Passievrucht en zijn zoete geneeskracht

Passievrucht en zijn zoete geneeskracht Passievrucht is een heerlijke, zoete, tropische vrucht. Hij was al bekend bij de Azteken. In Nederland is het een relatief dure vrucht maar in de tropen kun je het geluk hebben dat je de klimplant in het wild ziet en ze gratis kunt plukken. Passievruchten zijn klein en rond. Je snijdt ze doormidden zodat je ze met een klein lepeltje kunt uiteten. Het vruchtvlees is lekker zoet en toch fris. Je eet vele kleine pitjes mee maar daar schenk je helemaal geen aandacht aan, zo lekker smaakt de vrucht. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Granadilla

In Engelstalige en Spaanstalige landen wordt deze vrucht granadilla genoemd. In totaal zijn er ruim 200 soorten passievrucht. De soorten hebben verschillende kleuren vruchten. Zo zijn er paars, groen en geel gekleurde passievruchten. In Nederland is de schil van de passievrucht vaak helemaal ingedroogd en bruin verschrompeld door de lange reis die het heeft moeten maken, maar het vruchtvlees smaakt dan nog altijd goed, alhoewel dat soms ook iets is ingedroogd.

Tropische klimplant

Mensen uit de tropen trekken de vrucht met hun handen open om hem zo in een keer leeg te zuigen. De passiebloem is een klimplant met mooie bloemen die familie is van de passievrucht. De passiebloemen die in Nederland kunnen groeien krijgen geen eetbare vruchten. Sommige soorten passiebloem groeien in Nederland maar na een winter met meer dan -20 gaan de meeste passiebloemen dood. Zijn bladeren vallen in de winter eraf maar in de tropen blijft de plant het hele jaar groen.

Werkzame stoffen in passievrucht

Passievrucht zit tot zijn nok vol met vitaminen, mineralen, fytonutriënten en aminozuren. Er is een zeer rijke bron aan vitamine A, C en het mineraal kalium. Naast kalium zit er een redelijke hoeveelheid ijzer, koper, magnesium en fosfor in de passievrucht.

Passievrucht in eten en drinken

Je kunt vers passievruchtsap maken door het vruchtvlees van 3 a 4 vruchten te mixen in een blender en er een kopje water bij te doen. De passievrucht is een lekker aanvulling in een fruitsmoothie met banaan, appel en citroen. Maal de zaadjes gewoon mee, die zakken toch wel naar de bodem. Je kunt de passievrucht over ijs heen doen. Het lekkerst is het om de passievrucht simpelweg doormidden te snijden en op te lepelen.

Traditionele geneeswijzen

In de traditionele geneeskunde van Zuid Amerika wordt de passievrucht gebruikt tegen slapeloosheid, hoofdpijn, diarree, epileptische aanvallen, zenuwpijn, hysterie, huilbaby´s, menopauze symptomen, astma, bronchitis, ernstige hoest en hoge bloeddruk. Dat is een indrukwekkend rijtje. De meeste ziekten hebben iets met het zenuwstelsel te maken. Van passievrucht word je kalm en rustig. Er zijn in biologische winkels en soms zelfs in een gewone supermarkt ontspannende theemixen te koop waar passiebloem in zit.

Goed tegen kanker

Zoals vrijwel alle vruchten helpt de passievrucht tegen kanker. De universiteit van Florida heeft onderzoek gedaan en geconstateerd dat passievrucht de vorming van kankercellen meehelpt te voorkomen. Met name wordt de kans op darmkanker verkleind als je regelmatig passievruchten eet. Er zitten de antioxidanten piceatannol en scirpusin B in. Deze stoffen ruimen de vrije radicalen op die als ze in te grote mate aanwezig zijn celschade aanrichten en uiteindelijk voor kanker kunnen zorgen.

Vezels van de passievrucht

De geneeskracht van vezels zijn bij de meesten bekend. Er zit een redelijke hoeveelheid vezels in de passievrucht. De passievrucht staat daar niet alleen in; vrijwel elke vrucht bevat vezels. Deze vruchtvezels zijn onverteerbaar maar goed voor de spijsvertering. Ze stimuleren de darmperistaltiek. Dat zijn de bewegingen die darmen maken om voedsel verder te duwen. Passievrucht voorkomt op deze manier constipatie. Mensen die daar last van hebben in de tropen doen er goed aan voor en na de maaltijd een passievrucht te eten. Dat is geen straf want de passievrucht heeft een uniek lekkere smaak.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lekker en gezond fruit: de PassievruchtLekker en gezond fruit: de PassievruchtDe passievrucht is voor ons Nederlanders een exotische vrucht, maar wel eentje waar het de moeite van waard is om mee ke…
Kilocalorieën fruittabelKilocalorieën fruittabelDat er in bijna alle eten en drinken calorieën zitten dat weten we zo langzamerhand wel. Op de meeste verpakkingen van v…
Aantal calorieën in fruitAantal calorieën in fruitFruit is goed voor je, maar soms kan het wel prettig zijn om te weten hoeveel calorieën fruit bevat. Bijvoorbeeld wannee…
Calorieën en vitamines in fruit: Uitgebreide tabelCalorieën en vitamines in fruit: Uitgebreide tabelFruit is gezond. Er wordt geadviseerd door het voedingscentrum om minimaal twee stuks fruit per dag te eten. Daarnaast w…
Limoen, frisse geneeskrachtLimoen, frisse geneeskrachtLimoen is een leuk klein citrusvruchtje wat zeer veel vitamine C bevat. De limoen is een heerlijke vrucht om een marinad…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Oiluarb Ai, Pixabay
  • www.crfg.org/pubs/ff/passionfruit.html
  • http://lifestyle.iloveindia.com/lounge/benefits-of-passion-fruit-2139.html
  • http://www.nutrition-and-you.com/passion-fruit.html
  • http://www.ultraexotic.com/scripts/prodList.asp?idCategory=22
  • http://voices.yahoo.com/health-benefits-passion-fruit-1905664.html
  • http://www.healwithfood.org/health-benefits/passion-fruit-seeds.php
  • Foto´s: Tom008
Reacties

Irene Pasteuning, 09-09-2015
Kan passievrucht ook bij diabetes. Reactie infoteur, 10-09-2015
Passievrucht kan juist bij diabetes! Het is een vrucht die net zoals vele andere vruchten de bloedsuikerspiegel controleert. Het wordt door wetenschappers aanbevolen als toevoeging aan het dieet bij mensen met diabetes. Dat staat bijvoorbeeld geschreven in dit wetenschappelijk onderzoek van Braziliaanse wetenschappers wat werd gepubliceerd in 2015: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4205930/ Vooral de vezels in passievrucht zijn belangrijk.

E. van Dijk, 31-08-2015
Heb mijn passiebloemplant vol hangen met oranje vruchten met rode pitjes er in. En die helemaal rimpelige exemplaren zijn hartstikke zoet. Reactie infoteur, 04-09-2015
Lekker :)

De Bree, 27-08-2014
Vraag wij hebben een passie bloem en daar zitten allemaal oranje gele vruchten in, met binnenin rode pitjes. Kunnen wij die veilig eten? bij voorbaat hartelijk dank voor uw reactie Reactie infoteur, 27-08-2014
Vaak kun je ze wel eten maar smaken ze helemaal niet lekker. Dat geldt bijvoorbeeld voor deze soort:: Passiflora caerulea. Dat is volgens mij de meest voorkomende passiebloem in Nederland

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 06-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.