De beste eiwitbronnen voor vegetariërs

Waarom zijn eiwitten zo belangrijk?
Eiwitten worden ook wel 'de bouwstenen van het lichaam' genoemd. De kleinste eenheden van eiwitten zijn namelijk aminozuren en deze zijn onmisbaar bij alle stofwisselingsprocessen die zich in het menselijk lichaam afspelen, zoals het vrijmaken van energie en het verwerken van afvalstoffen. De bekendste bron van eiwitten is vlees. Maar hoe zit dat dan als je geen vlees wil/mag eten? Heb je vlees echt nodig? Niets is minder waar: voor de niet-vleeseters zijn er gelukkig voldoende alternatieven om eiwitten binnen te krijgen!De beste eiwitbronnen voor vegetariërs
Een aantal van de betere plantaardige eiwitbronnen zijn limabonen, linzen, noten, tofu en quinoa.Limabonen
Bonen zijn over het algemeen gezond en bevatten veel antioxidanten, vezels, vitaminen en mineralen. Als wordt gekeken naar eiwitten, staat de limaboon bovenaan. Deze grote witte peulvruchten worden ook wel boterbonen genoemd en werden al gegeten door de Inca's in Zuid-Amerika. In 100 gram limabonen zit maar liefst 21,5 gram eiwitten. Je kunt ze koken, over een salade strooien of er soep van maken. De bonen schijnen ook nog te helpen bij het voorkomen van verschillende gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten.
Linzen
Deze peulvrucht bevat naast eiwitten ook veel ijzer en vezels. Linzen staan erom bekend dat ze goed zijn voor de darmen en het hart. Ze worden vaak gebruikt om soep van te maken, maar ze worden ook wel als topping op een salade gebruikt of voor bij een rijstgerecht of groenteschotel. Gedroogde linzen bevatten maar liefst 21 gram eiwit per 100 gram.
Noten
Noten zitten naast vitaminen en mineralen ook boordevol eiwitten. In pistachenoten bijvoorbeeld, zit 19,5 gram eiwitten, per 100 gram. Het gaat hier wel om de ongezouten variant. In cashewnoten zit 18,5 gram eiwitten. Noten zijn handig om mee te nemen, als snack. Zo heb je altijd je dagelijkse eiwitbron bij de hand.
Tofu
Tofu is één van de bekendste vleesvervangers. Dit sojaproduct is naast ijzer en vitamine B1 ook rijk aan eiwitten: 12 gram per 100 gram. Tofu wordt vaak gebruikt tijdens het wokken, of in de soep.
Quinoa
Deze graansoort wordt vaak gebruikt bij het afvallen, omdat het voedzaam is en goed vult. Quinoa bevat meer eiwitten dan alle andere graansoorten: maar liefst 16,2 gram per 100 gram. En het is ook nog eens glutenvrij, dus perfect voor mensen die een glutenallergie- of intolerantie hebben.