Refractietest: Oogtest voor recept bril of contactlenzen

Refractietest: Oogtest voor recept bril of contactlenzen Een refractietest is een oogonderzoek dat de oogarts gebruikt om het voorschrift te kunnen schrijven voor een bril of contactlenzen. De patiënt moet door een soort apparaat kijken naar een letterkaart. De oogarts plaatst dan diverse lenzen met een andere sterkte voor een oog terwijl de patiënt moet zeggen of hij de letterkaart beter of juist slechter ziet. Dankzij dit oogonderzoek is het ook mogelijk om diverse andere oogziekten of oogproblemen op te sporen. Er zijn geen risico’s verbonden aan dit volledig pijnloos refractieonderzoek.

Indicatie van oogtest: Nieuw recept voor bril of contactlenzen

Een refractieonderzoek is een onderdeel van een standaard oogonderzoek bij de oogarts. Dankzij dit oogonderzoek is het mogelijk om een brekingsfout (refractiefout) op te sporen, die te corrigeren is met een bril of contactlenzen. Voor veertigplussers die normaal afstandszicht hebben maar moeite hebben met dichtbij zien, is een refractietest inzetbaar om de sterkte van een leesbril bepalen.

De resultaten van de oogtest zijn bruikbaar om volgende oogaandoeningen te diagnosticeren:

De arts zet een refractietest in omdat de test helpt bij het diagnosticeren van volgende oogziekten of oogproblemen:

Voor het refractieonderzoek

Als de patiënt contactlenzen draagt, moet hij deze mogelijk verwijderen voor de test. De oogarts geeft hierover informatie aan de patiënt.

De patiënt moet tijdens de test kijken naar een letterkaart / Bron: Jeff Dahl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De patiënt moet tijdens de test kijken naar een letterkaart / Bron: Jeff Dahl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Tijdens de refractietest

De oogarts test één oog tegelijk bij het refractieonderzoek want elk oog heeft mogelijk een andere brekingsafwijking. De patiënt zit in een stoel waaraan een speciaal apparaat (foropter of refractor) is bevestigd. De patiënt kijkt door het apparaat en concentreert zich op een letterkaart die zich op zes meter afstand bevindt. Het apparaat bevat lenzen met verschillende sterkten die naar de oogarts verplaatst. De oogarts vraagt dan aan de patiënt of de letterkaart meer of minder duidelijk wordt wanneer hij een andere lens plaatst. De patiënt voelt tijdens deze test geen pijn of ongemak.

Resultaten van oogonderzoek bij oogarts

Normale resultaten

Als het niet-gecorrigeerde zicht (zonder bril of contactlenzen) normaal is, is de brekingsfout nul (plano) en moet het zicht 20/20 (of 1,0) zijn. Een waarde van 20/20 (1,0) is een normaal gezichtsvermogen.

Abnormale resultaten

De patiënt heeft een brekingsfout als hij een combinatie van lenzen nodig heeft om 20/20 (1,0) te zien. Een bril of contactlenzen geven de patiënt dan een goed zicht. Als de patiënt een refractieafwijking heeft, is een bril- of contactlensrecept nodig. Dit recept bevat een cijferreeks die de sterkte van de lenzen beschrijft die de patiënt nodig heeft om duidelijk te zien. Als het uiteindelijke zicht kleiner is dan 20/20 (1,0), zelfs met lenzen, is er waarschijnlijk een ander, niet-optisch probleem aanwezig met het oog. Het zichtniveau dat de patiënt tijdens de brekingstest bereikt, staat bekend als de ‘best gecorrigeerde gezichtsscherpte’.

Regelmatig oogonderzoek nodig

Als de patiënt geen problemen heeft, moet hij elke drie tot vijf jaar een volledig oogonderzoek ondergaan. Als het zicht wazig wordt, verergert of als er andere merkbare veranderingen in het gezichtsvermogen of met de ogen optreden, is het verstandig om meteen een oogarts te raadplegen. Na de leeftijd van veertig jaar (of voor patiënten met een familiegeschiedenis van glaucoom), moeten oogonderzoeken ten minste éénmaal per jaar worden uitgevoerd. De oogarts test namelijk bij veertigplussers ook of de oogziekte glaucoom aanwezig is. Patiënten met diabetes mellitus (suikerziekte) moet minstens één keer per jaar een oogonderzoek ondergaan. Patiënten met een refractiefout moeten elke één tot twee jaar een oogonderzoek ondergaan, of anders moeten ze een oogtest laten uitvoeren wanneer hun zicht verandert.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Presbyopie: OuderdomsverziendheidPresbyopie: OuderdomsverziendheidPresbyopie, beter bekend als ouderdomsverziendheid, komt voor bij patiënten na het veertigste levensjaar. Bij deze oogaa…
Astigmatisme: Wazig zien door brekingsfout in het oogAstigmatisme: Wazig zien door brekingsfout in het oogAstigmatisme is een oogprobleem waardoor de patiënt onduidelijk ziet. Bij astigmatisme treedt namelijk een refractiefout…
Een bril of lenzen?Een bril of lenzen?Men die een oogcorrectie nodig hebben, hebben de mogelijkheid om een bril of contactlenzen te kiezen. Het verschil tusse…
Tips voor mensen bij het dragen van contactlenzenTips voor mensen bij het dragen van contactlenzenHet aantal mensen dat contactlenzen draagt neemt dagelijks toe. Het is echter niet zo gemakkelijk als het dragen van een…

Airplane headache: plotse felle hoofdpijn in het vliegtuigAirplane headache: plotse felle hoofdpijn in het vliegtuigMensen met vliegangst durven niet met het vliegtuig te reizen om verschillende redenen: sommigen zijn bang om neer te st…
Chlamydiale urethritis bij mannen: Bacteriële infectieChlamydiale urethritis bij mannen: Bacteriële infectieChlamydiale urethritis is een bacteriële infectie waarbij een ontsteking van de urethra ontstaat. Bij mannen is de ureth…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ben Ostrowsky, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Geraadpleegd op 26 november 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Refraction Eye Exam in North Richland Hills, Texas, http://www.advantage-eyecare.com/eyecare-services/eye---vision-exams/refraction-eye-exam.html
  • Refraction test, https://www.healthline.com/health/refraction-test
  • Refraction, https://medlineplus.gov/ency/article/003844.htm
  • What is a refraction in an eye exam?, https://www.webmd.com/eye-health/qa/what-is-a-refraction-in-an-eye-exam
  • What Is a Refraction Test?, http://www.residenteyecare.com/blog/56419-what-is-a-refraction-test
  • Afbeelding bron 1: Jeff Dahl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-10-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.