Mexicaanse griep gevaarlijker dan ‘gewone’ griep

Mexicaanse griep gevaarlijker dan ‘gewone’ griep Op 2 juli 2009 kwam in diverse media het bericht naar buiten dat de Mexicaanse griep gevaarlijker zou zijn dan de gewone griep. Dit bleek uit een tweetal wetenschappelijke onderzoeken. Het publiek heeft altijd gedacht dat het wel meeviel met de ‘pandemie’, maar de risico’s bleken toch groter te zijn dan algemeen werd verondersteld.

WHO

Op 29 april 2009 werd door de World Health Organization (WHO: Wereld Gezondheids Organisatie) bericht dat het zogenaamde influenza A virus (H1N1), beter bekend als het ‘Mexicaanse Griep’ virus, zich razendsnel over de hele wereld verspreidde en dat een wereldwijde pandemie aanstaande was. Daarom werd alarmfase 5 ingeschakeld, wat inhoud dat een nieuw virus met dierlijke achtergrond, inmiddels meerdere malen van mens naar mens is overgedragen in één regio van de wereld en inmiddels ook is overgebracht naar andere regio’s. In het geval van de Mexicaanse griep pandemie, was het eerste land waar besmettingsgevallen gerapporteerd werden Mexico, verder waren er veel gevallen bekend die verbonden konden worden aan reizen naar dat land. Er waren echter nog veel onzekerheden met betrekking tot deze uitbraak, zoals de exacte samenstelling van het virus, de overdraagbaarheid en de bron of oorzaak van het virus. Daarom kon de potentie van het virus om tot een pandemie uit te groeien ook niet goed bepaald worden en werden maatregelen als het sluiten van publieke instellingen meestal uitgesteld.

Onderzoek

Vele onderzoeken werden daarna verricht en men werd veel wijzer over het virus, maar echte gewaarwording van de risico’s die het virus met zich meebracht bleef uit. Zo werd in een onderzoek de uitbraak in Mexico geanalyseerd en de eerste data over de internationale verspreiding van het virus werden gebruikt. Er werd geschat dat in Mexico zo’n 23000 mensen besmet waren geraakt voor eind april 2009. Geschat werd dat ongeveer 0,4% van de gevallen dodelijk was geweest. Wat opviel aan de resultaten van het onderzoek was dat vooral kinderen besmet leken te raken door het virus. 61% van de gevallen betrof namelijk een persoon van jonger dan 15 jaar en in slechts 29% van de gevallen was de besmette persoon ouder dan 15 (over de leeftijd van de overige 10% van de besmettingen vermeldt het rapport niets). Verder werd de overdraagbaarheidsnelheid berekend en men kwam tot een schatting van maximaal 73 generaties van mens op mens overdragingen in een zeer korte tijd. Geconcludeerd werd dan ook dat de overdraagbaarheidsnelheid vele malen hoger was dan bij het ‘normale’ griepvirus. Nog werden regeringen en de bevolking niet voldoende gealarmeerd.

Gevaarlijk

Op 2 juli 2009 kwamen diverse media dan uiteindelijk met het bericht dat de Mexicaanse griep gevaarlijker zou zijn dan de gewone griep. Inmiddels was dit aangetoond door twee nieuwe wetenschappelijke onderzoeken. Het virus bleek zich sneller te verspreidden dan het normale griepvirus, maar bleek bovendien dieper in de longen door te dringen, waardoor het risico op een longontsteking aanzienlijk groter was. De onderzoeken van virologen van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en van een Amerikaanse onderzoekgroep van Centers for Disease Control en Prevention (CDC) in Atlanta kwamen onafhankelijk van elkaar tot ongeveer dezelfde conclusies op basis van laboratoriumonderzoek met fretten. Bij fretten ontwikkeld de griep zich namelijk vergelijkbaar met de manier waarop de griep zich ontwikkeld bij mensen, waardoor deze beestjes bijzonder geschikt waren voor het onderzoek. De onderzoekers adviseerden het publiek zich in te laten enten, omdat de Mexicaanse griep wel degelijk gevaarlijker bleek dan de ‘gewone’ griep.
© 2009 - 2024 Sportler, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is het verschil tussen Mexicaanse griep en gewone griep?Mensen zijn enorm bang voor het krijgen van de Mexicaanse griep maar is het eigenlijk erger wanneer je deze griep krijgt…
Wat te doen bij besmetting Mexicaanse griep?Wat is de Mexicaanse griep? De Mexicaanse griep is een griepvirus afkomstig uit Mexico. De ziekte die het virus veroorza…
Symptomen q-koorts en mexicaanse griepSymptomen q-koorts en mexicaanse griepZiek door de Q-koorts of de Mexicaanse griep. En er zijn zeker overeenkomsten tussen beide ziekten. Maar hoe weet u wat…
Bronnen en referenties
  • www.ad.nl
  • Fraser, et al. 2009. Pandemic Potential of a Strain of Influenza A (H1N1): Early Findings.
Sportler (57 artikelen)
Gepubliceerd: 03-07-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.