Thalliumvergiftiging: Overmatige blootstelling aan thallium

Thalliumvergiftiging: Overmatige blootstelling aan thallium Thallium is een van nature voorkomend spoorelement dat wijd verspreid is in de bodem, maar in zeer lage concentraties. Bovendien is thallium is een kleurloos, geurloos en smaakloos zwaar metaal dat vaak zeer giftig is. De effecten van een overmatige blootstelling aan thallium zijn het meest ernstig in het zenuwstelsel. Maar vrijwel alle mogelijke lichaamssystemen zijn mogelijk aangetast door een thalliumvergiftiging. Diverse medicijnen zijn inzetbaar om thalliumvergiftiging te behandelen, maar desondanks komen nog veel patiënten hieraan te overlijden.

Oorzaken van thalliumvergiftiging

Thallium is een zwaar metaal dat wordt gebruikt voor de productie van elektronische componenten, optische lenzen, halfgeleidermaterialen, legeringen, gammastralingsdetectieapparatuur, namaakjuwelen, verf van kunstenaars, thermometers op lage temperatuur, pesticiden, insecticiden en groen vuurwerk.

Af en toe gebeurt een thalliumvergiftiging als gevolg van een poging tot zelfmoord of moord of door een ongeluk. Thalliumvergiftiging vindt zowel plaats door de huid, door de mond als door inhalatie.

Inademen

Een beroepsmatige blootstelling vindt plaats door het onderhoud en de reiniging van leidingen en rookgasafvoeren bij smeltfabrieken waar patiënten mogelijk thalliumdeeltjes inademen. Leven in de buurt van plaatsen met gevaarlijk afval die thallium bevatten, verhoogt de kans op een hogere blootstelling aan thallium omdat de lucht en grond verontreinigd zijn. Thallium is tot slot ook aanwezig in sigaretten.

Inname en contact via huid

Thallium is in water oplosbaar en smaakloos, zodat alle resten door het aanraken van rattengif mogelijk kunnen worden ingenomen of geabsorbeerd door de huid. Cocaïne, heroïne en plantaardige producten zijn mogelijk ook besmet zijn met thallium. Ook vissen en schelpdieren zijn soms besmet met thallium. Ook gebeurt soms een inname van voedsel (voornamelijk groenten) die op vervuilde grond gekweekt is.

Dubbelzien is één van de mogelijke symptomen van thalliumvergiftiging / Bron: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)Dubbelzien is één van de mogelijke symptomen van thalliumvergiftiging / Bron: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)

Symptomen

De klinische presentatie van thalliumtoxiciteit is afhankelijk van het type, de ernst en de tijdsduur van de blootstelling. Acute thalliumvergiftiging kenmerkt zich vooral door symptomen aan de huid, maag, darmen en hersenen. Neurologische tekenen hebben de overhand bij een chronische blootstelling aan thallium. Deze neurologische symptomen verergeren vaak nog, ondanks dalende bloedthalliumspiegels. Thalliumvergiftiging is geassocieerd met volgende tekenen:

Diagnose en onderzoeken

Via een bloedonderzoek of urineonderzoek bekomt de arts informatie over de thalliumwaarden in het bloed. Wel zijn deze onderzoeken geen goede indicatie voor de blootstelling omdat thallium slechts kortstondig in het bloed aanwezig blijft.

Behandeling van thalliumtoxiciteit

De arts stabiliseert eerst de patiënt (luchtwegen, ademhaling, hart en bloedvaten) en voorziet de patiënt indien nodig van zuurstof. Hij verwijdert bovendien eventueel aangetaste kledij en wast de eventueel blootgestelde huidgebieden grondig met water en zeep. Patiënten met thalliumvergiftiging krijgen een maagspoeling met Pruisischblauw en (meerdere doses) houtskool om thallium te absorberen. Hemodialyse en hemoperfusie zijn eveneens inzetbaar om thallium uit het bloedserum te verwijderen. In een later stadium van de behandeling krijgt de patiënt extra kalium om thallium uit het weefsel te mobiliseren. Bij ernstige toxiciteit werkt geen enkel tegengif of geen enkele andere behandeling.

Prognose van overmatige blootstelling aan thallium

Een vroegtijdige diagnose en behandeling van de vergiftiging met thallium vormen de sleutel tot een gunstig herstel. Een vertraagde behandeling verhoogt het risico op aanhoudende symptomen van perifere neuropathie (schade aan perifere zenuwen met pijn, zwakte, gevoelloosheid en tintelingen aan vooral de handen en voeten), neurologische stoornissen en visuele problemen. Het herstel duurt mogelijk vele jaren en in sommige gevallen herstelt de patiënt nooit volledig.

Complicaties door vergiftiging

Het sterftecijfer voor acute thalliumtoxiciteit bedraagt 6-15%. Circa 33-50% van de overlevenden heeft neurologische restschade of permanente oogproblemen. De dodelijke dosis voor mensen is 10-15 mg / kg (ongeveer 1 g voor een persoon van 70 kg). De dood treedt echter mogelijk nog steeds op bij lagere doses (minimaal gemelde dosis was 8 mg / kg). Sommige behandelde patiënten hebben een blootstelling tot 28 mg / kg overleefd.

Lees verder

© 2018 - 2020 Miske, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Thallium: Het elementThallium: Het elementThallium (van Grieks: groene tak, vanwege de groene emissielijn in het spectrum) is in 1861 ontdekt door Sir William Cro…
Ken de verschillende huidtypesHuidtypes worden ingedeeld volgens de kleurgradatie (bleek - donker) en volgens het vetgehalte (van droog tot vet). Om j…
Chroomvergiftiging: Overmatige blootstelling aan chroomChroomvergiftiging: Overmatige blootstelling aan chroomChroom is een type zwaar metaal dat te vinden is in veel industriële toepassingen. Wanneer personen overmatig veel chroo…
CO vergiftiging voorkomen en herkennenCO vergiftiging (of koolstofmonoxide vergiftiging) maakt elk jaar tientallen doden. Dit valt te wijten aan het 'stille'…

Myofasciale triggerpoints: Spierknopen met pijnMyofasciale triggerpoints: Spierknopen met pijnSpierknopen (myofasciale triggerpoints) is een veel voorkomende aandoening. Hierbij zijn kleine, hobbelige spiergebieden…
Soorten moedervlekken: symptomen, oorzaak en behandelingSoorten moedervlekken: symptomen, oorzaak en behandelingEr zijn verschillende soorten moedervlekken. De soorten moedervlekken die worden onderscheiden zijn normale moedervlekke…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 17 maart 2018:
 • A Fatal Case of Thallium Toxicity: Challenges in Management, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3576490/
 • Clinical Presentation, https://emedicine.medscape.com/article/821465-clinical-presentation
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Overview, https://emedicine.medscape.com/article/821465-overview
 • Schadelijke stoffen thallium, https://www.lenntech.nl/schadelijke-stoffen/thallium.htm
 • THALIUM POISONING, https://rarediseases.org/rare-diseases/heavy-metal-poisoning/
 • Thallium poisoning, https://en.wikipedia.org/wiki/Thallium_poisoning
 • Thallium poisoning, https://www.dermnetnz.org/topics/thallium-poisoning
 • Thallium toxicity in humans., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20338874
 • Thallium, https://www.medicinenet.com/thallium/article.htm#what_is_thallium
 • Treatment, https://emedicine.medscape.com/article/821465-treatment
 • Afbeelding bron 1: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)

Reageer op het artikel "Thalliumvergiftiging: Overmatige blootstelling aan thallium"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Miske
Laatste update: 04-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Metaalvergiftiging
Bronnen en referenties: 13
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!