Consequent afvallen

Of je nu een paar kilo's kwijt wilt raken of gewoon structureel op gewicht wilt blijven, een paar handige tips die je het leven een stuk gemakkelijker kunnen maken. Om je te helpen consequenter te sporten en om ervoor te zorgen dat je minder snel in de verleiding komt, een paar suggesties die gegarandeerd zullen leiden tot succes. Deze tips kunnen je helpen om sneller en op een veilige manier af te vallen, welk dieet je ook volgt.

Reken op meer dan alleen doorzettingsvermogen

Het is makkelijk om de schuld te geven aan een falend dieet bij gebrek aan doorzettingsvermogen. Doorzettingsvermogen is geen gereedschap die je op zichzelf kunt gebruiken, het is meer een veiligheidsnet waar je op terug kan vallen. Afvallen gebaseerd alleen op wilskracht kan averechts werken. Onderzoek heeft uitgewezen dat als je heel hard probeert ergens niet aan te denken zoals bv aan die heerlijke taartjes, je juist meer gefocust bent op lekkere taartjes. Als je uitgerust, ontspannen bent en geniet van het leven, is het gemakkelijker om ongewenste gedachten te onderdrukken. Maar als je gestrest, geïrriteerd en altijd gehaast bent, is weerstand bieden aan verleidingen veel moeilijker. Dus in plaats van alleen te rekenen op doorzettingsvermogen, richt je je aandacht bewust op wat je wilt eten zonder dat het een obsessie wordt.

Ga ervan uit dat je succes zult hebben

Twee manieren om er zeker van te zijn dat je zult slagen. Als eerste begin je met al het voedsel te verwijderen uit je keukenkastjes en koelkast, die je niet zullen helpen je doel te behalen. Het is veel makkelijker om verleiding te weerstaan als het er niet is. Gooi alles uit je voorraadkast weg wat ongezond is, veel suiker en vetten bevat. Vervang dit door gezonde suikervrije snacks en drankjes. Eet veel groenten en fruit en drink elke ochtend op een lege maag, en voor elke maaltijd een groot glas lauw water met een scheutje biologische appelazijn.
Als tweede help je dieet een handje door het jezelf gemakkelijk te maken om elke dag te bewegen. Zet een paar fitnessapparaten in de huiskamer of in het zicht, zodat je ziet en vaker kunt gebruiken. Wandel elke dag een half uurtje, pak de trap en doe je boodschappen op de fiets.

Sluit jezelf aan bij een online community

Studies hebben uitgewezen dat ondersteuning cruciaal is, vooral voor vrouwen. Je kan jezelf helpen door ten minste een persoon te vinden die in jou gelooft en gelooft in jouw vermogen om te zullen slagen. Zorg dat je een wandelvriend of vriendin hebt, iemand die op de kinderen kan passen zodat jij kan gaan sporten of iemand die je zo nu en dan eens belt om te vragen hoe het gaat. Als je sociaal en in goede vorm wilt zijn, maak dan een afspraak om twee keer per week te sporten. Wanneer sporten leuk en gezellig is, is de kans groter dat er naar uit kijkt en consequent blijft sporten. Oefeningen doen met een partner geeft meer voeldoening en kan je helpen je aan je routine te houden. Voor nog meer motivatie, beoefen een teamsport, dan heb je een heel team dat op je rekent.

Zet realistische doelen

Als je maanden of misschien wel jaren niet actief bent geweest, begin dan niet meteen met elke dag sporten. Evalueer je leven en maak dan een paar strategische aanpassingen die realistisch zijn. Start gerust klein, zeker als het om streefdoelen gaat. Schrijf makkelijke en haalbare doelen op en hou je er aan. Eet 5 stuks groenten en fruit per dag en snack maar een keer tussen maaltijden door. Zorg dat je streefdoelen makkelijk haalbaar zijn zodat ze niet kunnen mislukken. Haalbare doelen geven motivatie om door te gaan. Vervolgens prik je een datum om je streefdoelen te verhogen naar bv meer groenten en fruit of 15 minuten extra sporten, totdat je het maximale uit jezelf hebt gehaald.

Verminder je porties

Verklein de grootte van je portie dat je gewend bent op te scheppen. Hoe groter je portie hoe meer calorieën je binnen krijgt, en calorieën zijn, waar het allemaal op neer komt als je wilt afvallen. Sommige voedsel bevatten meer calorieën dan andere. Een portie rauwe broccoli bevat 31 calorieën, een dubbele portie bevat dus 62 calorieën. Terwijl een porie ijs 300 calorieën bevat, een dubbele portie bevat dus al gauw 600 of meer calorieën. Als je meer calorieën tot je neemt dan je verbruikt, worden die extra calorieën opgeslagen als vet. Om je porties correct af te wegen hou je een maatbeker bij de hand tijdens het koken. De maag is niet groter dan een appel.

Fantaseer over je ideale gewicht

Denk na over je streefgewicht, laat je hersenen kennismaken met de nieuwe jij. Zie jezelf voor je zoals je hoopt eruit te zien over 6 maanden of over een jaar, hoe je je voelt en met wie je tijd spendeert. Stel jezelf voor hoe je leven er uitziet als je het lichaam hebt dat je zou willen. Verzin 2 of meer positieve affirmaties die je intentie versterken om gezond en fit te zijn en herhaal deze dagelijks. Bijvoorbeeld: ik ben compleet, gezond en sterk, ik hou van mijn lichaam en doe er alles aan om er goed voor te zorgen. Jezelf mentaal trainen maakt het makkelijker om je doelen te halen en is net zo belangrijk als de tijd die spendeert aan sporten.

Verander je gewoontes

We doen veel dingen uit gewoonte omdat we dat altijd zo gedaan hebben. Als je gewend bent om uit je werk thuis te komen, iets te drinken te pakken, eten bestelen en op de bank te ploffen, is de kans groot dat je dat vanavond, morgen en overmorgen weer doet. Je kan je gewoontes veranderen, maar daar moet je wel wat voor doen. Om jezelf nieuwe gewoontes aan te leren moet een nieuwe weg in slaan. Creëer herinneringen om je hersenen te laten wennen aan je nieuwe gewoontes. Hang post-it briefjes op je koelkast, met de herinnering dat je meer groente en fruit moet eten en water moet drinken. In de badkamer of op het toilet hang je een notitie op dat je je affirmaties moet doen. Door het hele huis, plak je her en der post-its met positieve teksten aan jezelf en voor je het weet zie je een lichaam waar je van droomt en een lachende gezicht in de spiegel.

Lees verder

© 2014 - 2024 Natuurlijkmooi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met Vet Vernietiger XTRAfvallen met Vet Vernietiger XTRVet Vernietiger XTR is een van de vele dieetproducten die je stofwisseling versnellen en vet verbranden. Het resultaat:…
Hoe kun je afvallen met yoghurt?Hoe kun je afvallen met yoghurt?Kun je afvallen met yoghurt? Dit blijkt inderdaad zo te zijn! Yoghurt heeft een hele positieve werking voor mensen die g…
Beginnen met afvallen, hoe pak je het aan?Beginnen met afvallen, hoe pak je het aan?Wanneer je wilt afvallen, is dat niet altijd even gemakkelijk. Het kan moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven. Stel daa…
Snel afvallen in een weekSnel afvallen in een weekSnel afvallen in een week, wie wil dat nou niet? Misschien heb je over een week wel een belangrijk feest en wil je er op…

Afvallen met TeffHeb je ooit Ethiopisch voedsel gehad? Dan is de kans groot dat je Teff gegeten hebt. Dit graan wordt namelijk veel geget…
10 superfoods die je helpen afvallen10 superfoods die je helpen afvallenWil jij graag afvallen? Dan kan het geen kwaad om diverse superfoods toe te voegen aan je eetpatroon. Superfoods worden…
Bronnen en referenties
  • http://www.webmd.com/diet/default.htm
Natuurlijkmooi (15 artikelen)
Gepubliceerd: 20-07-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.