Kan thee bederven?

Kan thee bederven? Kan thee bederven en is het dan schadelijk voor je gezondheid? Misschien heb je wel eens thee gekocht, vergeten dat je het had, en vervolgens kom je erachter dat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Kun je de thee dan alsnog drinken of is dit niet meer veilig?

De houdbaarheidsdatum van thee

Op elke verpakking thee staat een houdbaarheidsdatum. Dit is verplicht. Fabrikanten moeten namelijk op elk (eet- dan wel drinkbare) product een houdbaarheidsdatum vermelden. Dit kan zijn:
  • THT - ten minste houdbaar tot - het product is, mits op de juiste wijze bewaard, minimaal tot de vermelde datum houdbaar.
  • TGT - te gebruiken tot - de aangegeven datum is de laatste dag waarop je het product volgens de fabrikant nog veilig kunt gebruiken, zonder dat er ziekteverwekkers (zoals bacteriën) in gaan groeien.
  • NTGN - niet te gebruiken na - hetzelfde als TGT

Thee valt onder de producten die niet zo snel bederven. Deze producten krijgen als houdbaarheidsdatum THT. Omdat het gaat om een ongekoeld product met een THT-datum, gaat het puur om een garantie voor de smaak.

Uiterste datum?

Bij veel producten is het verstandig om je aan de uiterste houdbaarheidsdatum te houden. Wat belangrijk is om te weten, is dat bij bepaalde producten de houdbaarheidsdatum er vooral op staat om de beste smaak en geur te garanderen. Bij thee is dit zeker het geval; op het moment dat je thee drinkt die over de houdbaarheidsdatum is, kan het zijn dat er smaak en geur verloren is gegaan. Het zakje iets langer in je theeglas laten lost het probleem effectief op.

Wanneer is thee echt bedorven?

Zoals gezegd kan de smaak en geur van thee achteruit gaan. Dit kan jaren en jaren duren en zelfs dan kun je nog een prima kopje thee trekken van een zeer oud theezakje. Er is echter wel een manier om te zien of thee misschien toch 'bedorven' is. Als er namelijk een laagje olie te zien is, kun je het beter niet meer gebruiken (zie het kopje looizuur in thee).

Muffe thee

Buiten verlies van smaak kan er bij oude thee ook een raar smaakje bij komen. Bepaalde theesoorten, zoals zwarte thee of fruitthee, krijgen een muffe smaak (ver) na de houdbaarheidsdatum.

Looizuur in thee

Tannine is een wit poeder dat wordt gebruikt in thee en wijn. Looizuur is een tanninesoort. Samen met ijzer kan het een looizuur-ijzercomplex vormen, en hierdoor neemt de hoeveelheid ijzer in je bloed af en kun je bloedarmoede krijgen. Het positieve effect van looizuur is dat het de werking van theïne deels teniet kan doen, bijvoorbeeld in groene thee. Als je thee te lang bewaart, kan de looizuur die erin zit een olie-achtig laagje vormen. Je kunt dan de thee beter weggooien.

Niet alle soorten thee bevatten overigens looizuur. Zwarte thee bevat bijvoorbeeld geen looizuur (maar wel tannine). Looizuur zorgt voor de soms wrange smaak van thee, maar is niet direct schadelijk voor de gezondheid. Sterker nog; in kleine hoeveelheden kan het juist je gezondheid ten goede komen.

Hoe kun je het beste je thee bewaren

Alhoewel thee niet zo snel kan bederven, en sommige theesoorten misschien helemaal hun smaak of geur niet kwijt zullen raken, valt er wel wat te zeggen over het bewaren van thee.

  • Bewaar thee op een droge, donkere plek.
  • Controleer de houdbaarheidsdatum.
  • Drink als eerste de thee met de houdbaarheidsdatum die het snelst zal verlopen.
© 2014 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thee: een gezonde drankThee: een gezonde drankThee is een warme drank gemaakt van gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Er zijn echter vele varianten…
Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Groene thee blijkt een wapen tegen overgewicht te zijn! Volgens wetenschappers kan door het drinken van groene thee men…
Hoe je kunt Afslanken met Groene TheeHoe je kunt Afslanken met Groene TheeAfslanken met groene thee is een gemakkelijke manier om gewicht te verliezen. Door vijf bekers groene thee per dag te dr…
Groene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee heeft vele voordelen voor je gezondheid en is ook nog een goed voor de lijn. Bovendien is het ook nog eens h…

Edible earth, helende klei met ontgiftende werkingEdible earth, helende klei met ontgiftende werkingEdible Earth is een helende klei afkomstig uit Noord-Amerika. De klei heeft een aantal gezondheidsvoordelen zoals reinig…
Bronnen en referenties
  • http://www.overdatum.org/page/249/nl#thee
  • http://www.nrcnext.nl/blog/2011/07/26/negeer-die-uiterste-houdbaarheidsdatum/
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/houdbaarheidsdatum-tht-tgt-.aspx
  • http://www.fonteine.com/looizuur.html
Maresa (130 artikelen)
Gepubliceerd: 06-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.