate voorkomen. De volgende maatregelen kunnen hierbij helpe:

Regelmatig je handen wassen / Bron: Pezibear, PixabayRegelmatig je handen wassen / Bron: Pezibear, Pixabay

Was je handen regelmatig en grondig

Verkoudheidsvirussen verspreiden zich gemakkelijk via vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht die anderen weer kunnen inademen, maar ook via voorwerpen. Het is voldoende om een ​​handvat in de metro aan te raken dat een persoon met een verkoudheid eerder vasthield. De ziekteverwekkers klampen zich al vast aan je hand. De besmettelijke ziektekiemen kunnen in je eigen lichaam komen door onbewust aan je neus te krabben of in je ogen te wrijven. Was je handen daarom zo vaak mogelijk met lauw water en zeep en zorg ervoor dat je het gebied onder je nagels en tussen je vingers grondig schoonmaakt.

Versterk het immuunsysteem

Een sterk immuunsysteem weert ziekteverwekkers beter af en infecties verlopen milder. Om het immuunsysteem fit te houden, is het belangrijk om veel fruit, groenten en volle granen te eten. Dagelijkse beweging is ook goed voor de weerstand. Door beweging vergroot namelijk je het aantal witte bloedcellen, dit zijn cellen die helpen infecties tegen te gaan.

Neusverzorging

Het neusslijmvlies droogt snel uit in de winter vanwege de warme verwarmingslucht in kamers. Dit creëert een perfecte omstandigheid voor virussen om toe te slaan. Met een neusspray die hyaluronzuur bevat, kan het neusslijmvlies snel, gemakkelijk en natuurlijk vochtig worden gehouden. Een dagelijkse neusdouche met een isotone zoutwateroplossing bevochtigt ook de slijmvliezen en spoelt tegelijkertijd de ziekteverwekkers weg.

Goed slapen

Een gebrek aan slaap of een slaaptekort verzwakt het lichaam en maakt het gevoeliger voor infecties. Let daarom op je individuele slaapbehoeften. De meeste mensen hebben ongeveer acht uur slaap per nacht nodig.

Hygiënisch hoesten

Bij hoesten en niezen worden een groot aantal virussen uit het lichaam geworpen. Een flinke nies kan de druppels meer dan een meter verspreiden, zodat iedereen in de buurt gemakkelijk kan worden besmet met het virus. En als je hoest of niets in je handen, dan kan het virus zich verder verspreiden door mensen een hand te geven of via voorwerpen die je aanraakt. via je handen kan je ook Het is dus beter om in de elleboog te hoesten, omdat op deze manier de handen virusvrij blijven en je verdere verspreiding van de verkoudheid kunt voorkomen.

Blijf uit de buurt van zieke mensen

Het risico op een druppelinfectie uit neus- en keelholte (hoesten, niezen) kan zoveel mogelijk worden verminderd door mensen die ziek zijn te vermijden, omdat de virussen worden overgedragen door te praten, hoesten en niezen. Wordt een persoon in je naaste omgeving, zoals een gezinslid of naaste collega, getroffen door verkoudheid of griep? Beperk dan tijdelijk enig lichamelijk contact zoveel mogelijk om de kans op besmetting terug te dringen. Het is ook raadzaam om plekken waar veel mensen opeengepakt zitten, zoals de metro of tram, tijdens de wintermaanden te vermijden en op zoek te gaan naar een alternatief vervoermiddel. Je loopt namelijk het meeste risico wanneer je je geregeld in grote gezelschappen begeeft.

Vermijd te veel stress en zorg voor ontspanning

De psyche heeft een beslissende invloed op het immuunsysteem. Het uitoefenen van een hobby, zoals sport, en een evenwichtig emotioneel leven hebben een positief effect op de weerstand van het lichaam. Aanhoudende stress verlaagt daarentegen de afweer.

Water drinken is gezond / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comWater drinken is gezond / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com

Loopneus zelf genezen

Degenen die snotverkouden zijn, kunnen beter thuis blijven. Je hoeft je niet per se ziek te melden, maar je kan bijvoorbeeld thuis gaan werken. Dit is goed voor het lichaam omdat het sneller kan herstellen. De verspreiding van de ziekte wordt ook voorkomen. Het lichaam heeft meer slaap nodig tijdens een verkoudheid. Veel drinken, bij voorkeur water of thee, maakt het slijm vloeibaar zodat het gemakkelijker kan worden verwijderd.

Voorkom verkoudheid door goede ventilatie

In de winter brengen we het grootste deel van de tijd door in gesloten ruimtes. Regelmatige ventilatie, zo'n drie tot vier keer per dag gedurende vijf minuten elk, vermindert het aantal virussen in de kamer. Ventilatie verbetert niet alleen het binnenklimaat, maar verhoogt ook de luchtvochtigheid, wat droog neusslijmvlies en dus verkoudheid voorkomt. Ook het openzetten van ventilatieroosters is aanbevelenswaardig.

Neem probiotica in

Probiotica zijn melkzuurbacteriën die levend de darm bereiken, de darmactiviteit reguleren en een gezondheidsbevorderend effect hebben. Probiotica versterken het immuunsysteem en hebben een preventieve werking tegen verkoudheid. Extra producten met toegevoegde probiotica zijn niet nodig. Het eten van een natuurlijke yoghurt of andere zure melkproducten per dag is voldoende, omdat deze van nature voldoende probiotica bevatten.

Lees verder

© 2020 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Loopneus bij koud weerLoopneus bij koud weerEen verkoudheid kan een loopneus veroorzaken. Maar ook bij koud weer krijgen we vaak te maken met een loopneus. Dit zien…
Neusklachten: symptomen en behandelingNeusklachten: symptomen en behandelingNeusklachten kunnen zowel acuut als chronisch zijn. Wanneer neusklachten onvoldoende behandeld kunnen worden om er defin…
Kinderziektes genezen zonder apotheker: verkoudheidKinderziektes genezen zonder apotheker: verkoudheidKleine kinderen zijn vatbaarder voor infecties dan volwassen. Een kind dat een verkoudheid oploopt is dan ook geen uitzo…
Neusontsteking: symptomen, oorzaken, behandeling & preventieNeusontsteking: symptomen, oorzaken, behandeling & preventieEen neusontsteking treft meestal het neusslijmvlies en manifesteert zich vaak als een loopneus als onderdeel van een vir…

Doffe hoofdpijn: symptomen, oorzaken, behandeling, preventieDoffe hoofdpijn: symptomen, oorzaken, behandeling, preventieDoffe hoofdpijn is een klacht waar iedereen wel eens mee te maken heeft gehad. Je kan doffe hoofdpijn links, rechts, ach…
Eczeem op het gezicht: Behandeling van gezichtseczeemEczeem op het gezicht: Behandeling van gezichtseczeemEczeem is een aandoening waarbij een patiënt een rode schilferige en jeukende huid krijgt. De chronische huidziekte tref…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/AndreyPopov
 • https://www.thuisarts.nl/neusklachten-chronisch/ik-heb-vaak-last-van-loopneus-enof-verstopte-neus
 • https://www.encyclo.nl/begrip/chronisch
 • https://www.henryford.com/blog/2019/05/6-things-you-should-know-about-chronic-runny-nose
 • https://www.stanfordchildrens.org/en/service/ear-nose-throat/conditions/chronic-rhinorrhea
 • https://zorgnu.avrotros.nl/hulp/hulpartikelen/item/wat-te-doen-bij-verkoudheid/
 • https://www.kno.nl/patienten-informatie/neus/verkoudheid/
 • https://rubriek.nl/gezond/je-weerstand-verhogen/
 • https://www.ikgastarten.nl/zzp/4-tips-om-griep-te-voorkomen
 • https://www.ikgastarten.nl/zzp/4-tips-om-griep-te-voorkomen
 • https://www.viruskenner.nl/e-learning/leermaterialen/hoe-verspreiden-virussen-zich-via-de-lucht/
 • https://rhinohorn.nl/veelgestelde-vragen/hoe-maak-ik-een-isotone-zoutoplossing-voor-neus-spoelen
 • https://www.mayoclinic.org/symptoms/runny-nose/basics/causes/sym-20050640
 • https://www.healthline.com/health/runny-nose-causes
 • https://www.medicinenet.com/chronic_rhinitis/article.htm
 • https://www.thuisarts.nl/allergie
 • https://www.kno.nl/patienten-informatie/neus/neusendoscopie/
 • https://www.apotheek.nl/medicijnen/xylometazoline-voor-de-neus?product=xylometazoline
 • https://www.apotheek.nl/medicijnen/ipratropium-inhalatie
 • https://www.kno.nl/patienten-informatie/neus/neuspoliepen/
 • https://www.theglobeandmail.com/life/health-and-fitness/ask-a-health-expert/i-have-a-chronic-runny-nose-whats-going-on/article577667/
 • Prof. dr. R.O.B. Gans, prof. dr. P.E.Y. Van Schil, prof. dr. J.P. Vandenbroucke, prof. dr. C. van Weel (hoofdred.). Codex Medicus. Reed Business, Amsterdam, 13e geheel herziene en opnieuw bewerkte druk, 2009, tweede en derde oplage 2010 en 2012.
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/Dirima
 • Afbeelding bron 2: BravissimoS/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Pezibear, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Mimagephotography/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 05-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 26
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.