Oogyoga: Beter zien dankzij oogoefeningen

Oogyoga: Beter zien dankzij oogoefeningen In 2009 verkondigde sir Paul McCartney dat hij aan oogyoga deed. Plots kende deze ontspannende activiteit weer een boost. Oogyoga bestaat echter al eeuwen. Ruim vierduizend jaar geleden is oogyoga ontstaan in het Hindoeïsme. De Amerikaanse oogarts Dr. William Bates heeft in het begin van de twintigste eeuw een aantal oogoefeningen uitgedacht om het gezichtsvermogen te verbeteren. Hij behaalde hiermee goede resultaten en was de pionier van de huidige westerse oogyoga. Gedurende enkele tientallen jaren is er weinig gedaan met de oefeningen maar in de jaren 1960-1970 won oogyoga weer aan populariteit. Nu verovert de trend met relaxatietechnieken voor de ogen ook België en Nederland.

Gebruik van ogen op afstand

Oogyoga is wellness en fitness voor de ogen en brengt je visueel systeem weer in evenwicht. Dit zijn oefeningen voor het oog die je gezichtsvermogen op een natuurlijke manier verbeteren. Door de oefeningen gebruik je je ogen volledig wat in de huidige leefwereld niet altijd mogelijk is. Onze voorouders zagen vroeger bijvoorbeeld blauwe lucht en hadden een onbeperkt perifere gezichtsvermogen. Nu staan er overal hoge gebouwen en kantoren, en wonen we in kleine ruimtes waarin mensen staren naar kleine computerschermen of smartphones. Hierdoor benut je je gezichtsvermogen op afstand niet meer goed, en ontstaat het Computer Vision Syndrome (CVS).

Spanning van de oogspieren

Wanneer je naar een scherm staart, knipper je slechts om de zes à zeven seconden met je ogen. Knipperen is een reflex en doe je normaalgezien om de twee à drie seconden. Je knippert nu vaak veel te weinig waardoor je ogen uitdrogen en de oogspieren verslappen (spiervermoeidheid). Bij de oogspieren vermindert het vermogen van de ooglens om scherp te stellen op verschillende afstanden. Door chronische mentale en emotionele inspanning krijg je bijgevolg vermoeide ogen of droge ogen. Hoofdpijn is een ander kenmerk dat vergezeld gaat met oogvermoeidheid. De oogyogaoefeningen maken en houden de verslapte oogspieren weer elastisch.

Oogaandoeningen

Oogyoga bevat een reeks oefeningen die de werking van de ogen verhoogt en helpt bij diverse oogproblemen, zoals bijziendheid (de medische term hiervoor is "myopie"), verziendheid (hypermetropie), ouderdomsverziendheid (presbyopie), astigmatisme en diverse ooggerelateerde oogaandoeningen. Voor de meeste van deze aandoeningen schrijft een oogarts een bril voor, maar een bril pakt de oorzaak niet aan. Dr. Bates beweerde dat de oogproblemen zelfs verergeren met het dragen van een bril. Daarom luidde zijn advies om een bril enkel te dragen indien het echt niet anders kan.

Voordelen van oogoefeningen

Dankzij oogoefeningen ga je weer naar de natuur en leer je je ogen in optimale gezondheid te brengen en houden. Wanneer je de oefeningen gedurende enkele maanden slechts vijf à vijftien minuten per dag volhoudt, zijn er reeds verbeteringen te zien in de werking van de ogen. Je verlicht of zelfs verhelpt bijgevolg via oogyoga je oogproblemen. Je ogen leren weer kijken op afstand, maken de oogspieren weer elastisch en verhelpen of verminderen daardoor ooggerelateerde problemen. Oogyoga is daarnaast eenvoudig en is altijd en overal mogelijk, zelfs op je bureau of voor de televisie. De oefeningen zelfstandig uitvoeren gaat probleemloos.

Nadelen van oogyoga

De oefeningen werken niet voor een aangeboren oogaandoening of oogziekte, maar bewijzen wel hun dienst als je vermoeide ogen hebt door beeldschermwerk of als je door ouderdom minder bent gaan zien. Velen staan bovendien (nog) sceptisch tegenover oogyoga al zijn er wel oogartsen die de oefeningen voorschrijven.

Enkele oogyogaoefeningen

De oefeningen zijn zelfstandig uit te voeren, maar Marian Maleszka van “Oogyoga” biedt aan particulieren en bedrijven eveneens workshops oogyoga aan in België. De oefeningen doe je best zonder bril of contactlenzen zodat je meteen resultaten ziet.

Palmeren/Palming

Verwarm eerst je handen door ze tegen elkaar te wrijven. Bedek daarna met de handpalmen je ogen zonder dat de handen de ogen aanraken. Het is donker en je ziet niets, maar dat is goed omdat je zo je ogen ontspant en de oogirritatie en droge ogen verminderen. Hierbij mag je je ook volledig laten gaan; geeuwen is bijgevolg goed.

Aan de horizon

Hierbij dien je je hand zo’n tien centimeter van je gezicht te houden en er naar te kijken. Vervolgens kijk je naar iets anders op één meter afstand. Kijk daarna naar een voorwerp aan de horizon, iets dat verder weg is. Herhaal dit vijf keer.

Oogroloefeningen

De zes oogspieren elastisch houden is één van de doelen van oogyoga. Dit bereik je door bijvoorbeeld ongeforceerd een vraagteken te vormen met je ogen. Ook andere horizontale en verticale oefeningen zijn nuttig.

Andere tips

Kijk regelmatig naar buiten gedurende enkele seconden; dit houdt je ogen fris en alert. Meer knipperen zorgt voor de doorbloeding van de spieren en doe je best om de twee à drie seconden. Voorts verwijder je regelmatig je contactlenzen en ontschmink je je voor je gaat slapen. Meer over oogyoga kom je te weten via het boek “Zonder bril leren zien/The Art of Seeing” door Aldous Huxley, ISBN 9060302273. Aldous Huxley heeft dankzij de Bates-methode zijn gezichtsvermogen herwonnen; hij was namelijk gedurende een tijdje haast volledig blind door keratitis punctata, een infectie aan het hoornvlies.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beweging oogspieren en “scheelkijken”Beweging oogspieren en “scheelkijken”Oogspieren zijn essentieel voor de beweging van de ogen, ze worden ermee gestuurd. Hoe werken de oogspieren eigenlijk en…
Beter leren zien zonder brilBeter leren zien zonder brilEen groot deel van de bevolking draagt een bril of contactlenzen. Sommige mensen zijn bijziend, anderen zijn verziend of…
Orthoptie of recht kijkenOrthoptie of recht kijkenIedere dag maken we gebruik van onze ogen, ze zijn dus heel belangrijk. Voor een rechte oogstand is een goede samenwerki…
Yogahoudingen – trataka (oogoefening)Yogahoudingen – trataka (oogoefening)De ogen worden de spiegels van de ziel genoemd. Aan de ogen is te zien of iemand blij, verdrietig, moe of teleurgesteld…

Sneeuwblindheid (lasoog), symptomen en behandelingSneeuwblindheid (lasoog), symptomen en behandelingJe staat er niet zo snel bij stil: op wintersport gaan en last krijgen van zonverbranding. De ogen zijn extra gevoelig v…
Kniepeesreflex afwezig: mogelijke oorzakenKniepeesreflex afwezig: mogelijke oorzakenAls kind proberen we vaak de kniepeesreflex uit te lokken: met een hamertje onder de knieschijf slaan zorgt ervoor dat h…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
 • http://holisticonline.com/yoga/hol_yoga_pos_eyeex.htm
 • http://www.artofliving.org/yoga/health-and-wellness/yoga-eyes
 • http://www.improveeyesighthq.com/eye-yoga.html
 • http://www.oogyoga.be/workshops.html
 • http://www.oogyoga.be/workshops.html
 • http://www.popsugar.com/tech/List-Eye-Yoga-Exercises-7433721
 • https://youtu.be/jN0ovIODp6E
 • Het Laatste Nieuws, 22 juni 2005
 • De Standaard, 28 februari 2009, Kizzy Van Horne
 • Metro, 25 mei 2012
 • Gazet van Antwerpen*, Do. 19 Feb. 2015, Pagina 8
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 29-11-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.