Zwaar hoofd: Oorzaken van zwaarte of zwaar gevoel aan hoofd

Zwaar hoofd: Oorzaken van zwaarte of zwaar gevoel aan hoofd Meer dan negentig procent van de bevolking heeft op een bepaald moment in het leven last van een zwaar aanvoelend hoofd. Vooral wanneer dit gevoel regelmatig optreedt, is het belangrijk om alert te zijn. Dit kan wijzen op een milde tot ernstige onderliggende medische aandoening. Vaak verdwijnen de symptomen vanzelf of verhelpen eenvoudige zelfzorgmaatregelen en huismiddeltjes de klachten. Als de symptomen verergeren of het dagelijks leven verstoren, is het echter noodzakelijk om medische hulp te zoeken.

Beroerte en zwaar aanvoelend hoofd

Wanneer er onvoldoende bloedtoevoer naar de hersenen is, kan een beroerte optreden. Deze medische noodsituatie gaat vaak gepaard met symptomen zoals:
 • Ingezakt gezicht: Een scheve of ingezakte gezichtshelft.
 • Zwaar aanvoelend hoofd: Een gevoel van druk of zwaarte in het hoofd.
 • Ernstige en plotselinge hoofdpijn: Intense hoofdpijn die plotseling begint.
 • Moeilijkheden met spreken: Problemen met duidelijk articuleren of verstaanbaar spreken.
 • Problemen met lopen en evenwichtsvermogen (ataxie): Moeite met coördinatie en balans.
 • Zwakte in de armen en nek: Verminderde kracht in de bovenste ledematen en nek.

Depressie en angst

Angst en een depressie kunnen mogelijk leiden tot hoofdpijn en een beklemmend, zwaar gevoel in het hoofd.

Evenwichtsstoornissen

Duizeligheid en balans- en coördinatieproblemen kunnen een zwaar aanvoelend hoofd veroorzaken. Enkele evenwichtsstoornissen die dit symptoom kunnen verergeren zijn onder andere:

Vaak gaan deze symptomen gepaard met andere klachten zoals misselijkheid en braken.

De arts kan een (combinatie van) medicijnen voorschrijven zoals:

Ook kunnen specifieke oefeningen helpen bij balansstoornissen.

Diverse soorten hoofdpijn leiden tot een zwaar aanvoelend hoofd / Bron: Geralt, PixabayDiverse soorten hoofdpijn leiden tot een zwaar aanvoelend hoofd / Bron: Geralt, Pixabay

Hoofdpijn en zwaarte van het hoofd

Migraine

Migrainehoofdpijn is een type hoofdpijn dat vaak intense pijn veroorzaakt en meestal begint met specifieke waarschuwingssignalen. Sommige patiënten ervaren lichtflitsen (fotopsie) of blinde vlekken (scotomen), terwijl anderen duizeligheid of tintelingen in de benen of armen ervaren, of zich licht in het hoofd voelen. Migraine kan soms gepaard gaan met een zwaar gevoel in het hoofd. Risicofactoren voor migraine zijn stress, omgevingsfactoren en hormonale veranderingen.

Sinushoofdpijn

Sinushoofdpijn veroorzaakt pijn en druk die vaak leiden tot een zwaar hoofdgevoel. Dit type hoofdpijn ontstaat wanneer de sinusdoorgangen aan de voorkant van het gezicht opgezwollen zijn door een infectie of een allergie. Bacteriën en virussen kunnen zich in de sinusholte ophopen, wat leidt tot zwelling, een gele afscheiding en een verstopte neus. Vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals paracetamol, ibuprofen en naproxen, kunnen nuttig zijn bij een zwaar aanvoelend hoofd.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is een veelvoorkomend type hoofdpijn waarbij de patiënt een doffe pijn ervaart die kan duren van twintig minuten tot twee uur. Bij dit type hoofdpijn ontstaan vaak schouderpijn en nekspierspanning, waardoor het hoofd zwaarder dan normaal aanvoelt. Risicofactoren zoals honger, onvoldoende slaap, of tandenknarsen (bruxisme) kunnen bijdragen aan spanningshoofdpijn. Het behandelen of vermijden van deze risicofactoren kan de symptomen verminderen. Ook vrij verkrijgbare pijnstillers kunnen nuttig zijn bij spanningshoofdpijn.

Menopauze

Vrouwen in de menopauze kunnen een gevoel van zwaarte in het hoofd ervaren. Veel vrouwen hebben tijdens de menopauze hoofdpijn, wat kan leiden tot een zwaar hoofdgevoel.

Schade aan de hersenen

Zoals eerder vermeld, kunnen hoofd- en nekverwondingen een zwaar hoofdgevoel veroorzaken, evenals schade aan de hersenen of spieren. Soms kan het hoofd zwaar en gevoelloos aanvoelen door spierspanning. Een hersenverwonding, zoals een hersenschudding of een hoofdtrauma, kan ook leiden tot een zwaar aanvoelend hoofd.

Schade aan de nekspieren

Een zwaar hoofdgevoel kan voortkomen uit schade aan de nekspieren. Wanneer deze spieren beschadigd raken, kunnen ze verzwakken. De nekspieren ondersteunen en stabiliseren het hoofd. Zwakkere nekspieren hebben moeite om het hoofd goed te ondersteunen, wat kan resulteren in een zwaar gevoel in het hoofd.

Myasthenia gravis

Myasthenia gravis is een aandoening waarbij de spieren verzwakken. In de vroege stadia ervaren patiënten spierzwakte en vermoeide spieren in de nek, evenals gezichtszwakte. Deze ziekte bemoeilijkt eenvoudige activiteiten zoals kauwen, praten of het hoofd optillen, wat bekend staat als bulbaire zwakte. Nekspieroefeningen en fysiotherapie kunnen nuttig zijn bij het verlichten van de symptomen.

Whiplash

Een whiplash (nekpijn door een plotselinge slingerbeweging van het hoofd) kan schade aan de nekspieren veroorzaken. Nekpijn in combinatie met een zwaar aanvoelend hoofd wijst vaak op een aandoening van de nek.

Schildklierproblemen en een zwaar gevoel in het hoofd

Problemen met de schildklier, zoals een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie) of een te weinig actieve schildklier (hypothyreoïdie), kunnen mogelijk hoofdpijn veroorzaken. Sommige patiënten met schildklierproblemen ervaren hierdoor een zwaar gevoel in het hoofd.

Een slechte houding leidt sneller tot een zwaarder hoofd / Bron: Concord90, PixabayEen slechte houding leidt sneller tot een zwaarder hoofd / Bron: Concord90, Pixabay

Slechte houding

Een zwaar aanvoelend hoofd kan ook het gevolg zijn van een slechte houding, bijvoorbeeld door typen, werken of sms’en. Het is aan te raden regelmatig korte pauzes te nemen en naar beneden te kijken om de nek in een neutrale positie te houden.

Stoffen

Het gebruik van bepaalde medicijnen en overmatig alcoholgebruik kan leiden tot stoffen in het lichaam die soms een zwaar gevoel in het hoofd veroorzaken.

Vermoeidheid

Uitputting en vermoeidheid kunnen een gevoel van zwaarte of duizeligheid veroorzaken. Dit kan te wijten zijn aan onder andere:

Geassocieerde symptomen

De symptomen die gepaard gaan met een zwaar aanvoelend hoofd zijn afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Veel patiënten ervaren spierspanning, vooral in de nek en schouders, wat leidt tot spierstijfheid. Dit kan het bewegen van het hoofd bemoeilijken. Ook hoofdpijn, vaak aan beide zijden van het hoofd, kan voorkomen.

Alarmsymptomen bij een zwaar aanvoelend hoofd kunnen wijzen op ernstigere onderliggende aandoeningen die onmiddellijke medische aandacht vereisen. Hier zijn enkele alarmsymptomen om op te letten:
 • Plotselinge en ernstige hoofdpijn: Een acute, ernstige hoofdpijn die zonder waarschuwing begint, kan wijzen op een levensbedreigende aandoening zoals een beroerte of een hersenbloeding.
 • Verlies van bewustzijn of bewustzijnsverlies: Als je bewustzijn verliest of verward raakt, kan dit duiden op een ernstige medische noodsituatie zoals een beroerte of hersenbeschadiging.
 • Zwakte of gevoelloosheid: Zwakte of gevoelloosheid in een arm, been of gezichtshelft kan een teken zijn van een beroerte.
 • Slechte spraak of moeilijkheden met spreken: Problemen met helder of begrijpelijk spreken kunnen wijzen op een beroerte of andere neurologische aandoeningen.
 • Verlies van evenwicht of coördinatie: Plotselinge problemen met balans en coördinatie kunnen duiden op een ernstige evenwichtsstoornis of neurologisch probleem.
 • Ernstige duizeligheid: Duizeligheid die gepaard gaat met een zwaar hoofd en die plotseling begint of zeer intens is, kan een teken zijn van een ernstige aandoening zoals vestibulaire neuritis of een hersentumor.
 • Visuele veranderingen: Plotseling verlies van gezichtsvermogen of het zien van flitsen en blinde vlekken kan wijzen op problemen met de ogen of hersenen, zoals een netvliesloslating of migraine met aura.
 • Misselijkheid en braken: Aanhoudende misselijkheid en braken, vooral als ze gepaard gaan met ernstige hoofdpijn, kunnen wijzen op een verhoogde druk in de hersenen.
 • Hoge koorts of nekstijfheid: In combinatie met hoofdpijn kunnen deze symptomen wijzen op een meningitis of een andere ernstige infectie.
 • Recentelijk hoofdtrauma: Als je recentelijk een hoofdtrauma hebt opgelopen en nu last hebt van een zwaar hoofd of andere symptomen, kan dit duiden op een hersenschudding of ander ernstig letsel.

Bij één of meer van deze alarmsymptomen is het cruciaal om onmiddellijk medische hulp te zoeken om een juiste diagnose en behandeling te krijgen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Licht en draaierig gevoel in het hoofd: wat kan het zijn?Licht en draaierig gevoel in het hoofd: wat kan het zijn?Een licht, zweverig en of duizelig gevoel in het hoofd kan erg vervelend zijn. Je kan je slecht op dingen concentreren w…
De oorzaken van duizeligheidDe oorzaken van duizeligheidLees hier alles over de oorzaken van duizeligheid en de symptomen die erbij horen. Duizeligheid is geen ziekte, maar het…
Hoofdpijn achter de ogen, voorhoofd of achterhoofdHoofdpijn achter de ogen, voorhoofd of achterhoofdHoofdpijn komt in verschillende mate voor: van zeer licht tot erg zwaar. Hoofdpijn kan in het voorhoofd voorkomen, in he…
Duizeligheid: als alles plotseling draaierig wordtDuizeligheid: als alles plotseling draaierig wordtDuizeligheid komt voor in veel verschillende vormen en heeft meerdere oorzaken. Het kan onschuldig zijn maar het kan ook…

Drijvende ontlasting: symptomen, oorzaak en behandelingDrijvende ontlasting: symptomen, oorzaak en behandelingDrijvende ontlasting duidt op ontlasting dat blijft drijven in de toiletpot. Drijvende ontlasting of poep kan komen door…
Jeukende teelballen: Oorzaken van jeuk aan testikelsJeukende teelballen: Oorzaken van jeuk aan testikelsJeukende testikels zijn ongemakkelijk voor mannen. Krabben gebeurt dan ook snel hetgeen echter de jeuk verergert. Jeuk a…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: JerzyGorecki, Pixabay
 • Geraadpleegd op 10 maart 2018:
 • "My Head Feels Heavy At The End Of The Day- What Can I Do?", http://www.belleviewchiro.com/index.php?p=170630
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Head feels heavy, https://healthh.com/head-feels-heavy/
 • Head Feels Heavy: Causes and Remedies, https://www.fashionlady.in/head-feels-heavy-causes-and-remedies/113771
 • Head feels heavy: Causes, symptoms, and home remedies, https://www.belmarrahealth.com/head-feels-heavy-causes-symptoms-and-home-remedies/
 • My Head Feels Heavy: Causes and Treatments for Heaviness in the Head, https://www.doctorshealthpress.com/general-health-articles/heaviness-in-the-head/
 • Why Does My Head Feel Heavy?, https://www.healthline.com/health/head-feels-heavy
 • Why does my head feel heavy?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321166.php
 • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Concord90, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 19-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.