Griep, symptomen en risico’s
Griep of influenza wordt veroorzaakt door een virus. Verkouden zijn, hoesten of keelpijn hebben, hoeven niet direct te duiden op een besmetting met het influenzavirus. Veel mensen noemen dergelijke klachten 'griep,' terwijl het dat eigenlijk niet is. Hoe herkent u echte griep en wat zijn de verschijnselen en risico’s?
Griep, wat zijn de
symptomen? Als iemand besmet raakt met een
influenza virus, treden na 24 uur tot ruim 70 uur na besmetting, de eerste symptomen op. Verschillende verschijnselen die ook bij griep voorkomen, kunnen ook voorkomen met besmetting met andere virussen. Bekende griepverschijnselen bij besmetting met een influenza virus zijn:
- Hoofdpijn.
- Keelpijn.
- Kouwelijk en rillerig.
- Koorts.
- Vermoeidheid.
- Misselijk.
- Spierpijn.
- Snotterige neus.
Bij griep is er vaak een gevoel van complete malaise. De patiënt voelt zich helemaal niet lekker en is niet fit. Het afweersysteem verzet zich tegen het virus. Omdat het griepvirus zich snel vermeerderd kan griep een zware belasting voor het afweersysteem zijn. Als gevolg daarvan kunnen andere virussen en ook bacteriën kans zien om nieuwe besmettingen te veroorzaken, bijvoorbeeld longontsteking. Soms verloopt een besmetting met een influenzavirus agressief en kunnen er allerlei vervelende complicaties optreden, met in het ergste geval de dood tot gevolg. Gelukkig zijn dit uitzonderingen maar toch moet u griepvirussen serieus nemen. Als u goed gezond bent, is er echter geen reden om aan te nemen dat uw lichaam het griepvirus niet aan zou kunnen. Na een paar dagen snotteren, hoesten en tobben, gaat het meestal al weer wat beter en kort daarna bent u weer volledig hersteld. Verzwakte mensen, oude mensen, zeer kleine kinderen of mensen die al ziek zijn, lopen meer risico op complicaties.
Influenza virussen
Er bestaan meerdere typen influenza virussen. Niet elke griep wordt dus door hetzelfde type virus veroorzaakt. De griepvirussen staan bekend als zeer besmettelijk. De virusdeeltjes kunnen op veel manieren worden overbracht. Door met elkaar te praten, door te lachen, te hoesten, elkaar de hand schudden, elkaars glas gebruiken, tafelbladen waarop gehoest is, dicht in elkaars buurt zijn, enzovoorts.
Besmetting met griep voorkomen
Influenza virussen zijn erg besmettelijk, daarom ontstaan ook vaak epidemieën. U kunt besmettelijk eigenlijk niet helemaal voorkomen maar u kunt de kans op besmetting wel verkleinen. Afstand van elkaar houden, de mond en neus bedekken bij hoesten en niezen, regelmatig de handen wassen en niet bij elkaar op bezoek gaan als er sprake is van besmetting, kunnen verspreiding voorkomen of indammen. Als er een griepepidemie heerst, is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan want mensen komen overal met elkaar in aanraking. In bussen, auto's, trams, metro, gebouwen, supermarkten, markten, scholen, huizen, tramhaltes, cafetaria's, enzovoorts. Ook in de wachtkamer van de huisarts, waar u misschien zit voor uw klachten, steken mensen elkaar gemakkelijk aan. Er zit dan dus niets anders op dan alleen gebruik te maken van gezamenlijke ruimtes, als het echt niet anders kan. Ga niet op ziekenbezoek en mijdt mensenmassa’s als er veel griep gevallen zijn. Verder is het van belang om gezond te leven zodat uw afweersysteem gezond is. Zorg dat u het hele jaar door genoeg groente en fruit eet, want (opgebouwd) vitamine C verhoogt uw weerstand.
Risico’s
Mensen die tot risicogroepen behoren, lopen meer kans op complicaties bij griep. Ook kleine kinderen en ouderen kunnen door griep erg ziek worden. Als u jaarlijks een griepvaccin krijgt en toch symptomen van griep krijgt, neem dan contact op met de huisarts. Ook als er sprake is van hoge koorts, benauwdheid, vlekjes op de huid, erg sloom gedrag of andere symptomen die u vreemd vindt, is het raadzaam om de dokter te bellen voor overleg. Griep gaat meestal na een paar dagen over en dan knapt de patiënt weer op. Is dit niet het geval, bel dan ook de huisarts.
Griepprik, hoe werkt dat?
Een griepprik is een entstof met zwakke influenza virussen. Omdat de virussen dood zijn of verzwakt, kan uw afweersysteem gemakkelijk afweerstoffen tegen de virussen aanmaken. Als u later besmet raakt met het levende virus, is dit tijdwinst. U hebt al antistoffen en het afweersysteem herkent het virus. Daardoor kan het virus in uw lichaam snel worden bevochten. U wordt dan minder zwaar ziek of zelfs helemaal niet ziek. De griepprik wordt in het najaar op recept gegeven aan risicogroepen.
Griepprik gehad, en toch griep gekregen?
De griepprik biedt bescherming tegen influenza virussen, die op dat moment in verzwakte vorm in de griepprik zitten. Komt er een nieuw griepvirus, zoals het geval was met de Mexicaanse griep, dan biedt de griepprik daar geen bescherming tegen. Men zal proberen bijtijds een vaccin te maken tegen het nieuwe virus en daarmee kan verspreiding van het nieuwe griepvirus worden tegen gegaan. Tot slot zijn er ook verschillende andere virussen die dezelfde klachten kunnen veroorzaken als griep. Vandaar dat veel mensen een verkoudheid of keelklachten of hoesten en koorts, vaak ‘griep’ noemen, terwijl er geen sprake van een besmetting met een influenzavirus hoeft te zijn.
Griep en antibiotica
Virussen kunnen niet bestreden worden met antibiotica. Daarom zal een arts u niet zomaar antibiotica voorschrijven als er sprake is van gewone griepachtige klachten. Virussen maken echter de weg vrij voor bacteriën, die daardoor gemakkelijker kunnen toeslaan. Bacteriën kunnen wel bestreden worden met antibiotica, vandaar dat uw arts kan besluiten om toch antibiotica te geven als er sprake is van klachten die daartoe aanleiding geven. Dit kan bijvoorbeeld het ophoesten van groen of keel slijm zijn, of een luchtweginfectie waarbij bacteriën de griep ernstiger maken.
Lees verder