De knie - kruisbanden

Knieklachten zijn veel voorkomende klachten in de dagelijkse huisartsenpraktijk. Letsel aan één of meerdere banden (waaronder de kruisbanden) komt anderhalf keer vaker voor, dan letsel aan de meniscus. Wat is nu precies een kruisband- of kniebandletsel en wat kan er aan gedaan worden?

De knie - kruisbanden en kniebanden

Het kniegewricht wordt gevormd door: bovenbeen, onderbeen, meniscii (meervoud van meniscus), voorste en achterste kruisband en de kniebanden (binnen en buiten). Door deze constructie is de knie in staat om maximaal te buigen en te strekken, maar wordt beperkt in het draaien en zijwaarts buigen. Deze bewegingen worden geremd door de meniscii, de kruisband en de knieband.

Voorbeeld van een kruisbandscheuring

Als iemand tijdens het squashen een uitvalspas maakt naar voren, dan komen er heel veel krachten op de spieren en de voorste kruisband te staan. Zou de speler de uitvalspas nu verkeerd hebben ingeschat, kan het zijn dat de spieren niet snel genoeg de krachten opvangen en er teveel kracht op de voorste kruisband komt te staan, waardoor deze (in)scheurt. Op dat moment is er sprake van een voorste kruisbandletsel. Zijn de krachten zo hevig dan kunnnen ook de meniscus en de kniebanden (in)scheuren. Zijn alledrie de structuren tegelijk aangedaan, dan is er sprake van een zogenoemd 'unhappy' triad.

Behandeling

Blessures aan de knie gaan altijd gepaard met pijn en beperking in het doen van bepaalde activiteiten. In de eerste periode zal voornamelijk rust, ijsapplicaties en aangepaste oefeningen ervoor moeten zorgen dat de knie weer belastbaar wordt.
Door de rust kunnen de kapotte structuren zich proberen te herstellen en door het aanbrengen van ijs wordt de pijn verzacht en de zwelling tegengegaan. Het doen van aangepaste oefeningen zorgt ervoor dat de spieren niet al te veel verzwakken. De spierkracht neemt enorm snel af als er niet meer wordt bewogen. Twee weken geen spieractiviteit brengt de kracht bijna terug tot nul.

Als na verloop van tijd de klachten afnemen, kan er begonnen worden met het opvoeren van de dagelijkse activiteiten. Contactsporten dienen in eerste instantie nog even te worden vermeden in deze fase. Het kan natuurlijk zijn dat de klachten helemaal niet minder worden en dat de hulp van een specialist (orthopeed, fysiotherapeut) moet worden ingeroepen. Deze zal aan de hand van een lichamelijk onderzoek en vraaggesprek beoordelen waarom de klachten nog aanwezig zijn en hoe deze het beste kunnen worden behandeld.

Is er sprake van een voorste kruisbandletsel, dan kan de orthopedisch chirurg besluiten deze te reconstrueren. Na reconstructie volgt een lange, zware revalidatieperiode. Zelfs na reconstructie kunnen klachten aanwezig blijven; bijvoorbeeld bij het zitten op de knie.

Om het genezingsproces te optimaliseren, is het belangrijk om thuis goed te oefenen. In het begin zijn dit maar een paar oefeningen, maar na een aantal weken kan dit oplopen tot 60 tot 90 minuten oefenen per dag! Personen die zo'n revalidatieperiode ingaan moeten een zeer sterke wil en doorzettingsvermogen hebben.
© 2008 - 2024 Jorg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De anatomie van de knieEen van de meest door blessures getergde gewrichten in het menselijk lichaam is het kniegewricht. Bij veel sporten voor…
Aandoeningen hond: gescheurde kruisbandAandoeningen hond: gescheurde kruisbandEen gescheurde kruisband is een veel voorkomende oorzaak van kreupelheid in de achterpoten van grotere hondenrassen. Vaa…
Help, mijn hond heeft zijn kruisband gescheurd!Help, mijn hond heeft zijn kruisband gescheurd!Een gescheurde kruisband is het meest voorkomende orthopedische letsel bij de hond. De meest voorkomende oorzaak van een…
Gescheurde kruisband/knieband: diagnose, operatie en herstelGescheurde kruisband/knieband: diagnose, operatie en herstelEen blessure aan een van de kruisbanden van de knie wordt gezien als een van de ernstigste blessures in de sport, vaak n…

De knie - knieschijfklachtenPijn aan de knie is een veel voorkomend probleem. Deze klachten kunnen zijn ontstaan als gevolg van een trauma, maar kun…
De knie - meniscusKlachten aan de knie zijn een veel voorkomend fenomeen in de nederlandse praktijk. Na rugklachten komen knieklachten het…
Jorg (14 artikelen)
Laatste update: 29-03-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.