De geneeskracht van teff
De biologische winkels zijn altijd op zoek naar niches van voedingssoorten die op een bepaald moment extra goed worden verkocht. In 2014 is teffmeel zo´n voedingssoort. In dit jaar vliegt het de Nederlandse winkels uit. Hollywoodsterren zoals Gwyneth Palrow en Victoria Beckham laten quinoa achter zich en eten voortaan alleen maar teffmeel. Dat is natuurlijk onzinnig. Teffmeel moge zeer gezond zijn; variëren is nog gezonder. Tarwemeel, speltmeel, teffmeel, quinoa en boekweitmeel zijn allemaal gezond en kunnen prima als elkaars vervanging dienen.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Gras uit Ethiopië
Teff is een grassoort uit Ethiopië en Eritrea. ´Gras? Is dat niet gek om te eten´, zullen sommige mensen denken. Maar dat is een misverstand. Alle granen, dus ook tarwe, zijn eigenlijk grassoorten. Zelfs rijst is een grassoort. Mensen kunnen de bladeren en stengels van gras niet verteren, maar de zaden wel! In
Nederland begon men pas voor het eerst teff te verbouwen in 2001. In het antieke Egypte werd reeds teff verbouwd. De oudste teff-vondsten zijn gedaan in een Egyptische piramide die ongeveer 3500 jaar voor Christus is gebouwd.
Teff is geen nieuwe grassoort. In Ethiopië gebruiken ze teff al zeer lang. Het is een zeer gezonde graansoort; veel gezonder dan tarwe of mais. Daarom is teff in het begin van de 21e eeuw een populaire graansoort geworden. Van teff kun je een plat zuurdesembrood maken maar het is ook ideaal voor pannenkoeken, koekjes en als verdikkingsmiddel in soepen en sauzen. Teff is een kleine graszaadkorrel of graankorrel; de kleinste ter wereld! Het is te klein om te pellen. Daarom bestaat er alleen volkoren teffmeel. Er zitten veel vezels in teff. Deze zijn gezond voor een goede darmtransit.
De
Latijnse naam van teff is
Eragrostis tef. Een alternatieve naam in
het Nederlands is Abessijns liefde gras. Abessinië is een oud woord voor het land Ethiopië.
Waar is teff goed voor?
Teff is goed voor mensen met coeliakie. Er zitten geen gluten in deze graanvervanger die voor problemen zorgen. Daarom past teff in
het glutenvrij dieet. Daarnaast verteert teff vrij langzaam waardoor je lang een vol gevoel houdt. Hierdoor heb je minder de neiging om tussendoortjes te eten. Dat kan helpen als je op gewicht wilt blijven. Ook voor mensen met obesitas is teffmeel een uitkomst. Daarnaast heeft teff een glykemische lading van 26. Ter vergelijking: wit brood heeft een glykemische lading van 95. Hierdoor is brood of andere bakwaar op basis van teffmeel zeer schikt voor mensen met suikerziekte of diabetes mellitus.
Dr. Oz zegt dat teff goed is bij PMS of PreMenstrueel Syndroom. Daar is echter geen bewijs voor. Hij zegt dat waarschijnlijk omdat er veel mineralen in zitten die goed zijn voor de botten. Daardoor kan teff preventief werken bij osteoporose, een ziekte die vaak bij vrouwen met PMS voorkomt.
Teffmeel, gezonder dan tarwe-, mais- of tapiocameel
In een onderzoek van een team wetenschappers dat is verbonden aan de Jimma universiteit in Ethiopië, waarin teffmeel vergeleken werd met
tarwemeel,
maismeel en
cassavemeel of tapiocameel, bleek dat teffmeel het meeste aantal stoffen bevat die vrije radicalen bestrijden. Vrije radicalen zorgen voor ontstekingen op celniveau waardoor ze allerlei welvaartsziekten kunnen veroorzaken. In teffmeel zit eveneens meer
mineralen en gezonde vetten dan in de overige meelsoorten.De onderzoekers, die hun rapport in 2013 publiceerden, kwamen tot de conclusie dat teffmeel een waardevolle aanvulling kan zijn in producten die extra gezondheidsvoordelen bieden.
Teffmeel in Ethiopië
In Ethiopië en Eritrea maakt men traditioneel pap, zuurdesembrood en een soort bier van teff. De zaden worden na de oogst onder de grond bewaard teneinde ze te fermenteren. Hierdoor wordt er een soort zuurdesemmeel verkregen. Dit wordt vervolgens gebakken. Het brood wat ontstaat lijkt op een platte koek; zuurdesem rijst niet zo veel als gist. Dit platte brood wordt in Ethiopië
injera genoemd.
Voedingswaarde teff
Teff is echt supergezond, de hollywoodsterren blijken goed te zijn geïnformeerd. De voedingswaarde wordt vaak per portie gemeten. Een portie teff is ongeveer een kopje van 150ml. Een kopje teff bevat ongeveer 50% van de ADH aan vezels en er zit zelfs het oergezonde omega 3 in! Een kopje teff is genoeg voor een pap of een paar boterhammen. Het bevat ongeveer 50% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) en 47% van de ADH voor vitamine B6. Dat zijn mooie hoge waarden waar andere
granen en graanvervangers niet tegen op kunnen. Verder bevat het nog eens 32% van de ADH aan B2 en 18% van de ADH aan B5. Verder zit er 5% van de ADH aan vitamine K in. Teff is dus vooral goed voor het vitamine B-complex. Overigens zitten er meer
vitaminen in deze graansoort maar met lagere percentages dan 5%.
Mineralen in teff
Het mineraal mangaan zit ontzettend veel in teff. Een kopje, zeg maar een pap of drie boterhammen bevat maar liefst 892% van de ADH aan mangaan. Dit mineraal ondersteunt de vorming van de botten, de huid en de sekshormonen. Veel mensen denken dat alleen calcium belangrijk is voor de botopbouw maar de waarheid is dat calcium altijd andere mineralen nodig heeft, zoals mangaan,
magnesium en
fosfor. Laat nou blijken dat magnesium met 89% van de ADH en fosfor met 83 % van de ADH in deze kleinste graankorrel ter wereld vertegenwoordigd is. Het bevat eveneens calcium: 35% van de ADH. Verder mineralen die in deze graansoort voorkomen zijn: koper(78% AD),
zink(47%ADH),
kalium(18%ADH en seleen(12%ADH).
Proteïne in teffmeel
Er zit veel proteïne in teffmeel. Het is een rijke
vegetarische bron van proteïne. Daarom denken vele mensen dat het goed is voor mensen die het vegetarische dieet volgen. Op zich is dat niet onwaar maar er moet bij worden aangetekend dat er weinig vegetariërs zijn die te weinig proteïne binnen krijgen. In feite is het zo dat proteïne in vele
groenten en
fruit zitten. In noten,
zaden en
eieren zitten extra veel proteïnen. Ook in
peulvruchten zoals
linzen zitten zeer veel proteïnen. Teffmeel eten om zijn proteïnegehalte kan helemaal geen kwaad maar het is niet de belangrijkste reden om teff in huis te halen.
Teff wordt in de late lente geplant, tenminste in de koudere gebieden op aarde. Het is een tropische grassoort en het verdraagt geen vorst
Eettips teffmeel
Teff kun je als meel gebruiken. Het is leuk om teff te mengen met andere meelsoorten zoals
boekweitmeel, rijstmeel,
gierstmeel,
roggemeel en tarwemeel. Je kunt uitstekend pannenkoeken bakken van teffmeel. Probeer eens een pannenkoek belegd met een groentemix! Dat is weer eens wat anders. Verder kun je teff prima gebruiken als vervanger van bloem om sauzen, soepen en jus te verdikken. Amerikaanse onderzoekers hebben in 2013 teffmeel gebruikt op de meer Europese bakwijze en kwamen tot de conclusie dat teffmeel het best gebruikt kan worden voor het bereiden van beschuit en koekjes. Eventueel kun je de hele graankorrels van teff weken en het water opdrinken; net zoals je bij
haver kan doen. Na een twaalf uur weken kun je de teffzaden koken en eten als pap. Deze pap vereist wel aandachtig kauwen, maar nog net niet zo erg zoals dat bij pap van hele haverkorrels.