Aloë vera, de geneeskrachtige plant

Aloë vera, de geneeskrachtige plant De Aloë vera staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Tegenwoordig is de Aloë vera is allerlei vormen te verkrijgen zoals, drankjes, zalfjes en pilletjes, met ieder zo zijn eigen geneeseigenschappen. Behalve dat Aloë vera een geneeskrachtige plant is, kun je deze ook als kamerplant uitstekend houden. De plant kan namelijk tegen een stootje, eist weinig verzorging en vermeerdert zich makkelijk.

Waar vandaan

De Aloë vera komt oorspronkelijk uit Arabisch schiereiland, maar ook vind je de plant in Indonesië, West-Indië en het Middellandse Zeegebied zoals Cran Canaria. Tegenwoordig zijn er ook veel kwekerijen voor de Aloë vera en deze kun je over de hele wereld terugvinden. Dit komt doordat de vraag naar Aloë vera momenteel erg hoog ligt voor de productie van drankjes, zalfjes en pilletjes. Er bestaan 300 verschillende soorten Aloë vera maar de meest gebruikte is de barbadensis, Miller. Dit soort bevat namelijk grootste hoeveelheid stoffen die gebruikt worden voor de productie.

Waarom zo geneeskrachtig

Een Aloë vera is zo geneeskrachtig omdat de plant veel verschillende bestanddelen bevat(75 stuks) zoals:
 • vitamines
 • mineralen
 • zwavel
 • kaneelzuur
 • phenol
 • salicylzuur
 • ureumstikstof
 • lupeol
 • cholesterol
 • campesterol
 • ß-sitosterol

De laatste drie bestanddelen hebben een ontstekingsremmende. Bij kleine wondjes werkt een Aloë vera zalfje om eventuele ontstekingen tegen te gaan. Salicylzuur en lupeol zijn weer uitstekende pijnremmers en daarom worden deze stoffen weer verwerkt in een pilletje. Het belangrijkste van Aloë vera is dat natuurlijk en veilig is om te gebruiken. Bevat geen conserveringsmiddelen en chemische toevoegingen.

Verwerken van Aloë vera

Als het blad zo een 3 tot 4 jaar oud wordt het geoogst en binnen 2 uur verwerkt tot pulp en gelei. Maar eerst wordt het blad twee maal gewassen en gefileerd. Vervolgens wordt het blad geperst. De pulp en rauwe gelei worden uiteindelijk verwerkt in en tot bijvoorbeeld voedingsupplementen, cosmetica en drankjes. En over de hele wereld wordt gretig gebruik gemaakt van deze producten.

Producten

Het aantal producten waar Aloë vera in verwerkt wordt is te veel om op te noemen. Hieronder vind je globaal een lijst met producten en waar ze voor dienen.

Dranken

In Aloë vera drankjes zitten veel vitamines en mineralen. Het drankje helpt ook bij een goede spijsvertering en verhoogt de weerstand tegen verkeerde bacteriën en schimmels in onze darmen.

Crèmes

De crèmes zijn ontwikkeld voor mannen en vrouwen. Er zijn extra bestaddelen aan toegevoegd voor een nog beter resultaat. Het bevat bestanddelen die veroudering tegen gaan. De huid wordt fris, glad en zacht.

Persoonlijke verzorging
Verzorgingsproducten zoals tandpasta, shampoo, bodylotions en deodorant bevatten allemaal bestanddelen die verzorgend voor het lichaam zijn. Omdat het allemaal uit natuurlijke bestanddelen bestaat is de kans op een allergische reactie erg klein. Het bevat namelijk geen chemische parfums die irritaties kunnen veroorzaken. Voor mensen met een allergie is dit de ideale oplossing.

Voedingsupplementen

Zoals al eerder vermeld bevat Aloë vera veel vitamines en mineralen. De voedingssupplementen zijn een ondersteuning voor de dagelijkse behoeften aan vitamines en mineralen. Let wel het is geen voedingsvervanger. Dus wel dagelijks je portie groente en fruit blijven eten.

Afvallen

Nee, helaas help Aloë vera niet bij het afvallen. Wel bestaan er chroom tabletten met Aloë vera er in. Chroom zorgt er voor dat je een verzadigd gevoel krijgt en dus minder trek hebt. Als je aan het afvallen bent gebeurt het al snel dat je bepaalde voedingsstoffen gaat missen. De combinatie van chroom met Aloë vera zorgt er voor dat je voedingsstoffen in je lichaam op peil blijven.

Huidproblemen

Heb je te lang in de zon gelegen of heb je een geïrriteerde huid. Dan heb je Aloë vera gel nodig. Deze verzachtende en verkoelende gel laad de huid snel genezen en is zeer zacht voor de huid. Ook helpt het goed voor rode baby billen, insecten of kwallen beten. Is je huid erg verbrand, leg de gel dan in de koelkast voor een nog verkoelerende werking.

Dieren

Ook dieren hebben baat bij Aloë vera. Er zijn speciale producten op de markt gebracht speciaal voor de verzorging van dieren. De vacht wordt schoon en zacht en wondjes worden meteen gedesinfecteerd.

Zoals je kunt zien is Aloë vera echt bijna overal goed voor en dit is nog maar een kleine greep uit de veelzijdigheid van Aloë vera. Je kunt het nog zo gek niet bedenken of je kunt het er wel voor gebruiken. Er zijn zelf schoonmaakmiddelen met Aloë vera. Veel Aloë vera producten kan je al kopen in de winkel maar nog lang niet alles. Heb je een probleempje met je lichaam zoals jeukplekjes, haar als stro of stoelgang problemen, probeer het dan eerst eens met Aloë vera. Baad het niet dan schaad het ook niet.
© 2008 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aloë vera, superfood of onzin?Aloë vera, superfood of onzin?Hoe zit het met de aloë vera? Dit product wordt al langer gezien als enorm gezond, een soort superfood dus. Er worden al…
Aloë vera van grote betekenis in de islamAloë vera van grote betekenis in de islamHet woord Aloë is afkomstig van het Arabische alloeh en dat betekent letterlijk schitterende, bittere substantie. Vera b…
Aloë vera: de wonderplant voor jong en oudAloë vera: de wonderplant voor jong en oudAloë vera wordt al van oudsher gebruikt omwille van zijn genezende functie. Toch kennen vele mensen deze plant nog niet.…
Aloë vera: verzorgen en vermeerderenAloë vera: verzorgen en vermeerderenDe Aloë Vera is een vetplant die vooral bekend is geworden door zonnebrand, huidverzorging en drankjes waarin de plant v…

Got2b Date Magneet gel met feromonenGot2b Date Magneet gel met feromonenIs dit dan eindelijk de oplossing voor single mannen die geen date kunnen krijgen? Got2b heeft een gel op de markt gebra…
De invloed van verdovende middelen op dromenDe invloed van verdovende middelen op dromenWat is de invloed van verdovende middelen op de REM-slaap en op het slaappatroon? Drugs om dromen intenser te maken? Kun…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Sarangib, Pixabay
 • Wikipedia
 • www.aloe-shop.nl
Reactie

Jeanneke, 14-11-2008
Ik heb zelf de planten en ik gebruik ze toch bij allerlei kwaaltjes, helpt het niet het schaad ook niet. Mvg Jeanneke Reactie infoteur, 14-11-2008
Ja, dat klopt. Het is puur plantaardig of te wel homeopatisch. Succes met je planten!

Lautof (148 artikelen)
Laatste update: 28-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.