Brandend maagzuur: oorzaken, klachten en preventietips
Brandend maagzuur kan behoorlijk vervelend zijn. Sommige mensen hebben er elke dag last van, anderen slechts af en toe. Frequente klachten zijn een zure smaak in de mond, een pijnlijk irriterend gevoel achter het borstbeen en branderige oprispingen in de keel. Deze klachten kunnen verminderen door aanpassingen in het voedingspatroon en de leefstijl. Enkele voedingsadviezen in acht nemen kan uiterst efficiënt zijn om brandend maagzuur te voorkomen. Bij ernstigere klachten dien je zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan.
Wat is brandend maagzuur?
Maagzuur is heel erg belangrijk tijdens het spijsverteringsproces. Bij het kauwen en eten van voedsel produceert het menselijk lichaam maagsappen. Dit sap bestaat uit zoutzuur en enzymen om het verteringsproces optimaal te laten verlopen. Maagzuur staat erom bekend dat het een erg agressieve vloeistof is. Toch kan de maag zich er perfect tegen beschermen door een dikke slijmvlieslaag aan te maken.
De zogenaamde sfincter is een sluitspier die de overgang tussen de slokdarm en de maag afsluit. Het is mogelijk dat deze spier onvoldoende werkt, waardoor zure sappen kunnen terugkeren en terechtkomen in de onbeschermde slokdarm. Dit verschijnsel noemt men reflux. Reflux is dan ook de oorzaak van het branderige gevoel dat reflux-patiënten kunnen ondervinden.
Oorzaken
De meest frequente oorzaak van brandend maagzuur is een onvoldoende werkend sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag. Men spreekt ook wel eens van een middenrifsbreukje. Daarnaast kunnen er nog andere redenen zijn waarom je zoveel last hebt van brandend maagzuur. Voorbeelden hiervan zijn een te vetrijke voeding, een overmatig alcoholgebruik, koolzuurhoudende dranken (coca-cola) en het gebruik van tabak.
Symptomen of klachten
Er kunnen veelvuldige klachten zijn bij brandend maagzuur. Bij de meeste mensen vinden de klachten ’s nachts plaats. Daarenboven zijn de symptomen van brandend maagzuur meestal van korte duur en relatief onschadelijk voor het menselijk lichaam. Enkele voorbeelden van klachten zijn:
- Een pijnlijk branderig gevoel achter het borstbeen. Dit kan zelfs gaan tot een drukkende pijn op het borstbeen die heel erg lijkt op hartklachten. Toch zijn het geen hartklachten.
- Moeilijkheden om te slikken, een hese stem en op termijn een slecht gebit.
- Een geïrriteerde keel en hoesten: dit verschijnsel doet zich voor als de inhoud van de maag tot bovenaan in de keel terechtkomt.
- Zure oprispingen waarbij de maaginhoud terugvloeit tot in de mondholte.
- Opboeren van voedsel.
Bij regelmatige last van brandend maagzuur, kan je lichaam op termijn toch wat ernstigere hinder ondervinden. Brandend maagzuur kan een slokdarmontsteking veroorzaken door het steeds terugkerende agressieve maagsap. In sommige gevallen kan het tot slokdarmkanker leiden, wanneer er permanente aantasting van het slokdarmslijmvlies is.
Wanneer ga je best langs bij de huisarts?
Ga langs bij je huisarts als je regelmatig moet overgeven of als je zonder enige oorzaak vijf kilo vermagert. Je dient ook langs te gaan als het voedsel blijft zitten in de slokdarm of als je zwarte en dunne ontlasting hebt.
Zeven tips om brandend maagzuur te voorkomen
Vermijd vettige en overvloedige maaltijden
Grote en vetrijke maaltijden zijn nefast voor mensen die last hebben van maagzuur of reflux. Als je maag erg vol zit, dan is de kans groter dat je er last van krijgt. Te veel hamburgers of frietjes laat je dus best achterwege. Het is beter om verspreid over de dag enkele kleine maaltijden te nemen.
Eten voor het slapen gaan vermijd je best
Het is absoluut af te raden om na het eten meteen te gaan liggen of te gaan slapen. Bij een volle maaginhoud kan het voedsel – door het liggen – heel gemakkelijk terugstromen in de slokdarm. Een goed advies is om je laatste grote maaltijd drie uur voor het slapen te eten.
Slaap met je hoofd een beetje hoger
Wat kan helpen is het hoofdeinde van je bed 10 tot 15 centimeter hoger te zetten dan het voeteinde van het bed. Op deze manier kan je voorkomen dat de maaginhoud snel naar de slokdarm terugvloeit.
Hou je gewicht op peil
Een gezond lichaamsgewicht is heel belangrijk voor mensen die last hebben van brandend maagzuur. Te zware mensen hebben te weinig ruimte in de buik, waardoor de druk op de maag groter is dan normaal. Het gevolg is dat het de sfincter minder goed zal werken waardoor het maagsap sneller kan terugvloeien, met oprispingen en een branderig gevoel als gevolg.
Bron: Cocoparisienne, Pixabay Gezonde en gevarieerde voeding
Een gezonde voeding is uiterst belangrijk om het menselijk lichaam optimaal te laten functioneren. Een voeding evenwichtig samenstellen betekent de juiste balans vinden tussen de inname van vetten, koolhydraten, eiwitten en voedingsvezels. Daarnaast heeft het lichaam ook mineralen, spoorelementen, vitaminen en water nodig. De voedingsdriehoek volgen is hier een absolute aanrader.
Stoppen met roken
Het is bewezen dat roken helemaal niet goed is voor je gezondheid. Roken verslapt ook de sfincter tussen de slokdarm en de maag. Stoppen met roken is dus ook uiterst voordelig voor personen die last hebben van brandend maagzuur.
Vermijd obstructie in de darmen
Bij verstopping in de darmen is de druk op de maag verhoogd. Verstopping kan voorkomen worden door vezelrijk te eten en voldoende water te drinken. Genoeg beweging is ook erg belangrijk. Vezels stimuleren de vlotte werking van de darmen en kunnen worden teruggevonden in groenten, fruit, aardappelen, volkorenbrood, enzovoort.