Restless Legs of rusteloze benen syndroom

Restless Legs of rusteloze benen syndroom Een half miljoen mensen in ons land heeft regelmatig last van het Restless Legs Syndroom. Wat zijn de kenmerken van deze aandoening en wat zijn de mogelijkheden voor behandeling.

Restless Legs Syndroom (RLS)

 • Het is een aandoening van het zenuwstelsel, waar het exact door veroorzaakt wordt is nog niet bekend.
 • Er zijn meer vrouwen dan mannen die er last van hebben
 • Het komt voor bij mensen in alle leeftijden.
 • In zestig procent van de gevallen heeft een familielid (zus, moeder, vader enzovoort) ook RLS.

Verschijnselen/klachten van Restless Legs Syndroom

 • Bewegingsdrang of een onaangenaam gevoel in de benen, de klachten worden heviger in de avond en nacht. Het onaangename gevoel kan als gekriebel worden ervaren maar ook als pijn.
 • De klachten verergeren als je ligt of rustig zit.
 • De onaangename gevoelens worden minder als je loopt of de benen strekt.
 • Ongeveer tachtig procent van alle mensen met RLS heeft last van schokkende bewegingen van de ledematen (Periodic Limb Movement Disorder/PLMD).

Hoe kan de diagnose van Restless Legs Syndroom worden gesteld

Er bestaat geen laboratoriumtest om RLS vast te stellen. De diagnose kan gesteld worden op basis van een anamnese en een lichamelijk onderzoek.

Wat kunnen de gevolgen zijn

Acht van de tien mensen met RLS maken tijdens hun slaap onwillekeurige beenbewegingen, dit kan heel vervelend zijn voor een eventuele partner die naast je ligt. Maar ook voor de persoon zelf is het erg lastig, je slaapt er slechter door waardoor je overdag vermoeid kunt zijn. Het kan ten koste gaan van de geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Gaat het vanzelf over of is een behandeling nodig

In de praktijk gaat het meestal niet vanzelf over. Naarmate je ouder wordt kunnen de klachten toenemen. Sinds een aantal jaren is Restless Legs goed te behandelen, men komt steeds meer te weten hoe de hersenen en zenuwen het bewegingsstelsel beïnvloeden. Er zijn medicijnen ontwikkeld die de oorzaak niet wegnemen maar wel de klachten kunnen verminderen. Het zijn medicijnen die snel werken. Alles gaat in overleg met de huisarts.

Maar kun je zelf ook al iets doen om de klachten te verminderen

 • Niet te veel alcohol en koffie gebruiken.
 • Roken kun je beter vermijden.
 • Eet zo gezond en regelmatig mogelijk.
 • Spanning/stress zoveel mogelijk vermijden.
 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
 • Zorg voor een regelmatig leefritme, probeer op vaste tijden op te staan en naar bed te gaan.
 • Slaap in een koele, aangename slaapkamer.
© 2010 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Criteria voor rusteloze benen (Restless Legs Syndrome)Criteria voor rusteloze benen (Restless Legs Syndrome)Als je last hebt van rusteloze benen, is het aan de buitenkant niet zichtbaar. Het is lastig om uit te leggen, omdat je…
Rusteloze benen: Venoruton forte helptRusteloze benen: Venoruton forte helptRusteloze benen of Restless Legs is zo'n aandoening die niet tot gevaren voor de gezondheid leidt, maar die wel ontzette…
Rusteloze benen syndroom/Restless legs syndrome (RLS)Rusteloze benen syndroom/Restless legs syndrome (RLS)Een al dan niet goede nachtrust is afhankelijk van hoe gemakkelijk je de slaap kan vatten en effectief in slaap blijft g…
Oplossing voor rusteloze benenOplossing voor rusteloze benenRusteloze benen zijn enorm vervelend en kunnen ervoor zorgen, dat je niet goed in slaap kunt komen of verder door kunt s…

Likdoorn (eksteroog): symptomen, oorzaak en behandelingLikdoorn (eksteroog): symptomen, oorzaak en behandelingHoe het een likdoorn verwijderen en een eksteroog behandelen? Likdoorns komen vaak voor. Likdoorns worden veroorzaakt do…
Scoliose: een verkromming van de rugScoliose is een vaak voorkomende aandoening die voor een verkromming zorgt in de rug. Het is erg belangrijk dat het verl…
Bronnen en referenties
 • Website: www.stichting-restless-legs.org
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 16-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.