Goede eiwitbronnen
Eiwitten zijn een belangrijk bestanddeel van alle cellen en (spier)weefsels. 17% van ons lichaam bestaat uit ewitten. Eiwitten zorgen voor stevigheid van onze huid, haren en tanden. Eiwitten zijn verantwoordelijk voor de elasticiteit van onze huid. Eiwitten hebben indirect te maken met de vorming van hormonen. Je begrijpt, dat een tekort aan eiwitten dus voorkomen moet worden, als je er goed uit wilt blijven zien, jeugdigheid zo lang mogelijk wilt behouden en als je goed wilt functioneren.
Een tekort aan eiwitten zal belangrijke lichaamsprocessen in de war sturen. Maar erger nog: bij een tekort aan eiwitten, zal het lichaam de lichaamseigen eiwitten (uit het
spierweefsel, huidweefsel en ander weefsel) gebruiken als brandstof. Wanneer je langdurig weinig/slecht eet, omdat je aan je
lijn denkt bijvoorbeeld, dan is dit dus de keerzijde ervan. Niet voor niks zie je weleens mensen rond de middelbare leeftijd die weliswaar erg
slank zijn, maar
ingevallen wangen hebben en niet bepaald stralen.
Eiwitten zouden ongeveer 20% van onze dagelijkse hoeveelheid voeding in beslag moeten nemen. Hoog tijd om te kijken naar eiwitbronnen.
Melk en melkproducten
Een goede bron voor eiwitten is melk, en
melkproducten. Melk is er in de vormen: mager, halfvol en vol. Er zijn veel producten die op basis van melk gemaakt worden: koffiemelk, vla, yoghurt, yoghurtdranken, biogarde, puddingen en kwark. Veel van deze producten zijn erg calorierijk omdat er nogal wat suiker aan is toegevoegd. Dit is met vlasoorten, vruchtentoetjes en kant-en-klare puddingen helaas ook het geval. Het is dus goed om de juiste eiwitbronnen te kiezen: beter is yoghurt, biogarde, magere kwark.
Kaas
Kaas is een goede eiwitbron en kaas is er in volvette en magere vorm. Verder zijn er nog de kaasachtige producten waarin een deel van het vet is vervangen door onverzadigde vetten. Kaas waarvan het grootste deel uit onverzadigde vet bestaat, is een stuk beter voor de
lijn. Kaas is namelijk behoorlijk
vet en calorierijk. Goede eiwitbronnen zijn ook de afgeleide producten van kaas: smeerkaas in magere vorm, cottage cheese (of te wel hüttenkäse, zeer geschikt als eiwitbron én voor de lijn).
Vlees en vleeswaren
Eiwitrijk zijn ook de vleessoorten en vleeswaren. Er zijn natuurlijk vette en minder vette soorten. Vet vlees is rundvlees en varkensvlees. Vette vleeswaren zijn boterhamworst, salami, leverworst. Eiwitrijke vleeswaren die acceptabel qua
calorieën zijn: rookvlees, kip/kalkoenfilet, rosbief.
Gevogelte en ei
Goed eiwitbronnen zijn kip en kalkoen. Bovendien is kip en kalkoen mager, dus het past prima in een
dieet.
Natuurlijk zijn eieren de eiwitbronnen bij uitstek. Toch wordt aangeraden om niet meer dan drie eieren per week te eten. De eierdooier is niet goed voor het cholesterolgehalte. Gekookte eieren verdienen de voorkeur boven gebakken eieren.
Vis, schaal- en schelpdieren
Vissen zijn prima eiwitbronnen. Ook vanwege de
onverzadigde vetzuren biedt vis veel voordelen voor onze gezondheid. Ook vis heb je in magere en vetrijke soorten. Gepaneerde en gebakken vissen zijn behoorlijk vetrijk. Schaal- en schelpdieren zijn vetarm. Garnalen zijn dan weer cholesterolrijk.