Het chronisch vermoeidheidssyndroom CVS: Hoe herken je het?

Iedereen is wel eens moe. Dit kan verschillende oorzaken hebben: Te weinig slaap, slecht slapen of een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, Toch is het bij sommige mensen zo dat ze aan geen van deze oorzaken lijden, maar toch steeds moe zijn. Bij deze mensen is er een kans dat ze aan het chronisch vermoeidheidssyndroom of CVS lijden.

Wat is CVS?

De meeste mensen hebben dagelijks last van moeheid. Na een goede nachtrust of bepaalde supplementen kunnen deze mensen vaak geholpen worden. Echter zijn er sommige gevallen waarbij men zich langer dan 6 maanden ontzettend vermoeid voelt. Deze mensen kunnen aan het chronisch vermoeidheidssyndroom lijden maar dit is echter niet zeker. Bij ongeveer 80% van de mensen die langdurig (2 weken tot 6 maanden) vermoeid zijn lost het probleem zichzelf op.

Bij ongeveer 20% van de patiënten die kammen met een langdurige vermoeidheid blijven de vermoeidheidsklachten langer dan zes maanden duren. In het geval dat deze mensen niet aan een andere ziekte lijden die vermoeidheid kan veroorzaken, spreekt men van CVS. CVS is niet meer dan een naam voor de patiënten die ernstige vermoeidheidsklachten vertonen zonder er een oorzaak voor gevonden kan worden.

Patiënten lijden aan CVS als:
 • Men langer dan zes maanden ernstig vermoeid is
 • De vermoeidheid ervoor zorgde dat sociale contacten sterk zijn verminderd
 • Het lichamelijk functioneren een grote inspanning is
 • Er geen andere lichamelijke verklaring te vinden is

De oorzaken van CVS

Een duidelijke verklaring voor het ontstaan van CVS hebben onderzoekers nog niet gevonden. Echter zijn er enkele factoren die zeker een rol kunnen spelen in het ontwikkelen van CVS. Zo is het dat mensen met een langdurige ziekte vaak enkele maanden later verschijnselen van CVS vertonen.

Echter zijn er meer psychologische dan fysieke kwetsbaarheidsfactoren. Zo is het dat mensen met een traumatische ervaring veel meer kans hebben om CVS te ontwikkelen. Nog andere gekende problemen zijn:
 • Psychische problemen zoals depressies, eetstoornissen of gevoelens zoals verdriet
 • Een overactieve levensstijl die ervoor zorgt dat het lichaam totaal uitgeput is
 • Een perfectionistische persoonlijkheid die voortdurend eisen stelt

De symptomen van CVS

Buiten de vermoeidheid kunnen mensen met CVS symptomen vertonen zoals:
 • Het gevoel dat men niet helder meer kan nadenken
 • Duizeligheid en/of problemen met het evenwicht
 • Allergische reacties of zeer gevoelig voor voedsel, geuren, chemicaliën of medicijnen
 • Prikkelbare darmproblemen, maagpijn, constipatie, diarree of misselijkheid
 • Visuele stoornissen
 • Depressie of stemmingswisselingen

De behandeling

De behandeling van CVS hangt af van de oorzaken van de ziekte. zo wordt er rekening gehouden met verschillende elementen en wordt er gekeken of het een psychisch of lichamelijk probleem is. Echter is deze ziekte in de meeste gevallen zeer moeilijk te behandelen en probeert men met een psycholoog naar oplossingen te zoeken.
De resultaten van de verschillende behandelingen zijn erg verschillend. Voor sommige mensen zijn deze behandelingen een goede weg tot verbetering, terwijl anderen na de behandeling niets verbeterd zijn of zich zelfs in een slechtere toestand bevinden dan voor ze zich lieten behandelen.

Mensen met CVS kunnen zelf enkele factoren aanpassen waardoor hun ziekte sneller zou kunnen genezen. Zo is het altijd belangrijk om op je voeding te letten. Zorg ervoor dat je gezond eet en dat je een dieet maakt dat rijk is aan calcium en magnesium. Daarbuiten vermijd je best producten die belastend zijn voor de spijsvertering. Ook de inname van suikers kan men beter beperken om zo een te snel wisselend bloedsuikerniveau te voorkomen. Buiten het dieet kan men er ook voor zorgen dat men voldoende beweging heeft. Zorg er wel voor dat je niet intensief aan sport doet mits dit je lichaam nog meer kan uitputten.

Ook psychisch zijn er een aantal factoren die men kan verbeteren. Zo zorg je best dat je bewust kiest om je levensstijl aan te passen om zo een nieuw evenwicht in het leven te creëren. Aanvaard dat je niet alles onder controle kunt hebben en dat er nu eenmaal veel onverwachte en onvoorspelbare dingen gebeuren. Probeer daarbuiten ook van het leven te genieten en laat je niet steeds onder druk zetten door anderen. Overwerk je niet en luister naar de signalen van je lichaam en ga er bewust mee om.

Lees verder

© 2014 - 2024 Nonstopmuzik, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chronisch vermoeidheidssyndroomChronisch vermoeidheidssyndroomIedereen is wel eens erg moe, maar mensen met een chronisch vermoeidheidssyndroom hebben het ieder moment van de dag. Le…
Veroorzaakt stress het chronisch vermoeidheidssyndroom?In het midden van de negentiende eeuw leed een snelgroeiend aantal patiënten aan een energietekort, aan verschillende vo…
CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom): oorzaken en symptomenCVS (chronisch vermoeidheidssyndroom): oorzaken en symptomenHet chronisch vermoeidheidssyndroom, of kortweg CVS, is een aanslepende vermoeidheid die maar niet weggaat. Iedereen is…

Is wondroos hetzelfde als gordelroos?Is wondroos hetzelfde als gordelroos?Wondroos lijkt soms wel op gordelroos, maar het is niet hetzelfde. Wondroos staat ook bekend onder de naam belroos of ce…
Uitslag uitstrijkje baarmoederHet wachten op de uitslag van een uitstrijkje is voor elke vrouw spannend, als daar dan ook nog een uitslag als pap 2 of…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/CVS
Nonstopmuzik (28 artikelen)
Laatste update: 11-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.