Hoe gezond is havermout?

Een gezond ontbijt is voor iedereen van ons een must. Het is zonder twijfel één van de belangrijkste maaltijden van de dag. Toch gaan nog vele landgenoten zonder ontbijt de deur uit. De nadelen daarvan ondervinden ze al vlug. Een gezond ontbijt zorgt immers voor de onmisbare energie, en voor een langer verzadigingsgevoel waardoor je zonder energiedip de voormiddag door komt. Dankzij een langer verzadigingsgevoel heb je minder vlug honger en vermindert je trek in meestal zoete, calorierijke en ongezonde tussendoortjes. Granen en havermout horen dan ook thuis in ieder gezond dieet tegen overgewicht. Kortom, wat doet haver met je gezondheid en hoe maak je havermoutpap?

Extra energie en vitaliteit

Haver en dus ook havermout geven je naast extra energie en vitaliteit nog tal van belangrijke gezondheidsvoordelen. Havermout wordt bereid uit gewassen haverkorrels. Die worden daarna gepeld en verhit, gemalen, gestoomd en tenslotte fijn gewalst. Havermout wordt verwerkt in allerlei zoete en hartige gerechten zoals havermoutpap, havermoutkoekjes, ontbijtgranen, en in muesli. Havermout is rijk aan onmisbare vitaminen, mineralen, sporenelementen en barst van de onmisbare voedingsvezels. Deze laatste zorgen voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte darmtransit. Daarnaast wordt haver verwerkt in heel wat verzorgende huidproducten waaronder gezichtsmaskers.

Havermout ondersteunt je metabolisme

Havermout is dus rijk aan voedingsvezels. Deze zijn essentieel voor een goede stofwisseling. In je darmen vormen deze voedingsvezels een smeermiddel waardoor de vertering van voedsel veel vlotter verloopt. Havermout stimuleert zowel je metabolisme of stofwisseling en stimuleert je spijsvertering.

  • Voeding rijk aan voedingsvezels: andere voeding rijk aan vezels zijn groenten en fruit, noten, volkoren producten zoals volkoren pasta, deegwaren en zilvervliesrijst

Vet verbranden en spieren opbouwen

Havermout zorgt ervoor dat je niet alleen sneller meer vet verbrandt. Op die manier wordt ook extra spiermassa opgebouwd. Dat is het gevolg van de trage en gelijkmatige opname van langzame koolhydraten in de bloedbaan. Het is dus niet voor niets dat vooral beoefenaars van krachtsporters dagelijks hun portie gezonde granen naar binnen werken. Vooral vezelrijke havermoutpap en havermout koeken zijn enorm populair onder krachtsporters die spiermassa willen kweken. Haver is niet alleen gezond krachtvoer voor paarden, maar zeker ook voor ons.

Havermout voorkomt darmkanker

Wetenschappelijke onderzoeken leren dat havermout meerdere soorten kanker, en vooral de meest voorkomende en bijzonder agressieve darmkanker voorkomt. Volgens tal van Amerikaans studies verkleinen vezelrijke volkorenproducten waaronder havermout je risico op bepaalde soorten kanker met bijna vijftig procent.

Constante bloedsuikerspiegel

Havermout zorgt daar bovenop voor een constante bloedsuikerspiegel, zonder pieken en dalen. Haver en havermout verteren langzaam waardoor de aanwezige suikers in geringe hoeveelheden in je bloed terecht. Havermout vermindert zo je trek in suiker, zoetigheden en vette, ongezonde tussendoortjes.

Havermout zorgt voor een jonge huid

Haver en havermout zorgen niet alleen voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Beiden zijn ook bijzonder heilzaam voor je huid. Haver en havermout worden dan ook meer en meer gebruikt bij de productie van van allerlei schoonheidsproducten. Een schoonheidsmasker van havermout zorgt voor een jonge, stralende en fluweelzachte huid. Zo'n schoonheidsmasker maak je gemakkelijk zelf. Gebruik daarvoor een half kopje havermout in een half kopje heet water en een kwart kopje honing. Doe dit mengsel in een blender en je hebt in een handomdraai een perfect gezichtsmasker om je huid grondig te reinigen. Een havermout masker voedt je huid en helpt dode huidcellen te verwijderen. Je huid wordt zodoende vitaler, gladder en mooier dan ooit. Zelf gemaakte gezichtsmaskers zijn puur natuur, spotgoedkoop én veilig.

Havermout helpt bij waterpokken

Havermout is ook doeltreffend tegen waterpokken. Doe een flinke portie havermoutvlokken in een washandje. Bind het washandje dicht, maak het nat en wring het uit. De vloeistof die daardoor vrijkomt verzacht de vervelende symptomen van waterpokken en helpt vooral jeuk helpt onderdrukken. Je kunt ook het mengsel van havermout rechtstreeks op de getroffen plaatsen aanbrengen of het dichtgeknoopte washandje in je badwater hangen.

Zo maak je de beste havermoutpap

Wat je zelf doet, doe je beter. De beste en lekkerste havermoutpap maak je dus zelf. Havermoutpap maak je meestal met water en havervlokken. Vervang water door een dezelfde hoeveelheid melk voor een meer romige havermoutpap.

  • Voor fijne havervlokken: gebruik je bij voorkeur twee delen water met één deel havervlokken.
  • Lust je vooral grove havervlokken: neem dan drie delen water en één deel havervlokken.
  • Kooktijd: de kooktijd van havermoutpap varieert tussen 10 minuten voor voor fijne vlokken en maximaal 30 minuten voor grove vlokken. Hoe langer je havermout kookt, des te dikker de pap.
© 2014 - 2025 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezonde recepten om te ontbijten met havermoutGezonde recepten om te ontbijten met havermoutHavermout is vooral bekend als hoofdingrediënt van havermoutpap. Hoewel dit ontbijt lange tijd een beetje ouderwets imag…
Havermout is gezond en goed voor de slanke lijnHavermout is gezond en goed voor de slanke lijnHavermout is een product wat we allen kennen uit onze kinderjaren. In veel gezinnen werd de dag begonnen met een stevig…
Gezond ontbijten: 5 receptenGezond ontbijten: 5 receptenEen gezond ontbijt is heel belangrijk om je dag goed te beginnen. Wanneer je je ontbijt overslaat zul je de nodige voedi…
Goedkoop superfood; haver en havermoutHavermoutpap werd vroeger heel veel gegeten. Het wordt gemaakt van haver. Het voedde goed en er zitten veel goede stoffe…

Gezonder koken in 5 stappenGezonder koken in 5 stappenGezonder koken? Goed voornemen! Maak je eten lekkerder, smaakvoller en gezonder, en je merkt dat je niet alleen sneller…
Eten om af te vallen in 3 stappenEten om af te vallen in 3 stappenWat moet je precies eten om op een gezond gewicht te komen? Gebruik dit artikel als hulpmiddel om jouw ideale dieet same…
Bronnen en referenties
  • http://www.realsimple.com/food-recipes/recipe-collections-favorites/quick-easy/oatmeal-recipe-00100000099427/index.html
  • http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2014/jan/06/why-oats-are-good-for-you
Reactie

Paul, 02-07-2014
Is het perse nodig de havermout te koken of kun je ook instant havermout gebruiken die je niet hoeft te koken. Reactie infoteur, 03-07-2014
Dag Paul,

Bedankt voor je reactie! Havermout is verkrijgbaar in verschillende varianten:

Langkokende havermout, gemaakt van hele haverkorrels, met een kooktijd van ongeveer 15 minuten.
Snelkokende havermout, gemaakt van gebroken haverkorrels, met een kooktijd van ongeveer 5 minuten.
Instant havermout, gemaakt van gebroken haverkorrels, voorgekookt en bevat vaak toegevoegde smaakmakers, zoals suiker en zout.

Het is dus duidelijk: laat instant havermout links liggen vanwege toegevoegde hun hoge concentratie aan suiker en zou!

Ik hoop dat dit antwoord volstaat…

Vriendelijke groet,

Frantan

Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 24-06-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.