Branderige keel: oorzaken van branderig gevoel in de keel

Branderige keel: oorzaken van branderig gevoel in de keel Een branderige keel of branderig gevoel in keel en slokdarm kan veroorzaakt worden door brandend maagzuur. Als maagzuur terugstroomt de slokdarm in, dan kun je hierdoor een branderig gevoel krijgen achter je borstbeen en in je keel. De klachten bij brandend maagzuur worden vaak erger wanneer je ligt of bukt. Als je af en toe last hebt van brandend maagzuur, hoef je je niet meteen zorgen te maken. Dat komt vaak voor. De meeste mensen kunnen brandend maagzuur zelf tegengaan met veranderingen in levensstijl en met vrij verkrijgbare medicijnen. Als je regelmatig last hebt van brandend maagzuur, dan is het verstandig om de klachten met je huisarts te bespreken. Een branderige keel kan ook komen door andere oorzaken, zoals griep, verkoudheid of een keelontsteking. Ook kan het drinken van alcohol een branderig gevoel in de keel veroorzaken. Hoe dan ook, bij aanhoudende klachten van brandende keel, is het raadzaam een afspraak te maken met je huisarts zodat de oorzaak kan worden achterhaald.
Veelgestelde vragen
Wat veroorzaakt een brandende keel?
Er zijn veel mogelijke oorzaken van een brandende keel, waaronder verkoudheid en griep, het brandende mond syndroom, slokdarmontsteking, keelontsteking en de ziekte van Pfeiffer.
Wat helpt tegen een brandende keel?
Hoe een brandende keel te kalmeren? - Gorgelen met water en zout. - Zuig op een keelpastille of dropje. - Warme dranken drinken, zoals thee met honing. - Zet een luchtbevochtiger met koele nevel aan om vocht aan de lucht toe te voegen.
Kan maagzuur een brandende keel veroorzaken?
Wanneer maagzuur terugvloeit in de keel, kan het irritatie en ontsteking veroorzaken, wat meestal leidt tot een branderig gevoel in de keel, naast slikproblemen en/of pijn bij het slikken.

Branderige keel / Bron: Staras/Istock.comBranderige keel / Bron: Staras/Istock.com

Symptomen van branderige keel

Een branderige keel kan gepaard gaan met de volgende symptomen:

Oorzaken branderig gevoel in keel

Een brandende keel kan veroorzaakt worden door onder meer:
 • verkoudheid
 • griep
 • hooikoorts
 • brandende mond syndroom
 • slokdarmontsteking
 • keelontsteking
 • keelabces
 • postnasale drip
 • droge keel
 • alcoholgebruik
 • brandend maagzuur
 • ziekte van Pfeiffer
 • slokdarmkanker
 • keelkanker

Branderige keel door bovenste luchtweginfectie

Griep en verkoudheid zijn bovenste luchtweginfecties die beide een branderige keel of schuurderige keel kunnen veroorzaken.

Een branderige keel kan komen door een verkoudheid / Bron: Istock.com/DirimaEen branderige keel kan komen door een verkoudheid / Bron: Istock.com/Dirima

Verkoudheid

Een zere keel of een branderige keel is een symptoom van de verkoudheid. Deze virale infectie van de bovenste luchtwegen kan ongemakkelijk zijn, maar is meestal niet ernstig. De meeste volwassenen krijgen elk jaar twee tot drie verkoudheden. Naast een zere keel en een branderig gevoel in de keel, kun je bij een verkoudheid last krijgen van de volgende symptomen:
 • loopneus
 • verstopte neus
 • niezen
 • hoesten
 • pijn in het lichaam
 • hoofdpijn
 • verhoging

De symptomen verdwijnen normaal gesproken binnen een week tot 10 dagen. Medicijnen zijn bij verkoudheid niet nodig, maar je kunt eventueel neusdruppels of spray met xylometazoline gebruiken.

Griep

Influenza, ook wel griep genoemd, is een virale infectieziekte. Het veroorzaakt veel van dezelfde symptomen als een verkoudheid, inclusief een zere keel of een branderige keel. Maar de griep kan veel ernstiger zijn. Bij sommige mensen kan dit leiden tot levensbedreigende complicaties zoals longontsteking. De griepsymptomen beginnen binnen een tot vier dagen nadat je bent blootgesteld aan het griepvirus en bestaan uit:

Neem genoeg rust bij griep. Drink 1,5 tot 2 liter per dag en tegen pijn en malaise kun je paracetamol nemen.

Een branderige keel door hooikoorts / Bron: Istock.com/mkrberlinEen branderige keel door hooikoorts / Bron: Istock.com/mkrberlin

Brandende keel door hooikoorts

Door hooikoorts kunnen de slijmvliezen in je luchtwegen worden geprikkeld door je allergie voor pollen. Hierdoor kun je een brandende keel of keelpijn krijgen. Niezen en een loopneus zijn typische symptomen van hooikoorts. Naast een uitgesproken loopneus, hebben ook veel allergielijders last van rode en jeukende ogen. Veel pollenallergiepatiënten beschrijven ook een karakteristieke 'tinteling' in de neus of in de ogen.

Iedereen die wordt geplaagd door bijzonder ernstige hooikoortssymptomen, is ook vaak overdag moe. Het resultaat: een verminderd concentratievermogen en verslechterde leer- of werkprestaties. Hoe lang de typische hooikoortssymptomen duren, hangt af van verschillende factoren. Enerzijds speelt individuele gevoeligheid voor de pollensoorten een rol. Even belangrijk is hoe lang je staat blootgesteld aan het allergeen. Omdat boom-, gras- en kruidenpollen alleen op bepaalde tijden van het jaar door de lucht vliegen, komt een pollenallergie alleen in het betreffende seizoen voor. Sommige mensen zijn allergisch voor slechts een paar soorten pollen, terwijl andere voor veel verschillende soorten pollen klachten krijgen. Deze mensen kunnen dan van januari tot in de herfst worstelen met de typische symptomen.

Een neusspray of medicijnen tegen allergie (zogeheten 'antihistaminica') helpen om de klachten te bestrijden. Ook een neusspray met een ontstekingsremmer kan soelaas bieden.

Brandende mond syndroom

Het brandende mond syndroom of mondbranden leidt tot een brandend gevoel in de tong, lippen of helemaal over de mond en keel, zonder duidelijke oorzaak. Een persoon met een brandend mondsyndroom kan ook een droge mond en/of een zoute of metaalachtige smaak in zijn mond ervaren. Mondbranden is een complexe ziekte en het is een diagnose bij uitsluiting. Dit betekent dat andere oorzaken van een brandende mond eerst moeten worden uitgesloten, vaak door middel van een grondig lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek.

Brandende slokdarm door slokdarmontsteking

Een slokdarmontsteking kan een branderige keel en slokdarm veroorzaken. Niet verwonderlijk, een veel voorkomende oorzaak van een slokdarmontsteking is gastro-esofagale-reflux. Wanneer maagzuur terugstroomt in de keel, kan het irritatie en ontsteking veroorzaken, wat meestal leidt tot een brandend gevoel in de keel, naast moeite met slikken en/of pijn bij het slikken.

Oorzaken
Naast gastro-esofagale-reflux zijn er andere mogelijke oorzaken van een ontsteking van de slokdarm, zoals frequent braken, middenrifsbreuk (hernia diafragmatica), geneesmiddelen die de slokdarm irriteren, virussen, schimmels, bacteriën of ziekten die het immuunsysteem verzwakken, bijvoorbeeld hiv, diabetes of nierproblemen en allergieën, vaak voedselallergieën, vooral voor vis, melk, noten, soja, of eieren.

Bacteriële en virale keelontsteking / Bron: Designua/Shutterstock.comBacteriële en virale keelontsteking / Bron: Designua/Shutterstock.com

Branderige keel door keelontsteking

Iedereen heeft op enig moment in zijn leven last van een zere keel, met als meest voorkomende oorzaak virale keelontsteking (faryngitis). Naast een brandende, jeukende of rauwe keel, vooral bij het slikken, kan een persoon met een virale keelontsteking ook last hebben van hoest, loopneus en/of diarree.

Minder vaak is de oorzaak van een keelontsteking bacterieel. Hierbij kunnen de volgende symptomen optreden:

Wat is een keelontsteking?

De medische benaming van keelontsteking is ‘faryngitis’. Een keelontsteking moet niet verward worden met keelpijn, waarbij de keel alleen wat geïrriteerd is. Bij een keelontsteking daarentegen zijn de slijmvliezen ook rood en gezwollen. Meestal wordt een keelontsteking veroorzaakt door een virus, zoals bij een verkoudheid of bij de ziekte van Pfeiffer, maar een bacterie kan ook de boosdoener zijn. Een keelontsteking veroorzaakt acute keelpijn gecombineerd met koorts en is als besmettelijk te beschouwen. Een keelontsteking heeft normaal gesproken een gunstig natuurlijk beloop en gaat vanzelf over binnen zeven dagen. Zo nodig kan de pijn verlicht worden door (zelf)medicatie.

Symptomen: keelpijn en pijn bij het slikken

Een keelontsteking kenmerkt zich vaak door de volgende klachten:
 • keelpijn, zere keel
 • koorts
 • pijn bij slikken of moeite met slikken
 • oorpijn, die verergert bij slikken
 • rode, gezwollen slijmvliezen en (soms) doen de keelamandelen ook mee, mogelijk met witte of witgele stippen en dik slijm
 • opgezette en gevoelige lymfklieren in de hals

Bijkomende klachten in geval van een virus zijn vaak (neus)verkoudheid en hoesten. Kinderen hebben niet zelden last van buikpijn en/of hoofdpijn. Rauwe keel en heesheid komen soms ook voor.

Als complicatie kan een peritonsillair abces (keelabces) optreden, een abces rond de keelamandelen, wat zich vaak uit door in ernst toenemende slikklachten. Men schat de kans op het ontwikkelen van een dergelijk abces in op minimaal 1:500.

Behandeling van keelontsteking

Op basis van de klachten en lichamelijk onderzoek wordt de diagnose gesteld. Bij vermoeden van de ziekte van Pfeiffer, zoals bij jongeren met langer dan een week durende keelpijn, koorts, moeheid en pijnlijke, vergrote lymfeklieren, kan aanvullende onderzoek worden uitgevoerd. Verder kan de huisarts een streptokokkeninfectie aantonen of uitsluiten door een ‘strep-test’, de traditionele keelkweek.

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend / Bron: Martin SulmanParacetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend / Bron: Martin Sulman
Pijnstillers en huismiddeltjes
Een keelontsteking is in de meeste gevallen een hinderlijke, doch onschuldige klacht, die vanzelf binnen een week overgaat. Pijnstillers (bij voorkeur paracetamol) kunnen de ernst van de klachten verzachten Het blijkt dat de werkzaamheid van allerlei huismiddelen zoals regelmatige inname van koud water of een waterijsje, kamillethee, het eten van drop, niet is aangetoond. Wanneer de keelpijn langer dan 7 dagen aanhoudt of als de klachten verergeren, dan doe je er verstandig aan om contact op te nemen met je huisarts.

Antibiotica
Ongeveer 10 procent van de keelontstekingen wordt veroorzaakt door streptokokken. Het voorschrijven van antibiotica bij keelontsteking heeft pas zin na bepaling of er sprake is van een bacteriologische infectie. Als een virus de boosdoener is, hebben antibiotica geen zin.

Een keelontsteking kan ook de voorbode zijn van roodvonk. Roodvonk is een besmettelijke vlekjesziekte die veroorzaakt wordt door streptokokken. Het beloop van roodvonk is in het algemeen gunstig en complicaties zijn zeldzaam. Milde klachten hoeven niet behandeld te worden met een antibioticum.

Keelabces (peritonsillair abces)

Wat is een keelabces?

Een keelabces wordt een 'peritonsillair abces' genoemd. Een peritonsillair abces is een pusophoping in je mond bij een van de keelamandelen (tonsillen). Een abces is een hoeveelheid etter of pus in een niet eerder bestaande holte. Het abces kan aanleiding geven tot keelpijn, een brandende keel, zwelling en, indien ernstig, verstopping van de keel. Als de keel wordt geblokkeerd, dan wordt slikken, spreken en zelfs ademhalen moeilijk. Een peritonsillair abces komt relatief vaak voor bij volwassenen, maar zelden bij baby's en jonge kinderen.

De neus- en keelamandelen spelen een rol bij de afweer. Het is lymfklierweefsel wat zoveel mogelijk binnendringende ziekteverwekkers opvangt en onschadelijk maakt. Een keelabces is vaak een complicatie van een amandelontsteking, waarbij Streptococcus-bacteriën de boosdoeners zijn. Het komt soms voor dat t de ontsteking van de keelamandel zich uitbreidt tot in het omliggende weefsel waarin zich dan etter ophoopt. Dit wordt dan 'peritonsillair abces' genoemd. Het kan ook een complicatie zijn van parodontitis (vergevorderde tandvleesontsteking). Uit de literatuur blijkt dat roken een risicofactor is in het ontstaan van een peritonsillair abces.

Symptomen van een keelabces

Het eerste symptoom van een peritonsillair abces is meestal een zere keel. Hierbij kan nauwelijks geslikt worden en is er veel slijmvorming Ook kan je je de mond moeilijk openen en zijn de lymfklieren in je hals gezwollen. Vaak gaat dit gepaard met hoge koorts en koude rillingen. Je kunt ook last krijgen van spierspasmen in de spieren van de kaak en hals en je kunt oorpijn krijgen aan dezelfde kant als het abces.

Behandeling van een keelabces

Naast het voorschrijven van een antibioticum, zal de arts de pus via een incisie in het abces of het inbrengen van een naald verwijderen en vervolgens de inhoud ervan afzuigen.

De arts kan besluiten om de ontsteking eerst tot rust te brengen met een antibioticum. Deze kun je gedurende enkele dagen in het ziekenhuis toegediend krijgen via een infuus. Ook kun je pijnstillers krijgen zodat je keel minder pijnlijk is. Je krijgt eten dat makkelijk te slikken is. De arts zal het abces via een incisie openen en vervolgens de inhoud ervan afzuigen. Daarna kunnen de keelamandelen eventueel verwijderd worden.

Postnasale drip

Postnasale drip ontstaat wanneer er zich een teveel aan slijm achter in je keel ophoopt en je hierdoor het gevoel krijgt dat het slijm naar beneden druppelt. Het wordt meestal beschreven door mensen als een gevoel van iets dat in de keel druipt, en dit kan irriterend zijn en een branderige keel veroorzaken. Een hoest komt ook vaak voor bij mensen met postnasale drip, omdat ze constant proberen te schrapen.

Er zijn veel verschillende oorzaken van post-nasale drip, waaronder:
 • Allergieën;
 • Bijholteontsteking;
 • Virale infecties zoals verkoudheid
 • Anatomische afwijkingen van de neus en bijholten;
 • Overmatig gebruik van bepaalde decongestiva (een middel dat gezwollen slijmvliezen doet slinken).

Droge keel

Een branderige keel wordt mogelijk veroorzaakt door uitdroging en irritatie. Een lage luchtvochtigheid in huis leidt mogelijk tot uitgedroogde slijmvliezen en weefsels in de mond, neus en keel. Een gebrek aan vocht leidt tot een droge keel en irritatie in de vorm van een brandend gevoel in de keel.

Alcohol kan een branderige keel veroorzaken / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.comAlcohol kan een branderige keel veroorzaken / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.com

Alcohol brandt in de keel

Iedereen die ooit een flinke slok sterke drank heeft genomen, kan het je vertellen: het brandt op de weg naar beneden. Maar het is niet de alcohol zelf die een branderig gevoel veroorzaakt in de keel. De ethanol in de vloeistof maakt de VR1-receptoren van je keel gevoeliger, waardoor ze je eigen lichaamstemperatuur als heet ervaren. Er gebeurt het volgende:
 • Alcohol activeert de VR1-warmtereceptoren in je mond en keel.
 • Ethanol en capsaïcine (voornamelijk te vinden in chilipepers) binden beide aan de VR1-receptoren in je mond, maar ethanol maakt ze alleen maar gevoeliger.
 • Ethanol verlaagt de activeringsdrempel van de VR1-receptoren, wat betekent dat je eigen lichaamswarmte een brandend gevoel veroorzaakt.

Branderige keel en slokdarm door brandend maagzuur

Brandend maagzuur duidt op het terugstromen van zure maaginhoud in de slokdarm. De slokdarm of oesophagus is een vervormbare gespierde buis, die de voedselprop van de farynx of keelholte tot aan de maag transporteert. De slokdarm is zo'n 25 cm lang. Onderaan heeft de slokdarmwand schroefvormig gerangschikte spieren en adervlechten onder het slijmvlies. Beide dienen om de maagingang af te sluiten. Men spreekt in dat geval ook wel over de onderste slokdarm-sfincter of kringspier.

Je kunt klachten krijgen wanneer zure maaginhoud regelmatig en langdurig terugstroomt in de slokdarm. Het agressieve zuur van de maag kan in de slokdarm voor irritatie zorgen en een slokdarmontsteking veroorzaken, vooral als je regelmatig last hebt van brandend maagzuur. De slokdarm kan op een gegeven ogenblik zelfs beschadigd raken.

Symptomen

De klachten die optreden bij brandend maagzuur verschillen van persoon tot persoon, maar de meeste mensen hebben vergelijkbare symptomen. De klachten die kúnnen optreden zijn:
 • Een branderig gevoel achter het borstbeen wat optreedt na het eten en enkele minuten tot enkele uren duurt.
 • De pijn kan uitstralen naar de hals of tussen de schouderbladen en wordt daarom nogal eens verward met hartklachten.
 • Pijn op de borst, vooral bij bukken, liggen, of het eten van voedsel.
 • Een branderig gevoel in de keel.
 • Moeite met slikken.
 • Brandend maagzuur kan chronische hoest, keelpijn, of chronische heesheid veroorzaken.
 • Een brok in de keel gevoel: het gevoel dat er voortdurend een brok in je keel zit.
 • Je kunt ook last hebben van oprispingen, waarbij een kleine hoeveelheid voedsel met maagzuur terugstroomt tot in je mond.

Arts raadplegen

Schakel onmiddellijk hulp in als je last hebt van ernstige druk of pijn op de borst , vooral in combinatie met andere symptomen zoals (uitstralende) pijn in de arm of kaak of kortademigheid. Pijn op de borst kan een symptoom zijn van een hartaanval.

Huisarts met patiënt / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesHuisarts met patiënt / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages
Maak een afspraak met je huisarts als:
 • je vaker dan twee keer per week last hebt van brandend maagzuur;
 • de symptomen aanhouden, ondanks het gebruik van vrij verkrijgbare medicijnen;
 • je moeite hebt met slikken;
 • je last hebt van aanhoudende misselijkheid (en braken);
 • je gewicht verliest als gevolg van slechte eetlust of moeite met eten.

Brandende maagzuur dat niet adequaat wordt behandeld, kan op gegeven ogenblik een slokdarmbeschadiging veroorzaken. Blijf daarom niet te lang rondlopen met refluxklachten. Wanneer zelfzorgmiddelen niet (goed) aanslaan en de klachten na enkele weken nog niet zijn verdwenen, dan is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts.

Onderzoek en diagnose

De diagnose kan vaak gesteld worden op basis van het klachtenpatroon. Soms is verder onderzoek nodig, bijvoorbeeld als de klachten niet verminderen door gebruik van maagzuurremmers of eerst verdwijnen en later weer de kop opsteken. Dit vervolgonderzoek kan bestaan uit:
 • Gastroscopie: kijkonderzoek van de binnenkant van de slokdarm en de maag.
 • 24-uurs zuurgraadmeting: waarbij gedurende 24 uur lang de zuurgraad of de pH-waarde in de slokdarm wordt gemeten.
 • Stationaire manometrie: waarbij de druk in de slokdarm en de onderste slokdarm-sfincter of kringspier (het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag) wordt gemeten.

Behandeling

De behandeling is afhankelijk van de omvang en ernst van de klachten.

Matig je alcoholgebruik / Bron: Istock.com/karelnoppeMatig je alcoholgebruik / Bron: Istock.com/karelnoppe
Voedingsadviezen en leefregels
Behandeling kan bestaan uit voedingsadviezen en leefregels:
 • vermijd copieuze maaltijden en vet eten;
 • ga met een volle maag niet meteen liggen;
 • voorkom obstipatie (bij verstopping neemt de druk in de buikholte toe);
 • kijk uit met het gebruik van alcohol, pepermunt, chocola, scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken (frisdrank) en zuur vruchtensap van citrusfruit, aangezien deze voedingsmiddelen de klachten kunnen doen verergeren.
 • streef een gezond lichaamsgewicht na (voorkom overgewicht).
 • draag geen knellende kleding ter hoogte van de buik.
 • buk niet voorover.
 • stop met roken (aangezien roken het sluitspiertje tussen slokdarm en maag doet verslappen).
 • eet gezond, gevarieerd én vezelrijk (en drink daarbij voldoende).

Medicatie
De arts zal in sommige gevallen medicijnen voorschrijven. Er zijn medicijnen die een beschermende laag aanbrengen op de binnenkant van de slokdarm en de maag, waardoor deze minder gevoelig zijn voor het agressieve maagsap. Er zijn ook medicijnen die het maagzuur binden en daardoor wordt het maagzuur minder zuur. Voorts zijn er medicijnen die de aanmaak van maagzuur remmen of blokkeren, zogeheten 'maagzuurremmers'. Je hebt daardoor minder zuur maagsap. Tevens zijn er medicijnen die de werking van de slokdarm- en maagspieren stimuleren, waardoor voeding sneller door de slokdarm en de maag wordt geleid.

Anti-refluxoperatie
Als medicijnen in combinatie met voedingsadviezen en leefregels onvoldoende soelaas bieden, dan kan een anti-refluxoperatie uitkomst bieden. Bij deze ingreep wordt de bovenkant van de maag om de slokdarmwand vastgehecht. Deze operatie zorgt ervoor dat de maag in de buikholte blijft en het sluitspiertje zich kan weer goed kan sluiten en er geen voedsel met maagzuur terugstroomt de slokdarm in. In de volgende twee situaties kan een operatie geboden zijn. Refluxklachten kunnen worden veroorzaakt door een middenrifbreuk, waarbij er een te wijde opening van het middenrif is. Dit heeft tot gevolg dat het spiertje tussen de slokdarm en de maag niet goed sluit en de maag door het middenrif omhoog kan komen. De maag kan dan in de borstholte komen te liggen. Daarnaast kunnen refluxklachten worden veroorzaakt door gastro-oesophageale refluxziekte (GORZ), waarbij de kringspier aan het einde van de slokdarm zich niet goed wil sluiten.

Branderige keel tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, PixabayBranderige keel tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, Pixabay

Branderige keel tijdens zwangerschap

Zuurbranden of maagzuur is een irritatie van de slokdarm die wordt veroorzaakt door maagzuur en is een veel voorkomende zwangerschapsklacht, vooral in het derde trimester wanneer de groeiende baarmoeder tegen de maag aandrukt.

Brandende keel tijdens sporten

Sporten zorgt voor een verhoogde behoefte aan zuurstof waardoor je ademhaling toeneemt. Naarmate de vraag naar zuurstof toeneemt, met name bij langdurige, aërobe activiteiten met hoge intensiteit zoals hardlopen, fietsen of zwemmen, nemen zowel de snelheid als de diepte van de ademhaling toe. Als gevolg hiervan ervaren veel mensen een branderig gevoel in hun longen, luchtpijp en/of keel. Verschillende factoren zijn van invloed op de mate waarin mensen dit gevoel ervaren.

Door de mond ademen

Wanneer je constant door je mond inademt in plaats van door je neus, zal de lucht die naar je longen stroomt de slijmvliezen in je mond en keel uitdrogen. Dit resulteert in irritatie en een branderig gevoel. Bij een verbeterde conditie en de juiste ademhalingstechniek, zul je hier geen of minder last van hebben. De meeste hardlopers stappen vanzelf over wanneer ze meer lucht nodig hebben van het in- en uitademen via de neus naar de mond, maar als je merkt dat je constant door je mond ademt, dan is het wellicht verstandig om het tempo wat te verlagen.

Brandende keel tijdens hardlopen / Bron: Istock.com/MartinanBrandende keel tijdens hardlopen / Bron: Istock.com/Martinan

In de kou sporten

Veel mensen merken op dat ze eerder last krijgen van een branderige keel tijdens het sporten bij koud weer, vooral als de lucht droog is, zoals vaak het geval is in de winter. Hoewel het inademen van koude lucht bijzonder ongemakkelijk kan zijn, wordt ingeademde lucht opgewarmd tot lichaamstemperatuur voordat deze de longen bereikt, dus er is geen gevaar voor bevriezing van de luchtwegen. Als je neusholtes zijn aangedaan, probeer dan de neus te bedekken met een sjaal of bivakmuts.

Luchtwegaandoening

Als je lijdt aan een acute luchtwegaandoening zoals bronchitis, longontsteking of keelontsteking, zal elk branderig gevoel dat je ervaart bij het ademen tijdens lichamelijke inspanning verergeren. Als je bovendien rookt of sport in een omgeving met stoffen die de luchtwegen irriteren, dan kunnen de klachten nog eens verergeren.

Chronische luchtwegaandoening

Bepaalde chronische luchtwegaandoeningen kunnen ook tijdens het sporten een brandende keel of een brandend gevoel in de longen veroorzaken. Een van de meest voorkomende is inspanningsastma, waarbij je benauwd wordt als je je inspant. Bijvoorbeeld als je sport. Je krijgt dan vooral klachten als je te snel in beweging komt. Chronische bronchitis en longemfyseem kunnen vergelijkbare symptomen veroorzaken.

Ziekte van Pfeiffer

De ziekte van Pfeiffer is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr-virus (EBV). Het virus verspreidt zich door lichaamsvloeistoffen zoals speeksel, daarom wordt het ook wel 'kissing disease' genoemd. Symptomen verschijnen meestal vier tot zes weken nadat je bent geïnfecteerd. Een flinkekeelpijn is een teken van Pfeiffer. Andere symptomen bestaan uit:

Kanker en een branderige keel

In zeldzame gevallen kan pijn bij het slikken of een branderige keel een symptoom zijn van slokdarmkanker of keelkanker.

Slokdarmkanker

Symptomen van slokdarmkanker zijn onder meer:
 • moeilijkheden met slikken (dysfagie)
 • gewichtsverlies
 • pijn op de borst, druk op de borst of brandend gevoel op de borst
 • dyspepsie of brandend maagzuur
 • hoesten of heesheid

In een vroeg stadium veroorzaakt slokdarmkanker meestal geen symptomen.

Keelkanker

Symptomen van keelkanker kunnen zijn:
 • kuchen of hoesten
 • veranderingen in je stem, zoals heesheid of niet duidelijk spreken
 • moeite met slikken
 • oorpijn
 • een knobbel of zweer dat niet geneest
 • een zere keel
 • gewichtsverlies

Luchtbevochtiger / Bron: Juanra09, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Luchtbevochtiger / Bron: Juanra09, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Algemene zelfzorgmaatregelen

Wanneer je keel rauw en pijnlijk aanvoelt en je last hebt van een branderige keel, dan zijn er een paar algemene maatregelen die je kunt nemen om de klachten te verlichten:
 • gorgelen met een mengsel van water en zou (eventueel zuiveringszout)
 • zuig op een keelpastille of een dropje
 • drink warme vloeistoffen, zoals thee met honing
 • ijsje eten (zowel kou als warmte voelen goed aan op een zere en branderige keel)
 • Zet een luchtbevochtiger aan om vocht aan de lucht toe te voegen; dit voorkomt dat je keel uitdroogt.
 • neem een ​​vrij verkrijgbare pijnstiller zoals paracetamol of ibuprofen
 • drink veel extra vocht, vooral water

Huisarts raadplegen

Keelpijn en een branderige keel zijn symptomen die vaak binnen enkele dagen tot twee weken verbeteren. Houden deze tekenen langer dan één week aan of zijn de klachten ernstig, dan is het raadzaam een afspraak te maken met je huisarts.

Lees verder

© 2015 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brandende keel: Oorzaken van branderig gevoel in keelBrandende keel: Oorzaken van branderig gevoel in keelEen branderige keel is meestal geen ernstig symptoom. Dit is meestal het resultaat van een veel voorkomende infectie zoa…
Op de linkerkant slapen om brandend maagzuur te vermijdenOp de linkerkant slapen om brandend maagzuur te vermijdenDoor op de linkerzij te slapen kan men de invloed van maagzuur minimaliseren. Dit komt doordat de maag aan de linkerkant…
Slokdarmontsteking: symptomen, diagnose en behandelingSlokdarmontsteking: symptomen, diagnose en behandelingEen ontsteking aan de slokdarm komt vaak voor wanneer zure maagsappen zich een weg weten te banen naar de slokdarm. Er k…
Slikklachten: Oorzaken en behandelingSlikklachten: Oorzaken en behandelingDysfagie ( Letterlijk moeilijk eten) komt meestal door een probleem in de slokdarm en minder vaak ligt de oorzaak in de…

Brandend maagzuur: oorzaken, klachten en preventietipsBrandend maagzuur: oorzaken, klachten en preventietipsBrandend maagzuur kan behoorlijk vervelend zijn. Sommige mensen hebben er elke dag last van, anderen slechts af en toe.…
Langdurige vermoeidheid: zeven oorzakenLangdurige vermoeidheid: zeven oorzakenZowel lichamelijke als geestelijke inspanning kan voor vermoeidheid zorgen. Net zoals iedereen op deze aardbol ben jij o…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/ajijchan
 • Curiosity. Here's Why Taking A Shot Of Tequila Burns Your Throat. https://curiosity.com/topics/heres-why-taking-a-shot-of-tequila-burns-your-throat-curiosity/ (ingezien op 20-9-2018)
 • Healthline. What Causes a Burning Throat and How Is It Treated? https://www.healthline.com/health/burning-throat (ingezien op 20-9-2018)
 • Helga Fritsch en Wolfgang Kühnel. Sesam atlas van de anatomie: deel 2 inwendige organen. Sesam/Hb uitgevres, Baarn, 17e geheel herziene druk, 2010.
 • Hooikoorts.com. Keelpijn. https://www.hooikoorts.com/symptomen/keelpijn/ (ingezien op 30-4-2020)
 • Livestrong. Why Does it Burn to Breathe While Exercising? https://www.livestrong.com/article/389842-why-does-it-burn-to-breathe-while-exercising/ (ingezien op 30-4-2020)
 • Longfonds. Soorten astma. https://www.longfonds.nl/astma/alles-over-astma/soorten-astma (ingezien op 30-4-2020)
 • Mayo Clinic. Esophageal cancer: Symptoms & causes. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/esophageal-cancer/symptoms-causes/syc-20356084 (ingezien op 20-9-2018)
 • Mayo Cinic. Throat cancer: Symptoms & causes. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/throat-cancer/symptoms-causes/syc-20366462 (ingezien op 20-9-2018)
 • Prorun. Hardlopen en ademhalen. https://www.prorun.nl/training/beginnen-met-hardlopen-5-ademhalen/ (ingezien op 30-4-2020)
 • Richard L. Drake, A. Wayne Vogl, Adam W.M. Mitchell. Gary's anatomy for students. Churchill Livingstone, second edition, 2010.
 • Thuisarts. Ik heb hooikoorts. https://www.thuisarts.nl/hooikoorts/ik-heb-hooikoorts (ingezien op 30-4-2020)
 • Verywell. 5 Reasons Why Your Throat May Be Burning. https://www.verywell.com/what-causes-a-burning-throat-1742990 (ingezien op 2-1-2018)
 • www.mlds.nl/ziekten/123/brandend-maagzuur/tips-en-adviezen/
 • www.spijsvertering.info/tips-bij-klachten/brandend-maagzuur/
 • www.zantacmaagzuur.nl/over-maagzuur/symptomen/branderig-gevoel-keel/
 • www.ziekenhuis.nl/behandelingen/a/antirefluxoperatie/item751
 • Afbeelding bron 1: Staras/Istock.com
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/Dirima
 • Afbeelding bron 3: Istock.com/mkrberlin
 • Afbeelding bron 4: Designua/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 5: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 6: Marian Weyo/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 7: Istock.com/monkeybusinessimages
 • Afbeelding bron 8: Istock.com/karelnoppe
 • Afbeelding bron 9: Zerocool, Pixabay
 • Afbeelding bron 10: Istock.com/Martinan
 • Afbeelding bron 11: Juanra09, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 11-05-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 28
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.