Chronische oorinfectie: Soorten, oorzaken en behandeling

Chronische oorinfectie: Soorten, oorzaken en behandeling Een chronische oorinfectie is een aanhoudende of terugkerende ontsteking van het oor die vaak ontstaat na een acute oorinfectie. Deze aandoening kan leiden tot langdurige gehoorproblemen, concentratie- en spraakproblemen, en soms zelfs tot ernstigere complicaties. Hieronder volgt een uitgebreide beschrijving van de verschillende soorten chronische oorinfecties, hun oorzaken, symptomen, diagnostische procedures, behandelingen, prognoses, mogelijke complicaties en preventieve maatregelen.

Epidemiologie

Chronische oorinfecties, ook wel chronische otitis media genoemd, komen wereldwijd veel voor en vormen een significant gezondheidsprobleem, vooral bij kinderen. De aandoening kan leiden tot langdurige symptomen en ernstige complicaties, zoals gehoorverlies. De prevalentie van chronische oorinfecties is het hoogst in ontwikkelingslanden, maar het komt ook in ontwikkelde landen voor, hoewel de oorzaken en risicofactoren kunnen variëren.

Incidentie en prevalentie

Chronische oorinfecties zijn een van de meest voorkomende oorzaken van gehoorverlies bij kinderen wereldwijd. Het wordt geschat dat tussen de 1% en 5% van de kinderen in de ontwikkelde landen chronische otitis media ontwikkelt. In sommige gebieden van de wereld is de prevalentie echter veel hoger, vooral waar infectiebeheersing en toegang tot gezondheidszorg beperkt zijn.

Leeftijd en geslacht

Chronische oorinfecties komen het meest voor bij jonge kinderen, met een piekincidentie tussen de 6 maanden en 3 jaar. Kinderen die herhaaldelijk acute oorinfecties hebben, lopen een groter risico op het ontwikkelen van chronische infecties. Hoewel het bij zowel jongens als meisjes voorkomt, vertonen sommige studies een iets hogere prevalentie bij jongens.

Geografische spreiding

De prevalentie van chronische oorinfecties is hoger in ontwikkelingslanden, waar slechte hygiënische omstandigheden en beperkte toegang tot medische zorg bijdragen aan het ontstaan van deze aandoening. In ontwikkelde landen komt het echter nog steeds voor, vooral bij kinderen met een hogere kwetsbaarheid door genetische factoren of frequente blootstelling aan infecties.

Mechanisme

Chronische oorinfecties worden meestal veroorzaakt door een persistente infectie in het middenoor, vaak in combinatie met een verstoorde afvoer van middenoorvocht. Het mechanisme van de infectie kan variëren, afhankelijk van de oorzaak, maar omvat meestal een langdurige ontsteking van de slijmvliezen van het middenoor, wat leidt tot beschadiging van de structuren in het oor.

Verstoorde eustachiusbuisfunctie

De eustachiusbuis is een kanaal dat het middenoor verbindt met de keel en helpt bij het handhaven van een evenwichtige luchtdruk in het oor. Een verstoorde functie van dit kanaal kan leiden tot ophoping van vocht in het middenoor, waardoor een ideale omgeving ontstaat voor de groei van bacteriën of virussen, wat bijdraagt aan chronische infecties.

Middenoorontsteking en slijmvorming

Chronische otitis media gaat vaak gepaard met de ophoping van slijm in het middenoor, wat de infectie in stand houdt. Dit kan leiden tot een voortdurende ontsteking van het weefsel en kan zelfs leiden tot de vorming van poliepen of andere complicaties zoals trommelvliesperforaties.

Bacteriële en virale oorzaken

Hoewel bacteriën vaak de oorzaak zijn van chronische oorinfecties, kunnen ook virussen bijdragen aan het probleem, vooral wanneer er sprake is van een gelijktijdige luchtweginfectie. Streptococcus pneumoniae en haemophilus influenzae zijn twee veelvoorkomende bacteriën die betrokken zijn bij chronische otitis media.

Soorten chronische oorinfecties

Meestal veroorzaken virussen chronische oorinfecties.

Chronische otitis media met effusie

Meestal ontstaat otitis media (middenoorontsteking) met effusie bij kinderen. De oorinfectie ontwikkelt zich nadat een oorspronkelijke oorinfectie is verdwenen, maar waarbij vocht langdurig achterblijft in het middenoor. Niet altijd komen symptomen voor, maar de arts bemerkt wel tekenen van vocht achter het trommelvlies. Gehoorproblemen treden mogelijk wel op. De arts stelt de diagnose van chronische otitis media met effusie nadat een patiënt otitis media met effusie reeds drie maanden of langer heeft. Bij de meeste patiënten verdwijnt otitis media met effusie binnen de drie maanden vanzelf. Bij vijf à tien procent van de patiënten houdt de oorinfectie één jaar of langer aan.

Chronische etterige otitis media

Patiënten met chronische etterige otitis media hebben een terugkerende en aanhoudende oorafscheiding. De aandoening ontwikkelt zich meestal als een complicatie van acute otitis media met perforatie van het trommelvlies in de kindertijd.

Oorzaken: Na acute of herhaalde oorinfectie

Een chronische oorinfectie ontwikkelt zich wanneer een patiënt een acute oorinfectie (acute otitis media) heeft die niet volledig geneest of herhaalde oorinfecties heeft. Acute oorinfecties treden op wanneer de buis van Eustachius (een buis die van het middenoor naar de achterkant van de keel loopt) verstopt raakt. Kinderen hebben meer kans op oorinfecties omdat bij hen de buizen korter en smaller zijn, waardoor ze gemakkelijker verstopt raken. Een vochtophoping in het middenoor raakt mogelijk geïnfecteerd, wat oorpijn en andere symptomen veroorzaakt.

Risicofactoren

Risicofactoren van chronische oorinfecties zijn onder andere:

Herhaalde acute oorinfecties

Patiënten die herhaaldelijk acute middenoorontstekingen hebben, lopen een groter risico op het ontwikkelen van chronische oorinfecties. Dit komt doordat de ontsteking van het middenoor niet volledig geneest en aanhoudende symptomen veroorzaakt.

Aangeboren of verworven anatomische anomalieën

Anatomische afwijkingen, zoals een verstopte of slecht functionerende eustachiusbuis, kunnen de afvoer van vocht uit het middenoor belemmeren, wat de kans op chronische infecties vergroot. Ook afwijkingen in het trommelvlies kunnen bijdragen aan het probleem.

Omgevingsfactoren en hygiëne

Kinderen die in vochtige omgevingen wonen of die veel tijd doorbrengen in zwembaden, hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van chronische oorinfecties. Slechte hygiëne, zoals het niet goed reinigen van de oren of het in contact komen met besmet water, kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van de aandoening.

Roken en passief roken

Roken, zowel actief als passief, verhoogt de kans op chronische oorinfecties, omdat het de werking van de eustachiusbuis kan verstoren en de afweer van het middenoor verzwakt. Dit maakt het oor kwetsbaarder voor infecties.

Risicogroepen

Chronische oorinfecties komen vaker voor in bepaalde risicogroepen, waaronder jonge kinderen, kinderen met genetische aanleg voor gehoorproblemen en patiënten die frequent blootgesteld worden aan infecties.

Kinderen en jonge kinderen

Kinderen, vooral jonge kinderen onder de vijf jaar, zijn de meest getroffen groep door chronische oorinfecties. Dit komt doordat hun immuunsysteem nog in ontwikkeling is en ze vaker vatbaar zijn voor luchtweginfecties en verstopte eustachiusbuizen.

Kinderen met aangeboren gehoor- of ademhalingsproblemen

Kinderen met genetische aandoeningen die de ademhaling of het gehoor beïnvloeden, zoals cleft-palate, lopen een hoger risico op het ontwikkelen van chronische oorinfecties. Deze aandoeningen kunnen de functie van de eustachiusbuis verstoren, wat de kans op een chronische infectie vergroot.

Patiënten met verzwakte immuunsystemen

Patiënten die een verzwakt immuunsysteem hebben, zoals mensen met hiv, kanker of die immuunonderdrukkende therapieën ondergaan, hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van chronische oorinfecties. Dit komt omdat hun lichaam minder goed in staat is om infecties te bestrijden.

Symptomen: Oorpijn en gehoorverlies

De symptomen verschillen en hangen af van het type oorinfectie. De symptomen zijn in één of beide oren constant of met tussenpozen aanwezig.

Acute oorinfectie

De symptomen van een acute oorinfectie zijn onder andere:

Chronische oorinfectie

Otitis media met effusie
Otitis media met effusie leidt tot:
  • concentratieproblemen
  • een gevoel van druk in het oor
  • een oorafscheiding
  • een slechte balans
  • gehoorverlies
  • milde koorts
  • milde oorpijn
  • minder vermogen om zelfstandig te werken
  • problemen met spreken of lezen
  • slaapproblemen
  • vertraagde reacties, of veel tijd nodig om spraak te verstaan

Chronische etterige otitis media
Een patiënt met chronische etterige otitis media heeft een gaatje in het trommelvlies. Wanneer het trommelvlies barst, komt spanning vrij, waardoor pijn niet altijd tot uiting komt. Andere symptomen zijn gehoorverlies en lekkende vloeistof uit het oor. Koorts komt meestal niet tot stand.

Behandeling van chronische oorinfectie

Sommige chronische oorinfecties verdwijnen spontaan zoals otitis media met effusie. Warmte of koude toepassen tegen het oorgebied verlicht de pijn. Een oorinfectie die na enkele dagen nog niet verdwenen is, vereist medische aandacht.

Oor spoelen
De arts spoelt en reinigt soms het oor. Dit versnelt het herstel van sommige soorten chronische oorinfecties, zoals chronische etterige otitis media, omdat het de gehoorgang vrijhoudt van vuil en een oorafscheiding.

Medicijnen
Patiënten met een oorinfectie zijn vaak gebaat met vrij verkrijgbare medicijnen tegen pijn en koorts, zoals paracetamol of niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID's). Kinderen mogen geen aspirine innemen omdat deze pijnstillers het risico op het Reye-syndroom verhogen (zwelling van de hersenen en lever). Antibiotica werken alleen als bacteriën de oorzaak van de oorinfectie zijn. Bij een doorboord trommelvlies of een gat in het middenoor zijn antibiotica-oordruppels mogelijk wel nuttig. Ook bij een kind jonger dan twee jaar dat een oorinfectie aan beide oren heeft, is antibiotica soms ook nodig. Antischimmelmedicatie is soms nodig als een schimmelinfectie de oorinfectie veroorzaakt.

Tympanocentese
De arts verwijdert bij een tympanocentese vloeistof van achter het trommelvlies en laat dan de vloeistof onderzoeken om de oorzaak van de oorinfectie te bepalen. Soms brengt de arts een buisje in in het trommelvlies via een operatie, waardoor vloeistof uit het middenoor kan weggaan en de druk in het trommelvlies wordt verlicht. Soms vallen deze buisjes spontaan uit, en anders moet de arts deze verwijderen.

Adenoïdectomie
Wanneer de keelamandelen vergroot zijn door een infectie, veroorzaken ze oorpijn en een opeenhoping van vocht. Wanneer de oorinfectie meermaals optreedt, is een adenoïdectomie een mogelijke behandelingsoptie. Bij deze chirurgische procedure verwijdert de arts de adenoïden (keelamandelen). Dit zijn de klieren aan de achterkant van de neus die infecties helpen bestrijden.

Complicaties van infecties aan het oor

Patiënten met onbehandelde of chronische oorinfecties krijgen mogelijk te maken met:
  • aangezichtsverlamming
  • een cholesteatoom: een groei van huidcellen (tumor) in het middenoor, vaak als gevolg van terugkerende oorinfecties
  • een ontsteking rond of in de hersenen
  • een oorafscheiding uit een geperforeerd trommelvlies
  • gehoorverlies
  • mastoïditis: een zeldzame aandoening die symptomen van acute otitis media veroorzaakt, evenals roodheid of zwelling achter het oor / rode oren
  • schade aan de balansfunctie in het oor
  • schade aan de botten in het middenoor
  • tympanosclerose: een verharding van weefsel in het oor

[IMAGE=836736817424=RI

Soorten chronische oorinfecties

Chronische oorinfecties kunnen verschillende vormen aannemen, afhankelijk van het aangetaste deel van het oor en de oorzaak van de infectie.

Chronische otitis media met effusie

Chronische otitis media met effusie is een veelvoorkomende vorm van oorinfectie, vooral bij kinderen. Hierbij blijft er langdurig vocht achter in het middenoor nadat een acute oorinfectie is verdwenen. Dit kan gehoorproblemen veroorzaken zonder dat er duidelijke symptomen van infectie aanwezig zijn. De diagnose wordt gesteld wanneer de effusie langer dan drie maanden aanhoudt. Bij de meeste patiënten verdwijnt deze aandoening binnen drie maanden, maar bij 5 à 10 procent van de patiënten blijft de aandoening een jaar of langer aanwezig.

Chronische etterige otitis media

Chronische etterige otitis media is een ernstige vorm van oorinfectie die wordt gekenmerkt door voortdurende of terugkerende afscheiding uit het oor. Deze aandoening ontwikkelt zich vaak na een acute otitis media met perforatie van het trommelvlies. Dit type infectie komt voornamelijk voor bij kinderen en kan leiden tot blijvende gehoorschade als het niet adequaat wordt behandeld.

Oorzaken

Chronische oorinfecties ontstaan meestal na een acute oorinfectie die niet volledig geneest of door herhaalde oorinfecties. De oorzaak van acute oorinfecties is vaak een verstopping van de buis van Eustachius, wat leidt tot vochtophoping in het middenoor. Dit vocht kan geïnfecteerd raken door bacteriën of virussen, wat leidt tot ontsteking en pijn.

Risicofactoren voor chronische oorinfecties

Verschillende factoren verhogen het risico op het ontwikkelen van chronische oorinfecties, waaronder:

Symptomen van chronische oorinfecties

De symptomen van chronische oorinfecties variëren afhankelijk van het type en de ernst van de infectie. Ze kunnen constant aanwezig zijn of in episodes optreden en zowel één als beide oren aantasten.

Symptomen van acute oorinfectie

Bij acute oorinfecties kunnen de volgende symptomen optreden:

Symptomen

Otitis media met effusie
De symptomen van otitis media met effusie kunnen onder meer omvatten:
  • Concentratieproblemen
  • Een gevoel van druk in het oor
  • Oorafscheiding
  • Slechte balans
  • Gehoorverlies
  • Milde koorts
  • Milde oorpijn
  • Verminderd vermogen om zelfstandig te werken
  • Problemen met spreken of lezen
  • Slaapproblemen
  • Vertraagde reacties, of moeite met het verstaan van spraak

Chronische etterige otitis media
Bij chronische etterige otitis media is er meestal een gaatje in het trommelvlies, waardoor spanning vrijkomt en pijn soms afwezig is. Andere symptomen zijn gehoorverlies en een lekkende vloeistof uit het oor. Koorts komt meestal niet voor.

Alarmsymptomen

In sommige gevallen kan een chronische oorinfectie verergeren of leiden tot ernstigere complicaties. Medische hulp is vereist als een of meer van de volgende symptomen aanwezig zijn:
  • De aanwezigheid van pus of bloederige afscheiding uit het oor
  • Het onvermogen om het aangetaste oor te gebruiken of te bewegen zonder pijn
  • Koorts die niet afneemt
  • Ernstige pijn in of rond het oor
  • Duidelijk gehoorverlies dat niet verbetert
  • Roodheid en zwelling rondom het oor, vooral als deze zich uitbreidt

Alarmsymptomen

De alarmsymptomen van een chronische oorinfectie kunnen subtiel zijn, maar als ze niet behandeld worden, kunnen ze leiden tot blijvend gehoorverlies en andere complicaties.

Langdurig oorpijn en gehoorverlies

Een van de belangrijkste symptomen van chronische oorinfecties is langdurige of terugkerende oorpijn, die vaak gepaard gaat met gedeeltelijk gehoorverlies. Gehoorverlies kan tijdelijk of permanent zijn, afhankelijk van de ernst van de infectie en de mate van schade aan het middenoor.

Uitvloeiing uit het oor

Oorpijn wordt vaak vergezeld door een verergerende of chronische afscheiding uit het oor, die soms etterig of bloederig van aard kan zijn. Dit wijst meestal op een aanhoudende infectie in het middenoor.

Koorts en algemene onwelvoelen

In gevallen van een actieve infectie kunnen symptomen zoals koorts, vermoeidheid, en algemene malaise optreden, vooral wanneer de infectie zich uitbreidt naar andere delen van het lichaam.

Diagnose en onderzoeken

Een arts stelt de diagnose van een chronische oorinfectie op basis van de medische geschiedenis van de patiënt, de symptomen en een lichamelijk onderzoek. Bij dit onderzoek gebruikt de arts meestal een otoscoop om het trommelvlies en de gehoorgang te inspecteren. Aanvullende onderzoeken, zoals gehoortesten of beeldvorming, kunnen nodig zijn om de ernst van de infectie en eventuele schade aan het oor te bepalen.

Behandeling van chronische oorinfectie

De behandeling van een chronische oorinfectie hangt af van de oorzaak en de ernst van de symptomen. Sommige infecties verdwijnen vanzelf, terwijl andere medische interventie vereisen.

Oor spoelen
Bij chronische etterige otitis media kan de arts besluiten het oor te spoelen en te reinigen om de gehoorgang vrij te houden van vuil en afscheiding. Dit kan helpen bij het herstel en het verminderen van de symptomen.

Medicijnen
Pijn en koorts kunnen worden behandeld met vrij verkrijgbare medicijnen zoals paracetamol of NSAID's. Bij bacteriële oorinfecties kunnen antibiotica nodig zijn. Bij schimmelinfecties zijn antischimmelmedicijnen vereist. Het gebruik van antibiotische oordruppels kan nuttig zijn bij een geperforeerd trommelvlies.

Tympanocentese
Tympanocentese is een procedure waarbij de arts vloeistof achter het trommelvlies verwijdert voor laboratoriumonderzoek om de oorzaak van de infectie vast te stellen. Soms wordt een buisje in het trommelvlies geplaatst om de druk te verminderen en het vocht af te voeren.

Adenoïdectomie
In sommige gevallen, vooral wanneer de keelamandelen vergroot zijn en herhaaldelijk oorinfecties veroorzaken, kan een adenoïdectomie worden aanbevolen. Dit is een chirurgische ingreep waarbij de adenoïden worden verwijderd om verdere infecties te voorkomen.

Prognose en complicaties

Bij de meeste patiënten genezen chronische oorinfecties zonder blijvende schade, vooral met tijdige en adequate behandeling. Echter, onbehandelde of ernstige chronische oorinfecties kunnen leiden tot complicaties zoals:

Een goede handhygiëne is belangrijk / Bron: Gentle07, PixabayEen goede handhygiëne is belangrijk / Bron: Gentle07, Pixabay

Preventie

Er zijn verschillende maatregelen die kunnen helpen om chronische oorinfecties te voorkomen:

Borstvoeding geven
Baby's die gedurende het eerste levensjaar borstvoeding krijgen, hebben een lager risico op het ontwikkelen van chronische oorinfecties.

Geen wattenstaafjes gebruiken
Het gebruik van wattenstaafjes in het oor kan de gehoorgang beschadigen en het natuurlijke reinigingsproces van het oor verstoren, wat het risico op oorinfecties verhoogt.

Regelmatig handen wassen
Goede handhygiëne is essentieel om de verspreiding van bacteriën en virussen te voorkomen die oorinfecties kunnen veroorzaken.

Uit de buurt blijven van sigarettenrook
Roken, zowel actief als passief, irriteert de buis van Eustachius en verhoogt het risico op oorinfecties.

Door het opvolgen van deze adviezen kunnen herhaalde oorinfecties worden voorkomen, wat essentieel is om de kans op chronische oorproblemen te minimaliseren.

Preventie

Een terugkeer van een chronische oorinfectie voorkomen, is mogelijk door het naleven van volgende tips.

Borstvoeding geven
Baby's krijgen in het eerste levensjaar best borstvoeding; dit vermindert de kans op (chronische) oorinfecties.

Geen wattenstaafjes gebruiken
Elk voorwerp in het oor (en dan vooral in de gehoorgang) beschadigt mogelijk de gevoelige structuren in het oor en verhoogt de kans op verwonding. Daarnaast is het natuurlijke reinigingsmechanisme van het oor hierdoor verstoord, en komt oorsmeer hierdoor zelfs nog dieper in de gehoorgang terecht.

Regelmatig de handen wassen
Door contact met bacteriën en virussen te vermijden, blijft het lichaam gezond en voorkomen mensen een oorinfectie. Regelmatig de handen wassen (goede handhygiëne) is bijgevolg essentieel.

Uit de buurt blijven van sigarettenrook
Actief en passief roken irriteert de buis van Eustachius irriteren. Dit verhoogt het aantal en de duur van oorinfecties.

Praktische tips voor het leven met chronische oorinfectie

Houd je oren goed schoon

Het is essentieel om je oren goed schoon te houden om chronische oorinfecties te voorkomen. Gebruik geen wattenstaafjes in je oren, omdat deze het risico van infecties kunnen vergroten door het vuil dieper in het oor te duwen. In plaats daarvan kun je een zachte doek gebruiken om de buitenkant van je oor voorzichtig schoon te maken. Als je last hebt van veel oorsmeer, kun je een arts raadplegen om te kijken of er een veilige manier is om dit te verwijderen zonder het risico van een infectie te verhogen.

Gebruik medicatie zoals voorgeschreven

Bij chronische oorinfecties zal je arts vaak antibiotica of ontstekingsremmers voorschrijven om de infectie te bestrijden. Het is belangrijk om de voorgeschreven medicatie nauwkeurig in te nemen zoals voorgeschreven. Stop niet met de medicatie, zelfs niet als je je beter voelt, omdat dit kan leiden tot het opnieuw opkomen van de infectie. Volg de aanwijzingen van je arts zorgvuldig op, en neem contact op met de arts als je bijwerkingen ervaart.

Bescherm je oren tegen water en vocht

Water kan een belangrijke factor zijn bij het verergeren van chronische oorinfecties, vooral als je vaak in het water bent of als je oren snel vochtig worden. Probeer je oren droog te houden door oorbeschermers te dragen tijdens het zwemmen of douchen. Als je veel last hebt van water in je oren, kunnen speciale oordruppels helpen om het vocht te verwijderen en infecties te voorkomen. Je kunt ook overwegen om een arts te raadplegen voor tips over hoe je je oren droog kunt houden zonder schade te veroorzaken.

Let op symptomen van verergering

Chronische oorinfecties kunnen soms verergeren of een langdurige impact hebben op je gehoor. Let goed op tekenen van verergering, zoals een verminderde gehoorscherpte, pijn die terugkeert of verergerd, of drainage van pus uit het oor. Als je merkt dat deze symptomen optreden, neem dan snel contact op met je arts voor verdere evaluatie en behandeling. Het tijdig aanpakken van verergering kan helpen om blijvende schade aan je gehoor te voorkomen.

Creëer een rustgevende omgeving voor herstel

Een rustige en comfortabele omgeving is belangrijk voor het herstel van een chronische oorinfectie. Vermijd harde geluiden en drukte die je oren kunnen irriteren. Zorg voor voldoende rust en slaap, aangezien je immuunsysteem tijdens de slaap beter in staat is om infecties te bestrijden. Probeer stress te verminderen en zorg ervoor dat je je goed voelt in je omgeving om het herstelproces te ondersteunen. Als je kinderen hebt die last hebben van een chronische oorinfectie, zorg er dan voor dat hun omgeving rustig en prikkelarm is om pijn of ongemak te minimaliseren.

Raadpleeg regelmatig je arts voor controleafspraken

Chronische oorinfecties vereisen regelmatige controleafspraken bij je arts om ervoor te zorgen dat de infecties onder controle blijven en om verdere complicaties te voorkomen. Het is belangrijk om je arts op de hoogte te houden van je symptomen en veranderingen die je merkt. Je arts kan je adviseren over preventieve maatregelen of behandelingsopties om toekomstige infecties te voorkomen en je gehoor te beschermen.

Misvattingen rond chronische oorinfectie

Een chronische oorinfectie is altijd het gevolg van een slechte hygiëne

Hoewel een slechte hygiëne in sommige gevallen kan bijdragen aan een oorinfectie, zijn chronische infecties meestal het resultaat van structurele oorproblemen, allergieën of herhaalde infecties. Factoren zoals een slecht functionerende buis van Eustachius, een verzwakt immuunsysteem of onderliggende aandoeningen spelen een grotere rol dan persoonlijke hygiëne.

Chronische oorinfecties genezen vanzelf zonder behandeling

In tegenstelling tot een acute oorontsteking, die soms vanzelf kan genezen, vereisen chronische oorinfecties vaak medische behandeling. Zonder de juiste aanpak kan de infectie aanhouden en zelfs leiden tot complicaties zoals gehoorverlies of schade aan het oor. Langdurige ontstekingen kunnen zich verspreiden naar omliggende structuren en vereisen in sommige gevallen chirurgische ingrepen.

Een oorinfectie heeft geen invloed op andere delen van het lichaam

Chronische oorinfecties kunnen zich uitbreiden naar naburige weefsels en zelfs ernstige complicaties veroorzaken. Als de infectie diepere structuren bereikt, kan dit leiden tot problemen in de hersenen of het lymfesysteem. In extreme gevallen kan een onbehandelde oorinfectie een abces veroorzaken of zich naar andere organen verspreiden.

Pijn is altijd een symptoom van een chronische oorinfectie

Hoewel pijn een veelvoorkomend symptoom is bij acute oorinfecties, kunnen chronische oorinfecties minder uitgesproken symptomen hebben. Sommige mensen ervaren een verstopt gevoel, gehoorverlies of aanhoudende afscheiding zonder ernstige pijn. Hierdoor wordt een chronische infectie soms laat opgemerkt en niet op tijd behandeld.

Antibiotica zijn altijd nodig bij een chronische oorinfectie

Niet alle oorinfecties worden veroorzaakt door bacteriën. Soms spelen virussen, allergieën of irritatie door externe factoren een rol. Overmatig gebruik van medicatie, zoals antibiotica, kan resistentie bevorderen zonder de onderliggende oorzaak van de infectie aan te pakken. Afhankelijk van de situatie kan een combinatie van medicatie, oorreiniging of in sommige gevallen een ingreep nodig zijn.

Chronische oorinfecties zijn niet gerelateerd aan allergieën of andere aandoeningen

Allergieën, zoals allergieën voor stof, pollen of voedsel, kunnen de slijmvliezen in het oor aantasten en bijdragen aan aanhoudende infecties. Daarnaast kunnen aandoeningen zoals astma, eczeem of immuundeficiënties de kans op chronische oorinfecties vergroten. Het aanpakken van deze onderliggende factoren is vaak cruciaal voor een succesvolle behandeling.

Alleen kinderen krijgen chronische oorinfecties

Hoewel kinderen vaker last hebben van oorinfecties door de onvolledige ontwikkeling van de buis van Eustachius, kunnen ook volwassenen hiermee te maken krijgen. Volwassenen met herhaalde infecties, problemen met het immuunsysteem of structurele afwijkingen aan het oor kunnen eveneens last hebben van chronische oorinfecties die zonder de juiste zorg aanhouden.

Lees verder

© 2018 - 2025 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe voorkom je oorpijn?Hoe voorkom je oorpijn?Sommige mensen hebben nooit last van oorpijn en oorontstekingen en voor anderen is dit een veelvuldig terugkerend proble…
Oorontsteking bij kinderen herkennen en behandelenOorontsteking bij kinderen herkennen en behandelenEen oorontsteking is een ontsteking van het middenoor die meestal wordt veroorzaakt door bacteriën, die zich manifestere…
Oorpoliepen: Goedaardige gezwellen met afscheiding uit oorOorpoliepen: Goedaardige gezwellen met afscheiding uit oorOorpoliepen zijn meestal goedaardige, vlezige gezwellen die zich in de uitwendige gehoorgang of het middenoor bevinden.…
Tympanitis: Ontsteking trommelvlies met pijn & gehoorverliesTympanitis: Ontsteking trommelvlies met pijn & gehoorverliesHet trommelvlies is een dun, kegelvormig membraan dat het uitwendige oor van het middenoor scheidt en erg belangrijk is…

Seleniumtekort: Bronnen selenium, symptomen en supplementenSeleniumtekort: Bronnen selenium, symptomen en supplementenSelenium is een vergeten sporenmineraal. Mensen hebben dit in veel kleinere hoeveelheden nodig dan veel andere voedingss…
Geel of groen slijm ophoesten: oorzaken en wat te doen?Geel of groen slijm ophoesten: oorzaken en wat te doen?Het is niet ongewoon om slijm op te hoesten als je een hoestbui van diep in je longen ontwikkelt. Geel of groen slijm op…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker Free Vector Images, Pixabay
  • Geraadpleegd op 3 september 2018:
  • Chronic ear infection, https://www.healthline.com/health/ear-infection-chronic
  • Chronic Ear Infections, https://www.umms.org/ummc/health-services/hearing-balance/services/ear-infections
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Ear infection – Chronic, https://medlineplus.gov/ency/article/000619.htm
  • How to Treat Recurring Ear Infections, https://www.everydayhealth.com/hs/managing-ear-infections/chronic-ear-infections/
  • What Can Cause Chronic Ear Infections?, https://weillcornell.org/news/what-can-cause-chronic-ear-infections
  • What to know about chronic ear infections, https://www.medicalnewstoday.com/articles/322913.php
  • Afbeelding bron 1: Gentle07, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 13-03-2025
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.