Aandoeningen en problemen van in en rond de ogen

Aandoeningen en problemen van in en rond de ogen Ogen zijn één van onze belangrijkste zintuigen waarmee we alles kunnen waarnemen. Daarom zijn deze ook zo belangrijk en moeten oogproblemen zo goed en zo snel mogelijk behandeld worden. Bij iedereen verandert het gezichtsvermogen met de jaren en wordt ook de kans op oogaandoeningen groter.

Blauw oog behandeling

Een blauw oog komt door een bloeding onder de huid van rond het oog. Dit kan optreden wanneer de oogstreek een flinke klap heeft gehad of in ernstiger gevallen bij een schedelbreuk bijvoorbeeld. Om een blauw oog te behandelen druk je voorzichtig iets kouds zoals een ijskompres, koude doek of een zak diepvriesgroenten tegen het oog om de zwelling te verminderen. Hoe dit vol voor tien minuten en laat het dan 10 minuten terug rusten, blijf deze handeling doen tot dat de zwelling gestopt is.

Tranende ogen behandeling

Tranende ogen zijn meestal een reactie door droogheid, ingroeiende wimpers of andere oorzaken van irritatie. Ze kunnen ook voortkomen door oogbindvliesontsteking. Bij tranende ogen is het belangrijk dat men er zeker niet in gaat beginnen te wrijven, dit maakt het namelijk alleen maar erger. Bedek de ogen een aantal keer per dag gedurende tien minuten met een warm kompres. Wanneer de ogen steeds blijven tranen, dan is er een probleem bij de traanwegen zelf en kan het zijn dat er een verstopping is in het traankanaal. Wanneer dit zo is, is het raadzaam om zich te bevinden tot de huisarts of oogspecialist in de buurt.

Droge ogen behandeling

Bij droge ogen worden beide ogen gelijktijdig getroffen. Ze voelen droog en geirriteerd aan en zullen zeer rood uitzien. Het gebruik van sommige medicatie kan deze aandoening verergeren dus lees altijd de bijsluiter vooraleer je zelf iets inneemt. Om deze aandoening te genezen is het gebruik van oogdruppels de beste middel om de droogte en pijn te verhelpen. Zorg er ook voor dat in deze genezingsperiode de ogen niet op een of andere manier verder geirriteerd geraken door wind, water of stof.

Oogbindvliesontsteking (conjunctivitis)

Oogbindvliesontsteking of in de medische termen conjunctivitis is een ontsteking van het oogbindvlies door een infectie of een allergische reactie. De buitenste laag van het oog zal hierdoor aangetast zijn en fel rood uitzien. Andere symptomen van deze aandoening zijn jeuk, tranende ogen en overgevoelig voor licht. Oogbindvliesontsteking kan zowel bacterieel als viraal voorkomen en zijn zeer besmettelijk zijn. Een virale oogontsteking verdwijnt meestal vanzelf terwijl je voor een bacteriële ontsteking een door de huisarts voorgeschreven zalfje of oogdruppels zal moeten gebruiken om de infectie te doen verdwijnen.

Overgevoeligheid van de ogen voor licht

Lichtovervoeligheid van de ogen komt meestal vooral door invallend licht waardoor de ogen spontaan door kunnen gaan tranen of zelfs pijn doen. Een oogarts kan uw gezichtsvermogen testen bij verschillende lichtintensiteiten. Het kan een voorbode zijn van grijze staar maar is ook dikwijls een oorzaak van vermoeidheid, verkeerde bril of contactlenzen of een reactie op een allergie.

Ooglidonsteking

Een onstoken ooglid wordt gekenmerkt door roodheid en irritatie van de rand van het ooglid, de medische term hiervoor is meer bekend als blefaritis. Enkelen symptomen hier van zijn rode gezwollen ooglid, waterige ogen, verlies van wimpers, jeuk en andere irritaties. Deze onsteking word veroorzaakt door bacteriën en best te behandelen met een bacteriedodende zalf of druppels.

Strontje aan het oog (hordeolum)

Een strontje is een rood, pijnlijk bobbeltje op de rand van een ooglid en worden meestal veroorzaakt door een bacteriële infectie. Er vormt zich een zwelling aan het ooglid waarin pus zit en breekt meestal rond een week open. Een strontje mag je nooit vanzelf laten openbreken door erop te gaan beginnen knijpen. Om het eerder te doen openbreken gebruik je best een washandje of kompres met warm water en laat je een aantal keer per dag weken op het bobbeltje. Eens het opengebroken is was je het oog grondig voor verdere infecties te voorkomen.

Rode ogen

Er zijn vele mogelijke oorzaken van rode ogen of oog. Sommige gevallen zuller ernstiger zijn als anderen.
Ga onmiddelijk naar het ziekenhuis met rode ogen als:
  • Je oog rood is na een penetrerend letsel
  • het gepaard gaat met hoofdpijn en wazig zicht
  • het gepaard gaat met misselijkheid en braken
  • Je een enorme druk voelt op de ogen
  • Je een product in je ogen hebt gehad van scheikundige samenstelling
  • Lichtflitsen in de ogen begint te zien
  • Plotseling zichtverlies begint te krijgen

Vermoeide ogen met wallen en donkere kringen

Vermoeide ogen is de oorzaak van wallen onder de ogen en donkere kringen. Dit kan komen door stress, te weinig slaap, ouderdom, verkeerde bril. Make-up kan deze wallen kringen doen verbergen maar door gewoon een gezondere levenswijze aan te nemen door voldoende slaap, regelmatig gezond eten en veel water drinken zullen deze vermoeide ogen ook minderen. Nog een natuurlijke manier om wallen te bestrijden is om regelmatig koele groene theezakjes op de ogen te leggen om de vochtophopingen waardoor deze wallen ontstaan te verminderen.

Branderige en jeukende ogen

Brandende en jeukende ogen hebben vele mogelijke oorzaken. Een van de meest voorkomende is de blootstelling aan milieuverontreinigende stoffen zoals tabaksrook, smog, of stof. Of huishoudelijke artikelen, zoals bleekmiddel, zeep of shampoo. Chloor in zwembaden en extreme koude of warme droge lucht kunnen ook leiden tot brandende ogen. Wanneer er pollen in de lucht zijn kunnen mensen die last hebben van hooikoorts ook enorm veel last krijgen met hun ogen. Zalven en oogdruppels zijn hier het best voor aangewezen.

Gesprongen adertjes in de ogen

Een gesprongen adertje in de ogen komt meestal door een ontsteking waardoor de bloedvaatjes in werking zullen treden om dit te genezen waardoor je oog volledig of gedeeltelijk rood zal beginnen te worden. Ze zien er misschien verschrikkelijk uit maar verdwijnen na een tijdje vanzelf. Wanneer er ernstige pijn mee gepaard gaat is het best het te laten onderzoeken door een gespecialiseerde arts. Met rode ogen en pijn kan er namelijk sprake zijn van acuut glaucoom wat onbehandeld kan leiden tot blindheid.
© 2012 - 2024 Krisdeprest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontstoken ogen bij een paardAls de herfst weer aanbreekt en het weer slaat weer om naar veel wind en een lage temperatuur kan het zijn dat uw paard…
Het droge ogen syndroomMet droge ogen worden verschijnselen bedoeld die optreden als gevolg van het uitdrogen van het oppervlak van het hoornvl…
Droge ogen (keratoconjunctivitis sicca)Droge ogen (keratoconjunctivitis sicca)Iedereen krijgt in zijn leven een keer te maken met droge ogen. Lees in dit artikel wat de klachten zijn en wat je er te…
Droge ogen verhelpen - Symptomen, oorzaak en behandelingDroge ogen verhelpen - Symptomen, oorzaak en behandelingDroge ogen zorgen ervoor dat de ogen pijn doen, rood worden en jeuken. Ook het zicht kan wazig worden en je kan het gevo…

Oogaandoening: syndroom van WagnerOogaandoening: syndroom van WagnerHet syndroom van Wagner is een erfelijke oogaandoening. Dit is een zeldzame aandoening aan het netvlies binnen het oog e…
Wat veroorzaakt stress?Wat veroorzaakt stress?Wat is stress en waar komt het vandaan? De oorzaken van stress zijn soms moeilijk te bestrijden, omdat de niet iedereen…
Reactie

Peter, 26-06-2013
Hallo,

Bestaat er iets eventueel druppels voor vermoeiende tranende ogen?

Dank Reactie infoteur, 26-06-2013
Komkommer plakjes of koude theezakjes zoals kamille zijn natuurlijke middeltjes die vermoeide ogen verhelpen.

Krisdeprest (143 artikelen)
Gepubliceerd: 04-03-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.