Oogyoga: Beter zien dankzij oogoefeningen

Oogyoga: Beter zien dankzij oogoefeningen In 2009 kondigde Sir Paul McCartney aan dat hij aan oogyoga deed, wat leidde tot een nieuwe golf van belangstelling voor deze ontspannende techniek. Oogyoga bestaat echter al duizenden jaren. De oorsprong van oogyoga ligt in het Hindoeïsme, waar het ruim vierduizend jaar geleden werd ontwikkeld. Begin twintigste eeuw introduceerde de Amerikaanse oogarts Dr. William Bates een reeks oogoefeningen om het gezichtsvermogen te verbeteren. Bates behaalde met deze oefeningen goede resultaten en wordt beschouwd als de pionier van de westerse oogyoga. Hoewel de populariteit van de oefeningen enkele decennia lang afnam, herleefde oogyoga in de jaren '60 en '70. Tegenwoordig wint deze trend, die focust op ontspanningstechnieken voor de ogen, ook terrein in België en Nederland.

Gebruik van ogen op afstand

Oogyoga is een vorm van wellness en fitness voor de ogen die helpt om je visuele systeem weer in balans te brengen. Het bestaat uit oefeningen die je gezichtsvermogen op een natuurlijke manier verbeteren. Door deze oefeningen gebruik je je ogen op een manier die in onze moderne wereld vaak verloren gaat. Vroeger keken mensen naar de blauwe lucht en hadden ze een onbeperkt perifere gezichtsvermogen. Tegenwoordig worden we omringd door hoge gebouwen en kleine schermen, zoals die van computers en smartphones. Dit beperkt ons gezichtsvermogen op afstand, wat kan bijdragen aan het Computer Vision Syndrome (CVS).

Oogspanning en vermoeidheid

Wanneer je langdurig naar een scherm kijkt, knipper je slechts om de zes à zeven seconden met je ogen. Normaal gesproken knipper je om de twee à drie seconden. Door minder vaak te knipperen, drogen je ogen uit en worden de oogspieren vermoeid (spiervermoeidheid). Dit vermindert het vermogen van de ooglens om scherp te stellen op verschillende afstanden. Chronische mentale en emotionele stress kan leiden tot vermoeide ogen of droge ogen. Hoofdpijn is een ander veelvoorkomend symptoom dat gepaard gaat met oogvermoeidheid. Oogyoga helpt de verslapte oogspieren weer elastisch te maken en vermindert de spanning op de ogen.

Oogaandoeningen en behandeling

Oogyoga biedt een reeks oefeningen die de werking van de ogen kunnen verbeteren en helpen bij verschillende oogproblemen, zoals bijziendheid (ook wel myopie genoemd), verziendheid (hypermetropie), ouderdomsverziendheid (presbyopie), en astigmatisme. Hoewel een oogarts vaak een bril voorschrijft voor deze aandoeningen, lost een bril de onderliggende oorzaak van de problemen niet op. Dr. Bates beweerde zelfs dat het dragen van een bril de oogproblemen kan verergeren. Daarom adviseerde hij om een bril alleen te dragen als het echt noodzakelijk is.

Voordelen van oogoefeningen

Oogoefeningen helpen je om je ogen weer in optimale conditie te brengen en te houden. Door de oefeningen dagelijks vijf tot vijftien minuten uit te voeren, kun je al binnen enkele maanden verbeteringen zien in je gezichtsvermogen. Oogyoga kan helpen om je ogen weer te leren kijken op afstand, de oogspieren weer elastisch te maken en de symptomen van oogproblemen te verminderen of te verlichten. De oefeningen zijn eenvoudig uit te voeren en kunnen overal en op elk moment worden gedaan, zelfs op je bureau of terwijl je televisie kijkt.

Nadelen en beperkingen van oogyoga

Hoewel oogyoga effectief kan zijn bij het verlichten van vermoeide ogen door langdurig beeldschermwerk of leeftijdsgebonden zichtproblemen, biedt het geen oplossing voor aangeboren oogaandoeningen of ernstige oogziekten. Bovendien zijn er nog steeds veel mensen die sceptisch staan tegenover oogyoga, hoewel sommige oogartsen de oefeningen aanbevelen.

Enkele oogyogaoefeningen

De volgende oogoefeningen zijn eenvoudig zelf uit te voeren. Marian Maleszka van “Oogyoga” biedt zowel particulieren als bedrijven workshops oogyoga aan in België. Voor de beste resultaten is het aan te raden de oefeningen zonder bril of contactlenzen uit te voeren.

Palmeren/Palming

Verwarm eerst je handen door ze tegen elkaar te wrijven. Bedek daarna je ogen met je handpalmen, zonder dat je handen de ogen daadwerkelijk aanraken. Het is donker en je ziet niets, wat helpt om je ogen te ontspannen en oogirritatie en droge ogen te verminderen. Voel je vrij om te geeuwen; dit bevordert de ontspanning.

Aan de horizon

Houd je hand ongeveer tien centimeter van je gezicht en kijk ernaar. Kijk daarna naar iets op een meter afstand en vervolgens naar een voorwerp aan de horizon dat verder weg is. Herhaal deze oefening vijf keer.

Oogroloefeningen

Een belangrijk doel van oogyoga is om de zes oogspieren elastisch te houden. Dit kun je bereiken door bijvoorbeeld een vraagteken te vormen met je ogen. Andere nuttige oefeningen omvatten horizontale en verticale bewegingen van de ogen.

Andere tips voor oogverzorging

Kijk regelmatig naar buiten gedurende enkele seconden om je ogen fris en alert te houden. Knipper vaker, bij voorkeur om de twee à drie seconden, om de doorbloeding van de oogspieren te bevorderen. Verwijder regelmatig je contactlenzen en zorg ervoor dat je je gezicht grondig reinigt voordat je gaat slapen. Voor meer informatie over oogyoga, lees het boek “Zonder bril leren zien/The Art of Seeing” door Aldous Huxley, ISBN 9060302273. Huxley herstelde zijn gezichtsvermogen door de Bates-methode na bijna volledig blind te zijn geworden door keratitis punctata, een infectie van het hoornvlies.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beweging oogspieren en “scheelkijken”Beweging oogspieren en “scheelkijken”Oogspieren zijn essentieel voor de beweging van de ogen, ze worden ermee gestuurd. Hoe werken de oogspieren eigenlijk en…
Beter leren zien zonder brilBeter leren zien zonder brilEen groot deel van de bevolking draagt een bril of contactlenzen. Sommige mensen zijn bijziend, anderen zijn verziend of…
Orthoptie of recht kijkenOrthoptie of recht kijkenIedere dag maken we gebruik van onze ogen, ze zijn dus heel belangrijk. Voor een rechte oogstand is een goede samenwerki…
Yogahoudingen – trataka (oogoefening)Yogahoudingen – trataka (oogoefening)De ogen worden de spiegels van de ziel genoemd. Aan de ogen is te zien of iemand blij, verdrietig, moe of teleurgesteld…

Sneeuwblindheid (lasoog), symptomen en behandelingSneeuwblindheid (lasoog), symptomen en behandelingJe staat er niet zo snel bij stil: op wintersport gaan en last krijgen van zonverbranding. De ogen zijn extra gevoelig v…
Kniepeesreflex afwezig: mogelijke oorzakenKniepeesreflex afwezig: mogelijke oorzakenAls kind proberen we vaak de kniepeesreflex uit te lokken: met een hamertje onder de knieschijf slaan zorgt ervoor dat h…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
  • http://holisticonline.com/yoga/hol_yoga_pos_eyeex.htm
  • http://www.artofliving.org/yoga/health-and-wellness/yoga-eyes
  • http://www.improveeyesighthq.com/eye-yoga.html
  • http://www.oogyoga.be/workshops.html
  • http://www.oogyoga.be/workshops.html
  • http://www.popsugar.com/tech/List-Eye-Yoga-Exercises-7433721
  • https://youtu.be/jN0ovIODp6E
  • Het Laatste Nieuws, 22 juni 2005
  • De Standaard, 28 februari 2009, Kizzy Van Horne
  • Metro, 25 mei 2012
  • Gazet van Antwerpen*, Do. 19 Feb. 2015, Pagina 8
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 29-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.