Acne voorkomen en behandelen met benzoylzuur en salicylzuur

Naast de dure handelsmerken bestaan er voldoende alternatieven die je helpen je acne te behandelen. De belangrijkste producten die je op de huid kan aanbrengen, zijn producten met de actieve stoffen benzoylperoxide en salicylzuur.

Kies het juiste product

Omdat acne als huidprobleem overal ter wereld voorkomt, mag je wel zeggen dat de behandeling van acne een “multi-billion-dollar” industrie is geworden. Vele producten beloven de oplossing te geven voor al je acne-problemen maar dan zal je wel geld op tafel moeten leggen. Nochtans bestaan er een boel alternatieve oplossingen die even goed werken.

Opgelet, meestal duurt een behandeling van acne 6 tot 8 weken vooraleer er een verbetering optreedt. Je dient dus geduld te hebben.

Een topical product

Een topical product is een product dat je op de huid aanbrengt zoals een zalf, een crème, een gel, een zeep, een lotion enz. Deze producten bestaan uit de volgende hoofdcomponenten: de inactieve en de actieve component.

De inactieve component

Dit is meestal een inert product zoals de basis van een zalf, een crème enz. Het heeft als doel de actieve component makkelijker op de huid aan te brengen. Indien je huid te droog is, gebruik je het best een vochtinbrengende crème. Indien je huid te vettig is, gebruik je het best een product met drogende eigenschappen. Heb je een normale huid, opteer dan eerder voor een neutraal product.

BasisHuidtypeEigenschappen
alcoholische oplossingenvettigverdampt snel, kan lichte irritatie veroorzaken
waterbasisnormaal tot droogmakkelijk om grote oppervlakken te behandelen, niet irriterend
crèmenormaal tot vettigwordt snel opgenomen door de huid, door hun waterbasis droogt het product sneller
zeepnormaal tot vettigdrogend effect, gebruik voor het ganse lichaam, duur
gelsnormaal tot vettigzwak drogend effect
lotionsalle huidtypesvoedend en drogend effect door de propyleenglycol
zalfnormaal tot droogvettig, minder irriterend dan crèmes en gels

De actieve component

Dit zijn de bestanddelen die effectief het huidprobleem gaan aanpakken. Voor acne kan dit benzoylperoxide, salicylzuur, retinol, sulfer of resorcinol zijn. Indien je producten in de handel gaat vergelijken, zal je zien dat ze niet zo verschillend zijn.

Het gebruik

De grote vraag is hoeveel je van het product dient te gebruiken opdat het werkzaam is. Het antwoord is makkelijk. Een kleine hoeveelheid werkt even goed als een grote hoeveelheid. Enkel een dun laagje wordt door de huid geabsorbeerd. De rest wordt weggeveegd of weggewassen. Ga dus spaarzaam om met de producten.

Benzoylperoxide

Benzoylperoxide is een antibacterieel agens dat P.acnes dood, de grootste boosdoener van acne. Benzoylperoxide heeft een drogend effect en verwijderd de dode huidcellen zodat poriën niet kunnen verstoppen. Niet zoals antibiotica, kan je benzoylperoxide maanden zelfs jaren gebruiken zonder dat er op lange termijn nevenwerkingen optreden of tolerantie wordt opgebouwd. Je kan benzoylperoxide in verschillende handelsmerken terugvinden: Clearasil, Oxy, Clean, Clear, PanOxyl en Neutrogena. Ook in minder dure producten kan je benzoylperoxide terugvinden zoals in zalven, crèmes, gels van de kruidenierswinkel.

Indien je een product gebruikt op basis van benzoylperoxide, dien je rekening te houden met het volgende:
  • crèmes, lotions, patches werken doeltreffender dan zepen, scrubs en schuimen
  • benzoylperoxide is verkrijgbaar op voorschrift maar dat wil niet zeggen dat deze producten doeltreffender zijn dan de producten die in de handel verkrijgbaar zijn. Ze kosten gewoon meer.

Het gebruik van benzoylperoxide

Benzoylperoxide wordt gebruikt om acne te behandelen en om acne te voorkomen. Het percentage benzoylperoxide hangt af van product tot product en varieert meestal tussen de 2,5% en de 10%. De producten met een lagere concentratie zijn minder irriterend dan de producten met een hogere concentratie terwijl ze meestal wel even doeltreffend en goedkoper zijn. Start daarom met de laagste concentratie en verhoog de concentratie indien nodig. Was 's avonds je gezicht en breng het product in een kleine hoeveelheid aan (dun laagje). Opgepast voor de ogen en de mond. Kan je het product tolereren, breng het dan tweemaal daags aan.

Opgelet met benzoylperoxide

Kies je voor een benzoylperoxidebehandeling, dan dien je volgende punten in acht te nemen:
  • Benzoylperoxide is irriterend voor de huid. Vermijd daarom andere producten die de huid kunnen uitdrogen of irriteren.
  • Benzoylperoxide wordt eveneens gebruikt voor het bleken van het haar, lakens, handdoeken enz. Voorkom spatten op kleding.
  • Nadat je benzoylperoxide hebt aangebracht op je gezicht, kan je makkelijk make-up of een voedende crème aanbrengen indien gewenst.
  • Een behandeling met benzoylperoxide vraagt geduld. Het kan 6 tot 8 weken duren voordat je verbetering opmerkt. Blijf het product gebruiken ook al merk je grote verbeteringen op.

De nevenwerkingen van benzoylperoxide

  • Uitdroging van de huid: gebruik een voedende crème zoals Eucerine, Olay oil-free active hydratation, Cetaphil enz.
  • Irritatie en een brandend gevoel van de huid: dit verdwijnt na een drietal weken.
  • Roodheid, peeling van de huid: verminder het aantal keren dat je het product aanbrengt of verminder de hoeveelheid aangebracht product.
  • Kan contact dermatitis veroorzaken door irritatie en uitdroging van de huid. De aandoening kan behandeld worden met een 1% topical steroide zoals hydrocortisone crème. Handelsmerken zijn Cortoid en Cortizone 10.

Salicylzuur

Producten op basis van salicylzuur zijn op zich niet zo doeltreffend voor de bestrijding van acne maar wel om de werking van benzoylperoxide te bevorderen. Salicylzuurproducten worden gebruikt voor tieners die de eerste tekenen van acne vertonen. Indien deze niet meer doeltreffend is, stapt met meestal over op benzoylperoxide. Ook salicylzuur veroorzaakt uitdroging van de huid maar is minder erg dan bij benzoylperoxide. Gebruik ook hier een hydraterende voedende crème.

Retinol

Retinol is een derivaat van vitamine A. Retinol wordt soms gebruikt in combinatie met alpha hydroxy zuren (AHA, glycolzuur). AHA's worden soms ook wel fruitzuren genoemd. Deze fruitzuren worden oorspronkelijk gebruikt in anti-rimpelcrèmes maar men beweert dat ze ook nuttig zijn tegen te bestrijding van acne.
© 2009 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acné vulgaris: Roaccutane en benzoylperoxideAcné vulgaris: Roaccutane en benzoylperoxideAcné vulgaris is een van de meest voorkomende huidziekten waar (jonge) adolescenten regelmatig mee te maken krijgen. Ken…
Acne: oorzaken en werking van de beschikbare middelenAcne: oorzaken en werking van de beschikbare middelenVooral mensen tussen 13 en 35 jaar worden getroffen door acne of jeugdpuistjes. Jongens kunnen ze krijgen vanaf 12 jaar,…
Alles over acne samengevatAlles over acne samengevatNiets is zo vervelend als rondlopen met ontsierende puistjes in je gezicht. Vanwaar komt acne, heeft het bepaalde oorzak…
Steroïde acne: Puistjes door gebruik van corticosteroïdenSteroïde acne: Puistjes door gebruik van corticosteroïdenSteroïde acne (acne steroidalis, steroid induced acne) is een vorm van acne, een aandoening waarbij de talgklieren ontst…

Hangende oogleden; informatie en tips!Hangende oogleden; informatie en tips!Hangende oogleden ontstaan meestal bij het ouder worden of bij vermoeidheid. Met name voor vrouwen kunnen hangende oogle…
Ik ben altijd moe, hoe komt dat?Ik ben altijd moe, hoe komt dat?Veel mensen voelen zich dagelijks moe. Dit is deels het gevolg van de huidige, drukke maatschappij, maar er kan ook iets…
Raphaella (256 artikelen)
Gepubliceerd: 17-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.