Tympanosclerose: Littekenvorming op trommelvlies van oor

Tympanosclerose: Littekenvorming op trommelvlies van oor Tympanosclerose is een aandoening waarbij een patiënt gehoorproblemen ervaart doordat bindweefsel en kalkafzettingen in het trommelvlies ontstaan. Vaak ligt het plaatsen van een trommelvliesbuisje of een chronische middenoorontsteking aan de basis van de littekenvorming op het trommelvlies. De ooraandoening veroorzaakt niet altijd gehoorproblemen, maar sommige patiënten kampen met aanzienlijk gehoorverlies. Chirurgie is nodig om deze afwijking van het trommelvlies te verhelpen, al is het gehoorverlies ondanks de behandeling mogelijk wel blijvend.

Synoniemen tympanosclerose

'Myringosclerose' en 'intratympanische tympanosclerose' zijn twee gebruikte synoniemen om de ooraandoening aan te duiden.

Epidemiologie van afwijking van trommelvlies

23-40% van de patiënten met een lijmoor (chronische otitis media) die behandeld werden met tympanostomiebuizen (oorbuisjes), krijgt te maken met tympanosclerose.

Oorzaken en risicofactoren van ooraandoening

Bij tympanosclerose vormen zich bindweefsel en kalkafzettingen op het trommelvlies of in het middenoor. Deze littekenvorming veroorzaakt normaal gesproken geen gehoorproblemen, maar soms is de beweeglijkheid van het trommelvlies of de achterliggende gehoorbeentjes aangetast, en dan komt wel gehoorverlies tot stand.

Risicofactoren

De oorzaak voor tympanosclerose is niet volledig bekend anno oktober 2020. Er zijn verschillende risicofactoren die leiden tot de ooraandoening. Het plaatsen van een trommelvliesbuisjes vormt één van de belangrijkste risicofactoren voor de littekenvorming op het trommelvlies. Patiënten waarbij reeds meermaals spontaan of door het plaatsen van een trommelvliesbuisje een perforatie van het trommelvlies heeft plaatsgevonden, zijn ook vaker getroffen. Het risico neemt ook toe als de arts een grotere buis gebruikt, of als de procedure wordt herhaald. Verder zijn patiënten (vaak kinderen) met een lijmoor (otitis media: chronische middenoorontsteking) ook vaker getroffen door de ooraandoening. Patiënten met atherosclerose (slagaderverkalking) hebben tot slot meer kans op dit littekenproces.

Symptomen: Gehoorverlies

Niet altijd ervaren patiënten met deze ooraandoening symptomen. Tympanosclerose veroorzaakt aanzienlijk geleidend gehoorverlies of kalkachtige, witte vlekken op het middenoor of het trommelvlies.

Diagnose en onderzoeken

Diagnostisch onderzoek

Via een otoscopie (inwendig kijkonderzoek van het oor) bemerkt de arts witte vlekken op het trommelvlies. Verder is een tympanometrie (onderzoek van het middenoor) vereist. De arts gebruikt een audiometrie (gehooronderzoek) om de mate van het gehoorverlies, indien aanwezig, te bepalen. Een CT-scan bepaalt of er een ziekte in het middenoor aanwezig is. Hoewel gehoorverlies een veel voorkomend symptoom is bij veel ooraandoeningen, bijvoorbeeld bij otosclerose (abnormale botgroei in het oor), zijn de witte, kalkachtige vlekken op het trommelvlies redelijk kenmerkend voor tympanosclerose.

Differentiële diagnose

Een cholesteatoom (tumor in het middenoor, achter het trommelvlies) lijkt qua uiterlijk op tympanosclerose, maar de witheid bevindt zich achter het trommelvlies in plaats van binnen in het trommelvlies.

Behandeling

De arts voert een chirurgische ingreep uit waarbij hij de sclerotische gebieden verwijdert en vervolgens het trommelvlies herstelt. Er zijn verschillende technieken, soms met twee operaties, maar de succespercentages zijn variabel. Traditionele of implanteerbare hoorapparaten zijn een veel voorkomende behandeling voor tympanosclerose wanneer een operatie niet mogelijk is of niet succesvol was.

Prognose van myringosclerose

In de meeste gevallen veroorzaakt tympanosclerose geen herkenbaar gehoorverlies tot tien jaar na het begin van de ziekte. Sclerotische veranderingen stabiliseren, maar verdwijnen niet. Het gehoorverlies is mogelijk een blijvend neveneffect van de littekenvorming op het trommelvlies.

Complicaties van littekenvorming op trommelvlies

Soms ontstaat schade aan het binnenoor als gevolg van een chirurgische procedure. Dit leidt dan tot sensorineurale doofheid.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Perceptief en geleidend gehoorverlies: Oorzaken en symptomenPerceptief en geleidend gehoorverlies: Oorzaken en symptomenGehoorverlies bestaat in twee hoofdtypen met name geleidend of perceptief gehoorverlies. Bij geleidend gehoorverlies bev…
Tympanitis: Ontsteking trommelvlies met pijn & gehoorverliesTympanitis: Ontsteking trommelvlies met pijn & gehoorverliesHet trommelvlies is een dun, kegelvormig membraan dat het uitwendige oor van het middenoor scheidt en erg belangrijk is…
Surfersoor: Ziekte met botgroei aan uitwendige gehoorgangSurfersoor: Ziekte met botgroei aan uitwendige gehoorgangEen surfersoor (exostosen van de uitwendige gehoorgang) is een langzaam progressieve ooraandoening waarbij een goedaardi…
Oorontsteking kinderen: klachten en behandelingOorontsteking kinderen: klachten en behandelingOorontsteking of Otitis Media komt vooral bij jonge kinderen voor. Dit komt doordat bij kinderen de buizen van Eustachiu…

Complicaties diabetes mellitus (suikerziekte): HuidproblemenComplicaties diabetes mellitus (suikerziekte): HuidproblemenPatiënten met diabetes mellitus (suikerziekte) moeten zich er van bewust zijn dat ze sneller te maken krijgen met huidaa…
Brachioradiale pruritus: Intense jeuk aan bovenarmenBrachioradiale pruritus: Intense jeuk aan bovenarmenBrachioradiale pruritus (brachioradiale jeuk) is een aandoening waarbij een patiënt jeuk ervaart op één of beide armen.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
 • Geraadpleegd op 7 oktober 2020:
 • Aetiology, https://patient.info/doctor/tympanosclerosis#nav-0
 • Geraadpleegd op 11 november 2018:
 • [Treatment of tympanosclerosis]., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18483716
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Geleidings- of conductief gehoorverlies, https://neus-keel-oor.be/nl/nko/oor/aandoeningen/gehoorverlies/conductief_gehoorverlies/
 • Revised grading system of tympanosclerosis, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2090074016300767
 • Tympanosclerose, https://nl.wikipedia.org/wiki/Tympanosclerose
 • Tympanosclerosis - a Beginner's Worry: a Case Series and Review of Literature, https://www.omicsonline.org/tympanosclerosis-a-beginners-worry-a-case-series-and-review-of-literature-2161-119X.1000133.php?aid=14058&view=mobile
 • Tympanosclerosis, https://en.wikipedia.org/wiki/Tympanosclerosis
 • Tympanosclerosis, https://en.wikipedia.org/wiki/Tympanosclerosis
 • Tympanosclerosis, https://med.uth.edu/orl/online-ear-disease-photo-book/chapter-15-miscellaneous/tympanosclerosis/
 • Tympanosclerosis, https://www.everydayhearing.com/tympanosclerosis/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.