Langdurige vermoeidheid: zeven oorzaken
Zowel lichamelijke als geestelijke inspanning kan voor vermoeidheid zorgen. Net zoals iedereen op deze aardbol ben jij ook wel eens moe. Zo moe zelfs dat je voor niets nog energie hebt. Een verkwikkende nachtrust kan de vermoeidheid doen verdwijnen. Indien je voortdurend vermoeid bent en je bijgevolg helemaal niet meer kan functioneren, dan is er sprake van een probleem. Sommige mensen blijven na voldoende slaapuurtjes toch nog een hele dag vermoeid. Voor deze personen kan het handig zijn om langs te gaan bij de huisdokter. Langdurig vermoeid zijn moet immers een reden of oorzaak hebben en de huisarts zal deze trachten te achterhalen.
Bron: Olichel, Pixabay Vermoeid of langdurig vermoeid?
Vermoeidheid is niet altijd het gevolg van te weinig slapen. Sommige mensen slapen heel wat uurtjes per nacht en zijn de volgende dag nog altijd moe. Dit is het signaal om even verder te kijken. Het is best mogelijk dat er een lichamelijke oorzaak is voor de permanente vermoeidheid. Leven met een vermoeid gevoel is alvast niet prettig. Tracht bij langdurige vermoeidheid langs te gaan bij je huisarts. Hij zal je verder onderzoeken en bepalen of er toch geen lichamelijke oorzaak te vinden is.
Symptomen van vermoeidheid
Bij vermoeidheid kunnen er heel wat symptomen optreden. De symptomen zijn afhankelijk van persoon tot persoon. De meest gekende symptomen bij vermoeidheid zijn een futloos gevoel (geen energie), snel geïrriteerd zijn, vermoeide ogen, problemen met de concentratie, hoofd- en spierpijn en vermoeidheidsklachten in de nek, schouders en rug.
Zeven redenen of oorzaken van langdurige vermoeidheid
Bloedarmoede of anemie
Bloedarmoede ontstaat wanneer het bloed te weinig rode bloedcellen bevat. Deze rode bloedcellen bevatten immers hemoglobine en het is de hemoglobine die zorgt voor het transport van zuurstof. Bij bloedarmoede wordt er minder zuurstof vervoerd en daardoor kan je klachten als vermoeidheid krijgen. Wanneer je enkele weken op grote hoogte leeft past je lichaam zichzelf aan het zuurstoftekort aan. Er is bijgevolg een serieuze toename van het aantal rode bloedcellen. Dit komt omdat de nieren meer van het hormoon erythropoëtine gaan afscheiden. IJzergebrek is de hoofdoorzaak van bloedarmoede. IJzer kan je terugvinden in groene groenten maar kan je ook als extra supplement slikken.
Verstoorde (trage) werking van de schildklier
De schildklier scheidt hormonen uit die belangrijk zijn voor de stofwisseling. Bij een trage werking van de schildklier worden er te weinig hormonen aangemaakt en hierdoor vertragen ook de fysieke en mentale processen. Door deze vertraging kan je je enorm vermoeid voelen. Een onregelmatig of traag werkende schildklier kan worden vastgesteld na bloedonderzoek.
Ongezonde snacks en tussendoortjes
Te veel ongezonde tussendoortjes eten kan zorgen voor vermoeidheid. Je lichaam moet immers – door de energievretende voeding – te hard werken. Energievreters zijn suikerhoudende tussendoortjes die een heel snelle piek geven, maar vervolgens heel snel de bloedsuikerspiegel doen dalen. Mensen die toch heel wat snacks tussendoor eten, kiezen dan best voor fruit, groenten en noten.
Bron: PublicDomainPictures, Pixabay Te weinig vochtopname
Het menselijk lichaam bestaat voor 60% uit water. Onvoldoende vochtinname kan leiden tot vermoeidheid. Zelfs een daling van de vochtopname met 2%, kan al een daling van je energieniveau teweegbrengen. Het menselijk lichaam heeft ongeveer anderhalve tot twee liter water per dag nodig. Dit dien je gespreid over de dag te drinken om een optimaal energieniveau te handhaven.
Tekort aan vitaminen
Een gezonde en gevarieerde voeding voldoet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitaminen. Veganisten zouden bijvoorbeeld een tekort aan vitamine B12 kunnen oplopen. Deze vitamine is broodnodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Een tekort daarvan leidt tot bloedarmoede, met vermoeidheid als gevolg. Een tekort aan vitamine D kan ook een oorzaak zijn van vermoeidheid. De beste bron van vitamine D zijn vette vissoorten zoals haring, zalm, makreel, sardines, tonijn en paling. Daarnaast zijn eidooiers ook rijk aan vitamine D.
De ziekte diabetes
Personen die lijden aan de diabetes-ziekte hebben een te hoog bloedsuikergehalte in het bloed. Suikers worden niet meer omgezet in energie, maar blijven in het bloed zitten. Het gevolg is dan uiteraard dat het lichaam geen energie meer heeft. Bij diabetes type 2 dien je te diëten en meer te bewegen. Bij diabetes type 1 moet je spijtig genoeg insuline inspuiten.
Vermoeidheid door onregelmatig werk
Draaien van nachtdiensten verstoort de biologische klok. Het gevaar bestaat erin dat je tijdens je werkactiviteiten moe bent, en dat je overdag de slaap niet kan vatten. Werken in vroege en late diensten kan het ritme ook verstoren. Het lichaam gaat dan protesteren. Dat uit zich vervolgens in slaapproblemen, stress, vermoeidheid, maagklachten en darmproblemen. Wie overdag moet slapen, doet er goed aan om in een sterk verduisterde kamer te slapen.
Conclusie
Vermoeidheid is een vervelend iets. Het kan de kwaliteit van je leven enorm beperken. Tegen vermoeidheid kan je zelf veel doen. In vele gevallen is een verkwikkende nachtrust of even goed ontspannen voldoende. Bij langdurige vermoeidheid raadpleeg je best je huisarts. Hij kan dan de oorzaak van je vermoeidheid trachten te achterhalen en een eventuele behandeling opstarten.