Eetbuistoornis (Binge eating), regelmatig eetbuien hebben
Eetbuistoornis wordt in het Engels binge eating genoemd, is een psychische stoornis die behoort tot de eetstoornissen. Binge eating is niet hetzelfde als af en toe even wat meer eten, er zijn genoeg mensen die dit doen. Mensen met deze aandoening voelen zich gedwongen om minimaal een keer per week, gedurende minimaal drie maanden, in een korte tijd veel te eten. Ze hebben geen controle meer over hoeveel en wat ze eten. Meestal eten ze alleen, tot ze zich ziek gaan voelen of geen honger meer hebben. Schuldgevoel, schaamte, walging en verdriet volgen na een eetbui. Mensen kunnen zich zo gaan schamen voor hun gedrag dat ze vrienden en familie gaan mijden.
Symptomen
Als je last hebt van binge eating dan:
- Eet je meer dan anderen zouden doen in dezelfde situatie
- Lijkt het alsof je niet kan controleren hoeveel je eet
- Voel je je schuldig na een eetbui
- Heb je minimaal een keer per week een eetbui voor minimaal drie maanden
Mensen die een eetbuistoornis hebben proberen niet over te geven na een aanval. Ze kunnen last krijgen van gezondheidsproblemen die samenhangen met de gewichtstoename of het ongezonde eten. Daarnaast kunnen er slaapproblemen ontstaan, kun je last krijgen van spier- en gewrichtspijn en problemen met het verteren van eten. Daarnaast kan bij vrouwen de menstruatie onregelmatig worden en kan deze zelfs uitblijven.
Is boulimia hetzelfde als binge eating?
Boulimia en een eetbuistoornis zijn niet hetzelfde. Ze hebben wel enkele overeenkomstige symptomen. Boulimia patiënten hebben ook regelmatig last van eetbuien, en ze hebben vaak last van dezelfde negatieve gedachten, ze voelen zich gestrest, schamen zich en schuldig. Het grote verschil tussen boulimia en eetbuistoornissen is dat patiënten met boulimia zichzelf na zo'n bui willen reinigen om de gewichtstoename te compenseren. Dit kunnen ze doen door over te geven, laxeermiddelen te gebruiken, diuretica te gebruiken of heel veel te gaan sporten. Patiënten met een eetbuistoornis doen dit niet en hebben daarom vaker last van overgewicht, vooral omdat er vaak wordt gekozen voor ongezond voedsel tijdens de eetbuien. Binge eating komt bij zo'n 160.000 vrouwen voor in Nederland, 22.5000 vrouwen hebben jaarlijks last van boulimia.
Gevolgen
Veel mensen die last hebben van een eetbuistoornis hebben ook last van een verhoogd gewicht. Dit komt omdat de eetbuien vaak vooral bestaan uit producten met veel suiker en vet maar weinig essentiële voedingsstoffen. Ongeveer twee derde van de patiënten heeft obesitas, 30% van de mensen die wil afvallen blijkt last te hebben van binge eating. Mensen die overgewicht of obesitas hebben een verhoogde kans op hart-en-vaat-ziekten en type 2 diabetes. Je stofwisseling, vethuishouding en hormoonhuishouding kunnen ontregeld raken. Het kan leiden tot een hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterolgehalte. Het gebrek aan essentiële voedingsstoffen kan zorgen voor luchtweginfecties en uitval van de nieren. Een deel van de behandeling bestaat dan ook uit het helpen met afvallen en het maken van een goed dieet. Veel van deze mensen kunnen helaas moeilijk om gaan met strikte diëten.
Veel mensen met eetbuistoornissen hebben ook andere emotionele of mentale gezondheidsproblemen zoals depressies, angststoornissen, bipolaire stoornissen of verslavingen. Ze voelen zich gestrest, kunnen moeilijk slapen en hebben vaak een verminderd zelfvertrouwen en lichaamsbeeld, je wordt somber en ook prikkelbaarder. Ook kun je minder zin hebben in seks omdat je je schaamt voor je eigen lichaam.
Oorzaak
Het is nog onbekend hoe eetstoornissen precies ontstaan, er is nog veel discussie over. Het is wel duidelijk dat het vaak een combinatie van factoren is die samen verantwoordelijk zijn. Deze factoren kunnen genetisch zijn, psychologisch en ze kunnen afhangen van de persoonlijke ervaringen. De sociale druk om slank te zijn kan ook bijdragen aan het ontwikkelen van binge eating. Het volgen van diëten kan leiden tot het ontwikkelen van deze eetbuistoornis, maar het is onbekend of dit op zichzelf voor de stoornis kan zorgen. Sommige mensen zijn extra gevoelig voor dingen die met eten te maken hebben, zoals de geur of afbeeldingen van voedsel. De aandoening kan ook worden veroorzaakt door stressvolle of traumatische gebeurtenissen. Veel mensen die last hebben van deze stoornis hebben depressieve verschijnselen of hebben hier vroeger last van gehad.
Behandeling
Ten eerste is het essentieel om aan jezelf toe te geven dat je een probleem hebt. Daarna is het belangrijk om hulp in te schakelen van een specialist. Door te praten met een psycholoog of psychiater kun je leren omgaan met emotionele problemen. Ze kunnen gebruik maken van cognitieve gedragstherapie, hierbij ligt de focus op hoe je je voelt. Hierdoor kun je veranderingen in je gedachten maken over het eten en kun je leren begrijpen hoe een eetbui ontstaat. Het kan ook helpen om familie mee te nemen naar de therapie zodat ze de aandoening leren begrijpen en ook hoe ze je kunnen helpen en steunen.
Het kan ook helpen om naar een diëtiste te gaan en een voedingsdagboek te maken, zodat je gezondere eetgewoonten aan kan leren en eet patronen kan leren herkennen. Het kan nodig zijn om medicatie te krijgen voor de andere aandoeningen die vergezeld gaan met de eetbuistoornis zoals depressies en angststoornissen. Een dokter kan bijvoorbeeld antidepressiva of anti-epileptica voorschrijven, dit kan helpen om de eetbuien tegen te gaan. Daarnaast is er een mogelijkheid om je aan te melden zij een steungroep. Het kan helpen om met mensen te praten die weten waar je doorheen gaat.
Genezen
Het is mogelijk om te genezen van een eetbuistoornis. De eerste stap om de diagnose te laten stellen, dit moet bij een dokter of een andere specialist gebeuren. Er wordt een lichamelijk onderzoek uitgevoerd en er worden vragen gesteld over je eetgedrag, emoties, je lichaamsbeeld en je gevoelens over eten.
Het is moeilijk om deze stoornis alleen aan te pakken, daarom is het belangrijk om hulp te zoeken wanneer je er klaar voor bent. Niet alleen van professionals maar je omgeving kan ook een grote steun zijn. Het is belangrijk om je niet te schamen.