De geneeskracht van teff

De biologische winkels zijn altijd op zoek naar niches van voedingssoorten die op een bepaald moment extra goed worden verkocht. In 2014 is teffmeel zo´n voedingssoort. In dit jaar vliegt het de Nederlandse winkels uit. Hollywoodsterren zoals Gwyneth Palrow en Victoria Beckham laten quinoa achter zich en eten voortaan alleen maar teffmeel. Dat is natuurlijk onzinnig. Teffmeel moge zeer gezond zijn; variëren is nog gezonder. Tarwemeel, speltmeel, teffmeel, quinoa en boekweitmeel zijn allemaal gezond en kunnen prima als elkaars vervanging dienen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Teff / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Teff / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Gras uit Ethiopië

Teff is een grassoort uit Ethiopië en Eritrea. ´Gras? Is dat niet gek om te eten´, zullen sommige mensen denken. Maar dat is een misverstand. Alle granen, dus ook tarwe, zijn eigenlijk grassoorten. Zelfs rijst is een grassoort. Mensen kunnen de bladeren en stengels van gras niet verteren, maar de zaden wel! In Nederland begon men pas voor het eerst teff te verbouwen in 2001. In het antieke Egypte werd reeds teff verbouwd. De oudste teff-vondsten zijn gedaan in een Egyptische piramide die ongeveer 3500 jaar voor Christus is gebouwd.

Algemene informatie

Teff is geen nieuwe grassoort. In Ethiopië gebruiken ze teff al zeer lang. Het is een zeer gezonde graansoort; veel gezonder dan tarwe of mais. Daarom is teff in het begin van de 21e eeuw een populaire graansoort geworden. Van teff kun je een plat zuurdesembrood maken maar het is ook ideaal voor pannenkoeken, koekjes en als verdikkingsmiddel in soepen en sauzen. Teff is een kleine graszaadkorrel of graankorrel; de kleinste ter wereld! Het is te klein om te pellen. Daarom bestaat er alleen volkoren teffmeel. Er zitten veel vezels in teff. Deze zijn gezond voor een goede darmtransit.

De Latijnse naam van teff is Eragrostis tef. Een alternatieve naam in het Nederlands is Abessijns liefde gras. Abessinië is een oud woord voor het land Ethiopië.

Waar is teff goed voor?

Teff is goed voor mensen met coeliakie. Er zitten geen gluten in deze graanvervanger die voor problemen zorgen. Daarom past teff in het glutenvrij dieet. Daarnaast verteert teff vrij langzaam waardoor je lang een vol gevoel houdt. Hierdoor heb je minder de neiging om tussendoortjes te eten. Dat kan helpen als je op gewicht wilt blijven. Ook voor mensen met obesitas is teffmeel een uitkomst. Daarnaast heeft teff een glykemische lading van 26. Ter vergelijking: wit brood heeft een glykemische lading van 95. Hierdoor is brood of andere bakwaar op basis van teffmeel zeer schikt voor mensen met suikerziekte of diabetes mellitus.

Teff is een grassoort / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Teff is een grassoort / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Dr. Oz zegt dat teff goed is bij PMS of PreMenstrueel Syndroom. Daar is echter geen bewijs voor. Hij zegt dat waarschijnlijk omdat er veel mineralen in zitten die goed zijn voor de botten. Daardoor kan teff preventief werken bij osteoporose, een ziekte die vaak bij vrouwen met PMS voorkomt.

Teffmeel, gezonder dan tarwe-, mais- of tapiocameel

In een onderzoek van een team wetenschappers dat is verbonden aan de Jimma universiteit in Ethiopië, waarin teffmeel vergeleken werd met tarwemeel, maismeel en cassavemeel of tapiocameel, bleek dat teffmeel het meeste aantal stoffen bevat die vrije radicalen bestrijden. Vrije radicalen zorgen voor ontstekingen op celniveau waardoor ze allerlei welvaartsziekten kunnen veroorzaken. In teffmeel zit eveneens meer mineralen en gezonde vetten dan in de overige meelsoorten.De onderzoekers, die hun rapport in 2013 publiceerden, kwamen tot de conclusie dat teffmeel een waardevolle aanvulling kan zijn in producten die extra gezondheidsvoordelen bieden.

Teffmeel in Ethiopië

In Ethiopië en Eritrea maakt men traditioneel pap, zuurdesembrood en een soort bier van teff. De zaden worden na de oogst onder de grond bewaard teneinde ze te fermenteren. Hierdoor wordt er een soort zuurdesemmeel verkregen. Dit wordt vervolgens gebakken. Het brood wat ontstaat lijkt op een platte koek; zuurdesem rijst niet zo veel als gist. Dit platte brood wordt in Ethiopië injera genoemd.

Voedingswaarde teff

Teff is echt supergezond, de hollywoodsterren blijken goed te zijn geïnformeerd. De voedingswaarde wordt vaak per portie gemeten. Een portie teff is ongeveer een kopje van 150ml. Een kopje teff bevat ongeveer 50% van de ADH aan vezels en er zit zelfs het oergezonde omega 3 in! Een kopje teff is genoeg voor een pap of een paar boterhammen. Het bevat ongeveer 50% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) en 47% van de ADH voor vitamine B6. Dat zijn mooie hoge waarden waar andere granen en graanvervangers niet tegen op kunnen. Verder bevat het nog eens 32% van de ADH aan B2 en 18% van de ADH aan B5. Verder zit er 5% van de ADH aan vitamine K in. Teff is dus vooral goed voor het vitamine B-complex. Overigens zitten er meer vitaminen in deze graansoort maar met lagere percentages dan 5%.

Mineralen in teff

Het mineraal mangaan zit ontzettend veel in teff. Een kopje, zeg maar een pap of drie boterhammen bevat maar liefst 892% van de ADH aan mangaan. Dit mineraal ondersteunt de vorming van de botten, de huid en de sekshormonen. Veel mensen denken dat alleen calcium belangrijk is voor de botopbouw maar de waarheid is dat calcium altijd andere mineralen nodig heeft, zoals mangaan, magnesium en fosfor. Laat nou blijken dat magnesium met 89% van de ADH en fosfor met 83 % van de ADH in deze kleinste graankorrel ter wereld vertegenwoordigd is. Het bevat eveneens calcium: 35% van de ADH. Verder mineralen die in deze graansoort voorkomen zijn: koper(78% AD), zink(47%ADH), kalium(18%ADH en seleen(12%ADH).

Proteïne in teffmeel

Er zit veel proteïne in teffmeel. Het is een rijke vegetarische bron van proteïne. Daarom denken vele mensen dat het goed is voor mensen die het vegetarische dieet volgen. Op zich is dat niet onwaar maar er moet bij worden aangetekend dat er weinig vegetariërs zijn die te weinig proteïne binnen krijgen. In feite is het zo dat proteïne in vele groenten en fruit zitten. In noten, zaden en eieren zitten extra veel proteïnen. Ook in peulvruchten zoals linzen zitten zeer veel proteïnen. Teffmeel eten om zijn proteïnegehalte kan helemaal geen kwaad maar het is niet de belangrijkste reden om teff in huis te halen.

Teff wordt in de late lente geplant, tenminste in de koudere gebieden op aarde. Het is een tropische grassoort en het verdraagt geen vorst

Eettips teffmeel

Teff kun je als meel gebruiken. Het is leuk om teff te mengen met andere meelsoorten zoals boekweitmeel, rijstmeel, gierstmeel, roggemeel en tarwemeel. Je kunt uitstekend pannenkoeken bakken van teffmeel. Probeer eens een pannenkoek belegd met een groentemix! Dat is weer eens wat anders. Verder kun je teff prima gebruiken als vervanger van bloem om sauzen, soepen en jus te verdikken. Amerikaanse onderzoekers hebben in 2013 teffmeel gebruikt op de meer Europese bakwijze en kwamen tot de conclusie dat teffmeel het best gebruikt kan worden voor het bereiden van beschuit en koekjes. Eventueel kun je de hele graankorrels van teff weken en het water opdrinken; net zoals je bij haver kan doen. Na een twaalf uur weken kun je de teffzaden koken en eten als pap. Deze pap vereist wel aandachtig kauwen, maar nog net niet zo erg zoals dat bij pap van hele haverkorrels.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Teff, graan uit EthiopiëTeff, graan uit EthiopiëEthiopische langeafstandlopers weten het zeker, een deel van hun prestaties is te danken aan een oude graansoort, teff.…
Afvallen met TeffHeb je ooit Ethiopisch voedsel gehad? Dan is de kans groot dat je Teff gegeten hebt. Dit graan wordt namelijk veel geget…
Het verband tussen diabetes type 2 en gewichtsverliesOvergewicht, of obesitas, verhoogt de kans op diabetes type 2 (suikerziekte) en kan tevens de ziekte verergeren voor men…
Reken je BMI uitReken je BMI uitVeel mensen hebben we het idee dat ze te zwaar zijn maar weten eigenlijk niet wat de 'norm' is. Ben je gewoon aan de zwa…
De geneeskracht van taugéDe geneeskracht van taugéTaugé zijn witte knapperige spruiten van de groene mungbonen. Deze groente wordt sinds lange tijd in Aziatische landen g…
Bronnen en referenties
  • http://www.livestrong.com/article/543343-nutritional-value-of-teff-grain/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Teff
  • Amerikaans onderzoek 2013: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23730794
  • Ethiopisch onderzoek 2013: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23777527
  • Foto´s met paarse achtergrond: publiek domein
  • Foto´s: wikimedia commons
  • http://www.huffingtonpost.ca/2014/02/06/teff-benefits-_n_4740219.html
  • http://www.doctoroz.com/article/super-grains-you-should-be-eating
  • Afbeelding bron 1: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 23-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.