Hypoglykemie: trillende handen en benen na lichte inspanning

Hypoglykemie: trillende handen en benen na lichte inspanning Na bepaalde inspanningen of bewegingen kan het voorkomen dat handen en benen beginnen te tintelen of te trillen. Daar kunnen meerdere oorzaken aan ten grondslag liggen. Door toedoen van onjuiste insuline dosering of andere aandoeningen kan een bloedglucosetekort ontstaan. Wat zijn de symptomen bij hypoglykemie, hoe geeft het onverklaarbare aandoeningen en wat kunnen de gevolgen bij toenemende verslechtering zijn?

Hypoglykemie


Bloedsuikergehalte

Het bloed vervoert glucose (suiker) uit voeding, zodat daarmee het lichaam van energie kan worden voorzien. Het geeft spieren en organen voldoende kracht om alle lichaamsprocessen goed te kunnen ondersteunen. Om glucose via het bloed te kunnen uitwisselen, wordt insuline gebruikt. Het zorgt ervoor dat suiker eraan wordt gekoppeld, zodat het uit het bloed wordt gehaald. Personen met suikerziekte dienen insuline in te spuiten, om zo van voldoende energie te worden voorzien. Hoeveel bloedsuiker er in het bloed zit kan enorm variëren en is afhankelijk van voeding en insuline toediening. In het geval van hypoglykemie is er een tekort aan glucose, waardoor uiteenlopende problemen worden veroorzaakt.

Invloed van inspanningen

Er kunnen twee omstandigheden van toepassing zijn. Enerzijds kan het lichaam een structureel tekort hebben aan bloedglucose, waardoor het lichaam van onvoldoende energie wordt voorzien. Anderzijds kan er teveel insuline aanwezig zijn, waardoor onvoldoende suiker eraan kan worden gekoppeld. In het eerste geval zal de persoon bij lichte tot zware inspanningen (adrenalinetoename vraagt om meer energie) tijdelijk een tekort ontstaan. Oftewel de persoon hoeft maar iets te doen en vervelende complicaties treden op. In het tweede geval is de dosering van insuline onjuist, waardoor suikerziekte omslaat naar tijdelijke tekorten. Het is een veel voorkomend probleem bij diabetes mellitus patiënten. Ook geestelijke inspanning kan reeds leiden tot het hebben van klachten.

Mate van voorkomen hypoglykemie

De aandoening komt meestal niet voor bij gezonde personen. Oftewel de persoon is een diabeet of er is sprake van een onderliggende aandoening. Denk aan problemen aan de alvleesklier, waardoor te veel insuline wordt aangemaakt. Ook kan het komen door de ziekte van Addison, waarbij het bijnierschors is aangetast. Daarnaast kan zwangerschapsdiabetes er bij de zuigeling aanleiding voor zijn. Oftewel reeds in een vroeg stadium in het leven heeft de persoon last van insulineproblemen, waardoor energietekorten ontstaan. Dit kan leiden tot groeistoornissen van het kind. Let wel ook overmatige alcoholinname zoals biermisbruik kan tot de aandoening leiden.

Onverklaarbare aandoeningen

Omdat de klachten geleidelijk aan groeien, wordt het vaak geschaard onder de groep onverklaarbare aandoeningen. Denk aan problemen door B12 tekort, ophoping van aspartaam en metalen in het lichaam of psychische problemen. Trillingen aan het lichaam kunnen door elk van deze redenen worden veroorzaakt. Het is dus van belang om weg te strepen, wat het niet is. In dit geval kan het suiker- en insulinegehalte worden gecontroleerd, middels een bloedtest. Op die manier kunnen andere onverklaarbare aandoeningen worden uitgesloten.

Eerste kenmerken

De aandoening zal bij herhaaldelijke aanvallen verslechteren waarbij de klachten qua ernst toenemen. Oftewel de persoon zal mogelijk bij mindere inspanning reeds overlast hebben, of de mate van voorkomen van de klachten neemt toe. In het beginstadium zal de persoon na lange of zware inspanning trillen en veel zweten. Dit verandert geleidelijk naar veel trillen en zweten bij een lichte inspanning. Het lijkt alsof de persoon steeds vaker een rustpauze moet inlassen, om de taken van iedere dag weer voor elkaar te krijgen. Zowel de handen als benen gaan trillen, waarbij de hartslag veel hoger is dan normaal. Ook kan men nerveus zijn en zal het zicht verminderen. Het kan gepaard gaan met duizeligheid, kramp en pijnlijke ledematen.

Toenemende verslechtering

Indien er sprake is van chronische hypoglykemie dan zullen de klachten verergeren. Het houdt in dat er aanvullende klachten gaan voordoen. De hersenen krijgen onvoldoende energie, waardoor lichaamsprocessen worden bemoeilijkt. Denk aan prikkelbaarheid, verward zijn en concentratieproblemen. Daarnaast kan de motoriek problemen ondervinden en zal men vaker ernstige spierverkrampingen hebben. Het kan leiden tot epilepsie, flauwvallen en shock. Deze laatste omstandigheid kan potentieel tot het overlijden leiden, mits niet tijdig wordt ingegrepen.

Heeft u trillende ledematen waarvoor geen fysieke reden is, dan kunnen het onverklaarbare aandoeningen of hypoglykemie zijn. De overlast kan ernstig zijn, waardoor het uitvoeren van normale handelingen wordt verhinderd. Laat u verder informeren door de huisarts en laat een bloedonderzoek uitvoeren.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypoglykemie: oorzaak, symptomen en behandelingHypoglykemie: oorzaak, symptomen en behandelingBij hypoglykemie, ook wel hypo genoemd, krijgen de cellen van het lichaam geen glucose. Dat geeft problemen omdat glucos…
Te laag suikergehalte, hypoglykemieTe laag suikergehalte, hypoglykemieWie diabetes of suikerziekte heeft, weet dat het suikergehalte te hoog of te laag kan zijn. Een te laag suikergehalte no…
Suikerziekte of diabetes: symptomen & behandelingSuikerziekte of diabetes: symptomen & behandelingSuikerziekte of diabetes heeft - zoals de naam al zegt - te maken met een probleem van de bloedsuikerspiegel in het lich…
Diabetes type 2: oorzaak, verschijnselen, behandelingDiabetes type 2: oorzaak, verschijnselen, behandelingDiabetes is een stofwisselingsziekte die niet te genezen is. De ziekte kan ingrijpende gevolgen hebben voor je leven. Bi…

Ziekte van Fabry: pijn handen, voeten en rode huidvlekjesZiekte van Fabry: pijn handen, voeten en rode huidvlekjesHet hebben van continue pijn of aanvallen van een branderig aanvoelende huid kan de ziekte van Fabry inhouden. De sympto…
Tips bij verkoudheid baby: symptomen en verzorgingTips bij verkoudheid baby: symptomen en verzorgingVerkoudheid bij een baby komt vaak voor. Bijna iedereen is ten minste één keer per jaar verkouden. Kinderen zijn kwetsba…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hypoglykemie
  • http://www.hypoglykemie.nl/
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.