Afvallen met Teff

Heb je ooit Ethiopisch voedsel gehad? Dan is de kans groot dat je Teff gegeten hebt. Dit graan wordt namelijk veel gegeten in Ethiopië. Tegenwoordig zien we het ook steeds vaker in Nederland, omdat Teff een echte powerfood is. Wanneer je wilt afvallen of juist flink wilt sporten is dit het graan om te eten. Hoe zit dat nou eigenlijk?

Wat is Teff?

Teff is een grassoort uit Ethiopië en wordt ook wel bessijns liefdegras genoemd. Teff werd al in het oude Egyptische rijk gegeten, ruim 5500 jaar geleden. De zaden ervan worden Teff korrels genoemd en deze zijn ontzettend klein. Ze zijn zo klein, dat de zaden niet worden gemalen als het als graan wordt gebruikt en hierdoor blijven alle goede voedingsstoffen intact. Omdat Teff niet wordt gemalen of gepeld, is het dus altijd een volkorenproduct. Het is te koop als graan, maar ook als meel.

Superfood

Teff wordt een echt superfood genoemd. De reden daarvan is dat het vol zit met goede stoffen. Zo zitten er koolhydraten in, maar bevat het ook veel ijzer, vitaminen en mineralen.

Kun je afvallen met Teff?

Door alle goede voedingsstoffen in Teff is het zeker mogelijk om af te vallen met dit graan. Door de koolhydraten die erin zitten zal je een lange tijd een vol gevoel hebben en minder zin hebben om te snaaien naar ongezonde snacks. Ook helpen de voedingsstoffen in Teff je om sneller vet te verbranden. Voor sporters is Teff ook heel goed. Door de lage Glycemische Index en het hoge ijzergehalte in Teff, zullen je sportpresentatie en je uithoudingsvermogen verbeteren. Dit is natuurlijk ook ideaal voor iedereen die graag wil afvallen.

Glutenvrij

Veel mensen merken dat ze beter kunnen afvallen als ze glutenvrij eten. Teff is gelukkig volledig glutenvrij en kan daarom ook prima worden gebruikt in een glutenvrij dieet.

Hoe Teff eten?

Teff kan op verschillende manieren worden gegeten. Het wordt sowieso gebruikt in het Ethiopisch voor Injera. Dit is een speciaal brood dat doet denken aan een Franse crêpe. Je kunt deze sowieso maken met Teff, maar er zijn nog talloze andere mogelijkheden. Maak bijvoorbeeld brood en koekjes. Ook kun je het gebruiken in pizza’s en pannenkoeken. Er zijn talloze recepten te proberen die gezond zijn en je kunnen helpen bij het afvallen.

Waar Teff kopen?

Ondanks dat Teff ook in Nederland wordt verbouwd, is het nog lang niet overal makkelijk te verkrijgen. Je kunt het sowieso kopen in de meeste biologische winkels. Ook online zijn er diverse mogelijkheden om Teff te bestellen. Er zijn enkele supermarkten die lokaal Teff hebben. Hier kun je dus ook altijd over informeren bij de supermarkt in jouw buurt.

Wondermiddel?

Teff is een echte superfood, maar dat betekent niet dat het een wondermiddel is en dat je meteen zult afvallen. Het beste is om gezond te eten en vooral voor een gevarieerd eetpatroon te kiezen. Pas op met suikers en ongezonde vetten en eet zeker drie tot zes keer op een dag. Ook sporten is heel erg belangrijk. Probeer iedere dag tenminste een half uur te bewegen en kies daarbij een sport die je leuk vindt om te doen. Dit maakt het gemakkelijker om het vol te houden.

Lees verder

© 2014 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Injera, brood uit EthiopiëEthiopië heeft het een goede keuken. Een traditioneel recept is de Injera. Het lijkt een pannenkoek, maar het is brood.…
Teff, graan uit EthiopiëTeff, graan uit EthiopiëEthiopische langeafstandlopers weten het zeker, een deel van hun prestaties is te danken aan een oude graansoort, teff.…
Afvallen met Slankbrood gebakken van teffSlankbrood is de nieuwe trend op het gebied van afvallen en gezondheid. Het product is al enige tijd verkrijgbaar bij ee…
De geneeskracht van teffDe biologische winkels zijn altijd op zoek naar niches van voedingssoorten die op een bepaald moment extra goed worden v…

Hoeveel koolhydraten kan je per dag eten om af te vallen?Hoeveel koolhydraten kan je per dag eten om af te vallen?De beste manier om gewicht te verliezen is om je dagelijkse hoeveelheid koolhydraten beperken. Koolhydraat-arme diëten l…
Consequent afvallenOf je nu een paar kilo's kwijt wilt raken of gewoon structureel op gewicht wilt blijven, een paar handige tips die je he…
Bronnen en referenties
  • http://www.shesugar.com/
  • http://www.fitsugar.com/What-Teff-35269481
  • http://www.dieetnieuws.nl/gezondheid/afvallen-met-teff.html
  • http://voedzo.nl/gezond-eten/teff-ontbijt/
  • http://teffcentre.nl/index.php?route=information/information&information_id=6
  • http://www.nieuwegranen.nl/teff.html
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 26-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.