Hoe herken je een depressie en wat kan je eraan doen?

Steeds meer mensen hebben last van een depressie. Naar schatting zijn er in België zo'n 27.000 mensen die lijden aan een depressie. In Nederland is dit echter nog meer, namelijk zo'n 700.000. Al bestaan er heel wat behandelingen, toch zien we jaarlijks een stijging in het aantal mensen die langdurig ziek zijn door een depressie.

Wat is een depressie?

Wanneer iemand zich langdurig in een lage stemming en afkeer van activiteit bevindt, dan spreekt men over een depressie. Een depressie kan invloed hebben op iemands gedachten, gedrag, gevoelens en het gevoel van welzijn. De meeste mensen die last hebben van een depressie ervaren vaak emoties zoals verdriet, angst en schuld. Deze mensen voelen zich vaak prikkelbaar, halen geen plezier meer uit hun alledaagse bezigheden en verliezen hun eetlust. Daarbuiten hebben ze vaak problemen met concentratie of het onthouden van informatie.

De oorzaken van een depressie

De exacte oorzaak van een depressie is niet bewezen. Toch zijn er verschillende factoren die tot een depressie kunnen leiden. In de meeste gevallen resulteert een depressie niet door één bepaalde gebeurtenis, maar is dit het gevolg van een combinatie van verschillende gebeurtenissen of factoren.

Enkele oorzaken die tot een depressie kunnen leiden zijn:
 • Een verslaving waardoor men in problemen komt (drugs, alcohol, gokproblemen,...
 • Een ziekte waaraan men lijdt
 • Psychische oorzaken zoals een gebrek aan vaardigheden om problemen op te lossen
 • Eenzaamheid
 • Negatieve gebeurtenissen zoals huwelijksproblemen, sterfte van een naaste, werkloosheid,...
 • Ingrijpende positieve ervaringen zoals de geboorte van een kind

De gevolgen van een depressie

Een depressie kan iemands leven grondig overhoop halen. Het weegt op relaties, werk, hobby's en het sociale leven. Niets lukt nog zoals tevoren waardoor deze mensen vaak in een neerwaartse spiraal terechtkomen. Depressies kunnen zelfs zo ver gaan dat patiënten te maken krijgen met zelfmoordneigingen. Daarom is het belangrijk om een depressie zo snel mogelijk aan te pakken. indien je merkt dat je heel wat symptomen vertoont van een depressie, kan je best zo snel mogelijk naar de dokter gaan.

Enkele symptomen van een depressie zijn:
 • Je droevig of angstig voelen
 • Moeilijkheden hebben met alledaagse uitvoeringen
 • Moeite hebben men concentreren en normaal denken
 • Slecht slapen
 • Altijd moe
 • Slecht concentratievermogen
 • Gebrek aan energie
 • Aankomen of gewicht verliezen
 • zelfmoordgedachten
 • Verwaarloosde persoonlijke hygiëne
 • Je steeds vermoeid voelen

De behandeling van een depressie

In de meeste gevallen gaat een depressie vanzelf over. Dit kan echter tot 6 maanden duren. Mensen die langer dan 6 maanden aan een depressie lijden gaan best eens langs bij de dokter. Deze zal dan een behandeling opstarten, afhankelijk van de graad van de depressie. Artsen gebruiken drie verschillende graden voor een depressie: Een milde, een matige of een ernstige depressie. Om de ernst van de depressie in te schatten houdt men rekening met de persoonlijkheid van de patiënt. Ook de duur en de hoeveelheid symptomen waaraan men lijdt wordt mee in rekening gebracht.

Een milde vorm van een depressie

Bij een milde vorm zal men nog geen geneesmiddelen voorschrijven. Hierbij zal de arts samen met de patiënt naar oplossingen zoeken voor het probleem/de problemen. in veel gevallen kan praten werken bij een milde vorm van een depressie. Vaak hebben deze patiënten nood aan een goed gesprek waardoor ze hun problemen kunnen aanpakken en er een punt kunnen achterzetten.
Bij een milde vorm zal de dokter de patiënt zo goed mogelijk proberen op te volgen om zo de depressie te onderdrukken.

Een ernstige vorm van een depressie

Bij deze mensen gaat praten niet meer helpen. Patiënten die aan een ernstige vorm van een depressie lijden worden over het algemeen behandeld met antidepressiva. Deze geneesmiddelen beïnvloeden bepaalde chemische processen in de hersenen die ervoor zorgen dat de stemming van de patiënt verbetert. Echter moet men wel rekening houden dat het effect van deze geneesmiddelen pas na drie weken merkbaar is.

Wanneer men merkt dat de antidepressiva bij de patiënt geen effect hebben of dat de patiënt te maken heeft met verhoogde zelfmoordneigingen, dan zal de arts de patiënt in de meeste gevallen doorverwijzen naar een psychiater. Hierbij zal de psychiater de patiënt leren om een andere kijk op het leven te krijgen. Bij psychotherapie probeert men de oorzaken van de depressie aan te pakken. Hierdoor kan men zeer efficiënt een depressie behandelen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Nonstopmuzik, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Postnatale depressie: symptomen, oorzaken & behandelingEen postnatale depressie is een depressie die optreedt bij vrouwen na een zwangerschap. Wat zijn de symptomen? Hoe ontst…
Depressie bij jongeren kan zich anders uitenDepressie bij jongeren kan zich anders uitenVroeger dacht men dat depressiviteit alleen voor kon komen bij volwassenen. Inmiddels is bekend dat niet alleen jongeren…
Signalen, oorzaken en behandeling van depressieSignalen, oorzaken en behandeling van depressieEen depressie of depressieve symptomen zijn geen lachertje. Het is zelf een negatieve spiraal waar je zonder begeleiding…

Eetbuistoornis (Binge eating), regelmatig eetbuien hebbenEetbuistoornis (Binge eating), regelmatig eetbuien hebbenEetbuistoornis wordt in het Engels binge eating genoemd, is een psychische stoornis die behoort tot de eetstoornissen. B…
Alvleesklierkanker: oorzaak, symptomen, behandelingAlvleesklierkanker: oorzaak, symptomen, behandelingIn Nederland zijn er ongeveer 2200 personen bij wie alvleesklierkanker (pancreascarcinoom) is geconstateerd. Deze vorm v…
Bronnen en referenties
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Depression_%28mood%29
 • http://www.depressies.be/
Nonstopmuzik (28 artikelen)
Laatste update: 21-02-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.