Ik ben altijd moe, hoe komt dat?

Ik ben altijd moe, hoe komt dat? Veel mensen voelen zich dagelijks moe. Dit is deels het gevolg van de huidige, drukke maatschappij, maar er kan ook iets anders aan de hand zijn.

Vermoeidheid

Iedereen is wel eens moe. Bijvoorbeeld na een dag hard werken, na een nacht doorhalen, wanneer je uitgaat of na een doorgemaakte griep of andere ziekte. Deze vermoeidheid is te verklaren, de oorzaak is gemakkelijk te vinden. Onverklaarbare vermoeidheid komt steeds vaker voor. Mensen hebben het gevoel altijd maar moe te zijn. Sommige van deze mensen blijven ondanks hun vermoeidheid stug doorgaan met hun levensstijl, anderen zijn zo moe dat zij zich niet meer in staat voelen om ook maar iets te ondernemen. Zij trekken zich terug en brengen hun dagen in bed of op de bank door.

Waardoor kun je langdurig vermoeid zijn?

Langdurige vermoeidheid kan zowel een lichamelijke oorzaak als een psychische oorzaak hebben. Hieronder een aantal mogelijke oorzaken van langdurige vermoeidheid.

Depressiviteit

Wanneer je depressief bent is al gauw alles je teveel. Je hebt geen zin om iets te ondernemen. Wellicht slaap je ook slecht. Je energieniveau zal meer en meer afnemen, wanneer je niets aan je depressie doet. Depressiviteit kan leiden tot ernstige psychische problemen. Zoek hulp bij een psycholoog, deze zal je helpen om je leven weer op de rails te krijgen en meer activiteiten te ondernemen. Depressiviteit kan door allerlei factoren in het leven ontstaan. Soms is er iets ergs gebeurd wat je leven overhoop heeft gegooid, maar soms is er ook niet echt een duidelijke reden waardoor je depressief bent geraakt.

Burn-out

Als je langdurig onder een hoge werkdruk hebt gewerkt of lang onder hoge spanning hebt gestaan, dan kun je last krijgen van een burn-out. In feite ben je dan opgebrand, je hebt langdurig teveel energie verbruikt en je lichaam gaat protesteren. Bij een burn out kun je last hebben van allerlei verschijnselen. Naast vermoeidheid treedt er bijvoorbeeld duizeligheid, hyperventilatie, benauwdheid, tintelende of trillende ledematen en/of overmatig transpireren op. Wanneer je last denkt te hebben van een burn-out, bezoek dan je huisarts. Via de werkgever is het soms ook mogelijk een begeleidingstraject gericht op burn-out te volgen.

Bore-out

Een bore-out kun je krijgen wanneer je niet voldoende uitdaging in je leven hebt. Misschien is je werk niet uitdagend meer of wellicht ben je werkloos. Wanneer je binnen je huidige functie niet meer kan ontwikkelen, dan kan je baan saai worden, waardoor je minder energiek bent. Als je werkloos bent, dan heb je ook geen direct doel meer, anders dan een baan proberen te vinden. Probeer bij een bore-out op zoek te gaan naar een andere, uitdagende baan of ga vrijwilligerswerk doen, wanneer je werkloos bent en geen andere baan kunt vinden.

Tekort aan vitamine B en D

Veel mensen hebben in de donkere jaargetijden last van vermoeidheid. Dit kan worden opgelost door in die perioden wat extra vitamine B en D te slikken. Een multivitamine tablet per dag kan je binnen een paar weken veel fitter doen voelen.

Bloedarmoede

Bloedarmoede wordt veroorzaakt door een tekort aan ijzer in je bloed. Wanneer je onverklaarbaar moe bent, raadpleeg de huisarts. Door een simpele vingerprik kan deze je bloed nakijken op de aanwezigheid van ijzer in je bloed. Wanneer de hoeveelheid ijzer in je bloed te laag is,d an kan de huisarts je staalpillen voorschrijven om je ijzerniveau weer op peil te krijgen.

Wanneer naar de dokter met vermoeidheid?

Wanneer je langdurig vermoeid bent is een bezoek aan de huisarts altijd aan te raden. Langdurige vermoeidheid kan ook wijzen op ernstiger ziekten dan hierboven genoemd. Een huisarts kan uitzoeken of laten uitzoeken waar de vermoeidheid vandaan komt en kan nagaan of je medische of psychische zorg nodig hebt.
© 2009 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chronische vermoeidheid; van oorzaak tot behandelingChronische vermoeidheid; van oorzaak tot behandelingChronische vermoeidheid, vaak ook wel aangeduid als het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS), werd oorspronkelijk gebr…
Oververmoeidheid: Burn-out of overspannenOververmoeidheid: Burn-out of overspannenOververmoeidheid kan ontstaan door tal van lichamelijke aandoeningen, maar ook door psychische oorzaken. De oorzaak kan…
Bloedarmoede bij kinderen; symptomen,oorzaken en behandelingBloedarmoede bij kinderen; symptomen,oorzaken en behandelingBleekheid van de huid, nagels, lippen en de binnenzijde van de oogleden van uw kind kunnen wijzen op bloedarmoede, ook a…
Wat is een burn-out?Wat is een burn-out?Burn-Out is een term die bedoeld wordt voor mensen die het gevoel hebben opgebrand te zijn. Waar een burn-out precies va…

Acne voorkomen en behandelen met benzoylzuur en salicylzuurNaast de dure handelsmerken bestaan er voldoende alternatieven die je helpen je acne te behandelen. De belangrijkste pro…
Kenmerken, tekenen en signalen van werkstressKenmerken, tekenen en signalen van werkstressSignalen van werkstress kunnen varieren van onschuldig tot levensbedreigend. Redelijk onschuldige kenmerken van werkstre…
Reacties

Jorra, 17-04-2013
Ik ben altijd moe, heb nooit ergens zin in, slaap slecht. ik kan overal in slaap vallen zelfs op school, alleen in een discotheek kan ik wakker zijn. hoe kan dat? Reactie infoteur, 18-04-2013
Ga na je huisarts met deze klachten. Als je 's-nachts slecht slaapt, ben je overdag niet fit en val je in slaap. Laat onderzoeken waarom je slecht slaapt.

Anja, 15-04-2013
Ik ben de laatste tijd erg moe, na mijn werk ben ik op. geen zin om dingen te ondernemen wil alleen maar op de bank liggen. dit is al zo 3 weken aan de gang. wat kan het zijn? Reactie infoteur, 17-04-2013
Als je al 3 weken zo moe bent dat je alleen maar op de bank wilt liggen, wordt het tijd om langs je huisarts te gaan. Via internet is niet te beoordelen waar je zo moe van bent.

Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 17-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.