Onverklaarbare aandoeningen door psychische problemen

Onverklaarbare aandoeningen door psychische problemen Problemen met het lichaam, minder goed functionerende lichaamsprocessen, of je niet goed voelen, enzovoorts. Het is voor menigeen aanleiding om naar de huisarts te gaan of medische advies te zoeken. We gaan ervan uit, dat men in het ziekenhuis toch wel alles weet wat er over het lichaam te weten is. Niets is minder waar. In Nederland lopen naar schatting een miljoen mensen rond met klachten, waaraan geen medische oorzaak aan valt te verbinden. Wat voor invloed heeft een onverklaarbare aandoening door psychische problemen en wat kan er worden gedaan?

Onverklaarbare aandoeningen: psychisch


Scan en bloedonderzoek heeft niets gevonden

Je komt in het ziekenhuis en legt de klachten uit. In reactie daarop vermoedt de arts mogelijk een bepaalde aandoening en dat houdt in dat er een specifieke manier van onderzoek wordt gedaan. Een bloedonderzoek wordt uitgevoerd en mogelijk ga je door een scan heen. Probleem is dat de dokter slechts focust op een specifiek probleem, welke achteraf blijkbaar niet aan de orde is. Het complete onderzoek laat niets zien en de arts kan verder weinig vertellen. Vaak kan er trouwens geen aanvullend onderzoek worden gedaan, omdat er geen aanwijzingen zijn voor verdere analyse. Bovendien moet de arts ook op de gemaakte kosten letten binnen de reeds verminderde dekking binnen de ziektekostenverzekering. Wat nu?

Geen reden kunnen vinden

Je komt zelf van de koude kermis thuis, omdat je voelt aan je lichaam dat er iets mis is terwijl de dokter niets kan vinden. Het geeft de bevestiging dat jij mogelijk anders bent dan anderen en het ziektebeeld past niet bij wat anderen normaal vinden. Je lichaam zegt met pijn en klachten dat je niet goed bent, maar je past niet binnen het medische plaatje. Behandeling is dus niet mogelijk, waardoor je maar blijft doorlopen met de aandoening. Het hebben van geen antwoorden zorgt ervoor dat je alleen komt te staan. Er kan geen etiket op worden gedrukt en dus ben je op jezelf aangewezen.

Schamen voor onverklaarbare aandoeningen

Omdat jouw aandoening niet past binnen het standaard medische plaatje, val je buiten de boot. Anderen zullen vaak niet begrijpen wat je hebt en reageren mogelijk met dat het “gezeur om een pijntje is”. Jij weet anders, maar zult er niet voor uitkomen. Het is eerder schaamte waar je last van krijgt, waardoor je in het isolement wordt gedrukt. Gaat het gepaard met veel spierpijn dan kun je in een rolstoel belanden. De conditie zorgt ervoor dat je nog verder in de put komt te zitten met depressieve resultaten. Om te voorkomen dat het van slecht naar nog minder gaat is het belangrijk om de bron van de aandoening te achterhalen. Wat zijn psychische problemen?

Emotionele last van vroeger

Waar veel mensen niet bij stil staan is dat we een lange geschiedenis achter de rug hebben. Je bent binnen bepaalde omstandigheden opgegroeid. Hoe waren je ouders tijdens je jeugd, heb je veel vriendjes gehad, zijn er speciale dingen voorgevallen, heb je iets gezien of is je iets overkomen? Belangrijke vragen waartoe de antwoorden mogelijk door jezelf als kind diep zijn weggestopt. Je hebt er zelf geen weet meer van, maar in het onderbewuste kan het met de tijd zijn gaan sudderen. Het houdt in dat de weggestopte problemen invloed gaan uitoefenen op de rest van het lichaam.

Psychische problemen geven stress

Zonder dat je er erg in hebt zorgt de emotionele gesteldheid ervoor dat je stress krijgt. Stress houdt in dat er gifstoffen in het lichaam komen, zoals urinezuur, teveel aan maagzuur en melkzuur. Ook al is er geen aantoonbare aanwijzing ga je last krijgen van pijntjes, groeiende aandoeningen, verkrampte spieren, enzovoorts. De conditie kan daarbij van dragelijk naar niet dragelijk overgaan, waarbij je dus continu blijft lijden. In ons land vinden we dat we groot en sterk moeten zijn. Gebeurtenissen daar moeten we niet veel aandacht aan geven en gewoon doorgaan door hard te zijn. Bij psychische schade in het onderbewuste kan het echter leiden tot nog veel meer schade. Wat kan er tijdelijk aan worden gedaan en wat is de lange termijn oplossing?

Verlichting middels ontspanning, B12 en thee

Weten wat spanning is en hoe je het lichaam kunt laten ontspannen is belangrijk. Het zorgt ervoor dat je een geconditioneerde manier van leven kunt aanwenden om goed om te kunnen gaan met die vervelende pijnen. Het kan ook verlichting geven, zodat je juist meer kunt doen. Uiteraard is het altijd van belang om voldoende te blijven bewegen, omdat een niet bewegend lichaam juist meer wil gaan verkrampen. Ontwikkel jezelf door er op uit te trekken en meer te doen. Je ontwikkelt de spieren beter waardoor zuren minder invloed krijgen, of beter worden afgevoerd. De inname van B12 vitaminen kan helpen om aandoeningen te verminderen. Ook wandelen voor ontspanning helpt zeker. Aanvullend kun je brandnetelthee innemen wat vocht uitdrijvend werkt en ook gifstoffen afvoert. Mogelijke veroorzakers van pijntjes nemen daarmee af. Dit neemt niet weg dat de oorzaak nog steeds aanwezig is, namelijk psychische bagage. Het kan altijd weer in verergerde vorm terugkomen in hetzelfde of een ander deel van je lichaam. Wat kun je eraan doen?

Noodzaak van het een plekje kunnen geven

Achterhaal wat er is gebeurd. Ben je reeds op hogere leeftijd dan kan het zijn dat je ouders er niet meer zijn en dus kun je slecht achterhalen wat er is gebeurd. Droom je veel dan is het misschien handig om bij het wakker worden zoveel mogelijk details als mogelijk te onthouden. Je dromen zijn vaak geen bedrog, maar een weerspiegeling van vergane feiten. Het kan inzicht geven in wat er is gebeurd. Daarnaast is praten een belangrijke manier om de oorzaak van problemen te achterhalen. Vaak is de weg naar de psychiater een logische stap, omdat je van de aandoening wilt afkomen. Er zijn hulpmiddelen beschikbaar om meer te weten te komen over wat er in je jeugd is voorgevallen. Door te begrijpen wat er is gebeurd kan het uit het onderbewuste worden gehaald, zodat je jezelf beter begrijpt. Daardoor kan de stress minder worden. Overleg met jouw huisarts bij welke instantie je hebt beste kunt aankloppen om jouw problemen aan te kaarten. Let wel dat de huisarts per 2013 de beschikking heeft over een handleiding of handvest voor onverklaarbare aandoeningen om zo de patiënt eerder de juiste weg op te sturen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontzuren door zuiveringszout in te nemen en extra tipsOntzuren door zuiveringszout in te nemen en extra tipsOnverklaarbare aandoeningen worden voor een deel veroorzaakt door een tekort aan natriumbicarbonaat, waardoor zuren snel…
Hypoglykemie: trillende handen en benen na lichte inspanningHypoglykemie: trillende handen en benen na lichte inspanningNa bepaalde inspanningen of bewegingen kan het voorkomen dat handen en benen beginnen te tintelen of te trillen. Daar ku…
Is onverklaarbare jeuk genetisch?Is onverklaarbare jeuk genetisch?Hoe ontstaat jeuk, en welk lichaamsmechanisme zit erachter? Wat kan de reden zijn voor onverklaarbare jeuk of zenuwpijn?…
Ontstekingen en ziekten krijgen door hoog zuurtegraadOntstekingen en ziekten krijgen door hoog zuurtegraadEen leven lang moeten we het met ons lichaam doen, waaraan we verschillende aandoeningen, ontstekingen of ziekten kunnen…

Pijn aan de knie door werk en sportPijn aan de knie door werk en sportPijn aan de knie is een veel voorkomende klacht. De pijn wordt vooral gevoeld bij het buigen of het draaien van de knie,…
Boezemfibrilleren en boezemflutterBoezemfibrilleren en boezemflutterBoezemflutter wordt ook wel boezemfladderen genoemd. Deze hartritmestoornis is nauw verwant aan boezemfibrilleren (atriu…
Bronnen en referenties
  • http://www.dokter.nl/index.php/Huisarts/onverklaarbare-klachten.html
  • http://www.psychologiemagazine.nl/web/Advies/Experts-van-de-laatste-maanden/Medisch-onverklaarbare-klachten.htm
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.