Symfony-lens: Multifocale implantlens bij leesproblemen

Symfony-lens: Multifocale implantlens bij leesproblemen Sinds september 2014 is de nieuwe zogenaamde TECNIS Symfony-lens beschikbaar. Deze multifocale implantlens is voor heel wat patiënten een grote hulp zodat ze achteraf geen leesbril meer moeten dragen en op alle afstanden weer goed zien. De plastic implantlens is van Britse makelij en gaat levenslang mee. De Symfony-lens heeft het potentieel om een groot aantal patiënten te helpen, en biedt enorme voordelen. Deze revolutionaire implantlens bootst de natuurlijke lens na. Dit impliceert dat refractiechirurgen en patiënten erg blij zijn met de lens.

Doelgroep Symfony-lens: Patiënten met presbyopie, staar of leesproblemen

Patiënten die lijden aan ouderdomsverziendheid (medische term is "presbyopie") of staar (cataract) evenals patiënten met leesproblemen zijn geschikte kandidaten voor de Symfony-lens. Voor onder andere patiënten die een staaroperatie (cataractchirurgie) moeten ondergaan, is er goed nieuws.

Elk oog bevat een kleine lens. In een jong, normaal oog is deze lens helder en elastisch. Met het ouder worden verhardt de lens. Hierdoor zien patiënten van dichtbij niet meer goed. Presbyopie begint rond de leeftijd van 40 jaar. Het eerste symptoom is meestal dat patiënten bijvoorbeeld leesproblemen ervaren. Voor deze patiënten is een bifocale of varifocale bril noodzakelijk voor een duidelijk zicht op alle afstanden.

Wanneer de natuurlijke lens in het oog verder veroudert, begint de lens “bewolkt” te worden en krijgt hij een bruine kleur waardoor patiënten vaag of wazig gaan zien (wazig gezichtsvermogen). Kleuren verliezen dan eveneens hun glans. In het begin is een andere bril nog een hulp, maar onbehandelde staar leidt uiteindelijk veelal tot blindheid. Meer dan 60% van patiënten boven de leeftijd van 60 jaar lijdt aan staar. Als iedereen lang genoeg leeft, krijgt hij bijna altijd te maken met deze oogaandoening.

Beschikbare behandelingen voor deze oogaandoeningen

 • Femtosecond-Laser – Cataractchirurgie
 • Lichte aanpasbare lens
 • Multifocale lens
 • Symfony-lens
 • Trifocale lens

Sommigen patiënten kiezen voor een laserbehandeling die de vorm van het oog aanpast. Als de lens echter blijft verharden, duurt het effect van deze behandeling slechts een paar jaar. Het plastic materiaal van de Symfony-lens verandert niet waardoor de lens levenslang mee gaat.

Voor- en nadelen multifocale implantlens bij patiënten

Artsen uit zowel Belgische als Nederlandse ooglaserklinieken, maken gebruik van de Symfony-lens. De lens biedt heel wat voordelen, maar ook een nadeel.

Voordelen

De Symfony-lens is een revolutionaire nieuwe implantlens van Britse makelij. De lens biedt heel wat voordelen die onder andere gestaafd zijn via een klinische studie uitgevoerd in Nieuw-Zeeland.
 • Betere resultaten: Scherp zicht voor alle afstanden, veraf, dichtbij en ook tussenin: Perfecte, traploze overgang van dichtbij naar ver kijken. 100% van de patiënten gebruikt niet langer een bril voor veraf of dichtbij, bij 94% van de patiënten is een bril voor tussenzicht niet langer vereist.
 • Contrast: Er treedt geen vermindering van contrastgevoeligheid op.
 • Halo: De patiënten ervaren weinig of geen halo’s of schitteringen (verblindend licht) in tegenstelling tot traditionele multifocale lenzen.
 • Korte operatieduur: Eerst maakt de oogarts een insnijding van 3 mm. Daarna verwijdert hij de natuurlijke lens en tot slot brengt hij de kunststof implantlens in. Dit alles duurt slechts enkele minuten.
 • Kleurenzicht: Dankzij deze lens zijn komt er meer licht binnen waardoor het onderscheiden van kleuren beter verloopt bij patiënten.
 • Leesbril: Maar liefst 9 op de 10 patiënten heeft na klinische studies geen leesbril meer nodig na de operatie met een intra-oculaire Symfony-lens.
 • Levensduur: Dr. Bobby Quereshi van het London Eye Hospital beweert dat de lens levenslang meegaat daar hij van plastic gemaakt is.
 • Minder bijwerkingen: Er werden geen lensgerelateerde bijwerkingen genoteerd doordat de oppervlakte van de lens anders geslepen is (echelettedesign).
 • Nachtzicht: Dankzij de lens is ’s nachts met de wagen rijden weer mogelijk. Nachtblindheid is met andere woorden verleden tijd dankzij de Symfony-lens.
 • Snel herstel: De patiënt ziet enkele dagen na de operatie alweer haarscherp. Daarenboven herstelt het zicht zich heel snel daar de meeste patiënten binnen de 24u na de operatie alweer hun dagelijkse activiteiten kunnen uitvoeren.

Nadelen

De prijs vormt een mogelijk nadeel. De Symfony-lens is namelijk vrij prijzig en kost diverse duizenden euro's.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Presbyopie: OuderdomsverziendheidPresbyopie: OuderdomsverziendheidPresbyopie, beter bekend als ouderdomsverziendheid, komt voor bij patiënten na het veertigste levensjaar. Bij deze oogaa…
Niet meer goed kunnen zienDe ogen zijn in staat lichtprikkels op te vangen en die prikkels in de vorm van impulsen via de oogzenuw naar de hersene…
Multifocale en trifocale lensimplantatieMultifocale en trifocale lensimplantatieDe oogarts heeft staar vastgesteld. Voor welk soort lens kiest u dan en wat staat u verder te wachten? In eenvoudige bew…
Staar hoeft niet meer rijp te wordenStaar hoeft niet meer rijp te wordenVroeger werden mensen pas aan staar (cataract) geopereerd als deze rijp was. De ooglens was dan inmiddels zo troebel dat…

Derde bal: blessure aan het zitvlak bij wielrennersDerde bal: blessure aan het zitvlak bij wielrennersEen pijnlijke blessure waar wielrenners nog weleens mee te kampen hebben is de zogenoemde 'derde bal'. Wat begint met ee…
Ziekte van Stargardt: Oogziekte (vorm van maculadegeneratie)Ziekte van Stargardt: Oogziekte (vorm van maculadegeneratie)De ziekte van Stargardt is de meest voorkomende vorm van erfelijke juveniele maculadegeneratie. De ziekte treft meestal…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: TobiasD, Pixabay
 • Eyescan beoordelen, https://nl-be.trustpilot.com/review/eyescan.nl, geraadpleegd op 28 augustus 2017
 • Lasik Centrum oogkliniek winnaar 2015 in ooglaserbranche, http://www.nieuwsbank.nl/inp/2015/07/17/J005.htm#tekst, geraadpleegd op 28 augustus 2017
 • http://advancedvisionsurgery.com/symfony-lens/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ouderdomsverziendheid
 • http://www.cbsnews.com/news/eye-lens-implant-restores-vision/
 • http://www.dailymail.co.uk/news/article-2664631/Is-end-sight-reading-glasses-Eye-implant-claims-patients-pin-sharp-focus-youre-looking-just-inches-away-horizon.html
 • http://www.londoneyehospital.com/treatments-services/symfony-lens/
 • http://www.optimax.co.uk/intraocular_lenses/symfony_lens.aspx
 • http://www.telegraph.co.uk/news/science/science-news/11304034/Revolutionary-lens-restores-complete-vision-to-ageing-eyes.html
 • Kunststoflens rekent af met leesbril, maar kost wel 4.900 euro, 23 juni 2014 – Het Nieuwsblad [Oostende-Westhoek, ….]; p.15
 • Oogimplantaat vervangt leesbril, 23 juni 2014 – Het Laatste Nieuws [Antwerpen Noord, ….]; p.6
Reacties

Thijssen, 18-10-2015
Heeft u inmiddels de oogarts gesproken (die deze lens implanteert) over de halo's? Reactie infoteur, 19-10-2015
Ivm je vraagje : elke multifocale lens geeft halo’s, doch hoe sterker de lens is, hoe sterker de halo’s.
Vroeger waren multifocale lenzen erg sterk, met een additie van +4.0 D. Dit verminderde stilaan tot een additie van 3.2, van 2.8, en nu, met de sumfonylens, is de additie nog maar ongeveer +1.5 D.
En … hoe zwakker de additie, hoe minder halo’s.
Doch nog altijd meer dan een gewone lens natuurlijk. Het is en blijft een compromis. Doch in dit geval zijn de voordelen veel groter dan de nadelen.
Ik denk dat het vooral ervan afhangt of je de patiënt goed inlicht en welk type karakter de patiënt heeft.
Hoe nauwgezetter en veeleisender de patiënt, hoe minder goede kandidaat hij/zij is voor een multifocale lens.

Zo, ik hoop dat dit je vraag wat beantwoordt.

Thijssen, 23-08-2015
Het schijnt dat deze nieuwe symfony lens wel degelijk halo's geeft hetgeen erg hinderlijk kan zijn, terwijl de fabrikant pretendeert dat er nagenoeg geen halo's te zien zijn. Hoe zit dat nu precies? Reactie infoteur, 23-08-2015
Ik lees inderdaad niet direct dat de Symfony-lens halo's zou veroorzaken; in tegendeel zelfs:
http://www.reviewofophthalmology.com/content/t/intraocular_lenses/c/52313/

Iemand anders schrijft dat deze nog te zien zijn, maar de persoon heeft er geen last van en kan er "naast/langs" zien:
http://www.medhelp.org/posts/Eye-Care/my-Symfony-IOL-results-after-cataract-surgery/show/2425258

Ik ken zelf een oogarts die deze lenzen implanteert. Ik zal hem even raad vragen en kom dan terug.

Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 15-08-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.