Tien redenen om vegetariër te worden

Overweeg je om vegetarisch te gaan eten, maar weet je nog niet zeker of dit wel bij je past? Hier is een overzicht van de tien voordelen van het vegetariër zijn. En deze variëren van voordelen voor jou, voor de medemens en voor de dieren.

1. Je figuur

Vlees bevat erg veel vet, terwijl vleesvervangers en groenten dat veel minder doen. Veel mensen die vroeger vlees aten en nu vegetariër zijn merkten meteen dat ze gewicht verloren. Het is een gemakkelijke manier om minder vet te eten, zonder er steeds bij stil te hoeven staan hoeveel vet elk product wat je eet bevat. Voor mensen die kampen met overgewicht is dit dus een sterke manier om dat te lijf te gaan. Het is een goede manier om af te vallen.

2. Je gezondheid

Niet alleen zit er veel vet in vlees, ook bevat het allerlei andere stoffen die erg slecht voor je lichaam zijn. Dit komt voor een groot deel door alle antibiotica en hormonen die aan dieren wordt gegeven om ze gezond te houden en snel te laten groeien. Maar deze stoffen blijven in het vlees achter en zijn helemaal niet gezond. Vlees kan parasieten en wormen bevatten en is vaak een van de oorzaken van hartklachten, diabetes en kanker. Groente, wat je als vegetariër veel meer binnen zal krijgen, bevat juist veel vitamines en ontgiftende stoffen. Ze zorgen ervoor dat je langer en gezonder leeft en veel meer energie hebt.

3. Geldbesparing

Groentes zijn ook goedkoper dan elke dag een stuk vlees op je bord. Dit komt niet alleen doordat het duurder is om vlees te produceren, ook zit er meer belasting op.

4. Het voedselprobleem

Dat het duurder is om vlees te produceren komt doordat het heel veel kost om een dier te voeden. De hoeveelheid voedsel en water die een dier nodig heeft om zo groot te worden dat het vlees gebruikt kan worden, is veel groter dan de hoeveelheid voedsel die het dier uiteindelijk oplevert. Dit betekent dat er een heleboel landbouw, die ook gebruikt zou kunnen worden om mensen in hongersnood te voeden, nodig is om de dieren te voeden die ons vlees zullen leveren. Als we massaal zouden stoppen met vlees eten zou er veel meer water en voedsel tot onze beschikking zijn om het voedselprobleem en waterprobleem op te lossen.

5. Milieuvervuiling

Alle antibiotica en hormonen komen niet alleen in de dieren en het vlees terecht, ook in hun uitwerpselen en uiteindelijk in de grond en in ons grondwater. Dit is enorm slecht voor het millieu en ook voor de mens zelf, die het water zal gaan drinken en de grond nog wil gebruiken.

6. Sparen van de bossen

Dat het veel meer voedsel kost om een dier te voeden dan het uiteindelijk op zal leveren, betekent ook dat er enorm veel ruimte wordt gebruikt voor akkerbouw om al dit dierenvoedsel te produceren. Voor deze grond worden bossen gekapt en daardoor raakt het tropisch regenwoud met al zijn diversiteit aan planten en dieren, in gevaar. Als wij geen vlees zouden eten, maar graan en groentes, zou er veel minder ruimte nodig zijn om dit te produceren en zouden de bossen gespaard worden.

7. Natuurlijk

Veel vleeseters komen met het argument dat het natuurlijk is om vlees te eten. Laten we niet ontkennen dat onze voorouders dat al een lange tijd gedaan hebben. Maar het verschil met de moderne samenleving is dat er hier heel veel vlees gegeten wordt, terwijl dat vroeger niet zo was. Mensen hebben altijd al voor een groot deel van akkerbouw en het verzamelen van vruchten uit de bossen geleefd. Af en toe werd er een dier gevangen en opgegeten, maar dat gebeurde lang niet zo veel als dat het nu gebeurt. Onze lichamen zijn helemaal niet ontworpen om met zo'n grote vleesconsumptie om te gaan en dat is waarom het zo ongezond is om dit toch te proberen.

8. Leven van het dier

Ook was het leven van het dier vroeger anders toen onze voorouders ze neerschoten in het bos. Het dier had vrij en gezond geleefd totdat hij gedood werd. In onze samenleving worden dieren opgesloten in stallen waar ze nauwelijks ruimte hebben om te bewegen, waar ze worden vetgemest en geen vrijheid hebben en in slechte gezondheid zijn. Ze leven kort, omdat ze zodra ze daar klaar voor zijn al geslacht moeten worden en het laatste deel van hun leven is vol stress, als ze van de boer naar de slager worden geleid. Natuurlijk is er ook biologisch vlees en zijn er dieren die beter worden behandeld, maar aan een groot deel van het vlees in de supermarkt kun je dat niet aflezen, en al helemaal niet aan het vlees dat is verwerkt in allerlei andere producten. Daarbij kun je er wel vanuit gaan dat het geen biologisch vlees is.

9. Dood van het dier

Een reden die erg belangrijk kan zijn in het vegetariër zijn is het niet willen doden van dieren. Dieren zijn niet hetzelfde als mensen, maar zij leven ook en hebben gevoelens en bewustzijn. Waarom zou je er een doden, als dat niet nodig is? In periodes uit het verleden was het voor de mens misschien noodzakelijk om te jagen, maar dat is nu absoluut niet meer het geval. Het is erg gemakkelijk om vegetarisch te leven, en daarom zou je kunnen zeggen dat het onethisch is om dieren te doden voor je eigen genot van het eten.

10. Culinaire reden

Het hoeft je etensgenot trouwens niet eens in de weg te staan om geen vlees te eten. Zodra je gaat zoeken naar alternatieven gaat er een nieuwe wereld van groentes en mogelijkheden voor je open. Veel vleeseters zien het vlees als het hoofddeel van hun maaltijd, maar zo hoeft het helemaal niet te zijn. Vlees is niet lekkerder dan groente. Zodra je je er open voor stelt kom je er achter dat daarmee net zoveel mogelijk is als met vlees. Kortom, er is dus geen enkele reden om dat stukje vlees op je bord te missen, als je in plaats daarvan een enorme diversiteit aan smaken en kleuren kan gaan ontdekken. In de toekomst, is iedereen misschien wel vegetariër.
© 2014 - 2024 Juliaheerink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouw en voeding: vegetarisme geen vlees etenVrouw en voeding: vegetarisme geen vlees etenWat zijn de voordelen van geen vlees en vis eten voor een vrouw? Kunnen er tekorten ontstaan in het dagelijkse voedingsp…
Waar doen vegetariers en veganisten hun boodschappen?Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat mensen besluiten om minder vlees te gaan eten. De redenen hiervoor zijn uiteenlope…
Uitleg over verschillende groepen vegetariërsVegetariërs zijn mensen die geen vlees eten. Vegetariërs kun je onderverdelen in meerdere groepen. In dit verslag zal ik…
Vegetarisch eten als je thuis de enige vegetariër bentVegetarisch eten als je thuis de enige vegetariër bentAls je thuis de enige vegetariër bent of als je als enige thuis vegetariër wilt worden, kunnen je huisgenoten het lastig…

Superfood: boerenkoolBij superfoods denk je vaak aan allerlei exotische vruchten, aan speciale zaden of aan vreemde voedingssupplementen zoal…
Voeding en ouderdomsziekten/verouderingsziektenVoeding en ouderdomsziekten/verouderingsziektenUit Deens onderzoek is gebleken dat onze genen voor minder dan 25% bepalen hoe oud we kunnen worden. Wat we eten bepaalt…
Juliaheerink (77 artikelen)
Laatste update: 05-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.