Hoeveel koolhydraten kan je per dag eten om af te vallen?

Hoeveel koolhydraten kan je per dag eten om af te vallen? De beste manier om gewicht te verliezen is om je dagelijkse hoeveelheid koolhydraten beperken. Koolhydraat-arme diëten leiden tot een afname van het hongergevoel en zorgen voor meer verzadiging. Het gevolg hiervan is dat je makkelijk afvalt zonder dat je voortdurend calorieën hoeft te tellen of je druk hoeft te maken over hoeveel je precies eet. Maar hoeveel koolhydraten kan je nou precies eten om toch op eenvoudige wijze gewicht te verliezen? Dat is natuurlijk voor een groot deel afhankelijk van je lichaam en van je persoonlijke situatie. Toch zijn er bepaalde criteria waar je je aan kan houden.

Waarom een koolhydraatarm dieet?

In de afgelopen 50 jaar hebben wereldwijde gezondheidsinstanties het advies gegeven om een vetarm dieet met weinig calorieën te volgen om af te vallen. Dit advies geldt tegenwoordig nog steeds ook al hebben inmiddels tientallen studies bewezen dat koolhydraatarme programma's vele malen effectiever zijn. Uit deze onderzoeken is gebleken dat een koolhydraatarm dieet, waarbij koolhydraten vervangen worden door voldoende eiwitten en vetten, het hongergevoel beperkt met als gevolg dat men vanzelf minder calorieën tot zich neemt. Vervolgens werd ook ontdekt dat deze voedingswijze de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk laat dalen en een positief effect heeft op het cholesterolgehalte.

Hoeveel koolhydraten mag ik dagelijks hebben?

Een koolhydraatarm dieet kent niet een exacte definitie. Dit kan inhouden in dat bijvoorbeeld 50 gram koolhydraten per dag veel is voor de een, maar niet voor de ander. Hoeveel koolhydraten je per dag mag eten om af te vallen is afhankelijk van je gezondheid, hoe actief je bent, je leeftijd, lichaamssamenstelling en meer van dat soort zaken. Mensen met veel spieren, zoals bijvoorbeeld bodybuilders, kunnen veel meer koolhydraten tot zich nemen dan een ander, omdat spieren glucose verbruiken. Ook hangt het af van de doelen die je je gesteld hebt: wil je snel en veel afvallen, dan is het beter om de koolhydraten tot een minimum te beperken. Probeer zelf na te gaan hoe je lijf reageert op meer of minder koolhydraten, je komt er dan eenvoudig achter hoeveel je kan eten. Je kan daarbij een aantal richtlijnen aanhouden.

100g - 150g per dag

Dit is niet extreem laag, maar is een middelmatig beperkend dieet. Het is ideaal voor mensen die veel spieren hebben of bijzonder actief zijn. Ook is deze hoeveelheid aan te raden als je gewoon op gewicht wilt blijven. Met een bijzonder snelle stofwisseling is het ook mogelijk om met deze hoeveelheid koolhydraten af te vallen, hoewel de meeste mensen toch lager moeten gaan zitten. Met deze hoeveelheid kan je dagelijks alle groenten en fruit eten en daarnaast een kleinere hoeveelheid granen of aardappelen.

50g - 100g per dag

Dit is een range waarbinnen je eenvoudig kan afvallen en toch van een aantal koolhydraten kan genieten zoals een paar stuks fruit. Ook is deze hoeveelheid ideaal voor mensen die hun doelgewicht al bereikt hebben en alleen op gewicht willen blijven, maar wel gevoelig zijn voor meer koolhydraten. Met deze range kan je voldoende groente en een paar stuks fruit per dag eten. Een kleine hoeveelheid aardappelen is vaak ook nog mogelijk.

20g - 50g per dag

Dit is de hoeveelheid waar mensen de meeste voordelen voor de gezondheid ervaren en tegelijkertijd op de snelst mogelijke manier gewicht verliezen. Wanneer er minder dan 50g koolhydraten per dag gegeten wordt, maakt je lijf ketonen aan die het brein van energie voorzien. Je hongergevoel neemt zeer sterk af en je verliest automatisch gewicht. Met deze range kun je genieten van voldoende groente, een hoeveelheid bessen en nog wat sporen van koolhydraten van avocado's en noten en zaden.

Lees verder

© 2014 - 2024 Kennisbox, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Koolhydraatarm broodKoolhydraatarm broodKoolhydraatarm brood is wereldwijd steeds populairder aan het worden. Dit komt omdat in koolhydraatarm brood minder kool…
Koolhydraatarm dieet: Zonder koolhydraten snel afvallenWil je snel afvallen, liefst binnen een week? Wil je vlees en vis kunnen eten zoveel je wilt? Wil je gewicht blijven ver…
Waarom een koolhydraatarm dieet kan mislukkenWaarom een koolhydraatarm dieet kan mislukkenWetenschappelijke studies tonen aan wat veel ervaringsdeskundigen al lang hebben beweerd: een koolhydraatarm dieet (een…
Afvallen met TeffHeb je ooit Ethiopisch voedsel gehad? Dan is de kans groot dat je Teff gegeten hebt. Dit graan wordt namelijk veel geget…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • http://www.voedingscentrum.nl/nl.aspx
  • http://www.voedingnu.nl/
Kennisbox (28 artikelen)
Gepubliceerd: 21-07-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.