Symptomen q-koorts en mexicaanse griep

Symptomen q-koorts en mexicaanse griep Ziek door de Q-koorts of de Mexicaanse griep. En er zijn zeker overeenkomsten tussen beide ziekten. Maar hoe weet u wat u hebt, en wat zijn de symptomen van de Mexicaanse griep en de Q-koorts, of heeft u een andere influenza opgelopen. De Q griep rukt steeds verder op in ons land. Houd vooral uw weerstand en de symptomen van de griep goed in de gaten. Gelukkig is er is ook een vaccin tegen de Q-koorts. Let op: in december 2010 is de Mexicaanse griep weer opgedoken in Groot-Brittannië. De Mexicaanse griep kostte de Nederlandse belastingbetaler onnodig 144 miljoen euro extra. Twintig miljoen griepvaccins werden namelijk in ons land weer weggegooid. De Q-koortsepidemie woedde in Nederland van 2007 tot 2010.

Q-koorts

De q griep, ofwel q-koorts, lijkt in Nederland sneller op te rukken dan de Mexicaanse griep. Toch wordt veel meer aandacht besteed aan de Mexicaanse griep. Hele scenario’s voor de Mexicaanse griep, terwijl pas in 2008 is besloten om de dieren die de q-koorts veroorzaken in te enten. Maar dat zal niet meevallen want de q-koorts wordt verspreid door zowel runderen, schapen, geiten, als ook knaagdieren.

Q-koorts besmetting

De besmetting met Q-koorts gaat van dier op mens. De q-koorts wordt veroorzaakt door de Coxiella Burnetti bacterie. Het zit in de uitwerpselen, en urine van bovengenoemde dieren, de moederkoek en zo verder. En dat is essentieel: het gaat om een bacterie, die zich in beginsel laat behandelen met antibiotica.

Q-koorts gevaarlijk

Dat betekent niet dat de q-koorts ongevaarlijk is. Vooral zwangere vrouwen moeten erg oppassen, en de kwetsbare risico groepen, in het bijzonder mensen met hartklep problemen. En vergeet niet dat de q-koorts zich nu sneller in Nederland verspreidt dan de Mexicaanse griep. De q-koorts is bijvoorbeeld al volop aanwezig in Utrecht. Niet alleen op het platte land dus. En niet voor niets bestaat er voor de q-koorts een meldingsplicht: er zijn in ons land al meerdere mensen overleden aan de q-koorts. Een kwart van de mensen met q-koorts krijgt een longontsteking.

Vaccinatie tegen Q-koorts bij mensen

De Q-koorts polikliniek in Den Bosch wil onmiddellijk beginnen met de vaccinatie van risicogroepen met het Australische vaccin tegen Q-koorts. Het vaccin heet Q-Vax®. Minsiter Ab Klink van Volksgezondheid heeft de gezondheidsraad om advies gevraagd, omdat het vaccin nog onvoldoende getest zou zijn. Het is dus nog even afwachten, ook al wil de poli in Den Bosch zo snel mogelijk het vaccin gebruiken voor risicogroep met patiënten met hart- en vaatziekten.

Symptomen q-koorts

Heb ik q-koorts, zult u denken. Welnu, de symptomen van de q-koorts lijken wel heel erg op die van de Mexicaanse griep:
 • Hevige hoofdpijn.
 • Koude rillingen.
 • Zweten.
 • Spierpijn.
 • Misselijkheid.
 • Diarree.

Een stevige griep zou u zeggen. En niemand, die het op dat moment ook weet, want de incubatie tijd kan maar liefst enkele weken bedragen. Wie weet dan nog dat hij in contact is geweest met een rund of geit. Tenzij u beroepsmatig met deze dieren aan de slag gaat, want dan behoort u tot de risico groepen en moet bij u bij het openbaren van deze symptomen wel snel een belletje gaan rinkelen.

Symptomen Mexicaanse griep

Heb ik de Mexicaanse griep, is een veel gestelde vraag. De voornaamste symptomen van de Mexicaanse griep zijn:
 • Hoofdpijn.
 • Hevige koorts.
 • Verkouden.
 • Koude rillingen.
 • Spierpijn.
 • Droge hoest.
 • Grote vermoeidheid

U ziet het: dit lijstje met symptomen wijkt niet erg af van die bij de Q-koorts of een gewone influenza. Vooral complicaties, zoals een longontsteking worden bij de Mexicaanse griep gevreesd.

Virusziekte

Maar de Mexicaanse griep is evenals andere griep soorten een virus besmetting. En, een virus of toch een bacterie maakt nogal wat uit. Een besmetting door een bacterie is goed te behandelen, maar dezelfde behandeling haalt niets uit bij een besmetting met een virus. Dus ook al lijken de symptomen op elkaar, de behandeling moet een geheel andere zijn. Bij de Mexicaanse griep wordt als virusremmer Tamiflu toegediend, en zodra die beschikbaar is een passend vaccin. Nog een groot verschil is dat een virus zich voortdurend aanpast aan zijn gastheer. Wat nu nog een redelijk tam virus is, kan snel uitgroeien tot een levensgevaarlijk virus, waartegen zelfs een vaccin dat eerst goed genas, waarschijnlijk nauwelijks nog zal helpen. Een virusremmer blijft dat overigens altijd zinvol, maar biedt ook geen volledige bescherming. De eerder gevreesde en gelukkig uitgebleven Mexicaanse griep is nu officieel een pandemie.

Groot-Brittannië december 2010

Let wel op. De Mexicaanse griep, het H1N1-virus, rukt ook momenteel op in Europa. In de laatste zes weken van 2010 zijn er 10 personen gestorven in Groot-Brittannië en ook in België zijn weer de eerste zieken met de bekende symptomen gesignaleerd. Vooral zwangere vrouwen doen er goed aan om zich te laten vaccineren. Men verwacht de piek van deze griepgolf in januari 2011.

Slot

Wie voelt dat hij een griep ontwikkelt, doet er goed aan om zo snel mogelijk contract op te nemen met de huisarts. Hij kan eventueel via een bloedonderzoek vaststellen waarmee u besmet bent en u de juiste middelen voorschrijven. De huisarts heeft het liefste dat u telefonisch met hem contact opneemt, om te voorkomen dat u anderen in zijn wachtkamer met de Mexicaanse griep kunt besmetten. Beter is het nog om besmetting met de griep te voorkomen en een goede weerstand op te bouwen.
© 2009 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij besmetting Mexicaanse griep?Wat is de Mexicaanse griep? De Mexicaanse griep is een griepvirus afkomstig uit Mexico. De ziekte die het virus veroorza…
Wat is het verschil tussen Mexicaanse griep en gewone griep?Mensen zijn enorm bang voor het krijgen van de Mexicaanse griep maar is het eigenlijk erger wanneer je deze griep krijgt…
Griepprik Mexicaanse griepGriepprik Mexicaanse griepHet is alweer even geleden dat er behoorlijke paniek is geweest omtrent de Mexicaanse griep. De berichten dat er onvoldo…

Mexicaanse griep gevaarlijker dan ‘gewone’ griepMexicaanse griep gevaarlijker dan ‘gewone’ griepOp 2 juli 2009 kwam in diverse media het bericht naar buiten dat de Mexicaanse griep gevaarlijker zou zijn dan de gewone…
Antilichaamtherapie tegen borstkankerAntilichaamtherapie tegen borstkankerSteeds meer vrouwen krijgen vroeg of laat met borstkanker te maken. Door de jaren heen zijn er meerdere behandelingen on…
Reacties

Evelien, 30-05-2010
Mijn zoon van 18 heeft sinds donderdag hoge koorts, rond de 40 graden. Zijn gewrichten doen vreselijk pijn, zijn klieren in de hals zijn opgezet, zijn keel zit potdicht en hij heeft braakneigingen. Hij klappertandt en rilt over zijn hele lijf, vooral zijn onderrug doet zeer. Nu zie ik dat zijn nagelriemen allemaal blauw zijn. Hij neemt al sinds donderdag ibuprofen, maar als dat uitwerkt komt de koorts in alle hevigheid terug. Wat kunnen we hier aan doen? Ik vertrouw het niet erg omdat ik geen verbetring, eerer verslechtering zie optreden. Vriendelijke groet, Evelien Reactie infoteur, 30-05-2010
Beste Evelien,
Het beste advies dat ik kan geven ik om naar de huisarts te gaan. Dit zijn zo veel verschillende symptomen. Zelfs de ziekte van Pfeiffer is mogelijk, maar verklaart niet alles. Laat het nagaan. Zie bijvoorbeeld ook:

http://www.leerwiki.nl/Hoe_ga_je_om_met_de_ziekte_van_Pfeiffer

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sacha, 29-03-2010
Ik ben 2en halve week geleden naar de internist geweest met lichamelijke klachten erg moe bleek eruitzien koude rillingen bij inspanning verhoging af en toe hoesten en sind gisteren braakneigingen er is toen bloed geprikt en ontlasting nagekeken afgelopen donderdag kreeg ik de uitslag in zkh er is n klein spoor van qkoorts aangetroffen in mijn bloed en het gekke is ik ben totaal niet met de risico dieren en gebieden in aanmerking gekomen ze hebben me donderdag gelijk weer geprikt en al was ik tot gisteren zieker geworden moest ik opgenomen worden in het zkhuis nu word ik morgen door mijn behandelt arts thuis gebeld voor de uitslag enz ik ben zenuwachtig ben nu ook kortademig tijdens inspanning en mijn hb was 4.1 wat gek allemaal he ik ben zo benieuwd horen ook opgezette lymfklieren bij de symptomen van qkoorts en mexicaanse griep? dat heb ik nergens kunnen vinden ik ben 33 jaar en heb 2 kinderen van 11 en 2 en zit in de verzorgin groeten sas Reactie infoteur, 30-03-2010
Beste Sacha,
1. Het kan zijn dat doordat de lymfeklieren overuren draaien ze wat verdikt zijn. Het beste is het om rustig te blijven en het onderzoek even af te wachten. Opgezette lymfeklieren kunnen namelijk vele klachten veroorzaken, die goed behandelbaar zijn.
Zie ook het artikel:

http://www.mens-en-gezondheid.infonu.nl/alternatief/19931-de-schildklier-schildklierproblemen-komen-heel-vaak-voor.html

2. Het kan van alles zijn ook de ziekte van Pfeiffer:

http://www.leerwiki.nl/Hoe_ga_je_om_met_de_ziekte_van_Pfeiffer

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Denise D'hollander, 10-12-2009
Misschien stom van mij maar ik wist niets van die Q-koorts en ik volg het nieuws op de voet. Nu ik op google heb gelezen wat het is (ze waren op ned 1 bij Pauw & Witteman er over aan't praten) ben ik er nog banger van dan van de mexicaanse griep. Daar een vriendin kortelings gestorven is aan de dolle koeienziekte (denken de artsen toch) en ik aan een cronische bronchitis lijd voeik mij niet op men gemak.


Viendelijke groeten, Denny

10-12-06 Reactie infoteur, 10-12-2009
Beste D. d' Hollander,
Als u in een besmet gebied woont, moet u het zeker in de gaten gaan houden. Sommigen noemen de gevolgen van de q-koorts ernstiger dan die van de Mexicaanse griep, waartegen wel (!) vele mensen zijn ingeent. De q-koorts begint echt een probleem te worden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Vera Geurten, 19-07-2009
Ik woon in het buitenland (Engeland) en heb nog nooit gehoord van q-koorts; is dat omdat het hier niet voorkomt of worden beiden swine-flu genoemd? Ik moet zeggen, het is allemaal erg verwarrend! Reactie infoteur, 19-07-2009
Beste Vera Geurten,
Ook in Engeland wordt Q-koorts als een volksgezondheidsprobleem gezien. In Engeland heet het Q-fever. Google maar eens op Q fever.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 30-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.