Vijf tips om gemakkelijk af te vallen

Je kent het probleem inmiddels wel: je hebt talloze diëten geprobeerd en je hebt nog steeds niet het resultaat bereikt dat je aanvankelijk voor ogen had. Omdat het lastig is om bij het volgen van een dieet blijvend gewicht te verliezen worden er met regelmaat nieuwe diëten geïntroduceerd waarvan de beloftes niet gerealiseerd worden. Toch zijn er eenvoudige manieren om makkelijk af te vallen zonder dat je jezelf al te grote beperkingen oplegt. Daarbij komt het er op aan dat je in je dagelijkse patroon gewoontes inbouwt die je dichter bij je doel brengen.

Drink groentesap

Pers 's ochtends groenten uit tot je een fles groentesap hebt en drink daarvan gedurende de rest van de dag. Uitgeperste groenten zorgen er niet alleen voor dat vitamines en andere voedingsstoffen snel in je lichaam worden opgenomen maar het sap stilt tegelijkertijd je honger. Bovendien bevat groentesap nauwelijks calorieën. Misschien denk je dat je moet wennen aan de smaak maar je zal het al snel verfrissend vinden. Bovendien zijn er op internet talloze recepten te vinden voor overheerlijke sappen.

Eet eiwitten

Eet binnen 30 minuten nadat je bent opgestaan ruim 30 gram eiwit. Eiwit is een belangrijke voedingsstof en is de bouwstof voor onze spieren. Door een ruime hoeveelheid eiwit bij het ontbijt in te nemen gaat het metabolisme van het lichaam (je stofwisseling) omhoog. Je verbrandt meer energie en dat zorgt voor een hogere vetverbranding. 30 gram eiwit zit bijvoorbeeld in 5 eieren. Dit lijkt veel, maar het geeft je gedurende de rest van ochtend een voldaan gevoel. Voldoende proteïnen zorgen er tevens voor dat je spierkracht opbouwt, vooral in combinatie met oefeningen.

Neem een ijsbad of een koude douche

Dit lijkt misschien een extreme gedachte maar besef dat dit in traditionele culturen al duizenden jaren word toegepast. Ook in Nederland heeft dit idee bekendheid gekregen, denk alleen maar aan "The Iceman" (Wim Hof). Een of twee keer per week en ijsbad nemen is ideaal, maar een koude douche is ook een goede keuze. Dit heeft verschillende voordelen, waaronder een verhoogde vetverbranding, een beter herstel na een training en een betere slaap. Omdat als gevolg van het ijs de lichaamstemperatuur daalt moet het lichaam hard werken om die temperatuur weer te verhogen, dit kost veel energie en zorgt ervoor dat je gewicht verliest. Een bijkomend voordeel is dat je huid strakker wordt, wat natuurlijk een prettige bijkomstigheid is als je gewicht verliest. Heb je geen zin in een ijsbad, probeer dan iedere ochtend een koude(re) douche te nemen. Dit mag misschien de eerste keer minder prettig aanvoelen, toch went het al snel en je ziet duidelijk resultaat.

Eet rauwe snacks

Iedereen weet inmiddels dat het eten van snacks een belangrijke oorzaak van overgewicht is. Vooral rond de klok van 4 of na het avondeten heb je vaak behoefte aan zoetigheid of iets dat vult. Het kan moeilijk zijn deze gevoelens te onderdrukken. Als je dit hongergevoel wilt stillen kan je het beste een rauwe snack nemen. Je kan daarbij denken aan wortelen, noten of fruit.

Eet 1 x per week lekkere dingen

Het zal duidelijk zijn dat je verantwoord eet als je gewicht wilt verliezen. Een keer per week kan je jezelf echter toestaan om gewoon lekkere dingen te eten. Dit heeft twee grote voordelen: als je weet dat je één keer per week mag eten wat je wilt, maakt dit het makkelijker om gedurende de rest van de week geen slechte voeding te nemen. Een tweede voordeel is dat omdat je op deze dag meer calorieën eet dan op de andere dagen je stofwisseling hoog blijft en de vetverbranding intact. Zorg er echter wel voor dat het bij één maaltijd per week blijft, anders loop je het risico dat het gewicht dat je bent kwijtgeraakt er net zo snel weer bijkomt.

Als je de bovenstaande adviezen opvolgt, kun je ervan uitgaan dat je per week een paar pond aan gewicht verliest. Ook als je al lang je doel hebt bereikt kan je deze adviezen blijven opvolgen. Ze houden je niet alleen op je streefgewicht maar zijn ook bevorderlijk voor een goede gezondheid in het algemeen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Kennisbox, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Afvallen met eierenAfvallen met eierenMag je nou wel of geen eieren eten als je wilt afvallen? Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat eieren je zeker k…
Waarom Lichaamsbeweging essentieel is als je wilt AfslankenWaarom Lichaamsbeweging essentieel is als je wilt AfslankenLichaamsbeweging is enorm belangrijk als je wilt afslanken. Door regelmatig oefeningen te doen zul je afslanken en zul j…
Afvallen: Wat moet je drinken als je wilt afslanken?Afvallen: Wat moet je drinken als je wilt afslanken?Afvallen kan ook zonder dieet en zonder sporten. Water of ander vocht is heel effectief wanneer je wilt afslanken. Water…

Afvallen en op gewicht bijvenAfvallen en op gewicht bijvenEen gezond dieet waar je ook nog van afvalt wil eigenlijk iedereen wel. Het is ook mogelijk voor iedereen. Het is een kw…
Hoe zout is ons eten?Hoe zout is ons eten?Eten we teveel zout en hoeveel zout is teveel zout? Volgens onderzoek van het RIVM lijkt het erop dat we ruim boven de a…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheidsraad.nl/
  • http://www.voedingscentrum.nl/nl.aspx
Kennisbox (28 artikelen)
Gepubliceerd: 07-07-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.