Eczeem op het gezicht: Behandeling van gezichtseczeem

Eczeem op het gezicht: Behandeling van gezichtseczeem Eczeem is een aandoening waarbij een patiënt een rode schilferige en jeukende huid krijgt. De chronische huidziekte treft mogelijk diverse lichaamsdelen, en verschillende soorten eczeem leiden mogelijk tot diverse symptomen. Patiënten met gezichtseczeem ervaren vooral roodheid, pijn en een schilfering aan de huid. De symptomen op de gezichtshuid behandelt de patiënt voorzichtig en met zachte middelen. Soms werken deze maatregelen onvoldoende is een medicamenteuze of medische behandeling nodig om de opflakkeringen onder controle te krijgen.

Oorzaken van gezichtseczeem

Artsen weten anno januari 2020 niet precies wat eczeem veroorzaakt, maar vermoedelijk komen veel patiënten ter wereld met bepaalde genen waardoor ze sneller kampen met de ziekte.

Risicofactoren van chronische huidziekte op aangezicht

Niet alle patiënten met eczeem hebben dezelfde uitlokkende factoren. Vooral baby’s en peuters kampen met gezichtseczeem maar eczeem op het aangezicht verschijnt op elke mogelijke leeftijd.

Aandoeningen

Het hebben van een familiegeschiedenis van de ziekte, stress, hormonale schommelingen, astma (chronische ontsteking van luchtwegen in de longen), een allergie en een auto-immuunziekte zijn risicofactoren voor gezichtseczeem.

Omgevingsfactoren

Talloze dingen veroorzaken mogelijk opflakkeringen van eczeem, zoals koud weer, warm water, voedselgevoeligheden, zon, zweet, chemicaliën, irriterende stoffen, make-up, gezichtsproducten, gezichtsmaskers en andere allergenen, …

Soorten eczeem op het gezicht

Atopische dermatitis, een vorm die vaak voorkomt in de adolescentie, is het meest voorkomende type eczeem. De wangen en kind zijn het vaakst aangetast, evenals het gebied rond de ogen, de lippen en de kin. Ook contactdermatitis, waarbij de gezichtshuid symptomen ervaart na contact met bijvoorbeeld sierraden en parfums, is een bekende vorm van eczeem. Seborreïsche dermatitis (hoofdroos) is tot slot een minder bekende vorm van eczeem warm waarbij vooral tekenen ontstaan rond de zijkanten van de neus, de wenkbrauwen en de haarlijn.

Symptomen: Geïrriteerde en ontstoken gezichtshuid

Eczeem verwijst naar een groep aandoeningen die ervoor zorgen dat de huid droog, rood, intens jeukend, ruw, hobbelig, schilferig en ontstoken raakt. Aangezien de gezichtshuid gevoelig is, kampen sommige patiënten met eczeem op het gezicht met pijn en stekende of brandende gevoelens. Blaarvorming is eveneens een mogelijk teken van gezichtseczeem. Patiënten met ernstige eczeem in het gezicht kampen tevens vaker met een gebarsten huid en zelfs bloedingen. Het is belangrijk om bij jeuk niet te krabben aan het gezicht, want hierdoor ontstaan donkerdere, dikkere en geïnfecteerde huidgebieden.

Diagnose en onderzoeken

Diagnostisch onderzoek
Een dermatoloog (huidarts) bevestigt indien nodig de diagnose van eczeem in het gezicht. De diagnose gebeurt op basis van de medische geschiedenis, familiale geschiedenis, symptomen en een visuele inspectie van de gezichtshuid. De arts voert af en toe nog bijkomende testen uit, zoals een huidpleistertest, een huidschraaptest en/of een huidbiopsie.

Differentiële diagnose
Acne, rosacea (roodheid en zwelling in gezicht) en xerose (droge huid) vormen differentiële diagnoses voor eczeem op het gezicht.

Behandeling van droge, rode en jeukende huid

Zelfzorg

Regelmatig de huid bevochtigen is nodig / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Regelmatig de huid bevochtigen is nodig / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Huid bevochtigen
De beste manier om te voorkomen dat de huid uitdroogt, is de huid te bevochtigen (hydrateren) met dikke crèmes (Cetaphil, Eucerin) en zalven (Aquaphor, Vaseline), en niet met dunnere lotions. De beste tijd om dit te doen is direct nadat het gezicht gewassen is. Als zalven te vettig zijn voor het gezicht, gebruikt de patiënt deze best alleen ’s nachts.

Huid voorzichtig reinigen
Zeep leidt mogelijk tot huidirritatie. De huid enkel met water reinigen is misschien niet voldoende, vooral als de huid van het gezicht vet is. Milde gezichtsreinigingsmiddelen zijn in dat geval aanbevolen.

Temperatuur en luchtvochtigheid in de gaten houden
Kort het gezicht wassen met koud of lauw water is het beste advies om gezichtseczeem onder controle te krijgen. Warme plaatsen of activiteiten die leiden tot zweten, leiden sneller tot jeuk. Te droge of te vochtige lucht leidt soms ook tot een aanval van eczeem (in het gezicht).

Zonlicht opzoeken of beperken
Eczeem verergert bij sommige patiënten bij blootstelling aan zonlicht, terwijl de huidziekte voor anderen juist verlicht bij blootstelling aan de zon.

Soms zijn medicijnen nodig / Bron: Stevepb, PixabaySoms zijn medicijnen nodig / Bron: Stevepb, Pixabay

Professionele medische zorg

Enkele medische en medicamenteuze behandelingen verlichten gezichtseczeem.

Antischimmelmedicatie
De arts schrijft mogelijk antischimmelzalven of -crèmes voor als eczeem resulteert uit een schimmelinfectie. Hoge niveaus van één soort schimmel die normaal op de huid aanwezig is, verschijnen bij patiënten met atopisch eczeem op het hoofd of de nek.

Calcineurine-remmers
De arts schrijft soms calcineurine-remmers voor in plaats van een steroïde crème. Deze crèmes en zalven blokkeren chemicaliën die de symptomen van eczeem doen opflakkeren. De arts zet deze medicijnen vooral in om eczeem op het gezicht te behandelen. Ook eczeem aan de oogleden, de nek en de huidplooien is hiermee te behandelen.

Fototherapie (ultraviolet lichttherapie)
Dankzij fototherapie is het mogelijk om matige tot ernstige eczeem te behandelen. De arts schrijft deze therapie vooral voor voor patiënten waarbij crèmemedicatie niet heeft gewerkt. Een mogelijk risico van fototherapie is een verhoogd risico op huidkanker bij een langdurig gebruik van fototherapie.

Steroïde crèmes
Steroïde crèmes zijn een belangrijk onderdeel van de behandeling van eczeem. Hydrocortisoncrème verlicht een rode, jeukende huid. Dit past de patiënt één of twee keer per dag gedurende enkele weken toe. Helpt dit niet (genoeg), dan moet de arts mogelijk een sterkere steroïde voorschrijven. Een patiënt mag corticosteroïden niet te lang gebruiken op de huid omdat de huid hierdoor verdunt (dunne huid).

Prognose

Anno januari 2020 is het niet mogelijk om van eczeem te genezen, maar de ziekte kent bij de meeste patiënten opflakkeringen waarbij de symptomen verschijnen en na verloop van tijd weer gedurende een tijdje verdwijnen. Soms ervaren patiënten zelfs jaren geen uitbraak van eczeem op het gezicht.

Lees verder

© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eczeem: soorten en behandelingEczeem is een veel voorkomende huidaandoening. Kenmerkend is de grote hoeveelheid jeuk die deze huidaandoening met zich…
Eczeem 'dermatitis'Eczeem 'dermatitis'Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Jonge kinderen hebben het vaak. Het kan vanaf de geboorte al ontstaan of o…
Eczeem behandelingEczeem behandelingEczeem is een huidaandoening die vaak voorkomt bij jongere kinderen maar kan ook voorkomen op latere leeftijd. Deze aand…
Droge handen en eczeemDroge handen en eczeemHet is goed mogelijk dat je last hebt van droge handen omdat je eczeem hebt. Eczeem is een huidaandoening en veel mensen…

Chronische loopneus: symptomen, behandeling en preventieChronische loopneus: symptomen, behandeling en preventieEen chronische loopneus is wanneer de neus permanent geïrriteerd is, er steeds vocht uit de neus loopt en de typische sy…
Chronische vermoeidheid: symptomen, oorzaken en behandelingChronische vermoeidheid: symptomen, oorzaken en behandelingVermoeidheid is een normaal verschijnsel. Je slaapt een nacht goed of je neemt voldoende rust en je voelt je vaak weer o…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 9 januari 2020:
  • An Overview of Eczema on the Face, https://www.verywellhealth.com/eczema-on-the-face-4158191
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • How to Manage Eczema on the Face, https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/eczema-face-manage
  • How to Treat Facial Eczema, According to Dermatologists, https://www.allure.com/story/face-eczema-treatment
  • The Best Ways to Cope With Eczema on Your Face, According to Dermatologists, https://www.health.com/condition/eczema/eczema-on-face
  • Afbeelding bron 1: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 13-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.