Groene thee, dat is zo gek nog niet voor je geheugen!

Groene thee, dat is zo gek nog niet voor je geheugen! De tijd dat we maar weinig keuze hadden als we thee wilden drinken ligt gelukkig al een hele tijd achter ons. Er zijn tal van theemogelijkheden, van traditionele zwarte thee tot rooibosthee, al of niet met een heerlijke geur of een spannende toegevoegde smaak. Maar er is ook groene thee. Groene thee heeft bijzondere eigenschappen. Het helpt bijvoorbeeld je geheugen!

Een lekkere kop thee

Voor veel mensen hoort het er bij, een lekker kopje thee bij het ontbijt. Hoewel ook de koffie onverminderd populair blijft, lijkt de thee aan een opmars bezig. Er is ook keus genoeg. Je hebt de traditionele zwarte thee, maar ook de theesoorten waar allerhande smaakjes aan zijn toegevoegd. Van zoethout tot vruchtensmaakjes, of van spannende melanges waarin diverse kruiden een geheel eigen smaakervaring geven. Ook de groene thee wordt steeds populairder. En daar is alle reden toe.

Groene thee

Net als gewone thee is groene thee gemaakt van de bladeren van de camellia sinensis, de theeplant. Het verschil zit hem in de bewerking die het blaadjes tijdens de productie ondergaan. Bij groene thee vindt maar een minimale fermentatie plaats, bij de traditionele zwarte thee veel meer. In landen als China, Japan, Pakistan en Afghanistan is de groene thee de norm, terwijl dat bij ons vooral de zwarte thee bekendheid geniet. Ook in het westen is de groene thee aan een opmars bezig. En dat is goed te begrijpen, het drinken van groene thee blijkt zo zijn voordelen te hebben.

Groene thee / Bron: Onderwijsgek, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Groene thee / Bron: Onderwijsgek, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Groene thee is gezonder

Natuurlijk is groene thee gewoon lekker. Maar er zijn daarnaast nog andere voordelen. De drinkers van groene thee claimen dat deze theesoort ook gezonder is en goed is voor je lichaam. Onderzoek lijkt dit te bevestigen. In Japan is een dertienjarig onderzoek gedaan, waarvan de resultaten in 2013 werden gepubliceerd. Hierbij werden 83.000 Japanners gemiddeld dertien jaar gevolgd. Het bleek dat het drinken van groene thee de kans op beroertes verkleint. Het verschil was significant. Wie per dag vier kopjes groene thee dronk had twintig procent minder kans op een beroerte dan iemand die geen groene thee dronk. Ook het drinken van koffie bleek positieve effecten te hebben.

Maar er is nog meer

Groene thee bleek de conditie van de hersenen beter op peil te houden en de kans op beroertes en hersenbloedingen te verkleinen. Daarnaast waren er aanwijzingen dat ook de cognitieve functies ervan positief werden beïnvloed. Onderzoekers van teams van Zwitserse onderzoekers, onder leiding van professor Christoph Beglinger van de universiteit van Basel en professor Stefan Borgwardt van de Psychiatische universiteitskliniek, doken hier in 2014 in. Zij kwamen met de bevestiging: groene thee is inderdaad goed voor je werkgeheugen.

Het onderzoek

Om het effect van groene thee op mensen te meten, werden een aantal mannelijke proefpersonen verzameld. De proefpersonen kregen een glas frisdrank, waarin een aantal grammen extract van groene thee waren opgelost. Vervolgens moesten de proefpersonen een aantal testjes doen, waarbij ze hun werkgeheugen nodig hadden. Ondertussen werd via een scan de activiteit van de hersenen bijgehouden.

Resultaten van het onderzoek

Bepaalde delen van de hersenen, de pariëtale kwab en de frontale cortex, bleken onder invloed van het thee-extract beter te kunnen samenwerken. De groene thee versterkte dus voor een korte periode de effectieve connectiviteit in de hersenen. En dat betekende weer dat de uit te voeren opdrachten met een beter resultaat volbracht werden. Kortom, groene thee heeft zijn goede kanten!

Gevolg en vervolg

Het is duidelijk dat het slim kan zijn om voor het uitvoeren van een taak, waarbij een beroep wordt gedaan op je werkgeheugen, een flinke kop groene thee te drinken. Daarnaast kan het onderzoek ook een vooruitgang betekenen voor mensen die te maken hebben met cognitieve problemen. Er is natuurlijk nog meer onderzoek nodig, maar wellicht kan groene thee ook een positief effect hebben op de cognitieve functies bijvoorbeeld mensen met een vorm van dementie.
© 2015 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe gezond is groene thee?Hoe gezond is groene thee?Hoe gezond is groene thee? Groene thee wordt vaak als gezond gezien, je ziet het overal in terug; niet alleen in thee, m…
Hoe je kunt Afslanken met Groene TheeHoe je kunt Afslanken met Groene TheeAfslanken met groene thee is een gemakkelijke manier om gewicht te verliezen. Door vijf bekers groene thee per dag te dr…
Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Groene thee blijkt een wapen tegen overgewicht te zijn! Volgens wetenschappers kan door het drinken van groene thee men…
Groene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee heeft vele voordelen voor je gezondheid en is ook nog een goed voor de lijn. Bovendien is het ook nog eens h…

Gezond: Gezonde alternatieven voor vleesGezond: Gezonde alternatieven voor vleesEr kunnen allerlei redenen zijn om geen of weinig vlees te eten. Zo is het milieu voor veel mensen een goede reden om he…
Verkouden? Doe mij maar een kwast!Verkouden? Doe mij maar een kwast!Een griep of verkoudheid, we hebben er allemaal wel eens last van. Er bestaan heel wat simpele middeltjes die ingezet ku…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Onderwijsgek, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.scientias.nl/nog-een-kopje-groene-thee-verbetert-uw-werkgeheugen/
  • http://www.scientias.nl/koffie-en-groene-thee-verkleinen-kans-op-beroerte/82421/
  • http://www.sciencedaily.com/releases/2014/04/140407101545.htm
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Groene_thee
  • Afbeelding bron 1: Onderwijsgek, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 19-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.