Grog. Hoe maak je een grog tegen griep?
Hoe maak je een grog? Grog is een oud huismiddel wat vroeger vaak gedronken werkt om griepklachten te verminderen. In een echte grog zit alcohol en aangezien van alcohol de lichaamstemperatuur iets daalt, kan dit effect hebben op koorts. Vroeger was het de gewoonte om een grog te nemen tegen griep, tegenwoordig vertrouwt men eerder op moderne medicijnen. Toch is het recept voor grog niet verloren gegaan.
Het recept om grog te maken bestaat al sinds het jaar 1740. Het werd officieel in gebruik genomen bij de Royal Navy en het werd gepresenteerd als een zogenaamd paardenmiddel. Om zelf een grog te maken (en te drinken) moet je 18 jaar of ouder zijn, want er zit alcohol in. Het wordt gedronken tegen griep en bij verkoudheid. Hoe goed het werkt is discutabel. Grogs werden in beginsel gedronken door piraten op zee. Of het echt helpt kunt u het beste aan de huisarts vragen. Grogs bevatten de volgende ingrediënten:
- Sterke drank, zoals cognac of rum
- gekookt water
- citroen
- suiker of honing
Er bestaan meerdere
recepten voor grogs.
Helpt grog tegen griep?
Hoewel het niet door artsen wordt aangeraden om een grog te drinken, zijn er wel verhalen bekend van patiënten met
koorts waarbij de koorts daalde na het drinken van alcohol. Zo beweerde Koning Alfonso XIII dat hij de Spaanse griep had overleefd dankzij het drinken van flink wat rum. Alcohol verlaagt de lichaamstemperatuur, wat bij hoge koorts in de omstandigheden van vroeger een voordeel kan zijn geweest. Bij zware infecties zijn er tegenwoordig echter betere hulpmiddelen dan alcohol. Bij griep of hoge koorts is overleggen met een arts daarom in eerste instantie altijd aan te raden.
Bumboo, de oudste grog
De eerste grog die gedronken werd door piraten op zee werd een Bumboo genoemd en bevatte:
- Rum (borrelglaasje)
- Water (1 kop gekookt water)
- Nootmuskaat (hoeveelheid onbekend)
- Suiker (flink wat suiker) misschien twee a drie theelepels of meer
Het water werd gekookt, rum en citroen werden met suiker gemengd en het hete water werd er bovenop gegoten tot de gewenste verdunning. Dit bepaal je zelf want er zijn geen vaste afspraken voor. Beschouw het als een soort thee met rum, citroen en nootmuskaat.
Hedendaagse grog
Tegenwoordig gooit men niet vaak meer nootmuskaat door een grog. Te veel nootmuskaat is trouwens niet gezond. De moderne grog ziet er inhoudelijk als volgt uit.
- Deel rum
- Sap van een halve citroen
- 1 kopje gekookt water
- 1 eetlepel honing of 3 theelepels suiker
Grog met melk
Grogs kunnen ook met melk gemaakt worden. Je hebt dan nodig:
- Kopje gekookte melk
- 1 scheut rum naar behoefte (overdrijf het niet)
- 1 scheut cognac (ook niet te veel)
- Twee a drie klontjes bruine suiker of 1 eetlepel bruine suiker
- Een klein beetje verse nootmuskaat over de grog raspen
Grog met bier
Soms wordt het water vervangen voor licht bier in grogs waar rum in zit. Ook wordt er wel thee gebruikt in plaats van heet water, voor nog meer smaak aan de grog. Voeg geen citroen in combinatie met melk toe in een en dezelfde grog, want melk gaat schiften van citroensap.
Lees verder