Verkouden? Doe mij maar een kwast!

Huismiddeltjes
Voor allerlei ziektes, kwaaltjes en andere ongemakken bestaan diverse simpele middeltjes. Omdat je deze niet voorgeschreven krijgt van een arts of bij een apotheek of drogist koopt maar lekker zelf maakt, spreken we in dit soort gevallen van huismiddeltjes. Sommige huismiddeltjes neem je in de vorm van eten of drinken in, bij andere moet je iets op de huid smeren, bepaalde dingen doen of juist nalaten, en dergelijke. De werkzaamheid van veel van dit soort huismiddeltjes heeft zich in de loop der tijden kunnen bewijzen en ze worden dan ook dankbaar ingezet,. Bij andere huismiddeltjes is het bewijs dat ze effectief zijn wat minder goed te leveren. Dat is allemaal geen bezwaar, zolang je je er goed bij voelt is er in de meeste gevallen ook niet veel tégen te zeggen.Verkouden of grieperig
In de herfst of winter is bij veel mensen de natuurlijk weerstand verlaagd. En dat is het moment dat een vervelende verkoudheid of soms zelfs een griepje op de loer ligt. Daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk ook weer vanaf. Een van de middeltjes die genomen kunnen worden bij verkoudheid of een grieperig gevoel is de kwast, waarvan de variant mét alcohol grog wordt genoemd. Een belangrijk bestanddeel hiervan is citroensap.Hoe maak je een kwast?
Voor wie een flinke verkoudheid onder de leden heeft is het opvolgen van ingewikkelde kook- of brouwinstructies meestal een hele opgave. Het maken van een kwast is gelukkig erg eenvoudig. Voor het maken van een kwast heb je de volgende zaken nodig:
- Een glas dat tegen kokend water kan, bijvoorbeeld een theeglas.
- Citroensap, of citroenen en een pers
- Kokend water
- Zoetstof, zoals suiker, honing of zoetjes. Soms eventueel limonadesiroop met citroensmaak.
De bereiding is simpel.
- Als je kant-en-klaar citroensap hebt, dan giet je hier wat van in het glas. Afhankelijk van je glas komt er een paar centimeter in.
- Heb je verse citroenen, dan is dat nog mooier. Je perst een halve citroen, maar liefst een hele citroen uit en giet het sap in een glas.
- Vul het glas verder met kokend water.
- In principe ben je al klaar, maar om de smaak wat aangenamer te maken kun je er zoetstof bij doen. Je kunt kiezen uit suiker of zoetjes, maar het beste kun je een of twee eetlepels honing toevoegen.
- Roer het geheel goed door elkaar.
- Laat het even staan zodat het drinkbaar wordt. Drink je kwast zo warm mogelijk.
In plaats van citroen en zoetstof kun je ook limonadesiroop met citroensmaak nemen, maar dat is minder effectief. In de regel is het citroengehalte in limonadesiroop nu eenmaal een stuk lager dan in verse citroenen.
