Symfony-lens: Multifocale implantlens bij leesproblemen
Sinds september 2014 is de TECNIS Symfony-lens beschikbaar, een geavanceerde multifocale implantlens die een aanzienlijke verbetering kan bieden voor patiënten die geen leesbril meer willen dragen en hun zicht op alle afstanden willen optimaliseren. Deze plastic implantlens, vervaardigd in het Verenigd Koninkrijk, is ontworpen om levenslang mee te gaan. De Symfony-lens is een innovatieve oplossing die de natuurlijke lens van het oog nabootst, wat betekent dat zowel refractiechirurgen als patiënten zeer tevreden zijn over de prestaties van deze lens.
Doelgroep Symfony-lens: Patiënten met presbyopie, staar of leesproblemen
De Symfony-lens is bijzonder geschikt voor patiënten met presbyopie (
ouderdomsverziendheid), staar (
cataract) en andere leesproblemen. Deze lens biedt een oplossing voor mensen die een
staaroperatie ondergaan, evenals voor degenen die moeite hebben met dichtbij en veraf zien.
Met de leeftijd verhardt de natuurlijke lens van het oog, wat leidt tot presbyopie, een aandoening die rond de leeftijd van 40 jaar begint. Patiënten ervaren vaak problemen met het lezen en hebben een bifocale of varifocale bril nodig om op alle afstanden goed te zien.
Staar ontstaat wanneer de lens van het oog vertroebeld raakt, wat leidt tot wazig zicht en een verlies van kleurcontrast. Dit kan uiteindelijk leiden tot blindheid als het niet behandeld wordt. Meer dan 60% van de mensen boven de 60 jaar lijdt aan staar, en de meeste mensen zullen deze aandoening op latere leeftijd ervaren.
Beschikbare behandelingen voor deze oogaandoeningen
- Femtosecond-Laser – Cataractchirurgie
- Lichte aanpasbare lens
- Multifocale lens
- Symfony-lens
- Trifocale lens
Sommige patiënten kiezen voor laserbehandelingen die de vorm van het oog aanpassen, maar deze bieden meestal slechts tijdelijke verlichting als de lens blijft verharden. De Symfony-lens biedt daarentegen een duurzame oplossing omdat het plastic materiaal niet veroudert en levenslang meegaat.
Voor- en nadelen van de multifocale implantlens bij patiënten
De Symfony-lens biedt verschillende voordelen, maar er zijn ook enkele nadelen om te overwegen.
Voordelen
De Symfony-lens biedt tal van voordelen die bevestigd zijn door klinische studies:
- Betere resultaten: De lens biedt scherp zicht op alle afstanden – van dichtbij, tussenin, tot veraf. Dit zorgt voor een naadloze overgang tussen verschillende kijkafstanden. Na de operatie heeft 100% van de patiënten geen bril meer nodig voor veraf of dichtbij, en 94% heeft geen bril meer nodig voor tussenzicht.
- Contrast: De lens vermindert de contrastgevoeligheid niet.
- Halo’s en schitteringen (verblindend licht): Patiënten ervaren weinig tot geen halo’s of schitteringen (verblindend licht), in tegenstelling tot traditionele multifocale lenzen, zoals bevestigd in onderzoeken.
- Korte operatieduur: De ingreep duurt slechts enkele minuten. De oogarts maakt een insnijding van 3 mm, verwijdert de verouderde lens en plaatst de kunststof implantlens.
- Kleurenzicht: De Symfony-lens laat meer licht door, wat helpt bij het beter onderscheiden van kleuren.
- Leesbril: Ongeveer 90% van de patiënten heeft geen leesbril meer nodig na de operatie met een Symfony-lens.
- Levensduur: Volgens Dr. Bobby Quereshi van het London Eye Hospital gaat de lens levenslang mee dankzij het duurzame plastic materiaal.
- Minder bijwerkingen: Er zijn geen lensgerelateerde bijwerkingen gerapporteerd door het speciale ontwerp van de lens (echelette-design).
- Nachtzicht: De lens verbetert het nachtzicht, waardoor autorijden ’s nachts weer mogelijk is. Nachtblindheid wordt aanzienlijk verminderd.
- Snel herstel: Patiënten zien meestal enkele dagen na de operatie al haarscherp en kunnen vaak binnen 24 uur hun dagelijkse activiteiten hervatten.
Nadelen
Het belangrijkste nadeel van de Symfony-lens is de prijs. De kosten kunnen behoorlijk hoog zijn, wat een belemmering kan vormen voor sommige patiënten. De lens kost enkele duizenden euro’s, wat voor veel mensen een aanzienlijke investering betekent.
Lees verder
Reacties
Thijssen, 18-10-2015
Heeft u inmiddels de oogarts gesproken (die deze lens implanteert) over de halo's?
Reactie infoteur, 19-10-2015
Ivm je vraagje : elke multifocale lens geeft halo’s, doch hoe sterker de lens is, hoe sterker de halo’s.
Vroeger waren multifocale lenzen erg sterk, met een additie van +4.0 D. Dit verminderde stilaan tot een additie van 3.2, van 2.8, en nu, met de sumfonylens, is de additie nog maar ongeveer +1.5 D.
En … hoe zwakker de additie, hoe minder halo’s.
Doch nog altijd meer dan een gewone lens natuurlijk. Het is en blijft een compromis. Doch in dit geval zijn de voordelen veel groter dan de nadelen.
Ik denk dat het vooral ervan afhangt of je de patiënt goed inlicht en welk type karakter de patiënt heeft.
Hoe nauwgezetter en veeleisender de patiënt, hoe minder goede kandidaat hij/zij is voor een multifocale lens.
Zo, ik hoop dat dit je vraag wat beantwoordt.
Thijssen, 23-08-2015
Het schijnt dat deze nieuwe symfony lens wel degelijk halo's geeft hetgeen erg hinderlijk kan zijn, terwijl de fabrikant pretendeert dat er nagenoeg geen halo's te zien zijn. Hoe zit dat nu precies?
Reactie infoteur, 23-08-2015
Ik lees inderdaad niet direct dat de Symfony-lens halo's zou veroorzaken; in tegendeel zelfs:
http://www.reviewofophthalmology.com/content/t/intraocular_lenses/c/52313/
Iemand anders schrijft dat deze nog te zien zijn, maar de persoon heeft er geen last van en kan er "naast/langs" zien:
http://www.medhelp.org/posts/Eye-Care/my-Symfony-IOL-results-after-cataract-surgery/show/2425258
Ik ken zelf een oogarts die deze lenzen implanteert. Ik zal hem even raad vragen en kom dan terug.