Wanneer een tetanusvaccinatie

Een bloedende wond moet natuurlijk altijd goed schoongemaakt worden. Verder moet er bekeken worden hoe diep de wond is en of het nodig is dat iemand gevaccineerd wordt. Maar wat is tetanus precies en hoe kan je voorkomen dat je tetanus krijgt.

Tetanus

Tetanus is een ernstige aandoening die wordt veroorzaakt door het toxine van Clostridium tetani bacterie. Deze bacteriën kunnen in de aarde, straatvuil, mest en ontlasting lang overleven. Als iemand een wond krijgt doordat hij bijvoorbeeld op straat is gevallen of aan een vies mes heeft gesneden kan hij besmet raken met de bacterie. Deze bacterie gaat zich na het sluiten van de wond vermedigvuldigen en geeft dan giftige stoffen af. Deze giftige stoffen veroorzaken spierkrampen, voornamelijk van de kaak, slik en ademhalingsspieren en kan in korte tijd tot de dood leiden. Als iemand niet zeer snel op de intensive care van het ziekenhuis terecht komt is genezing bijna niet mogelijk.
Deze ziekte komt gelukkig erg weinig voor.

Voorkomen

Tetanus kan voorkomen worden door een vaccinatie. Er wordt dan ingespoten met een onwerkzaam gemaakte tetanusbacterie. Het lichaam zal hier afweerstoffen tegen aan maken. Mocht het dan voorkomen dat iemand toch besmet raakt met de bacterie, dan herkent het lichaam die en zal het afgebroken worden.

Vaccinatie

Baby's worden in het eerste levensjaar al volledig geënt. De volledige enting bestaat uit 4 injecties. Op negenjarige leeftijd wordt er nog een herhalings vaccinatie gegeven. De vaccinatie is tien jaar geldig. Kinderen zijn dus tot hun negentiende volledig beschermd. Loopt iemand na het negentiende jaar een wond op, dan zal bekeken moeten worden of een tetanusvaccinatie nodig is. Als dit het geval is, wordt er één injectie gegeven.

Bij welke wonden een vaccinatie

De tetanusbacterie plant zich voort zonder zuurstof. Als er zuurstof bijkomt, gaat de bacterie dood. Een wond moet dus diep zijn om te kunnen overleven. Dit is de reden dat er bij oppervlakkige schaafwonden geen vaccinatie hoeft worden gegeven.
Bij de volgende wonden moet een vaccinatie overwogen worden:
  • Bij een vieze wond
  • beet van een dier
  • de omstandiheden waar de wond is ontstaan. In een schone keuken geeft een diepe wond minder kans op besmetting dan een klein sneetje van een vies zakmes.
  • de behandeling van de wond, een wond die meteen goed schoongemaakt is, geeft ook minder kans op besmetting dan een wond waar niks aan gedaan is.
  • wanneer iemand voor het laatst is gevaccineerd. Is dit korter dan 10 jaar geleden, dan is er geen vaccinatie nodig. Is dit langer dan 10 jaar geleden dan is één vaccinatie nodig.
© 2008 - 2020 Mirjam, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Tetanus bij honden: symptomen, diagnose en behandelingTetanus bij honden: symptomen, diagnose en behandelingTetanus kan ook honden treffen. De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie 'clostridium tetani'. Die gedijt onder meer…
Tetanus, wat is tetanus?Tetanus, wat is tetanus?Tetanus wordt veroorzaakt door de bacterie genaamd Clostridium tetanie. Tetanus wordt veroorzaakt doordat deze bacterie…
Tetanus en tetanusprikTetanus en tetanusprikTetanus is een ziekte die nog weinig voorkomt in Nederland dankzij de tetanusspuit of de rijksvaccinatie. Gemiddeld stie…
Tetanus (klem) bij paarden: symptomen, behandelen, voorkomenTetanus is één van de ziektes waar paarden voor worden ingeënt bij de jaarlijkse vaccinatie. Paarden die niet zijn gevac…

Rusteloze benen: Venoruton forte helptRusteloze benen: Venoruton forte helptRusteloze benen of Restless Legs is zo'n aandoening die niet tot gevaren voor de gezondheid leidt, maar die wel ontzette…
BewusteloosheidDe hersenen zorgen voor een helder bewustwijn. Als dit te kort schiet door bijvoorbeeld tekort aan zuurstof of glucose,…

Reageer op het artikel "Wanneer een tetanusvaccinatie"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Suzanne, 09-05-2020 00:36 #16
Goedenavond,

Ik ben gister avond op straat gevallen. Ik had een klein beetje vuil in de wond.
Moet ik nu een tetanus halen?

Mvg Suzanne

Alie Timmer Krul, 05-11-2017 19:45 #15
L.S. Ik heb een vraag wat betreft tetanus fascinatie. Ik ben in juni jl. nogal ongelukkig gevallen waarbij ik een flinke wond had en behandelt ben geworden in het ziekenhuis in Zwitserland. Ik heb daar een injectie gekregen voor tetanus daarin zaten ook het dktp toegevoegd Nu achteraf kwam ik tot het besef, dat ik 3 jaar daarvoor ook al een spuit had gehad. Ik had die spuit niet nodig. Maar op zo, n moment ben je even alles vergeten en neem je die spuit. Mijn vraag is wat voor invloed heeft dit op je lichaam als je deze spuiten te dicht op elkaar krijgt.Ik voel me al een hele tijd niet goed in m, n vel zitten.en moet daar vaak aan denken of dat er mee te maken kan hebben. Graag zou ik hierop een duidelijk antwoord willen hebben. aub. Bij voorbaat dank en mijn hartelijke groeten. Alie Timmer

Wopke, 27-03-2017 13:23 #14
Konijn heeft gistermiddag tanden in onderarm gezet. Heb geprobeerd om met mijn eigen slijm schoon te maken. Nu rood en een beetje opgezet (ter grootte van ongeveer 50 eurocentmunt). Heb ik tetanusspuit nodig? Mijn geboortedatum is overigens 29-9-1964. Over eerdere inentingen weet ik niets.
Graag reactie, waarvoor bij voorbaat dank.

Laurence, 29-12-2016 12:26 #13
Ik ben door mijn cavia gebeten en het bloede heftig! het is nu 1 dag verder en mijn vinger is een beetje opgezwollen. heb ik zon prik nodig of niet?

Gerda, 08-03-2016 15:55 #12
Waarom krijgen sommigen drie tetanus spuiten, met tussen pose? En iemand anders maar een, hoe zit dat eigenlijk?

Erik Thomissen, 27-11-2015 18:08 #11
Ik heb gehoord dat als je elke dag met je paarden omgaat dat je dan ook een tetanusprik moet halen. Klopt dat?

L. Vermeer, 17-10-2015 10:55 #10
Goeden dag
Ik heb 3 vacinatie`s gehad 1e op 28-9-1997, 2e op 5-11-1997, en de 3e op 16-6-1998.
Hoelang is het dan beschermend?
Vriendelijke groeten
L Vermeer

Resi V. Venrooij, 17-09-2015 08:37 #9
Ik heb een kleine beet van een hond doordat ik op zijn poot ging staan. Ter grootte van één tand.
Bloedde even. Gestopt met een schone keukenrol. Daarna met een spuitbusje een soort pleister erop gedaan door mijn kleinzoon. Mijn leeftijd is 76 en ik genees normaal altijd snel. Kan dit gevaarlijk zijn?

Fratucan, 24-07-2014 10:11 #8
Vraag: U spreekt in het artikel over een diepe wond, wat verstaat u onder een diepe wond?

J. de Jong, 06-03-2014 15:31 #7
Heeft na een ernstige val op straat, een tetanusvaccinatie ook positieve of negatieve werking op het eventuele alcoholpercentage in het bloed? Dank voor antwoord.

Peter, 21-06-2011 16:53 #6
Heb er vandaag 1 gekregen omdat ik vannacht ziek ben geworden nadat ik gisteren op m'n werk per ongeluk een 9 cm lange spijker door m'n handpalm schoot (Ja, dat is schrikken). De laatste injectie was 28 jaar geleden! Toch maar goed dat ik langs de huisarts ben gegaan, 1+1=2. Het maffe is dat de plek waar de prik is gegeven naderhand veel meer pijn doet dan het dwars door m'n hand heen schieten want daar heb ik bizar genoeg zo goed als geen last van. Wel balen dat ik er naderhand ziek van ben geworden want nu ben ik niet stoer meer.

Denise, 21-04-2011 07:32 #5
Ik ben gistereren speels/zacht gebeten door een fret. De beetwond is niet diep, maar wel zichtbaar. Het heeft wel even gebloed. Moet ik nou een tetanusprik halen, het gewoon laten zitten, of de dokter er even naar laten kijken voor de zekerheid?
Ik weet trouwens niet of ik gevaccineerd ben of niet.

Patrick, 11-04-2011 02:19 #4
Een aantal weken geleden ben ik door een hond gebeten. Hij heeft een wond achtergelaten, maar het was niet meer dan een schram met bloed. Nu is het zo dat ik naast mijn dikke vest ook mijn jas aanhad en is hij niet door de kleren heen gekomen. Ik heb geen tetanus vaccinatie gehaald omdat ik daar niet aan gedacht heb.
Graag wil ik weten of ik ook besmet kan raken ook al had ik mijn vest en jas aan. Als het zo is, wat kunnen de gevolgen zijn twee weken na de beet?

Groet

Mirjam (infoteur), 27-07-2010 08:32 #3
De gewone tetanusvaccinatie moet binnen 24 uur na de beet/wond ect gegeven worden.
Mensen die nog nooit tetanus geent zijn, moeten het lieft zo snel mogelijk.

Herman van den Berg, 01-07-2010 14:14 #2
Er wordt veel geschreven over een tetanusvaccinatie. Maar wat ik niet lees: hoe snel moet je na een beet of iets van dien aard, gevaccineerd worden? Binnen een uur, een dag een week of…?

C. H. van Nes, 17-03-2010 09:29 #1
Ik heb 24-01-2002 de laatste Tetanus prik van een serie van 3 gekregen. Moet ik jan 2012 een herhaal prik halen? En hoelang ben ik dan weer beschermt?

Infoteur: Mirjam
Gepubliceerd: 30-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Reacties: 16
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!