Seleniumtekort: Bronnen selenium, symptomen en supplementen

Seleniumtekort: Bronnen selenium, symptomen en supplementen Selenium is een vergeten sporenmineraal. Mensen hebben dit in veel kleinere hoeveelheden nodig dan veel andere voedingsstoffen. Het krachtige mineraal is echter belangrijk voor een goede werking van het lichaam. Selenium speelt een rol bij reproductieve gezondheid, de schildklierfunctie, de DNA-synthese en het is ook een antioxidant. Dankzij voldoende selenium in het lichaam is het mogelijk om ziekten te voorkomen en zich heel goed te blijven voelen. Door een tekort aan selenium ontstaan bijgevolg diverse gezondheidsproblemen. Een aangepaste voeding en eventueel supplementen behandelen het seleniumgebrek. Een tekort aan selenium is relatief zeldzaam bij gezonde, goed doorvoede personen.

Bronnen van selenium

Selenium bevindt zich in veel voedselbronnen. Zeevruchten, zoals tonijn, heilbot en ingeblikte sardines zijn goede bronnen. Vegetarische opties zijn spinazie, rijst, bonen, asperges, broccoli, champignons, havermout en volkorenbrood. Eén van de beste bronnen van selenium zijn paranoten.

Benodigde dagelijkse hoeveelheid

Vrouwen en hebben 55 μg (microgram) selenium per dag nodig. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, hebben respectievelijk 60 en 70 mcg nodig. De meeste mensen krijgen voldoende hoeveelheden selenium via de voeding, hoewel mensen die roken, alcohol drinken of anticonceptiepillen innemen, mogelijk te weinig mineralen innemen. Een regelmatig bloedonderzoek bij de arts is verstandig om tijdig een tekort aan voedingsstoffen, vitaminen en mineralen te detecteren en aan te pakken. Ook wanneer een persoon lijdt aan een aandoening die interfereert met de opname van voedingsstoffen, zoals de ziekte van Crohn (aandoening met diarree en buikpijn), is een bloedonderzoek regelmatig vereist om een tekort aan selenium en andere tekorten op te kunnen sporen.

Risicofactoren voor een te laag seleniumgehalte in het bloed

Wanneer mensen leven in een gebied waar weinig selenium aanwezig is, verhoogt dit de kans op een te lage inname van selenium. Voorts zijn hiv-patiënten, patiënten met spijsverteringsproblemen (zoals de ziekte van Crohn) en patiënten die nierdialyse krijgen vaker aangetast. Hierdoor is de absorptie van selenium door het lichaam aangetast, zelfs als mensen voldoende selenium innemen.

Zwangere vrouwen hebben zeker genoeg selenium nodig / Bron: PublicDomainPictures, PixabayZwangere vrouwen hebben zeker genoeg selenium nodig / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Belang van selenium voor sommige groepen

Voor sommige mensen is selenium erg belangrijk namelijk voor mensen met

Symptomen van gebrek aan selenium in het bloed

Aankomen in gewicht

Door een gebrek aan selenium in het bloed, ontstaat sneller een te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie). Wanneer de gewichtstoename niet te wijten is aan de voeding, onthult een bloedonderzoek mogelijk een tekort aan selenium en een te traag werkende schildklier.

Haarverlies

Selenium helpt het T4-schildklierhormoon om te zetten in de meer actieve vorm (T3). Als de seleniumspiegel in het bloed te laag is, komen symptomen van hypothyreoïdie tot stand. Haarverlies is één van de kenmerken van een te traag werkende schildklier.

Hoger risico op kanker

Het behoud van optimale niveaus van selenium verlaagt het risico op het krijgen van bepaalde vormen van kanker zoals maagkanker, blaaskanker en prostaatkanker.

Kortademigheid en hartproblemen

Selenium is nodig om selenoproteïnen te vormen, inclusief glutathion peroxidase: Hiermee is het lichaam in staat om schadelijke toxines om te zetten in onschadelijke bijproducten. Door een seleniumtekort ontstaan mogelijk ernstige gevolgen voor de gezondheid. Selenoproteïnen bieden bijvoorbeeld bescherming aan het hart. Lage seleniumgehaltes geassocieerd zijn met een hoger risico op hartziekten, zoals hartfalen.

Onvruchtbaarheid

Selenium is essentieel voor de biosynthese van testosteron en de vorming en ontwikkeling van normale spermatozoa. Het testikelweefsel bevat grote concentraties selenium en is verantwoordelijk voor de spermakwaliteit en de gezondheid van de mannelijke vruchtbaarheid. Door seleniumdeficiëntie ontstaat sneller onvruchtbaarheid bij mannen (mannelijke onvruchtbaarheid).

Oxidatieve stress

Selenium is een krachtige ziektebestrijdende antioxidant. Oxidatieve stress veroorzaakt schade aan cellen door het hele lichaam. Door het eten van voldoende selenium blijft het lichaam gezond.

Spierproblemen

Een seleniumgebrek leidt mogelijk tot tekenen van spierzwakte, gewrichtsproblemen en zelfs artrose (reumatische aandoeningen van het gewrichtskraakbeen). Mensen met chronische spierproblemen testen vaak positief op een seleniumgebrek. Ook volgende tekenen zijn mogelijk geassocieerd met te lage seleniumwaarden in het lichaam:

Verkleuring van huid en nagels

De nagels en de huid krijgen een andere kleur bij een seleniumtekort. De nagels krijgen een wittere kleur in plaats van de normale huidskleur. Deze witte kleur bevindt zich meestal in het nagelbed en de huid eromheen. Andere huidgebieden wijzigen mogelijk ook van kleur, hetgeen leidt tot pigmentproblemen.

Vermoeidheid

Een ander veel voorkomend symptoom van hypothyroïde dat optreedt door seleniumdeficiëntie, is vermoeidheid. De arts moet eerst andere leefstijlfactoren uitsluiten wanneer vermoeidheid zonder bekende oorzaak optreedt, zoals een voeding met te weinig koolhydraat-, eiwit- en vetniveaus, een vitamine D-tekort, of een tekort aan ijzer in het bloed (ferriprieve anemie).

Zwak immuunsysteem

Wanneer er een gebrek aan selenium is, is het voor het lichaam niet mogelijk om glutathion peroxidase adequaat aan te maken. Dit resulteert in een slecht werkend immuunsysteem (zwak immuunsysteem) waardoor mensen sneller ziek worden.

Diagnose en onderzoeken

Een seleniumtekort is voor de arts moeilijk te diagnosticeren, omdat hiervoor geen beschikbare test is. Soms meet de arts het glutathionperoxidasegehalte in het bloed. Dit enzym is nodig voor een goede werking van selenium. Zijn de waarden hiervan te laag, dan heeft de patiënt mogelijk te weinig selenium in het bloed.

Seleniumsupplementen bij seleniumtekort

In diverse (online) winkels zijn seleniumsupplementen verkrijgbaar. Mensen moeten niet meteen selenium gaan aanvullen via supplementen. Het is belangrijk om eerst een arts te raadplegen. Het is namelijk essentieel om geen overdosis aan selenium te nemen, hetgeen snel gebeurt bij het nemen van supplementen in combinatie met een multivitamine.

Overdosis aan selenium

Een seleniumoverdosis ontstaat wanneer mensen meer dan 900 mcg per dag nemen. Een veilige dosis van supplementen is 100 mcg.

Tekenen van een te hoge inname van selenium zijn:
© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Selenium: Tekort en supplementenSelenium is een mineraal dat zich bevindt in de bodem, maar van nature ook aanwezig is in water en sommige voedingsmidde…
Seleniumtekort: symptomen en gevolgen tekort aan seleniumSeleniumtekort: symptomen en gevolgen tekort aan seleniumEen seleniumtekort kan symptomen veroorzaken als haarverlies, verlaagde weerstand, constante vermoeidheid, concentratiep…
Selenium: functie, seleen in voeding, supplementen en ADHSelenium: functie, seleen in voeding, supplementen en ADHSelenium of seleen is een mineraal dat in de bodem wordt aangetroffen. Selenium komt van nature voor in water en sommige…
Vitamine B12-tekort: oorzaken & tips bij gebrek aan B12Vitamine B12-tekort: oorzaken & tips bij gebrek aan B12De symptomen van vitamine B12-tekort zijn vrij divers, waardoor het soms moeilijk is om de juiste diagnose te stellen. D…

Testisatrofie: symptomen & oorzaak verschrompelde teelballenTestisatrofie: symptomen & oorzaak verschrompelde teelballenTestisatrofie of testiculaire atrofie duidt op verschrompeling van de teelballen of testis. De teelballen zijn de twee m…
Chronische oorinfectie: Soorten, oorzaken en behandelingChronische oorinfectie: Soorten, oorzaken en behandelingEen oorinfectie die telkens terugkeert, of aanhoudt, staat bekend als een chronische oorinfectie. Eerst ontstaat een acu…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 4 september 2018:
  • 8 Signs of a Selenium Deficiency You’re Probably Ignoring , https://www.rd.com/health/conditions/selenium-deficiency-symptoms/
  • 8 Symptoms of Selenium Deficiency and How to Avoid Them, https://www.positivehealthwellness.com/diet-nutrition/8-symptoms-selenium-deficiency-avoid/
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • How To Know If You Have A Selenium Deficiency: Signs And Symptoms, https://www.curejoy.com/content/signs-of-selenium-deficiency/
  • Selenium defiency, https://www.healthline.com/health/selenium-deficiency
  • Selenium, deficiency, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482260/
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 05-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.