Pijn aan de knie door werk en sport

Pijn aan de knie door werk en sport Pijn aan de knie is een veel voorkomende klacht. De pijn wordt vooral gevoeld bij het buigen of het draaien van de knie, maar kan later ook in rust aanwezig zijn. Kniepijn is een vervelende klacht, omdat we de knie erg veel gebruiken. In dit artikel worden drie aandoeningen aan de knie besproken die weinig bekend zijn, maar wel voor veel pijn zorgen.

Wat is kniepijn?

Bij kniepijn is er sprake van pijn aan de knie, meestal de voorzijde maar soms ook de zijkant. De pijn verhindert een normaal gebruik van de knie. Kniepijn ontstaat voornamelijk door sport, maar ook door een andere overbelasting. Werkzaamheden zijn ook een grote oorzaak, denk aan beroepen waarbij men veel op de knieën moet zitten of veel moet doorbuigen door de knie.

Chondromalacia Patellae

Bij het Chondromalacia Patellae (CP) is er sprake van een ontsteking van de onderzijde van de knieschijf. Deze aandoening komt vooral voor bij sporters maar ook bij mensen die de knie veel buigen voor hun werk. Ook het draaien van de knie is een risicofactor. De achterkant van de knieschijf is bedekt met een laag kraakbeen (meniscus) waarlangs het uiteinde van het dijbeen glijdt. Wanneer hier iets mis gaat, ontstaat er irritatie en pijn aan de knieschijf. Dit kan het geval zijn bij een acuut trauma of een eerder opgelopen blessure.

De klachten bestaan uit pijnklachten bij buigen van de knie, die verergeren wanneer de knie langere tijd heeft gerust. De pijn wordt vooral aan de voorkant en de binnenkant van de knie gevoeld.

Partellafemuraal Pijn Syndroom

Dit is een veelvoorkomende pijnklacht die gezien wordt bij sporters. Het is pijn die afkomstig is van de verbinding tussen de patella, ook wel bekend onder de naam knieschijf, en het dijbeen. Het Partellafemuraal Pijn Syndroom (PFPS) ontstaat vaak door een plotselinge overbelasting, bijvoorbeeld springen of rennen, maar ook door op een andere manier grote druk op de knieschijf te zetten. De klacht wordt vooral gezien bij sporters zoals hardlopers, maar ook andere sporten waarbij veel gerend en gesprongen wordt lopen een verhoogd risico. Daarnaast komt deze klacht vaak ook voor bij mensen die voor hun beroep langdurig zitten, waarbij de knieën gebogen zijn.

De symptomen bestaan uit pijn aan de knie die verergert tijdens het lopen of sporten. Met de knie gebogen zitten is ook pijnlijk. In tegenstelling tot veel andere knieklachten, verergeren de pijnklachten bij het PPS bij het afdalen van de trap meer dan bij het omhoog gaan op een trap. De knie vertoont vaak geen zwelling of een hele lichte zwelling. De arts kan middels aftasten van de knie moeilijk iets vinden.

Na verloop van tijd wordt het kraakbeen van de knieschijf dunner en zwakker. Er kunnen hierdoor snel kneuzingen ontstaan. De knieschijf raakt ontstoken. De klachten ontstaan langzaam en worden steeds erger. Opmerkelijk is dat de pijnklachten bij rust veel minder zijn of zelfs verdwijnen. Van het PFPS kan gesproken worden wanneer de pijnklachten meer dan zes weken aanhouden.

Anteroir Knee Pain

De Anteroir Knee Pain (AKP) is een pijn die gevoeld wordt aan de voorkant van de knie. AKP kan ontstaan als gevolg van overbelasting door sport en werk. Hardlopers krijgen hier vaker mee te maken. Ook na een ongeval kan AKP optreden. Bij jongeren komt het vooral voor aan het begin van de groeispurt. Soms gaat Anteroir Knee Pain niet meer over en moet de jongeren leven met chronische pijn. Militairen hebben 18 procent kans om AKP te krijgen door overbelasting van de knie.

De pijnklachten verergeren wanneer de knie wordt gebruikt zoals bij lopen, traplopen en fietsen. In rust verdwijnen de klachten weer grotendeels. Wanneer de spieren opgewarmd zijn, lijken de pijnklachten minder te worden, maar komen weer terug in rust. Langdurig zitten met gebogen knieën verergert de pijnklachten. Opmerkelijk is het krakend of ploppende geluid dat de knie soms maakt.

Behandeling

De behandeling van bovenstaande drie aandoeningen bestaat vaak uit rust, afgewisseld met training onder begeleiding van een fysiotherapeut. Het versterken van de hamstring en dijbeenspier staat hierbij centraal. Daarnaast kunnen pijnstillers en/of ontstekingsremmers worden voorgeschreven. Het intapen van de knieschijf of het dragen van een brace wordt wel eens toegepast. Er is echter geen bewezen werking hiervan. In sommige gevallen is een operatie nodig. Ook wordt bekeken of de voetstand normaal is. Een afwijkende voetstand kan ook een van bovenstaande knie-aandoeningen veroorzaken.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kniepijn symptomen verklaardKniepijn symptomen verklaardEr zijn veel verschillende soorten kniepijn en veel verschillende soorten kniepijn. Hier een overzicht van soorten kniep…
Pijn in de knieën bij trap af lopen of traplopen; kniepijnPijn in de knieën bij trap af lopen of traplopen; kniepijnPijn bij het lopen is erg vervelend, je mobiliteit gaat achteruit en je kunt soms niet meer doen wat je altijd hebt geda…
Pijn aan de knie? Oorzaken & behandeling van kniepijnPijn aan de knie? Oorzaken & behandeling van kniepijnPijn aan de knie is er in vele soorten en kan vele oorzaken hebben. Kniepijn kan optreden bij beweging, maar ook constan…
Gescheurde meniscus: Aandoening met pijn & zwelling aan knieGescheurde meniscus: Aandoening met pijn & zwelling aan knieDe knie is het grootste gewricht in het lichaam. Kraakbeen in het kniegewricht biedt een bescherming tegen de druk die e…

Ziekteangst of hypochondrie: omgaan en hulp zoekenZiekteangst of hypochondrie: omgaan en hulp zoekenZiekteangst, ook hypochondrie genoemd, is de angst om een ernstige ziekte te hebben terwijl dit helemaal niet het geval…
Onverklaarbare aandoeningen door psychische problemenOnverklaarbare aandoeningen door psychische problemenProblemen met het lichaam, minder goed functionerende lichaamsprocessen, of je niet goed voelen, enzovoorts. Het is voor…
Bronnen en referenties
  • http://anteriorkneepain.com/
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 03-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.