Loopneus bij koud weer
Een verkoudheid kan een loopneus veroorzaken. Maar ook bij koud weer krijgen we vaak te maken met een loopneus. Dit zien we veel bij baby's en ouderen, maar net zo goed bij volwassenen. Fietsen met een druppel aan de neus is een bekend verschijnsel. Of een kind dat de neus telkens luidruchtig ophaalt. Ouderen die met een zakdoek in de hand geklemd door de kou lopen. De winter is een periode waarbij loopneuzen veel voorkomen. Toch wordt een loopneus ook wel in het voorjaar of de zomer gezien. Koude lucht is dan niet de oorzaak, wel een verkoudheidsvirus. Maar hoe ga je met een loopneus om? Veel mensen weten niet of ze beter kunnen snuiten of de neus ophalen.
Wat is een loopneus?
Iedereen kent het verschijnsel wel: een loopneus. Het komt vaak bij baby's voor, bij kinderen en bij ouderen. Maar ook volwassenen hebben regelmatig last van een loopneus. Bij een loopneus loopt er vocht uit de neus. Vaak is dit herkenbaar aan de druppel vocht die aan het puntje van de neus blijft hangen. Maar ook zal iemand met een loopneus regelmatig de neus ophalen of veel zakdoekjes gebruiken. Een loopneus is geen snotneus. Snot is groen dik slijm, en loopneus bestaat uit helder tot witgekleurd vocht dat makkelijk wegvloeit. Vooral met koud weer zien we bij veel mensen een loopneus verschijnen.
Waarom begint een verkoudheid met een loopneus?
Dit wordt wel vaak gedacht: eerst een loopneus en dan de verkoudheid. Dit is echter niet het geval. Bij het ontstaan va een loopneus is er al sprake van een verkoudheid. Deze is op dat moment al een dag of drie aan de gang. Een verkoudheid wordt door het verkoudheidsvirus veroorzaakt. Dit is niet slechts één virus: er zijn wel meer dan 200 verschillende verkoudheidsvirussen. Dit is ook de reden waarom iemand de pech kan hebben om meerdere malen achter elkaar verkouden te raken: men is dan telkens besmet met een ander verkoudheidsvirus.
Verkoudheid komt vooral in de winter voor
Dat klopt. Maar dit wil niet zeggen dat verkoudheidsvirussen alleen in de winter actief zijn. In de zomer zijn deze net zo hard actief. De meeste mensen krijgen in de winter te maken met een lagere weerstand. We verblijven tijdens de winter vaak in dezelfde ruimte, met veel mensen bijeen. Dit maakt de kans op besmetting groter. De omgevingslucht is binnenhuis in de winter vaak erg droog. Een droge lucht zorgt voor een verminderde weerstand van de slijmvliezen. Deze twee factoren samen zorgen ervoor dat we in de winter sneer een verkoudheid te pakken hebben. Vooral baby's en ouderen, bij wie de weerstand toch al lager is, zijn sneller verkouden.
Een loopneus als je op de fiets zit
In de winter zie je veel mensen met een druppel aan hun neus fietsen. Ook lopend komt dit voor, maar met de fiets gaat het net even wat sneller met die loopneus. Heeft dit ook met een verkoudheid te maken? Dat kan! Maar ook wie niet verkouden is, krijgt toch vaak te maken met een loopneus wanneer hij of zij zich met koud weer buiten bevindt.
De slijmvliezen in de neus moeten de ingeademde lucht bevochtigen en reinigen. Bij een verkoudheid neemt de vochtproductie toe als reactie op het virus. Maar ook andere prikkels zoals stof of irriterende stoffen verhoogt de vochtproductie. Dit is ook het geval met koude en droge lucht. De dalende temperatuur zorgt ervoor dat er meer vocht geproduceerd wordt in de neus.
Waarom loopt het de neus uit?
We produceren de hele dag door vocht in de neus. Gemiddeld wordt er dagelijks ruim 1 liter vocht geproduceerd. Dit wordt regelmatig naar achteren gebracht en via de keel doorgeslikt. In de meeste gevallen merk je hier niks van, tenzij we de neus ophalen en er meer vocht in de keel terecht komt. Bij een loopneus is het vocht dun en overmatig aanwezig. De trilhaartjes in de neus krijgen dit vocht niet verwerkt. Hierdoor zal het naar voren lopen en via de neusgaten naar buiten komen. We spreken dan van een loopneus.
De neus ophalen of snuiten?
Een loopneus is erg vervelend. Het gevoel dat er telkens vocht uit de neus loopt zorgt ervoor dat we langs onze neus gaan wrijven. Vaak ontstaat er hierdoor roodheid onder de neus. De huid raakt immers geïrriteerd door het vocht en het wrijven. De een haalt zijn neus op, de ander snuit liever de neus met een zakdoek. Maar wat is beter? De neus snuiten zou ervoor kunnen zorgen dat er snot in de bijholten terecht komt. Dit kan voor een bijholte ontsteking zorgen wanneer het snot virussen bevat. Een bijholteontsteking zorgt voor nog meer klachten, en vaak ben je hier niet zo snel vanaf. Bij een verkoudheid is het dus beter om niet te snuiten of in ieder geval niet te hard te snuiten.
Een loopneus door koude en droge lucht wordt vaak niet veroorzaakt door een virus, maar echt door de droge en prikkelende lucht. Snuiten is dan een optie om het vocht snel kwijt te raken. Zacht snuiten is altijd beter dan hard snuiten, maar vaak is het vocht met een zakdoek opvangen al voldoende. Smeer regelmatig wat vette crème of zalf onder de neus, om te voorkomen dat de huid hier geïrriteerd raakt.