De invloed van verdovende middelen op dromen

De invloed van verdovende middelen op dromen Wat is de invloed van verdovende middelen op de REM-slaap en op het slaappatroon? Drugs om dromen intenser te maken? Kun je het best warme melk, of alcohol drinken als je goed wilt slapen? en zit er nu echt zoveel verschil in koffie met of koffie zonder cafeïne?

Drugs

Er zijn een heleboel expirimenten gedaan met drugs en dromen. In de oudheid maakte men al melding van het feit dat drugs de dromen intenser kunnen maken en dat bepaalde plantensappen zelfs kunnen lijden tot lucide dromen.
Er zijn alleen meer nadelen dan voordelen, want naast verslavingskans en aftakeling van het lichaam, zijn lucide dromen die worden opgewekt door drugs meestal nachtmerries, en kunnen ze amper bestuurd worden.
Toch zijn er volkeren waarbij het gebruik van drugs heel normaal is om lucide dromen op te wekken. Zo gebruiken de Derwisjen een middel (wang) aangelengd in wijn om visioenen te krijgen in hun slaap.
Van het middel LSD is bekend dat het mooie kleuren kan opwekken in dromen. Lijkt leuk, is het niet. De kleuren worden meestal gecombineerd met erge nachtmerries. Eigenlijk kun je zeggen dat elke chemische verandering in ons fysieke stelsel de droombeleving beïnvloedt. De wetenschapper Börner voerde bijvoorbeeld expirimenten uit met het zuurstofgehalte in het bloed van de proefpersoon. Hij kneep tijdens zijn droom zijn neus en mond dicht. Als de persoon dan wakker werd, bleek dat hij een nachtmerrie had gehad.

Slaapmiddelen

Er zijn verschillende slaapmiddelen op de markt. Slaapmiddelen met kortdurende werking, en slaapmiddelen met langdurende werking. Bij het langdurig gebruik van slaapmiddelen wordt de Rem periode onderdrukt. Slaapmiddelen zorgen er namelijk voor dat de hersenactiviteit laag wordt gehouden.
Geen dromen meer dus. Slaapmiddelen staan bekend als het meest schadelijk voor het droompatroon.

op een slaapmiddel staat vaak de waarschuwing:
Slaapmiddelen zorgen voor
  • geheugenstoornissen
  • demping van de ademhaling
  • verslaving en gewenning
  • verstoring van signaaloverdracht (gevolg: bijv valpartijen)
  • depressiviteit door onderdrukking van de Remslaap
  • angstigheid, rusteloosheid, daling van de eetlust, nausea, spierpijn, beven zweten, enz...

Narcose

Het komt niet vaak voor, maar het is een aantal keer gebeurd dat een patiënt bij een operatie gesprekken kon volgen, hoewel hij onder narcose was. Erg pijnlijk, vooral als die gesprekken gingen over hoe slecht het met de patiënt ging die op het moment onder het mes lag... Kan iemand dromen tijdens bijv. een operatie onder narcose? Tijdens de narcose zijn de verschillende fasen niet te ontdekken. Er is meestal heel weinig hersenactiviteit. Iemand kan dus niet dromen tijdens de narcose.

Cafeïne

In een kop koffie zit zo’n 100 tot 150 mg cafeïne. In een glas cola zit 30 tot 50 mg, met nog een heleboel suikers
Er is een onderzoek gedaan naar het effect van Cafeïne op de slaap. Vier proefpersonen kregen een aantal mg cafeïne. De eerste persoon kreeg een placebo, de tweede kreeg 100 mg, de derde 200 mg en de vierde kreeg 300 mg cafeïne toegediend.

  • De proefpersoon met het placebo heeft een normaal slaappatroon.
  • Hij heeft een normale Remslaap, en rust ook goed uit, doordat hij een regelmatige sws-slaap heeft.
  • Bij de tweede proefpersoon wordt in de eerste helft van de slaap duidelijk het ritme van de sws-slaap verstoord. In de tweede helft van de slaap gebeurt dat met de Remslaap.
  • De derde proefpersoon heeft alleen nog maar korte remslaapjes, en zal waarschijnlijk niet al te best zijn bed uit komen.
  • De vierde proefpersoon heeft (twee koppen koffie op) één klein mini Remslaapje, en is een grot deel van de 8 uur wakker. De slaaptijd is meer dan gehalveerd. Ik weet niet hoe deze persoon uit z’n bed is gekomen.

Misschien in het vervolg toch cafeïnevrije koffie? Nicotine heeft vergelijkbare effecten, behalve dat bij een kleine dosis iemand sneller slaapt.

Alcohol

Door dezelfde onderzoekers is een onderzoek gedaan naar de invloed van alcohol op het slaappatroon. De eerste persoon kreeg weer een placebo, de tweede kreeg 0,16 g per kilo lichaamsgewicht (2 of 3 glaasjes), de derde 0,32 g per kilo lichaamsgewicht (iets meer glaasjes) en de vierde 0,64 g per kilo lichaamsgewicht.(nog veel meer glaasjes / straalbezopen
Hoewel het verschil tussen de vier personen niet zo groot is bleek toch dat er minder REM-slapen zijn naarmate de concentratie alcohol groter word. De persoon met een placebo had vijf REM-slapen, de persoon met 0,64 g per kilo had drie kleine Rem-slapen. Het ritme van de sws-slaap wordt compleet verstoord, hoewel de ‘inslaap tijd’ wel korter wordt.

Uiteindelijk is het dus nog altijd het beste om warme melk te drinken voor het slapen gaan
© 2008 - 2024 Jettie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De verschillende soort werkingen en inname van drugsVeel mensen hebben in hun leven wel eens cannabis gebruikt, of zijn op een andere manier een keer in aanraking gekomen m…
Met een joint op ook rijontzegging: autorijden en drugsMet een joint op ook rijontzegging: autorijden en drugsEen joint roken en dan binnen 3 uur in de auto gaan zitten, wordt binnenkort net zo hard bestraft als rijden onder invlo…
Verslaving en de gevolgen ervanVerslaving en de gevolgen ervanEen verslaving (aan alcohol, nicotine en/of drugs) is zowel geestelijk als lichamelijk. Hoe werkt een verslaving? Wat ge…
Middelen en tips om dromen op te wekkenHeb je problemen met dromen of onthoud je ze nooit en vind je dit jammer? Misschien vind je hier de oplossing! Er bestaa…

Aloë vera, de geneeskrachtige plantAloë vera, de geneeskrachtige plantDe Aloë vera staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Tegenwoordig is de Aloë vera is allerlei vormen te verk…
Incontinentie, ongewild urineverliesJe zult het maar hebben. Incontinentie. Je voelt je opgelaten, want zonder dat je er erg in hebt is je broek nat. Incont…
Reactie

Lilkim (infoteur), 08-07-2008 #1
Wat spijtig dat je de invloed van drugs (daaraan dacht ik direct toen ik de titel las) niet bespreekt. Helaas is een onderzoek met amper vier proefpersonen niet bepaald representatief te noemen, hangt veel af van het slaappatroon van de proefpersonen en misschien het tijdstip dat de koffie/alcohol werd genuttigd…
Op zich vind ik het wel een leuk artikel en zal er wel íets van aan zijn maar ik heb er net iets te veel bedenkingen bij. Reactie infoteur, 08-07-2008
Aha, da's wel een goeie, dat van die drugs.
ik zal er naar opzoek gaan, en waarschijnlijk staat het binnenkort in het artikel.
De proefpersonen. inderdaad wat vaagjes, maar het enige wat ik kon vinden. :)
bedankt voor de reactie!
Groeten Harriet

Jettie (22 artikelen)
Laatste update: 06-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.