Refractietest: Oogtest voor recept bril of contactlenzen

Refractietest: Oogtest voor recept bril of contactlenzen Een refractietest is een oogonderzoek dat door een oogarts wordt gebruikt om het voorschrift voor een bril of contactlenzen te bepalen. Tijdens dit onderzoek kijkt de patiënt door een speciaal apparaat naar een letterkaart. De oogarts plaatst verschillende lenzen met uiteenlopende sterktes voor elk oog en vraagt de patiënt of de letterkaart beter of slechter zichtbaar is. Dit onderzoek maakt het ook mogelijk om andere oogziekten of oogproblemen te detecteren. De refractietest is volledig pijnloos en met geen risico's verbonden.

Indicatie van oogtest: Nieuw recept voor bril of contactlenzen

Een refractietest maakt deel uit van een standaard oogonderzoek bij de oogarts. Dit onderzoek helpt bij het opsporen van brekingsfouten, oftewel refractiefouten, die gecorrigeerd kunnen worden met een bril of contactlenzen. Voor mensen boven de veertig jaar, die doorgaans goed op afstand kunnen zien maar moeite hebben met dichtbij kijken, is een refractietest nuttig om de sterkte van een leesbril te bepalen.

De resultaten van de refractietest kunnen helpen bij het diagnosticeren van de volgende oogaandoeningen:

Daarnaast kan de refractietest ook bijdragen aan het opsporen van de volgende oogziekten of oogproblemen:

Voorbereiding op de refractietest

Als de patiënt contactlenzen draagt, kan het nodig zijn om deze tijdelijk te verwijderen voor de test. De oogarts zal hierover specifieke instructies geven.

De patiënt moet tijdens de test kijken naar een letterkaart / Bron: Jeff Dahl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De patiënt moet tijdens de test kijken naar een letterkaart / Bron: Jeff Dahl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Tijdens de refractietest

Bij de refractietest onderzoekt de oogarts elk oog afzonderlijk, omdat elk oog mogelijk een andere brekingsfout kan hebben. De patiënt zit in een stoel voor een speciaal apparaat, de foropter of refractor, en kijkt door dit apparaat naar een letterkaart op een afstand van zes meter. Het apparaat bevat lenzen met verschillende sterktes die door de oogarts worden verwisseld. De oogarts vraagt de patiënt of de letterkaart duidelijker of minder duidelijk wordt bij het aanpassen van de lenzen. Tijdens deze test voelt de patiënt geen pijn of ongemak.

Resultaten van het oogonderzoek

Normale resultaten

Bij een normaal zicht zonder bril of contactlenzen (plano) moet de visuele scherpte 20/20 (of 1,0) zijn, wat overeenkomt met normaal gezichtsvermogen.

Abnormale resultaten

Als de patiënt een combinatie van lenzen nodig heeft om 20/20 (1,0) te bereiken, duidt dit op een brekingsfout. Een bril of contactlenzen kunnen dan helpen om het zicht te corrigeren. Als een patiënt met lenzen niet het niveau van 20/20 (1,0) bereikt, kan er sprake zijn van een ander, niet-optisch probleem met het oog. Het zichtniveau dat tijdens de test wordt bereikt, staat bekend als de ‘best gecorrigeerde gezichtsscherpte’.

Regelmatig oogonderzoek

Als de patiënt geen oogproblemen ervaart, wordt aangeraden om elke drie tot vijf jaar een volledig oogonderzoek te ondergaan. Bij veranderingen in het zicht of andere merkbare oogproblemen, moet direct een oogarts worden geraadpleegd. Na de leeftijd van veertig jaar, of voor degenen met een familiegeschiedenis van glaucoom, dient een oogonderzoek minstens één keer per jaar plaats te vinden. Bij patiënten met diabetes mellitus (suikerziekte) is jaarlijks oogonderzoek noodzakelijk. Personen met een refractiefout wordt aangeraden om elke één tot twee jaar een oogonderzoek te ondergaan, of eerder als er veranderingen in het zicht optreden.

Nieuwe ontwikkelingen en technologieën in refractietests

De technologie voor refractietests is voortdurend in ontwikkeling, met nieuwe technieken die nauwkeuriger en sneller resultaten kunnen opleveren. Bijvoorbeeld:
  • Digitale automatische refractometers gebruiken geavanceerde optische systemen voor meer precisie.
  • Computer-geassisteerde wavefront metingen helpen bij het detecteren van hogere orde aberraties die traditionele tests mogelijk missen.
  • Nieuwe biometrische metingen maken het mogelijk om de oogstructuren nauwkeuriger te analyseren en daarmee meer op maat gemaakte correcties voor te stellen.

Door op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en regelmatig oogonderzoeken te ondergaan, kunnen oogproblemen tijdig worden opgespoord en behandeld.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Presbyopie: OuderdomsverziendheidPresbyopie: OuderdomsverziendheidPresbyopie, algemeen bekend als ouderdomsverziendheid, komt vaak voor bij mensen ouder dan veertig jaar. Deze aandoening…
Astigmatisme: Wazig zien door brekingsfout in het oogAstigmatisme: Wazig zien door brekingsfout in het oogAstigmatisme is een visuele aandoening die leidt tot wazig zien door een refractiefout, oftewel een krommingsfout in het…
Een bril of lenzen?Een bril of lenzen?Men die een oogcorrectie nodig hebben, hebben de mogelijkheid om een bril of contactlenzen te kiezen. Het verschil tusse…
Tips voor mensen bij het dragen van contactlenzenTips voor mensen bij het dragen van contactlenzenHet aantal mensen dat contactlenzen draagt neemt dagelijks toe. Het is echter niet zo gemakkelijk als het dragen van een…

Airplane headache: plotse felle hoofdpijn in het vliegtuigAirplane headache: plotse felle hoofdpijn in het vliegtuigMensen met vliegangst durven niet met het vliegtuig te reizen om verschillende redenen: sommigen zijn bang om neer te st…
Chlamydiale urethritis bij mannen: Bacteriële infectieChlamydiale urethritis bij mannen: Bacteriële infectieChlamydiale urethritis is een bacteriële infectie die leidt tot ontsteking van de urethra. Bij mannen is de urethra de b…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ben Ostrowsky, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Geraadpleegd op 26 november 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Refraction Eye Exam in North Richland Hills, Texas, http://www.advantage-eyecare.com/eyecare-services/eye---vision-exams/refraction-eye-exam.html
  • Refraction test, https://www.healthline.com/health/refraction-test
  • Refraction, https://medlineplus.gov/ency/article/003844.htm
  • What is a refraction in an eye exam?, https://www.webmd.com/eye-health/qa/what-is-a-refraction-in-an-eye-exam
  • What Is a Refraction Test?, http://www.residenteyecare.com/blog/56419-what-is-a-refraction-test
  • Afbeelding bron 1: Jeff Dahl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 09-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.