De negatieve gevolgen van een dieet
Het is bekend dat veel mensen een voortdurende strijd voeren tegen overgewicht. Ze verliezen soms enkele kilo's om al snel weer datzelfde gewicht - of soms zelfs meer nog - er weer bij te krijgen. Talloze diëten worden uitgeprobeerd, van vetarm tot koolhydraat-arm en alles wat daar tussenin zit. Het probleem is dat diëten vaak moeilijk vol te houden zijn omdat je honger krijgt, weinig energie hebt of omdat je vanwege je beperkte voedingskeuze nauwelijks nog een sociaal leven hebt. Afgezien van de schommelingen in je gewicht heeft deze constante strijd nog andere negatieve effecten op je lichaam die vaak onopgemerkt blijven.
Stresshormoon
Wanneer je continu aan de lijn bent en je lichaam nauwelijks nog via gezonde voeding en voldoende energie tot rust kan komen, maakt je lijf een stresshormoon aan. Dit stresshormoon zorgt ervoor dat je lichaam onder voortdurende spanning staat en grote hoeveelheden adrenaline vrij maakt. Dit kan verschillende consequenties hebben. Allereerst is het bekend dat stress ongezond voor je is. Een voortdurende staat van stress eist zijn tol van je lichaam. Daarnaast raken ook de adrenaline-klieren uitgeput doordat het lichaam ertoe aangezet wordt elke keer weer adrenaline vrij te maken, totdat dat niet meer mogelijk is.
Moe en uitgeput
Zodra de aanmaak van adrenaline uitgeput is doen zich al snel bepaalde symptomen voor. Je voelt je moe, uitgeput en duf en hebt nauwelijks nog energie om iets van je dag te maken. Daarnaast kun je je ook vaak duizelig en misselijk voelen, zonder dat je daar in eerste instantie een reden voor kan bedenken. Deze symptomen blijven zich voordoen zolang de spanning in je lichaam voortduurt.
Overige nadelige effecten
Als gevolg van de vrijlating van het stresshormoon kunnen zich nog andere nadelige effecten voordoen. Je kan hierbij denken aan grote hormoonschommelingen die haaruitval, gewichtstoename en onregelmatigheden in je menstruatie tot gevolg kunnen hebben. Vooral bij vrouwen leidt dit vaak tot grotere problemen aangezien vrouwen meer invloed ondervinden van hormonen. Bij een grote stressrespons van je lichaam raken al snel veel voedingsstoffen uitgeput. Het gevolg is dat je hierdoor een grotere kans hebt op tekorten aan bepaalde vitaminen en mineralen.
Ook belangrijk is dat tijdens perioden van stress je lichaam na geruime tijd zijn eigen spieren kan gaan "opvreten", wat beschouwd kan worden als een natuurlijke reactie om te overleven. Minder spieren is vooral voor degene die op zijn gewicht let een groot nadeel. Als je minder spiermassa hebt, verbrand je namelijk minder energie en is er dus meer vetopslag - iets wat je met een dieet juist niet wilde bereiken...
De negatieve gevolgen van een levenspatroon met diëten zijn dus duidelijk. Maar wat kun je hier nu zelf tegen doen? Voor mensen die willen afvallen is het bijna onbespreekbaar om gewoon op te houden met lijnen. Toch is dit juist het beste advies in dit soort situaties. Je lichaam heeft behoefte aan een herstelperiode en dit is niet mogelijk als er sprake is van een situatie met teveel stress. Het is van belang dat je gezond eet terwijl je je lijf niets ontneemt. Eet lekker wat je wilt in deze periode, maar doe dat wel bewust. Even belangrijk als goed en voldoende eten, is voldoende rust. Je lichaam heeft slaap nodig na een lange periode van spanning. Een minimum van negen uur per dag is dan ook zeker aan te raden. Het kan enkele maanden duren voordat je lichaam weer hersteld is, pas dan kun je opnieuw beginnen met het volgen van een levensstijl die erop gericht is om af te vallen.
Lees verder