Doffe hoofdpijn: symptomen, oorzaken, behandeling, preventie

Doffe hoofdpijn: symptomen, oorzaken, behandeling, preventie Doffe hoofdpijn is een klacht waar iedereen wel eens mee te maken heeft gehad. Je kan doffe hoofdpijn links, rechts, achter of voor in het hoofd ervaren of meer centraal of als een band om het hoofd. In medische kringen spreekt men van spanningshoofdpijn. Grofweg 40 procent van alle hoofdpijn bestaat uit deze vorm van hoofdpijn. Spanningshoofdpijn kan ontstaan als er spanning is in de nek- en/of rugspieren aanwezig is, bijvoorbeeld als gevolg van stress, een verkeerde houding of gebrek aan slaap. Dit kan voor een doffe hoofdpijn zorgen of als een strakke band om je hoofd. Deze hoofdpijnsymptomen treden meestal slechts af en toe op en kunnen goed worden behandeld door de oorzaak weg te nemen en pijnstillers zoals paracetamol te nemen.
Doffe hoofdpijn / Bron: Andresr/Shutterstock.comDoffe hoofdpijn / Bron: Andresr/Shutterstock.com

Wat is doffe hoofdpijn?

Doffe hoofdpijn wijst op spanningshoofdpijn. Het gaat hierbij om een doffe, drukkende, knellende pijn aan beide kanten van je hoofd. Spanningshoofdpijn is in feite een verzamelnaam voor diverse vormen van onbegrepen hoofdpijnen, zonder bekende neurologische oorzaak. Het kan variëren van milde tot matige intensiteit. Een episodisch en een chronisch beloop kan worden onderscheiden. Er zijn verschillen in de duur van de klachten ​​en het pijnniveau. Vrouwen en mannen van alle leeftijden en alle sociale groepen kunnen erdoor getroffen worden. Doffe hoofdpijn is een terugkerende klacht, vooral bij ouderen.

Symptomen

De spanningshoofdpijn varieert van persoon tot persoon en van pijnaanval tot pijnaanval. Het duurt meestal uren tot enkele dagen. In tegenstelling tot migraine treedt spanningshoofdpijn meestal op aan beide kanten van het hoofd en wordt deze door de getroffenen gevoeld als drukken en knellend, maar niet als pulserend. Spanningshoofdpijn voelt als een drukkende, knellende en doffe pijn aan beide kanten van je hoofd, of als een strakke band om het hoofd. Over het algemeen is het een milde tot matige hoofdpijn die niet wordt verergerd door fysieke activiteiten. Dagelijkse taken kunnen moeilijker zijn, maar kunnen meestal worden uitgevoerd bij doffe hoofdpijn. In tegenstelling tot migraine zijn misselijkheid, braken en wazig zien geen typische symptomen van spanningshoofdpijn. Tegelijkertijd kan er echter een gevoeligheid voor licht en geluid zijn. Nek- of schouderspieren zijn vaak gespannen bij spanningshoofdpijn.

Oorzaken van doffe hoofdpijn

Verschillende oorzaken

Doffe hoofdpijn kan veroorzaakt worden door onder meer:

Beschrijving

Spanningshoofdpijn kan worden toegeschreven aan verschillende oorzaken. De meest voorkomende triggers zijn spierspanning in de nek of schouders. Hetzelfde geldt voor een verkeerde houding in het gebied van de cervicale wervelkolom die bestaat uit 7 halswervels. Bovendien neemt hoofdpijn toe tijdens periodes van stress en angst. Dit kan nog erger worden wanneer (bepaalde) medicijnen, alcohol en drugs worden geconsumeerd. Langdurig gebruik van pijnstillers kan chronische spanningshoofdpijn veroorzaken. In de meeste gevallen wordt doffe hoofdpijn toegeschreven aan psychosomatische oorzaken. Dit betekent dat psychische problemen het lichamelijk welzijn kunnen beïnvloeden. De psyche en het lichaam staan immers in contact met elkaar via het vegetatieve zenuwstelsel, het deel van het perifeer zenuwstelsel dat een groot aantal onbewust plaatsvindende functies reguleert. Mentale overbelasting kan leiden tot hoofdpijnklachten. Hetzelfde geldt voor vermoeidheid en depressie. Een chronisch beloop ontwikkelt zich wanneer de psychologische stress aanhoudt.

Complicaties

Zoals met alle andere vormen van hoofdpijn, leidt doffe hoofdpijn tot een verslechtering van de algemene toestand. Je prestaties en concentratie worden erdoor beperkt, met name door ernstige hoofdpijn. Dit kan ook leiden tot onvermogen om te werken of leren, maar meestal kun je wel blijven functioneren met doffe hoofdpijn alhoewel je slechter presteert. Ernstige hoofdpijn kan ook het reactievermogen beperken.

Huisarts raadplegen

Bijna iedereen lijdt wel eens aan doffe hoofdpijn in de loop van het leven. Je hoeft daarom niet meteen je huisarts te raadplegen als je getroffen wordt door doffe hoofdpijn. Als de hoofdpijn optreedt na een periode van gebrek aan slaap, een tekort aan vocht (uitdroging) of onvoldoende voedselinname, is gezond eten, voldoende water drinken en goede nachtrust voldoende om de klachten te verhelpen.

Een doffe hoofdpijn kan optreden vóór een examen of tijdens een periode van verhoogde spanning. Dit is vooral mogelijk in perioden van intensief leren. Een doktersbezoek is alleen nodig als de symptomen als extreem stressvol worden ervaren. Het is vaak voldoende als de leeromstandigheden worden geoptimaliseerd en je zorgt voor voldoende slaap.

Als de pijn toeneemt of de pijn zich verspreidt, is het verstandig je huisarts in te schakelen. De doffe hoofdpijn kan een indicatie zijn van een opkomende migraine. Spierspanning of een verkeerde houding leiden vaak tot hoofdpijn. Een bezoek aan de arts is noodzakelijk om (fysiotherapeutische) correcties te kunnen initiëren.

Als de hoofdpijn optreedt na het innemen van medicatie, is overleg met de arts vereist.

Onderzoek en diagnose

Als spanningshoofdpijn regelmatig optreedt en meerdere dagen aanhoudt, moet een huisarts worden geraadpleegd. De huisarts zal vragen stellen over je klachten en je medische geschiedenis in ogenschouw nemen. In het gesprek informeert de arts over het verloop van de klachten en de intensiteit van de hoofdpijn. Het is belangrijk te vermelden of de hoofdpijn gepaard gaat met andere klachten. Visuele stoornissen, spraakstoornissen, misselijkheid en braken zijn mogelijke begeleidende symptomen. De arts gebruikt zo nodig computertomografie (CT-scan) en magnetische resonantiebeeldvorming (MRI-scan) voor een nauwkeurig onderzoek naar de mogelijke oorzaak, maar vaak is dit niet nodig.

Paracetamol werkt pijnstillend / Bron: Martin SulmanParacetamol werkt pijnstillend / Bron: Martin Sulman

Behandeling van doffe hoofdpijn

Uitlokkende factoren vermijden

Bij de behandeling van spanningshoofdpijn is het raadzaam om mogelijke uitlokkende factoren te vermijden. Het is vooral belangrijk stressvolle situaties te vermijden. Overmatig alcohol- en medicijngebruik moet ook worden vermeden. Het helpt vaak om ontspanningsoefeningen uit te voeren om met stress om te gaan.

Bewegen en massage

Sportactiviteiten en bewegen (in de frisse buitenlucht) helpt ook. Wandelen, zwemmen en fietsen zijn goede activiteiten. Als gevolg hiervan wordt de bloedtoevoer naar de hersenen bevorderd. Het helpt ook om spanning te verlichten. Massages of warme baden helpen ook.

Pijnstillers

Als pijnstiller kun je paracetamol gebruiken. Gebruik niet meer pijnstillers dan nodig is en slik pijnstillers niet dagenlang achter elkaar.

Water drinken is gezond / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comWater drinken is gezond / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com

Preventie

Beweging speelt een belangrijke rol in de preventie van doffe hoofdpijn. Twee tot drie keer per week joggen, fietsen of zwemmen is effectief tegen spanningshoofdpijn. Het versterken en strekken van de schouder- en rugspieren door speciale fysiotherapeutische oefeningen is ook goed ter preventie van doffe hoofdpijn, evenals regelmatige ontspanningsoefeningen. Het helpt ook om veel water te drinken. Het Voedingscentrum raadt volwassenen aan om elke dag 1,5 tot 2 liter te drinken. Je lichaam heeft meer vocht nodig nodig bij fysieke inspanning. Ten slotte is slaap ontzettend belangrijk. Je mentale en fysieke welzijn hangt af van de duur en kwaliteit ervan. Afhankelijk van je leeftijd en individuele slaapbehoefte moeten mensen zeven tot negen uur slapen. Je moet het echter niet overdrijven. Anders zullen vermoeidheid en slaperigheid het gevolg zijn. Te veel slapen kan juist spanningshoofdpijn bevorderen.

Lees verder

© 2020 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Steken in het hoofd of een stekende hoofdpijnSteken in het hoofd of een stekende hoofdpijnSteken in het hoofd of stekende hoofdpijn rechts of links: oorzaak en behandeling. Het is zo pijnlijk: plotselinge felle…
Stekende hoofdpijn als variant van clusterhoofdpijnStekende hoofdpijn als variant van clusterhoofdpijnEén van de meest voorkomende gezondheidsklachten is hoofdpijn. Er zijn heel veel vormen van hoofdpijn en ook nog eens ta…
Hoofdpijn bij kinderenHoofdpijn bij kinderenMen zou denken dat kinderen met hoofdpijn eigenlijk niet mogelijk is, maar toch komt het voor dat kinderen al op heel jo…

Chronische verkoudheid: Oorzaken van frequente verkoudhedenChronische verkoudheid: Oorzaken van frequente verkoudhedenVolwassenen hebben gemiddeld ongeveer twee tot drie verkoudheden per jaar. Kinderen kampen doorgaans vaker per jaar met…
Chronische loopneus: symptomen, behandeling en preventieChronische loopneus: symptomen, behandeling en preventieEen chronische loopneus is wanneer de neus permanent geïrriteerd is, er steeds vocht uit de neus loopt en de typische sy…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/RuslanGuzov
  • https://www.thuisarts.nl/hoofdpijn/ik-heb-spanningshoofdpijn-0
  • https://www.gezondheidsnet.nl/hoofdpijn-en-migraine/wat-te-doen-bij-spanningshoofdpijn
  • https://allesoverhoofdpijn.nl/soorten-hoofdpijn/alles-over-spanningshoofdpijn/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Autonoom_zenuwstelsel
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tension-headache/symptoms-causes/syc-20353977
  • https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoeveel-water-vocht-moet-ik-per-dag-drinken.aspx
  • https://www.healthline.com/health/tension-headache
  • https://medlineplus.gov/ency/article/000797.htm
  • https://www.health.harvard.edu/a_to_z/tension-headache-a-to-z
  • Prof. dr. R.O.B. Gans, prof. dr. P.E.Y. Van Schil, prof. dr. J.P. Vandenbroucke, prof. dr. C. van Weel (hoofdred.). Codex Medicus. Reed Business, Amsterdam, 13e geheel herziene en opnieuw bewerkte druk, 2009, tweede en derde oplage 2010 en 2012.
  • Afbeelding bron 1: Andresr/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Martin Sulman
  • Afbeelding bron 3: Mimagephotography/Shutterstock.com
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 06-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.